ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκίνησαν οι πρώτες ελλείψεις γαλακτοκομικών

0

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Είδος πολυτελείας είναι πλέον το τυρί, όπως η γραβιέρα της οποίας οι τιμές έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, ενώ ήδη παρατηρούνται ελλείψεις σε τυριά όπως ο ανθότυρος και η φέτα. Αιτία της μείωσης στην παραγωγή των κρητικών τυριών είναι η δραματική, όπως περιγράφεται, παραγωγή του γάλακτος αφού λόγω της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών, του πετρελαίου, των γεωργικών εφοδίων, των λιπασμάτων κτλ. πλέον η παραγωγή του, δεν συμφέρει τους κτηνοτρόφους. Για το θέμα αυτό μίλησαν στον 9,80 fm και τον Σταύρο Ρακιντζή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης, και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΝΤΖΑΚΗΣ: « Δεν συμφέρει πλέον τον κτηνοτρόφο η παραγωγή γάλακτος»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης έχουν ήδη  ξεκινήσει οι ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μετά τις γιορτές αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα και με το ντόπιο κρέας. «Από πέρυσι σας έλεγα ότι βλέπω μία δυσκολία στο κτηνοτροφικό κομμάτι», τόνισε ο κ. Γλεντζάκης, «γιατί είχαν πάρει την ανηφόρα όλα, τα γεωργικά εφόδια, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει πλέον τον κτηνοτρόφο η παραγωγή γάλακτος. Αυτό ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο και πλέον έχει ενταθεί».

Ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου στη συνέχεια τονίζει: «Ότι έχει να κάνει με την ακρίβεια χτυπάει τον κτηνοτρόφο με αποτέλεσμα ν’ αδυνατεί να παράξει. Από πέρσι υπήρξε μία σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος, ωστόσο ο καταναλωτής αυτό δεν το έχει καταλάβει ακόμα γιατί υπήρχαν κάποια στοκαρισμένα προϊόντα. Τώρα, όμως έχουν ξεκινήσει οι ελλείψεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην γραβιέρα υπογραμμίζει: «Ότι υπάρχει σε γραβιέρα τώρα στα σούπερ μάρκετ, είναι περσινή παραγωγή και τα αποθέματα που υπήρχαν εξαντλήθηκαν. Οποίοι είχαν πάρει και είχαν στοκάρει στις αποθήκες τους -μιλάω για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ- συνεχίζουν να έχουν».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις ο κ. Γλεντζάκης επισημαίνει: «Τα σούπερ μάρκετ δεν έπρεπε να έχουν βάλει αυξήσεις, γιατί οι τιμές που έχουν αγοράσει είναι περσινές. Η γραβιέρα που θα βγει με τη νέα χρονιά θα είναι αυξημένη κατά 30% λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως ο ανθότυρος και το λευκό τυρί. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία νέα ανατίμηση και στο τέλος η γραβιέρα θα καταλήξει να είναι είδος πολυτελείας και να μην μπορεί να την πάρει ο καταναλωτής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει: « Η περίοδος του γάλακτος καθυστέρησε δύο μήνες. Κανένα τυροκομείο δεν έχει ξεκινήσει να τυροκομήσει πέρα από ελάχιστες ποσότητες. Και προσθέτει «Αν συνεχιστεί η αύξηση στις ζωοτροφές, δυστυχώς θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή τυροκομικών, που ήδη υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 40% κάτω από πέρυσι».

Και εξηγεί: «Δεν συμφέρει τους κτηνοτρόφους να ταΐζουν τα πρόβατα για την παραγωγή γάλακτος γι’ αυτό και καθυστέρησαν δύο μήνες. Ωστόσο, όπως βλέπω δεν τους συμφέρει να βγάλουν γάλα και τους τελευταίους μήνες που είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος. Αν γίνει αυτό, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις. Ήδη ο ανθότυρος έχει εμφανίσει τις πρώτες ελλείψεις πράγμα που συμβαίνει και με το λευκό τυρί, δηλαδή τη φέτα. Ξεκινήσαμε δειλά - δειλά  με λίγο γάλα να κάνουμε παραγωγή φέτας προκειμένου να καλύψουμε κάποιες ανάγκες. Κάποια προϊόντα θα βγαίνουν σιγά-σιγά αλλά όπως είπα και πριν καθυστερήσαμε δύο μήνες και από ότι φαίνεται θα κλείσει η παραγωγή του γάλακτος δύο μήνες νωρίτερα».

«Ωστόσο και τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να δουλεύουν με 30 και 40% που δουλεύουν τα τυροκομικά. Βάζει πλάτη ο κτηνοτρόφος, βάζει πλάτη το τυροκομείο, θα πρέπει να βοηθήσουν και τα σουπερμάρκετ. Και ξαναλέω δεν έχουν κάνει παραλαβή γραβιέρας με τις νέες τιμές γιατί η γραβιέρα η φετινή δεν έχει βγει ακόμα».

Για την επάρκεια κρέατος στις γιορτές, είπε: «Όσον αφορά στο κρέας και ενόψει των εορτών υπάρχουν ικανές ποσότητες αρνιού. Υπάρχει όμως έλλειψη σε μεγάλα ζώα όπως τα πρόβατα, γιατί οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύτηκαν πολύ το καλοκαίρι και καθώς δεν είχαν να ταΐσουν το κοπάδι τους αναγκαστικά έσφαξαν ένα μεγάλο αριθμό προβάτων. Όπως φαίνεται το αρνί θα υπάρχει για τις γιορτές για τα μεγάλα ζώα όμως θα είναι πιο δύσκολο», κατέληξε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΙΕΡΑΚΗΣ: «Μας έχουν κάνει επαίτες με τις επιδοτήσεις»

«Η εικόνα είναι τραγική και πάει όλο προς το χειρότερο», τονίζει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης. «Εμείς, αυτά, τα είχαμε επισημάνει από καιρό. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν βγαίνουν με τον αέρα. Πρέπει να υπάρξει ένα υγιές κοπάδι που θα παράξει και κρέας και γάλα. Και για να παράξει αυτά θα πρέπει να τρώει. Αν υποσιτίζεται δεν υπάρχει περίπτωση να παράξει. Το γάλα είναι μειωμένο σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο για το νομό Ρεθύμνου τουλάχιστον 50%.».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων αναρωτιέται: «Η γραβιέρα που πωλείται στα σούπερ μάρκετ και όπως ακούω φτάνει μέχρι 19 και 20 ευρώ το κιλό πώς δικαιολογείται;  Με τέτοια τιμή υπάρχει αισχροκέρδεια! Όσον αφορά τα τυριά κανένα προϊόν ακόμα δεν έχει βγει στην αγορά, πώς αποφάσισαν να βάλουν τέτοιες τιμές, αφού οι τιμές που αγόρασαν είναι περσινές;

Και προσθέτει: «Το ίδιο συμβαίνει και με το αρνί που είχε τις ίδιες τιμές με φέτος και όμως έχει φτάσει στο τσιγκέλι στα 11 ευρώ. Κι ενώ ο παραγωγός δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ καταλήγει να την πληρώνει ο καταναλωτής. Όλα τα προϊόντα, ανεξαρτήτως είτε είναι κτηνοτροφικά είτε είναι αγροτικά, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή φτάνουν στη διπλάσια, τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή. Υπάρχει αισχροκέρδεια κάποιοι κερδίζουν στην πλάτη των άλλων. Οι δε λοιποί μόνο πως κάνουμε τον κόπο. Εμείς ταλαιπωρούμαστε, τυραννιόμαστε και δεν εισπράττουμε τίποτα από όλα αυτά».

Μιλώντας για τις ελλείψεις ο κ. Βενιεράκης  υπογραμμίζει: «Ήδη υπάρχει έλλειψη στην αγορά και στον ανθότυρο και στη φέτα. Οι ελλείψεις αυτές είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανείς να κρατηθεί με αυτά τα δεδομένα. Αν το κράτος δεν στηρίξει γρήγορα και ουσιαστικά τον κλάδο είμαστε τελειωμένοι. Θα διαλύσουμε και θα αφήσει ο καθένας μας το κοπάδι του στο χωράφι του ίσα-ίσα για να συντηρεί την οικογένειά του. Μας έχουν κάνει επαίτες με τις επιδοτήσεις, μας έχουν κάνει να τις περιμένουμε για να ζήσουμε και δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα ευρώ από τη δουλειά που κάνουμε. Είναι δυνατόν να δουλεύουμε και να μην βγάζουμε τίποτα;»

Κλείνοντας αναφέρει ότι είναι λογικό να υπάρξουν ελλείψεις: «Είναι λογικό ότι θα υπάρχουν ελλείψεις αφού δεν θα υπάρχει ροή στα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός αν ο καταναλωτής αρχίζει και ψωνίζει λιγότερο και υπάρξει επάρκεια στην αγορά. Στο κρέας πιστεύω ότι θα υπάρξει επάρκεια αφού ο καταναλωτής φέτος θα αγοράσει λιγότερο. Ελλείψεις γενικά, θα έχουμε σε ανθότυρο, γιαούρτι, νωπό γάλα, φέτα, ενώ θα βγει και λιγότερη γραβιέρα και δυστυχώς με τα 20 ευρώ το κιλό που θα φτάσει, ο καταναλωτής θα τη βλέπει μόνο με το «κιάλι»…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ