ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προβληματισμός λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων

0

Η μέχρι στιγμής απουσία βροχωπτώσεων από την Κρήτη, φέρνει έναν γενικότερο προβληματισμό, τόσο για τα αποθέματα του νερού, όσο και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι πηγές της Αργυρούπολης παρουσιάζουν μείωση πάνω από 50% σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη χαθεί ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος, η καθηγήτρια γεωλογίας -υδρογεωλογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Ελένη Κόκκινου μίλησε στον 9,80 και τον Σταύρο Ρακιντζή, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τις τελευταίες δεκαετίες το φαινόμενο της ξηρασίας εμφανίζεται συχνά σε σχέση με παλαιότερα», ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη πιθανότητα να είναι παρελκόμενο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η καθηγήτρια του ΕΛΜΕΠΑ ανέφερε ότι υπάρχουν σενάρια που μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς μέχρι το 2050, τονίζοντας συγχρόνως ότι αναμένεται σταδιακά και μείωση των βροχοπτώσεων, κάτι που θα πλήξει τις μεσογειακές χώρες καθώς μιλάμε και για το φαινόμενο της ερημοποίησης. Ωστόσο όπως υπογράμμισε γενικά θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις μας και τις εκτιμήσεις μας. «Υπάρχουν δημοσιευμένες εργασίες που αναφέρονται στην Κρήτη και λένε ότι η ξηρασία πλήττει πρώτιστα την ανατολική Κρήτη στη συνέχεια τη δυτική. Ωστόσο όπως τόνισε ο νομός Ρεθύμνου έχει τη χαμηλότερη τρωτότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

Τα υπόγεια ύδατα δεν προλαβαίνουν ν’ αντικατασταθούν με φυσικό τρόπο, λόγω της υπεράντλησης πράγμα που συμβαίνει τόσο λόγω των καλλιεργειών όσο και των υψηλών αστικών αναγκών, τόνισε η κ. Κόκκινου και πρόσθεσε: «Η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα μετατοπίζεται γρήγορα και σε μεγαλύτερο βάθος και ειδικά στις παράκτιες περιοχές, έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το θαλασσινό νερό διεισδύει και ρυπαίνει το υδροφόρο στρώμα με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα».

Αναφερόμενη στην μεγάλη απορρόφηση από τη γεωργική εκμετάλλευση λόγω και της μεγάλης αγροτικής δραστηριότητας που έχουμε, επεσήμανε: «Όπου υπάρχει η γεωργική δραστηριότητα, αυτή απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό. Υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για πάνω από 70% απορρόφηση». Κλείνοντας η κ. Κόκκινου μίλησε για τη «γεωργία ακριβείας», ένα σύνολο τεχνικών οι οποίες έχουν στόχο να αυξήσουν την παραγωγή, να βελτιώσουν την ποιότητα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τέλος, η ίδια υπογράμμισε: «Πρέπει να κάνουμε ορθολογική χρήση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και να αποφεύγουμε ενέργειες και παρεμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ