ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Είχατε πέτρα στο νεφρό; Αυτή η διατροφή προστατεύει από τις υποτροπές

0

Τι έδειξε νέα μελέτη σε ασθενείς με νεφρολιθίαση. Ποια είναι τα προστατευτικά τρόφιμα και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Σε τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται. Τι λένε οι ειδικοί.

Όποιος έχει περάσει ποτέ νεφρολιθίαση, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να ξαναβιώσει τον αφόρητο πόνο που προκαλεί η πέτρα καθώς «φεύγει» από το νεφρό. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ποια διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά.

Το κλειδί, λένε οι ερευνητές, είναι να καταναλώνει κανείς άφθονα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο και αρκετά λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Πλούσια σε κάλιο φρούτα και λαχανικά που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη των υποτροπών είναι:

  •     Μπανάνες
  •     Πορτοκάλια
  •     Γκρέιπ φρουτ
  •     Βερίκοκα
  •     Μανιτάρια
  •     Αρακάς
  •     Αγγούρια
  •     Κολοκύθια
  •     Πεπόνια

Οι ερευνητές από την Κλινική Mayo κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, αναλύοντας στοιχεία από 411 ασθενείς με νεφρολιθίαση και 384 υγιείς συνομηλίκους τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των δύο ομάδων, ανακαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στη διάρκεια τεσσάρων ετών παρακολούθησης, 73 από τους ασθενείς με νεφρολιθίαση παρουσίασαν υποτροπή της κατάστασής τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο λιγότερο ασβέστιο και κάλιο κατανάλωναν οι εθελοντές τους, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να υποτροπιάσουν. Η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τους ασθενείς με νεφρολιθίαση οι οποίοι λάμβαναν ορισμένα διουρητικά και συμπληρώματα ασβεστίου.

Οι ασθενείς έπιναν επίσης πολύ νερό. Τη συνήθεια αυτή είχαν αποκτήσει όταν είχαν πρωτοπαρουσιάσει νεφρολιθίαση και έκτοτε την τηρούσαν.

Συνοδά προβλήματα

Η νεφρολιθίαση δεν αποτελεί μόνο μια εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία. Σχετίζεται αι με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια νεφροπάθεια, η οστεοπόρωση και η καρδιοπάθεια.

Δυστυχώς, όσοι την εκδηλώνουν μία φορά στη ζωή τους έχουν σχεδόν 30% πιθανότητες να υποτροπιάσουν μέσα σε 5 έτη.

Πόσο κάλιο και ασβέστιο, λοιπόν, χρειάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής; «Δύο έως τρεις μερίδες λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά την ημέρα είναι αρκετά», απαντά ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John Lieske, διευθυντής του Ουρολογικού Ερευνητικού Κέντρου O’Brien στην Κλινική Mayo. «Μία μερίδα ισούται με ένα ποτήρι γάλα ή ένα κλασικό κεσεδάκι γιαούρτι ή με 30 γρ. κίτρινο τυρί. Οι ποσότητες αυτές προσφέρουν στον οργανισμό το ασβέστιο που χρειάζεται για να αποφύγει τη νεφρολιθίαση».

Όσον αφορά το κάλιο, οι συστάσεις γι’ αυτό είναι λιγότερο ακριβείς. «Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά», συνιστά ο Dr. Lieske. «Και να δίνετε έμφαση στην ποικιλία. Σε γενικές γραμμές χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία φρούτα και δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα. Νομίζω είναι αρκετά για να πάρουμε όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή υγεία».

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ