ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η έλλειψη ιερέων εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για το Ρέθυμνο

0

Από το 2011 οι διορισμοί των κληρικών άρχισαν να μειώνονται, καθώς άρχισε να ισχύει και γι’ αυτούς η ποσόστωση που επιβλήθηκε εξαιτίας του μνημονίου και στους δημοσίους υπαλλήλους. Η μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, έγινε σταδιακά μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις με αποτέλεσμα λόγω των συνταξιοδοτήσεων να παρουσιάζεται σοβαρό ζήτημα έλλειψης κληρικών και στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη στο Ρέθυμνο στο να καλύψει τις ενορίες της με κληρικούς ενόψει Πάσχα, μίλησε στον 9,80 fm και τον Σταύρο Ρακιντζή, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Νικηφόρος.

Ο πατέρας Νικόλαος, αφού ανέφερε ότι πρόκειται για πανελλαδικό φαινόμενο πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις με πέντε αιτήσεις για συνταξιοδότηση ιερέων, ενώ δικαιούμαστε έναν κληρικό τον χρόνο» είπε, υπογραμμίζοντας, ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ύπαιθρο αλλά και την πόλη. «Ευτυχώς που πολλοί από τους συνταξιούχους κληρικούς τρέχουν και βοηθούν στο έργο της Μητροπόλεως», πρόσθεσε.

Μιλώντας ο ίδιος για τα λειτουργικά κενά που παρουσιάζονται τόνισε: «Είναι αρκετά, αλλά προσπαθούμε να τα καλύψουμε όλα. Για παράδειγμα έχουμε ιερέα με αναρρωτική άδεια, έχουμε δύο θανάτους κληρικών, ενώ συγχρόνως πάντα προκύπτουν και κενά για διάφορους άλλους λόγους. Ωστόσο, με τη σημαντική βοήθεια τόσο των συνταξιούχων κληρικών, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ, αλλά και με τη βοήθεια των ιερέων της πόλεως, αφού στις περισσότερες εκκλησίες από τους δύο ιερείς, όπου υπάρχουν, θα μείνει μόνο ο ένας και ο άλλος θα πάει στην ύπαιθρο, προσπαθούμε να τα καλύψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος θα εξυπηρετήσει τα Απλαδιανά και ο Άγιος Γεώργιος ο Πεταλιώτης τη Λούτρα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι κληρικοί της υπαίθρου, τους οποίους έχουμε παρακαλέσει να καλύψουν χωριά που βρίσκονται δίπλα ή παραδίπλα στην ενορία τους, γιατί είναι σημαντικό ν’ ακούσει ο κόσμος τα μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: «Για να καταλάβετε το πρόβλημα, σας αναφέρω ότι έχουμε έναν ιερέα στο Μυλοπόταμο, ο οποίος θα εξυπηρετήσει επτά χωριά. Είναι βέβαια μικρά χωριά, όμως υπάρχουν πολλοί που ξεκινούν να λένε το Χριστός Ανέστη από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά».

Ωστόσο, ο πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος έδειξε να ανησυχεί για το μέλλον: «Μέχρι τώρα, έστω και με δυσκολία, κάπως τα έχουμε καλύψει, όμως αν συνεχίσουμε έτσι και του χρόνου, δεν ξέρω σε τι θέση θα είμαστε. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού αν όλοι όσοι δικαιούνται σύνταξη, την πάρουν, θα φύγουν πάνω από 20 κληρικοί και θα διοριστεί ένας!»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν υπάρχει ενδιαφέρον σήμερα από τους νέους ν’ ακολουθήσοθν την ιεροσύνη είπε: «Κοιτάξτε, και αυτό έχει μειωθεί, αλλά όσοι κάνουν ή νομίζουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν, το Άγιο Πνεύμα αναπληρώνει τα κενά και τα θεραπεύει. Έχουμε ανάγκη από νέα παιδιά, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν διορίζονται. Και όπως είναι λογικό, ο καθένας θέλει να διοριστεί, να έχει την ασφάλεια του, το μισθό του και να μην είναι ο ιερέας, ο πένητας που θα ζητάει για κάθε ιεροπραξία».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι φετινό το πρόβλημα, έχει ξεκινήσει από τότε που μπήκαμε στο ΔΝΤ που άρχισαν να μας δίνουν μια μόνο θέση. Κάθε χρόνο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα, κάθε χρόνο θα είναι και χειρότερα».

Κλείνοντας ο ίδιος ανέφερε ότι τα κενά αφορούν περίπου δέκα ενορίες, οι οποίες είναι κυρίως στην ύπαιθρο. Είναι ένα σοβαρό θέμα, βέβαια και η σύνοδος μας και οι σύνδεσμοι των κληρικών κινητοποιούνται προς την κυβέρνηση, μήπως τουλάχιστον η κάθε οργανική θέση  που μένει κενή μπορεί να καλύπτεται. Εμείς δεν ζητάμε κάτι παραπάνω, απλά να μπορούμε να καλύψουμε τη θέση του ιερέα που φεύγει.

Ο πατήρ Γεώργιος Γαλεράκης ανέλαβε καθήκοντα στην Παναγία την Ελευθερώτρια

Τη Μεγάλη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στην Παναγία την Ελευθερώτρια στην Άνω Καλλιθέα Ρεθύμνου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και καλωσόρισε στην νέα του Ενορία τον Πρωτ. Γεώργιο Γαλεράκη. «Τον π. Γεώργιο τον τοποθέτησα εδώ» είπε ο Σεβασμιώτατος, «γιατί έχει μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά για να αγκαλιάσει όλο το ποίμνιο του και να μην μείνει κανένας εκτός του Νυμφώνα του Χριστού. Αυτό έκανε για 19 χρόνια και στην Αρχοντική, όπου υπήρξε πραγματικός πατέρας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ