ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανούσος Μανουσογιάννης: «Δύναμη στο ΚΚΕ για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής»

0

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης από νεαρή ηλικία ενστερνίστηκε τα ιδανικά και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Το 1975 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ και υπήρξε γραμματέας του ΣΠ Κρήτης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Από το 2008 έως το 2020 ήταν μέλος της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και από το 2013 έως το 2019 μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνης με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Από το 2010 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.  Έχει σταθερή συμμετοχή και παρουσία σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος στο νομό μας, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά του τόσο στα συλλογικά όργανα που συμμετέχει όσο και στο δρόμο του αγώνα. 

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Το σύνθημα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας, όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας, που μας έχει φτάσει ως εδώ. Αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο. Τόσο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ  ως κυβερνήσεις, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα. Οι αρχηγοί τους ως υπουργοί κυβερνήσεων, για παράδειγμα ο κ. Βαρουφάκης για ένα εξάμηνο (πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε), αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, ο κύριος Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση και τα λοιπά.

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξέρει ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι μέρος του προβλήματος και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης. Μόνο το ΚΚΕ είναι φύσει και θέσει αντίθετο με αυτή την πηγή όλων των παθογενειών που βασανίζουν το λαό και τη νεολαία μας. Γι’ αυτό και δεν «παραμυθιάζει» το λαό μας, γι’ αυτό και είναι οργανωτής, εμψυχωτής στους αγώνες που ακυρώνουν στην πράξη πλειστηριασμούς, αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις.

Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, άρα ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους ενάντια σε αυτή την κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Αυτό σημαίνει να ενισχύσουν το ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές, γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το ΚΚΕ.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την ενίσχυση του εισοδήματος του λαού και την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα funds;

Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω, χρειάζεται να αναδείξουμε τις αιτίες τους. Το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, η ακρίβεια και ανατιμήσεις δεν είναι «φυσικό φαινόμενο», αντίθετα είναι αποτέλεσμα της κούρσας του ανταγωνισμού, της δίψας για κέρδη, των κρατικών επιδοτήσεων, των κυρώσεων στη Ρωσία. Παράλληλα το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται γιατί οι μισθοί είναι «παγωμένοι». Αυτό συμβαίνει επειδή με κρίση και με ανάπτυξη και με ανεργία και με δουλειά, οι όροι επιβίωσης των εργαζομένων καθορίζονται από τα κέρδη των μονοπωλίων, από τις λεγόμενες "αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας".

Αντίστοιχα, η μαζική ενεργειακή φτώχεια που πλήττει το λαό οφείλεται στην πολιτική απελευθέρωση της ενέργειας, την πολιτική δηλαδή που θέλει την ενέργεια εμπόρευμα και μάλιστα χρηματιστηριακό με απόφαση της «μούφα» αριστεράς, στον απόλυτο έλεγχο των ενεργειακών ομίλων ως πεδίο κερδοφορίας. Ο λαός πληρώνει την επιλογή της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο και την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικανικό LNG για τα κέρδη των εφοπλιστών, ενώ φαίνεται ότι και οι σχεδιασμοί για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Αιγαίο δεν θα εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια. Αντίθετα, θα αποτελέσουν το έδαφος για όξυνση των ανταγωνισμών, αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των συνόρων της χώρας και υποθήκευση του υποθαλάσσιου πλούτου στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, στην Κρήτη των τουριστικών ρεκόρ και των τεράστιων κερδών με τα εκατομμύρια τουρίστες, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απολαύσουν λίγες ημέρες διακοπών και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους γιατί «είναι η νομιμότητα της εκμετάλλευσης που κάνει τους εργαζόμενους σκλάβους στη γαλέρα του τουριστικού ονείρου». Αποδεικνύεται ότι η "ανάπτυξη για όλους" είναι το μεγαλύτερο παραμύθι.

Απέναντι σε όλα αυτά το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα, που αφορούν την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στην ενέργεια τα καύσιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον κατώτατο μισθό, μια σειρά ζητήματα των φόρων, της φορολογικής μεταρρύθμισης και λοιπά, τα οποία τα άλλα κόμματα ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που θυμήθηκε τώρα να μας υποκρίνεται τον φίλο. δεν τα ψήφισαν στη Βουλή. Γι αυτό, λέμε σήμερα, ότι ο λαός μπορεί να βγει κερδισμένος από τις εκλογές μόνο αν ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών και τι πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με το ΚΚΕ;

Αυτό που πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να απαντήσει στην κάλπη είναι το αν θα δώσει ανοχή με την ψήφο του σε μια πολιτική που σε όλες τις εκδοχές της τον καλεί να πληρώνει το μάρμαρο, να βάζει στον πάγο ανάγκες και δικαιώματα ή αν θα την απορρίψει και θα δώσει δύναμη στο ΚΚΕ που όχι μόνο αντιπολιτεύεται αυτή την πολιτική αλλά καταθέτει και όλες του τις δυνάμεις για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής και για να ανοίξει ο δρόμος για την φιλολαϊκή διέξοδο.

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του ΚΚΕ;

Μπροστά στη δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, τη διαφορά υπέρ του λαού μπορεί να την κάνει μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ σημαίνει περισσότερη δύναμη για να ακούγεται η φωνή και τα προβλήματα του λαού, περισσότεροι μαχητικοί "συμπαραστάτες" στον αγώνα για το δίκιο, παντού.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε στο Ρέθυμνο;

Τις ράγες πάνω στις οποίες βαδίζουν τα τρένα της ζωής, των αποφάσεων κλπ. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει τοπικά. Θα είναι αποτέλεσμα συνολικών ρήξεων και ανατροπών. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι του Ρεθύμνου, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει την δική τους συμβολή με τους αγώνες για τους δασικούς χάρτες, για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου, για την προστασία του περιβάλλοντος από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς σε βάρος του λαού, για την υγεία κλπ θα πρέπει να βαδίσουν ακόμη πιο αποφασιστικά τον ίδιο δρόμο ενισχύοντας το ΚΚΕ και στις εκλογές και στους δήμους και στα σωματεία και στους συλλόγους, παντού. Είναι η εγγύηση ότι αυτοί οι αγώνες οδηγούν στο ξέφωτο για το λαό μας.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος;

Οραματιζόμαστε την Ελλάδα του μέλλοντος, όπου ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το Πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης του ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, Συνεπώς, τα άλλα κόμματα που συμφωνούν όλα με αυτές τις δεσμεύσεις, τις ράγες του τρένου λέμε συχνά, θα συγκροτήσουν μία αντιλαϊκή κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Άρα, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα κόμματα που θα είναι «μηχανοδηγοί» και «σταθμάρχες» της ίδιας πολιτικής, αλλά να ξηλώσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε άλλες, αν θέλουμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση.

Αντίθετα, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ βγαίνει “έξω” από τις ράγες, καταργεί το

καπιταλιστικό κέρδος ως κίνητρο της παραγωγής που είναι -σε τελική ανάλυση- η αιτία όλων των δεινών που ζούμε σήμερα και το αντικαθιστά με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται. Είναι σαφές ότι, για να φτάσουμε εκεί, χρειάζονται πολύ περισσότερα από μία ψήφο στις εκλογές. Δεν περιμένουμε, όμως, μια “μεγάλη μέρα” για να αρχίσουμε να παλεύουμε για αυτή την προοπτική. Επειδή, ακριβώς, έχουμε αυτό το Πρόγραμμα και δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στο σημερινό σύστημα, μπορούμε να είμαστε διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας για όλα τα ζητήματα που τον

“καίνε”, για την κάθε κατάκτηση, την κάθε ανακούφιση. Έτσι ο ένας μόνο βουλευτής του ΚΚΕ στην Κρήτη, ο Μανόλης Συντιχάκης έχει καταθέσει την προηγούμενη 4ετία πάνω από 1150 ερωτήσεις, αναφορές, επερωτήσεις για θέματα του λαού της Κρήτης. Όταν όλοι οι άλλοι βουλευτές όλων των κομμάτων μαζί δεν έχουν καταθέσει τόσες. Και μέσα σε αυτές βεβαίως ήταν και πάρα πολλές για θέματα του λαού του Ρεθύμνου (Υγεία, μετατροπή του ΚΕΓΕ σε ειδικό σχολείο, Παλίγκρεμνος, Πηρυνελαιουργείο, εργασιακά, θέματα αγροτών κλπ κλπ). Έτσι θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, αξιοποιώντας και τη μεγαλύτερη δύναμη που ζητάμε από τον λαό να μας δώσει, αποτελώντας το μοναδικό αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη Βουλή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ