ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊος: Πλήγμα από τη Βαλτική και στον κρητικό τουρισμό

0

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στη φετινή τουριστική περίοδο για τον κρητικό τουρισμό, η οποία ήδη οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, με την έκβαση της “υπόθεσης καραντίνα” στην Αγγλία να αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα...

Η πολύ άσχημη επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα, όπου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ουσιαστικά διπλασιάστηκαν τα κρούσματα, ξεπερνώντας τα όρια που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις των Βαλτικών χωρών, οδήγησε στην απόφαση αυτή, από Δευτέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδεψαν προχθές αεροσκάφη από την Εσθονία για να μεταφέρουν πίσω τους τουρίστες και την Πέμπτη από Λιθουανία και Λετονία. Όπως προκύπτει και από τον επίσημο πίνακα που δημοσιεύει το “Χρήμα και Τουρισμός”, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανά 100.000 πληθυσμό από 11 και 13 έφτασαν τα 22, όταν τα όρια στις χώρες της Βαλτικής είναι 15-16 και ατύπως υπάρχει μια “ανοχή” έως τα 18.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Κύπρος, παρότι έχει 20,8 κρούσματα, το γεγονός ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες (από τα 24 που είχε), κατάφερε μέσω διαβουλεύσεων να μην τεθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί στους πολίτες των χωρών αυτών, κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Σημαντική αγορά

Η αγορά των Βαλτικών χωρών ήταν ίσως η μοναδική φέτος που θα διατηρούσε τον ίδιο αριθμό τουριστών με πέρυσι, καθώς όλοι οι tour operators, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες είχαν προσθέσει σημαντικό αριθμό θέσεων, αφού οι επιλογές των τουριστών από τις χώρες αυτές ήταν δύο: Ελλάδα και Κύπρος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Κρήτη πέρυσι ήρθαν από τη Λετονία 16,769 τουρίστες, από τη Λιθουανία 20.435 και από την Εσθονία 12.000 τουρίστες. Στη Ρόδο ήρθαν από τη Λετονία 6.078, από τη Λιθουανία 11.855 και από την Εσθονία 4.548 τουρίστες και στον Άραξο από τη Λετονία 2.233, από τη Λιθουανία 2.827 και από την Εσθονία 1.333, σε σύνολο 83.000 αφίξεων συνολικά στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος του Tez Tour Hellas Δημήτρης Χαριτίδης, που έχει σχεδόν το 50% της αγοράς των Βαλτικών χωρών, δήλωσε στο “Χρήμα και Τουρισμός” ότι πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα για τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για παρέμβαση στις χώρες αυτές, ώστε να αποφευχθεί η καραντίνα, που όμως μέχρι στιγμής δεν είχαν οποιοδήποτε αποτέλεσμα - σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από το όριο, ωστόσο δεν επιβλήθηκε καραντίνα.

«Θα υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος»

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μιχάλη Βαμιεδάκη, τουριστικό πράκτορα και ξενοδόχο, ο οποίος αναφέρθηκε στην απώλεια της μερίδας του τουριστικού προϊόντος όπως προκύπτει με τα νέα δεδομένα από τις χώρες της Βαλτικής.

«Υπάρχουν κινήσεις που έχουν γίνει από διάφορες χώρες, είτε από πλευράς Ελλάδας είτε από το εξωτερικό. Η Ελλάδα ζητάει από τους επισκέπτες αρνητικό τεστ, για παράδειγμα από τους Ολλανδούς και τους Τσέχους. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και ενδεχομένως μειώνεται η κίνηση ή μειώνονται τα προγράμματα. Τα μεγαλύτερα πρακτορεία από τη Βαλτική ακύρωσαν το πρόγραμμά τους και σταμάτησαν. Το ίδιο αναμένεται να γίνει από Ολλανδία και Βέλγιο την επόμενη εβδομάδα, και σίγουρα θα υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η Φιλανδία επαναφέρει περιορισμούς

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές της Φιλανδίας ανακοίνωσαν χθες ότι επαναφέρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αρκετές χώρες οι οποίες επί μήνες θεωρούνταν ασφαλείς προορισμοί, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Τα ταξίδια από την Ισλανδία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, το Σαν Μαρίνο και την Ιαπωνία προς τη Φιλανδία θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Παράλληλα όσοι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της σκανδιναβικής χώρας Μαρία Οχισάλο.

«Στη Φιλανδία σταματούν τα προγράμματα. Όταν οι κυβερνήσεις παίρνουν μια απόφαση, ο κάθε τουριστικός οργανισμός συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ δύσκολο να γεμίσει τα αεροπλάνα. Επομένως, είναι δύσκολο να μπει σε αυτό το ρίσκο. Εάν ένα αεροπλάνο πετάξει μισοάδειο, θα λειτουργήσει αρνητικά και η εταιρεία θα έχει κόστος και όχι όφελος. Τα πρακτορεία προτιμούν να μειώσουν το ρίσκο και να μη μπουν σε αυτή τη διαδικασία», σχολίασε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο κ. Βαμιεδάκης.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Φιλανδίας είχε ορίσει ως προϋπόθεση για να θεωρείται μια χώρα ως ασφαλής προορισμός να μην καταγράφει περισσότερα από 8 με 10 κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους. Έκτοτε και σταδιακά αφαιρεί χώρες από τον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που εξαπλώνεται...

«Το ηχηρό μας μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στις επικίνδυνες χώρες. Η επιστροφή στη Φιλανδία από τις χώρες αυτές θα οδηγεί σε καραντίνα και προβλήματα», εξήγησε ο Τίμο Χαράκα, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το in.gr.

Η Φιλανδία κατέγραψε τις τελευταίες 14 ημέρες κατά μέσο όρο 5,2 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, μεταξύ των πιο χαμηλών ποσοστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Ο Χαράκα επισήμανε εξάλλου ότι 43 κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεψαν με τρεις διαφορετικές πτήσεις της εταιρείας Wizz Air από τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας στην Τούρκου της Φιλανδίας και οι Αρχές εξετάζουν πώς μπορούν να ακυρώσουν τη σύνδεση αυτή.

H φετινή σεζόν:  crash test που δοκίμασε τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού

Ο κ. Βαμιεδάκης, μεταξύ άλλων, κατέληξε λέγοντας πως η φετινή τουριστική περίοδος ήταν ένα crash test που δοκίμασε σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Αντικειμενικά, δε νομίζω να... “ξαναξεκινήσει” η σεζόν για όλες αυτές τις χώρες. Αυτό που συζητάμε είναι πως οι χώρες είχαν 6-8 πτήσεις την εβδομάδα. Δηλαδή, είχαμε 1.500-2.000 άτομα εβδομαδιαίως, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερους 20.000-30.000 πελάτες. Μπορεί και παραπάνω. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως αυτό που ζούμε είναι το καλό σενάριο. Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε πως θα ξεκινούσε η σεζόν και θα πηγαίναμε “τρένο”. Δεν περιμέναμε πως όλα θα ήταν ρόδινα. Το ξέραμε πως θα ήταν μια χρονιά με αρνητικά νούμερα. Δε πήγαμε σε φιάσκο, ούτε είχαμε ξενοδοχεία με ομαδικά κρούσματα. Είναι θετικό. Έχουμε λίγο κόσμο από διάφορες χώρες που ανοίγουν και κλείνουν τα σύνορά τους. Ήταν κάτι αναμενόμενο. Ήταν ένα crash test που δε μας έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής προβλήματα», κατέληξε.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ