ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιωάννα Δακανάλη: «Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ γίνεται στήριγμα των ίδιων των εργαζομένων και του λαού»

0

Η υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στο Ρέθυμνο Ιωάννα Δακανάλη, ιατρός, μιλάει στην εφημερίδα Ρέθεμνος, για τους λόγους που την ώθησαν να είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές, αναφέρεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπογραμμίζει τις αλλαγές που θα έκανε στον τομέα της υγείας, αν της δινόταν η ευκαιρία, μιλώντας συγχρόνως για το Ρέθυμνο του μέλλοντος.

H Ιωάννα Δακανάλη γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι η μεγαλύτερη από τρία αδέρφια με γονείς εκπαιδευτικούς. Τα παιδικά και σχολικά της χρόνια τα πέρασε στα Ανώγεια Ρεθύμνου.

Σπούδασε Ιατρική στην Σόφια Βουλγαρίας, υπηρέτησε δύο χρόνια στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και στην συνέχεια ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στο Βενιζέλειο Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρείο στο Ρέθυμνο από το 2008, είναι διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος θηλασμού (IBCLC) και από το 2013 είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Παιδιατρικής Φροντίδας και είναι μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Μένει στο Ρέθυμνο, είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφια βουλευτής Ρεθύμνου;

«Ειδικά σε αυτές τις εκλογές, είναι η ώρα ο περισσότερος κόσμος, που ξέρουμε ότι το σκέφτεται, να ψηφίσει ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ δεν τους είπε ποτέ ψέματα. Γνωρίζουν ότι δεν θα προδώσει, ούτε θα μεταλλάξει την ψήφο και τη στήριξη που θα του εμπιστευτούν. Αυτή η εκτίμηση για τη δράση, τις θέσεις και τη στάση μας πρέπει και μπορεί να γίνει πράξη ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού. Με αυτό τον τρόπο, ο θυμός και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας θα μετουσιωθεί, με μαζικούς όρους, σε συνειδητή στάση αμφισβήτησης της πολιτικής και των επιλογών των αστικών κυβερνήσεων. Δίνουμε τη μάχη, για να εκφραστεί και στις εκλογές με εκατοντάδες χιλιάδες αντισυστημικές, αγωνιστικές ψήφους στο ΚΚΕ. Σε αυτή την υπόθεση βοηθάω και εγώ ως υποψήφια βουλευτής στο Ρέθυμνο».

Γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες ΚΚΕ στις εκλογές;

«Αν ο λαός θέλει να βγει κερδισμένος σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να έχει ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ δίπλα του. Γιατί κάτω από όλες τις συνθήκες οι κομμουνιστές έχουν αποδείξει ότι πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργατικών- λαϊκών αγώνων, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο. Γιατί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ γίνεται στήριγμα των ίδιων των εργαζομένων και του λαού, επιστρέφει ως δύναμη και κατατίθεται στην οργάνωση της πάλης, δεν μεταλλάσσεται, όπως γίνεται με τις μετακινήσεις και τις μεταγραφές βουλευτών ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Γιατί, όπως έχει ήδη αποδείξει και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή από την Κρήτη, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές είναι δίπλα σε κάθε λαϊκό πρόβλημα, μπροστά στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, αναδεικνύουν τα προβλήματα μέσα από τις παρεμβάσεις τους. Γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, δεν ξεπληρώνει γραμμάτια στην εγχώρια και διεθνή ελίτ. Ισχυρό ΚΚΕ γιατί καταθέτει στο λαό τις θέσεις και το Πρόγραμμα εξουσίας- διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την πρότασή του σε σύγκρουση με την ΕΕ και τη σύγχρονη δικτατορία του κεφαλαίου».

Ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί άξιο συνεχιστή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αποδείχτηκε περίτρανα και στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, τα τελευταία 15 χρόνια, η μια κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο. Ενδεικτικά, παραδείγματα αυτού του έργου είναι ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά που πάτησε πάνω στο νόμο Βρούτση- Αχτσιόγλου και ο νόμος για την αξιολόγηση στην Παιδεία που πάτησε πάνω στο νόμο Γαβρόγλου. Από τα παραπάνω και από το γεγονός ότι τα περισσότερα νομοσχέδια που φέρνει το ένα κόμμα στηρίζονται και από το άλλο αποδεικνύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης. Αυτό γιατί όποιο και να είναι τελικά το κυβερνητικό σχήμα, η ατζέντα είναι προκαθορισμένη. Όλοι συμφωνούν στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, του νερού, άλλων κρίσιμων τομέων της οικονομίας, στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στην επίθεση στις λαϊκές κατοικίες για να στηριχθούν οι τράπεζες, σε μια περίοδο μάλιστα που κυοφορείται μία νέα καπιταλιστική κρίση. Και πολλά ακόμη. Με άλλα λόγια, όποιες επιμέρους διαφορές και αν έχουν στον τρόπο που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, συμφωνούν στα πιο σημαντικά και στα πιο κρίσιμα που καθορίζουν τις συνθήκες ζωής μας αύριο».

Ως γιατρός, αν σας δινόταν η ευκαιρία, τί θα θέλατε να αλλάξετε στον τομέα της υγείας;

«Το νοσοκομείο της πόλης μας είναι δυστυχώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στο χώρο της υγείας.

Η χρόνια υποστελέχωση των μονάδων υγείας, η πολιτική υποχρηματοδότησης και η μετατόπιση των δαπανών για την υγεία στη τσέπη των ασθενών, ήρθε να συμπληρωθεί με τον πρόσφατο νόμο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία.

Τα μοντέλα αυτά είναι γνωστά και δοκιμασμένα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και έχει αποδειχθεί περίτρανα και πέρα από κάθε αμφιβολία ότι έχουν πετύχει πλήρως τον σκοπό σχεδιασμού και εφαρμογής τους, που δεν είναι άλλος από την μετατροπή της υγείας του κόσμου σε ένα πολύ ακριβό και δύσκολα προσβάσιμο προϊόν. Εμείς λοιπόν ανταπαντούμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Όλα τα τμήματα των νοσοκομείων πρέπει να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών όσον αφορά στις μισθολογικές και εργασιακές διεκδικήσεις τους. Να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, των Κέντρων Υγείας στην επαρχία και στην πόλη, την ΤΟΜΥ με όλο το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να αποσυμπιέζεται το νοσοκομείο από περιστατικά που δεν χρίζουν δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Δεν οραματιζόμαστε, αλλά διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα Υγείας, που θα έχει μοναδικό γνώμονα την δωρεάν υγεία σε όλες της βαθμίδες-πρόληψη ,περίθαλψη και αποκατάσταση, στο επίπεδο των επιστημονικών επιτευγμάτων της εποχής μας. Δε χωράει καμία μορφή επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας».

Σε ποιους άλλους τομείς θα θέλατε να προωθήσετε αλλαγές πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτές;

«Αν και συχνά δεχόμαστε κριτική για την αδυναμία εφαρμογή των ιδεών μας, θα ήθελα πραγματικά να αναρωτηθούμε όλοι μαζί πόσο ανεδαφικά ή δύσκολα είναι αυτά που διεκδικούμε σαν κόμμα για τον κάθε άνθρωπο.

Ζητάμε να μπορεί ο καθένας μας να ζήσει όπως αρμόζει με βάσει τις σύγχρονες ανάγκες του 2023 και όχι απλώς να επιβιώνει. Πόσο ουτοπικό είναι να θέλουμε να υπάρχει σταθερό ανθρώπινο ωράριο εργασίας, που να μας επιτρέπει να έχουμε ζωή και εκτός δουλειάς; ή να δουλεύουμε με ασφάλεια και χωρίς επιβάρυνση της υγείας μας; ή να  ζούμε χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας; Γιατί πρέπει να ξανασυζητάμε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα; Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε την εμπορευματοποίηση  αγαθών όπως η ενέργεια ή το νερό; Πώς γίνεται η παιδεία να μην είναι δωρεάν, ολόπλευρη και σύγχρονη; Ποιος μπορεί να δειχτεί ότι δεν θα έχουμε εξασφαλισμένη δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη; Πώς μπορεί να χωρέσει σε ανθρώπινο νου ότι δεν θα ζούμε με αίσθημα ασφάλειας χωρίς φόβο πολέμου; Αυτά τα απλά ζητάμε και δε γίνεται άλλο να επιτρέψουμε, στο όνομα καμίας κρίσης, να εφαρμόζονται πολιτικές που αφαιρούν από τους πολλούς και δίνουν στους λίγους».

Ποιο είναι το όραμά σας για το Ρέθυμνο του Μέλλοντος;

«Οραματιζόμαστε το μέλλον του Ρεθύμνου και της Ελλάδας συνολικά όταν ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια γνήσια εργατική εξουσία, σε μία εξουσία του λαού που θα κάνει αυτός κουμάντο. Έχει Πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών.

Με πρωταγωνιστή τον λαό και ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό μπορούμε να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, να παρεμποδίσουμε - καθυστερήσουμε - ανατρέψουμε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε νέες κατακτήσεις, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέσα από τη σύγκρουση με το σύστημα της σημερινής άρχουσας τάξης και το κράτος της, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας. Αυτόν τον δρόμο προσπαθούμε να ανοίξουμε μέσα από όλες τις μάχες που δίνουμε σήμερα και αύριο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ