ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαφημιστικές Αγγελίες 1844-1885 (Α)

0

ΕΙΣ ΤΟ ΚΗΡΟΠΟΙΕΙΟ

του χοντρού Καρώνη που είναι κει κοντά στο καφενείο της Μητροπό-λεως ευρίσκεται και πουλιέται το καλλίτερο κερί της Αθήνας, κερί λαμπίκος, κερί θείο, φαντασθήτε πλέον οι άγιοι εδήλωσαν, ότι όσοι παν στης εκκλησίαις, με άλλαις λαμπάδες εκτός του Καρώνη δεν είναι δεκτοί. Να, ρωτήστε τους να δήτε.

Παλιάνθρωπος 14.4.1883.

Ειδοποιούμεν ότι εις τον δρόμον του Ερμού, εις την οικίαν την συνεχο-μένην μετά της οικίας του Κυρίου Κορομηλά, ούσης πρότερον κατά-στημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ήδη αλληλοδικαστικόν σχολείον διευθυνόμενον υπό της αξιοτίμου Κυρίας Μαριγώς Κωστα-ρίδη﮲ εις το σχολείον τούτο διδάσκονται καλώς και ακριβώς Ανάγνωσις, Καλλιγραφία, Αριθμητική, Ιερά Ιστορία, Πολιτική Γεωγραφία, Ελληνική Ιστορία, αρχαί της Γραμματικής της Ελληνικής αρχαίας γλώσσης και παντός είδους χειροτεχνήματα. Δεν είναι δεκτό εις το σχολείον τούτο, ειμή εγνωσμένων και εντίμων οικογενειών παιδία.

Ζέφυρος , 18.12.1844

Την 1 Μαΐου 1852 ανοίγουν τα εις τον οίκον του Κ. Ηπίτου λουτρά. Αυτού γίνεται χρήσις καταχυσμάτων και ψυχρολουσίας κατά την μέθοδον του Πρίσνιτζ ενδεδειγμένων εις πυρετούς διαλείποντας χρονίους, αποπληξίαν, παράλυσιν, άσθμα, εμφράξεις, αιμορροΐδας, επίσταξιν, μητρορραγίαν, αιματουρίαν, χλώρωσιν, υδροργύρωσιν, ρευματισμούς χρονίους, ποδάγραν, έρπητας, λειχήνας κλπ.

Αιών, 19.4.1852

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Σταδίου, οδός Κοραή, επί δύο οδών μεγάλων εν κεντρικωτάτη θέσει.

Λαμβάνω την τιμήν ν’ αναγγείλω, ότι το υπό την διεύθυνσίν μου ξενοδοχείον υπό την επωνυμίαν η Αίγυπτος, κείμενον επί της διασταυρώσεων των οδών Σταδίου και Κοραή και πλησίον των υπουργείων των Οικονομικών και Εσωτερικώς ως και της Βουλής, ήτοι εν τω κέντρω της πρωτευούσης, επεσκευάσθη αρτίως μεγαλοπρεπώς και εκοσμήθη δια κανουργών όλων και πολυτελών επίπλων. Ο προσερχόμενος ευρίσκει έκτακτον τροφήν καθαράν και συγκαταβατικάς τας τιμάς τής τε τροφής και των δωματίων, άτινα εισί λίαν ευάερα και μεσημβρινά.

Εφημερίς, 25.10.1877

ΜΕΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ

«Η ΑΓΓΛΙΑ»

Το μέγα ξενοδοχείον της Αγγλίας μετενεχθέν εις την νεόδμητον οικίαν του κ. Τ. Ψιάκη κειμένην εν τη πλατεία του Συντάγματος απέναντι του παλαιού ξενοδοχείου και πλησίον των Ανακτόρων, άρχεται των εργασιών του από της 1/13 προσεχούς Μαρτίου. Το μεγαλοπρεπές τούτο κατάστημα, οικοδομηθέν επίτηδες δια ξενοδοχείον και ευπρεπισθέν δια νέων και πολυτελών επίπλων, σύγκειται εξ 70 δωματίων, των πλείστων μεσημβρινών, αναγνωστηρίων, αιθουσών υποδοχής, αιθουσών δια κυρίας, σφαιριστηρίων, καπνιστηρίων, ευρωπαϊκών λουτρών κ.τ.λ.

Μαγειρική Αρίστη

Υπηρεσία καλώς ωργανισμένη

Τιμαί μετριόταται

Εν τω αυτώ καταστήματι ευρίσκονται διερμηνείς, λαλούντες τας κυριωτέρας ευρωπαϊκάς γλώσσας.

Ώρα, 23.2.1878

ΑΪΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

κρασί σπάνιο, όλο αίμα και ζωήν δύνασθε ν’ ανακαλύψετε, χωρίς να ήσθε Σλήμαν, εις τον «Αγαμένονα», Οινοπωλείον και Ξενοδοχείον της οδού Αιόλου. Αλλά σπεύσατε, διότι τελειόνει γλίγωρα και ενίοτε αναγκάζεσθε να περιμένετε σειράν δια να το γευθήτε. Άμα το γευθήτε, θα αισθανθήτε παληκαριάν Άι Γιώργη και θα κυνηγάτε βασιλοπούλαις … δια να τας ελευθερώσητε σκλαβόνοντας αυτάς.

Ραμπαγάς, 24.2.1880

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ

Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Αρτισύστατον, κομψότατον εστιατόριον παρά το Καφενείον του Κ. Τσόχα, υπό την διεύθυνσιν του δραστηρίου κ. Α. Δημητριάδου και την υποδιεύθυνσιν τους ευγενούς κ. Καλλίτση. Προσκαλούνται εις αυτό οι Λούκουλλοι των τουρκικών μερών, διότι ο Μάγειρός του φημίζεται ως διατρίψας έτη πολλά εν Κωνσταντινουπόλει. Έχει εις τα φαγητά του την ελληνοτουρκικήν συμμαχίαν, ην μόνον εις τα φαγητά πρέπει να παραδεχώμεθα […] Κρασιά ευρωπαϊκά όλης της Ευρώπης, ανατολικής, δυτικής και μεσημβρινής, εκτός της βορείας, ήτις είναι στείρα. Μαγειρεύει δις της ημέρας και από σας εξαρτάται να μαγειρεύη τρίς.

Εν συντόμω, είναι όλα του ηγεμονικά, εκτός των τιμών, αίτινες είναι δημοκρατικαί.

Η ΣΟΥΠΑ του είναι δια θεούς!

Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΙΣ του δια θεάς!

Ραμπαγάς, 30.3.1880

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΦΙΞ

Οδός Πατησίων, οικία Λεβίδου

Εις θέσιν κατ’ εξοχήν υγιεινήν, ευάερον, μαγευτικήν, το αρτισύστατον τούτο Ζυθοπωλείον μετά πολλής φιλοκαλίας διασκευασθέν, έχει ζύθον πάντοε καλοψημένον, παλαιόν, αφρώδη, κεφοφόρον, ψωμί γερμανικόν θρεπτικώτατον, οικογενειακής κατασκευής, κρύα φαγητά, μπροζόλαις και λουκάνικα γερμανικά τας Κυριακός, κοτοπούλια ψηνόμενα κατά παραγγελίαν, αυτά χωριανά, τόννους σαρδέλλαις, τυρία και άλλους ζυθοποτικούς μεζέδες. Έχον δε μηχανήν (την μεγαλειτέραν του είδους της των εν Αθήναις) κατασκευάζει και πωλεί λεμονάδες γκαζόζ προς 20 μόνον λεπτά την φιάλην. Διακρίνεται δια την ευγένειαν και προθυμίαν της υπηρεσίας, δια το ευπροσήγορον του διευθύνοντος, όστις, επιθυμεί να μη φύγη ποτέ πελάτης δυσηρεστημένος εκ του καταστήματός του. Ωραία δωμάτια, κήπος, ευρυχωρία. Πέρασμα θαυμάσιον πεζών, εφίππων και αμαξοδρο-μούντων.

Καθ’ όλα τέλος ωραίον Ζυθοπωλείον!

Ραμπαγάς 2.10.1880

ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΑΝΤΖΕΜΙΚΟ,

τουμπεκί που δεν ήλθε άλλοτε τέτοιο στην Αθήνα. Τουμπεκί τελωνισμένο κι όχι λαθρεμπορικό. Τουμπεκί που να φουμάρης μια φορά την ημέρα και να αισθάνεσαι γλυκάδα κ’ ευωδία στο στόμα σου ένα σωστό μήνα. Τουμπεκί που ν’ ακούση μοναχά τη μυρουδιά του και ο μη φουμαδόρος θα θέλη να το μάθη. Τουμπεκί έκτακτο. Τουμπεκί που βρίσκεται μοναχά στο εν Πειραιεί κ. Ζωγράφον και στον εν Αθήναις παντοπώλην Π. Θανόπουλον, τον παρά το Βαρβάκειον. Τρέξτε με τα τέσσερα ναργιλετζίδες και με τα δεκατέσσερα καφετζίδες γιατ’ είναι και φτηνό.

Αριστοφάνης, 12.4.1887

ΝΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Κει κοντά στο δρόμο της Μητρόπολις είναι και βρίσκεται ο Μιχάλης Νικολόπουλος ου βάφει με την μηχανή του ατμού τα παληά φορέματα και τα κάνει κατακαίνουργα. Βρε τον μασκαρέα τέχνη που την έχει. Βγάζει και της λαδιαίς και τέλος πάντων ενώ του πάτε κουρέλια εκείνος σας δίνει πράγμα του εμπορικού. Έχει δε και ένα άλλο προτέρημα, που όσα λεπτά να του δώσει τινάς, τα παίρνει, λίγα ή πολλά και λέει και ευχαριστώ. Έχει σκοπό λέει, να μπαταλέψη όλους τους ράφτιδες, μοδίστρους και μοδίστρινες, έστω με το να πηγαίνωμε όλοι μας σ’ αυτόν τα παληά μας ρούχα και τα φτειάνομε καινούργια, χωρίς να έχωμε ανάγκη να φτειάσωμε αληθινά καινούργια. Για πηγαίνετε να δούμε μπας και μας γελά;

Παληάνθρωπος, 25.10.1983

 

______

ΓΝΗΣΙΑΙ ΡΑΠΤΙΚΑΙ ΜΗΧΑΝΑΙ  ΣΙΓΓΕΡ

Αι γνήσιαι ραπτικαί μηχαναί Σίγγερ ήσαν και είναι ο τύπος και υπογραμμός πασών των υπό το όνομα «ΣΙΓΓΕΡ», «Σύστημα Σίγγερ» κ.τ.λ. προσφερομένων μηχανών. Από της εφευρέσεώς των αείποτε τελειοποιούμεναι, υπερέχουσι κατά την χρησιμότητα, τελειότητα και στερεότητα πάντων των απομιμημάτων. Η τρεις όλας δεκαετηρίδας ύπαρξίς των και η ακαταπαύστως αυξάνουσα εξόδευσις, ήτις κατά το παρελθόν έτος υπερέβη το ήμισυ εκατομμύριον, μαρτυρεί κάλλιστα τα προσόντα αυτών. Αι γνήσιαι ραπτικαί μηχαναί Σίγγερ, πωλούνται αντί μικράς προκαταβολής και εβδομαδιαίων δόσεων εκ δρχ. πέντε μέχρι συμπληρώσεως του ποσού ολοκλήρου.

Η χρήσις των μηχανών διδάσκεται δωρεάν.

The Singer Manufacturing Co

Γ. Νέιδλεγγερ

Εν Αθήναις, οδός Ευαγγελιστρίας, γωνία οδού Ερμού παρά τη εκκλησία Ρόμβης.

Κομιστής Αγγελιών 6.7.1884

______

Επαξίως εντιπροσωπεύεται η Απόκρηα εις το Μέγα Παντοπωλείον του φίλου Π. Θανοπούλου από διάφορα εκλεκτά τρόφιμα και πόσιμα. Λαμπρά κοιροπήρια, βούτυρα περίφημα, μακαρόνια ιταλικώτατα, τυριά μοναδικά, κονσέρβαις χιλίων ειδών, κρασί αϊγιωργίτικο οπού σου δίνει όλη τ’ αϊ_Γιωργιού τη δύναμι, σαμπάνιαις αφράτες και πεταχταίς σαν κοπέλλαις απάνω στον ανθό τους, και χίλια άλλα είδη, ως ουκ έστιν αριθμός, σου φωνάζουν: «φάγε, πίε, ευφράινου!» ενώ δύο βαρέλ-λαις προγάστορες ως ευσεβείς αρχιεπίσκοποι εκεί που του καταστήμα-τος εγκλείουσιν εις τα σπλάγχνα των τον σπουδαιότερον αντιπρόσω-πον της σαρακοστής, την μαύρην αντιπολίτευσιν της απόκρηας, ήτοι το χαβιάρι, και σου μουρμουρίζουν το «κύριε των δυνάμεων» από τώρα και σου λέγουν «ετοιμάζου, χριστιανέ εις μετάνοιαν, ήγγικε γαρ η ώρα της μεγάλης τεσσαρακοστής». […] Το παντοπωλείον του κ. Θανοπούλου καλλίστην έχον υπηρεσίαν διακρίνεται και δια την άκραν αυτού καθαριότητα. Δεν μυρίζει καθόλου μπακάλικο.

Πηγή: Βιβλιοπωλείο της Εστίας  2016  Ραμπαγάς, 20.1.1885

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ