ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ελευθερία Μιχάλα: «Ανάγκη για ανατροπή των πολιτικών που ισχύουν σήμερα» - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

0

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου;

«Εκλέγομαι από το 2015 στην Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ παράλληλα είμαι μουσικός κι έχω μάθει να ενορχηστρώνω και να ταιριάζω όχι μόνο νότες αλλά και αξίες. Αξίες διαχρονικές και ανθρώπινες. Την ελευθερία, την δημοκρατία, την εξέλιξη και την πρόοδο. Αξίες που υπάρχουν στον προοδευτικό  χώρο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, γιατί σήμερα το ΠΑΣΟΚ επενδύει, στην κοινωνία, στον άνθρωπο, στους νέους. Τους καλεί να εκφραστούν, να πάρουν θέση, να διεκδικήσουν, να γίνουν η αλλαγή που ονειρεύονται για τους ίδιους και για την πατρίδα τους. Με καθοδηγούν και ορίζουν τα βήματα μου ο αείμνηστος πατέρας μου ο Λευτέρης, η μητέρα μου Στέλλα, η οικογένεια μου και οι φίλοι μου. Είμαστε όλοι μαζί και δίνουμε τον δικό μας προεκλογικό αγώνα και ο γόνιμος αυτός αγώνας έχει παιδεία, πολιτισμό, όραμα και αγάπη για την πόλη που μεγαλώσαμε και ζούμε. Η ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση μου έμαθε να αγκαλιάζω την ευθύνη, την πολιτική συνείδηση και την συνέπεια απέναντι σε κάθε Ρεθεμνιώτη. Αυτές είναι αρχές μου, με αυτές πορεύομαι 8 χρόνια υπηρετώντας τον Δήμο Ρεθύμνης και αυτές με ώθησαν να είμαι υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές της 21ης Μαΐου». 

Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου; 

«Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι ένα κίνημα που έχει ως αρχή του, την δημοκρατία, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την αξιοκρατία και την διαφάνεια. Είναι προσηλωμένο στην αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στόχος του είναι η μείωση των ανισοτήτων μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που κατοχυρώνει, βελτιώνει και διευρύνει την πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικά δημόσια κοινωνικά αγαθά. Με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, με κανόνες που τους σέβονται όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή πολιτική τους ισχύ.

Για να εκμηδενιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, τα φαινόμενα αναξιοκρατίας, τα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ενώ παράλληλα, είναι το μοναδικό κίνημα που έχει κάνει την αυτοκριτική του. Αξιολόγησε με ρεαλισμό την ιστορική πολιτική του διαδρομή. Αναγεννήθηκε, επιστράτευσε τις υγιείς δυνάμεις του και απευθύνεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία με δυναμισμό, οργάνωση, εντιμότητα και πίστη. Και αυτή τη στιγμή το κίνημα μας, έχει βρει τον καταλληλότερο εκφραστή του, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έναν πρόεδρο στιβαρό, έντιμο, σταθερό, σίγουρο και ικανό να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το κίνημα μας, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα υπογράψει με τους συμπολίτες μας, ένα νέο συμβόλαιο με βασικό όρο την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και την ηθική. Οι πολίτες όλης της χώρας πρέπει να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι η δική τους φωνή. Η φωνή όλων μας. Μία φωνή καθάρια, σίγουρη, ειλικρινής και δυνατή».

Αν σας δινόταν η ευκαιρία, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα αλλάζατε στο Ρέθυμνο; 

«Το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα στο Ρέθυμνο είναι το πρώτο πράγμα που οφείλει ένα κράτος να παρέχει στην καλύτερη του μορφή και αυτό είναι η υγεία. Το νοσοκομείο μας και τα περιφερειακά κέντρα υγείας νοσούν. Δεν μας αξίζει αυτή η συστηματική και χρόνια υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν μας αξίζει ένα νοσοκομείο που κατά κανόνα στηρίζεται στην ευαισθησία και στον εθελοντισμό των τοπικών φορέων. Μας αξίζει ένα σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο θα καλύπτει και τους 80.000 κατοίκους του και τους επισκέπτες του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ντροπή για την πόλη μας, να τρέχουμε στα Νοσοκομεία των διπλανών νομών. Χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση και του νοσοκομείου και όλων των κέντρων υγείας. Να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να καλυφθούν οργανικές θέσεις, καθώς και να ενταχθεί το νοσηλευτικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η άμεση γενική αναβάθμιση και στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου μας, είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μου».
 

Σε ποιους άλλους τομείς θα θέλατε να προωθήσετε αλλαγές πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτές;

«Όπως είπα και πριν η υγεία είναι το ζήτημα που πρέπει ενισχυθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το ΕΣΥ είναι ο μεγαλύτερος πυλώνας κοινωνικής δικαιοσύνης, ωστόσο, παρατηρούμε την συστηματική απαξίωση του. Στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ λέμε ότι το10% από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πηγαίνει την υγεία, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Μόνιμο προσωπικό, αύξηση των μισθών των υγειονομικών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ούτως ώστε ν’ αναγεννηθεί το ΕΣΥ όπως το οραματίστηκαν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Η συσσωρευμένη ακρίβεια, που υπάρχει από το τέλος του 2021 μας έχει γονατίσει όλους. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων κατά 14,3% και πάνω από 10% σε άλλα βασικά είδη, αποδεικνύουν ότι σημερινός Γολγοθάς του καταναλωτή δεν έχει τέλος. Η ακρίβεια έχει επιφέρει περιορισμό της κατανάλωσης σε  βασικά αγαθά κι έχει αλλάξει τα καταναλωτικά πρότυπα. Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και να ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ούτως ώστε να επιβληθούν πρόστιμα για την τεράστια αισχροκέρδεια που παρατηρείται. 

Πού είναι οι πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον τουρισμό τον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού μας; Πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο την εφαρμογή ενός σύγχρονου και δίκαιου εργασιακού πλαισίου που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό εργοδοτών και εργαζομένων. Σε αντίθεση με αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις αντίξοες συνθήκες, την αδήλωτη εργασία που δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα για τον κόσμο του τουρισμού, το οποίο έχει αποτέλεσμα φθηνές και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες άρα και ανάλογους επισκέπτες. 

Ακόμα, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν ο πρωτογενής τομέας, τα ιδιοκτησιακά θέματα δόμησης με την εκτός σχεδίου γη, οι δασικοί χάρτες, η σύνδεση μας με τους διπλανούς νομούς και την υπόλοιπη Ελλάδα, η ανεργία που επικρατεί κυρίως στους νέους επιστήμονες και που μισθολογικά βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.
Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε την εγκληματικότητα, την παραβατικότητα που έχει επεκταθεί σε όλο τον νομό του Ρεθύμνου και που δεν φτάνει τελικά η παιδεία και η αλλαγή της νοοτροπία μας για να την καταπολεμήσουμε. Γιατί αν έφτανε, θα είχαμε μια πρόοδο και θα είχαν φανεί τα αποτελέσματα της. Χρειαζόμαστε βοήθεια από το κεντρικό κράτος. Επίσης, είναι ανησυχητική και η αύξηση της έμφυλης βίας και ενδοοικογενειακής βίας. Η επιδείνωση της βίας κατά των γυναικών, θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση να αναπτύξει δράσεις ευαισθητοποίησης και λήψης κατάλληλων μέτρων για την καταπολέμηση της. 

Επίσης, η συστηματική υποβάθμιση της παιδείας και η ιδιωτικοποίηση πολύτιμων δημόσιων αγαθών, τα οικονομικά σκάνδαλα και οι υποκλοπές, το προκλητικό ξεπούλημα της χώρας μας για την εξυπηρέτηση πανίσχυρων ιδιωτικών συμφερόντων, είναι μόνο μερικές από τις αδιάψευστες συνθήκες που επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αλλαγή! Την ανάγκη για ανατροπή των πολιτικών που ισχύουν σήμερα». 


Ποιο είναι το όραμα σας για το Ρέθυμνο του μέλλοντος; 

«Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό της, κάτι που ισχύει και σήμερα για όλη την Ελλάδα, για όλες τις πόλεις και για την πόλη μας. Το Ρέθυμνο πρέπει να πρωταγωνιστεί για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του. Είμαστε απόγονοι σπουδαίων Ρεθεμνιωτών και μιας σημαντικής τοπικής ιστορίας, που ως σύγχρονοι Ρεθεμνιώτες οφείλουμε να διασώσουμε και να παραδώσουμε αυτό που παραλάβαμε στα παιδιά μας. Το όραμα μου, για την πόλη μου, είναι να διαφυλαχθεί, να σωθεί, να παραδοθεί στις επόμενες γενιές και να μεταλαμπαδευθεί σε όλο τον κόσμο η ιστορία, ο χαρακτήρας και το ύφος της. 

Αυτό θα συμβεί όταν παντρέψουμε το χθες με το σήμερα, με σύγχρονες παρεμβάσεις κομβικής σημασίας. Παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και την δική μας και των επισκεπτών μας. Οραματίζομαι λοιπόν, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Ρέθυμνο που και οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν και θα θαυμάζουν. Ένα Ρέθυμνο που θα βρίσκεται στο υψηλότερο βάθρο για τον Πολιτισμό, για τον Τουρισμό και τα άριστα προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Με χαμόγελο υπερηφάνειας και ικανοποίησης για  κάθε Ρεθεμνιώτη και για κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί στην πόλη μας. Οραματίζομαι το «Rethymno»  μία σύγχρονη πόλη, να συνομιλεί με την  αρχαία «Ρίθυμνα» και το «Ρέθεμνος» του Παντελή Πρεβελάκη και της Καλλιρρόη Παρρέν Σιγανού και άλλων σπουδαίων ανθρώπων που οραματίστηκαν πριν από εμάς, για εμάς και τον τόπο». 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ