ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοταχώς για νέο ρεκόρ αφίξεων το 2024

0

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΟ

Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκίνησε η τουριστική περίοδος του 2024, με την Κρήτη, τη ναυαρχίδα του τουρισμού στην Ελλάδα, ν’ αναμένεται να κατακτήσει νέο ρεκόρ επισκεπτών.

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία όχι μόνο ζεσταίνει τις μηχανές της για φέτος, αλλά πατάει γκάζι προκειμένου ολόκληρη η χώρα να υποδεχτεί τις μεγάλες τουριστικές ροές από τις διεθνείς αγορές.

Το κλίμα αισιοδοξίας για νέο τουριστικό ρεκόρ θέτει τον πήχη του τουρισμού ψηλά και για το 2024, καθώς όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γαλανάκης, αναμένουμε πανελλαδική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. «Περίπου 10%πάνω είναι οι κρατήσεις θέσεων από τους touroperators» είπε ο ίδιος.

Την πρωτιά σε αφίξεις φέτος, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα θα την έχουν οι Εγγλέζοιτουρίστες και θ ακολουθήσουν οι Γερμανοί. Ο κ. Γαλανάκης μιλώντας με νούμερα σημείωσε: «Προς το παρόν με προορισμό την Ελλάδα υπάρχουν 5.700.000 κρατήσεις από Άγγλους και 4.700.000από Γερμανούς touroperators. Αυτό βέβαια μπορεί ν’ ανατραπεί αλλά τα περιθώρια να φτάσουν τόσο ψηλά οι Γερμανοί,είναι μικρά.»

Μιλώντας για την Κρήτη είπε ότι αναμένεται το ίδιο ποσοστό αύξησης, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική στενότητα των ευρωπαίων επισκεπτών είπε, ότι Γερμανοί είναι από τους ευρωπαίους που επηρεάζονται από την οικονομική στενότητααναφέροντας επιπλέον ότιυπάρχει θέμα με τον FTIτον δεύτερο σε δύναμηtouroperatorστην Γερμανία,ο οποίος αναζητά επενδυτή προκειμένου να τα καταφέρει να κρατηθεί «ζωντανός», ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί μια ανασφάλεια στο κοινό.

Στην συνέχεια ο κ. Γαλανάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων για την Κρήτη, αφού όπως υπογράμμισε οι κρατήσεις θέσεων από τις αεροπορικές εταιρίες για Ηράκλειο φτάνουν ήδη τα 2.900.000, προσθέτοντας πως και η Σκανδιναβική Αγορά παρουσιάζει άνοδο.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων νομού Ρεθύμνου κάνοντας λόγο για την την «επόμενη μέρα στον τουρισμό», υπογράμμισε ότι ο ήλιος και η θάλασσα δεν είναι πια η αιχμή του δόρατος. «Ο τουρισμός της εμπειρίας είναι το μέλλον και όχι μόνο για την Κρήτη, για όλο τον κόσμο. Αν δείτε και οι touroperator δεν προβάλλουν πια θάλασσα ήλιο και παραλίες, αλλά ξεχωριστές και μοναδικές εμπειρίες. Αν μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα θα είμαστε πολύ καλά.»

Πάντως όπως ο ίδιος ανέφερε τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται πολλές εταιρίες για τον τουρισμό εμπειρίας στην Κρήτηκαι φυσικά και στο Ρέθυμνο, ενώ παράλληλα μας μίλησε για μερικές από τις εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν οι ξένοι επισκέπτες στην Κρήτη. «Μπορούν να κατέβουν φαράγγια με τεχνικά μέσα, αλλά και να κάνουν ράφτινγκ στον ποταμό Κοιλιάρη, καγιάκ στη νότια Κρήτη, διάθεση του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων για εμπειρίες όπως π.χ. η επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού. Ακόμα, μπορούν να δουν τρόπους που παρασκευάζεται το τυρί ή να κάνουν διαδρομές κρασιού και δοκιμές. Επίσης εμπειρία είναι να κάνουν μαθήματα μαγειρικής». Κλείνοντας ο κ. Γαλανάκης τόνισε μπορεί να κυριαρχεί ακόμα το ήλιος και θάλασσα αλλά σιγά σιγά μπαίνουμε και στην Κρήτη στον τουρισμό της εμπειρίας, είναι κάτι που φαίνεται άλλωστε αφού χρόνο με το χρόνο οι κρατήσεις της εμπειρίας είναι αυξάνονται.

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ AIRBNB

Νέο γύρο συζητήσεων και αντεγκλήσεων έχουν ξεκινήσει οι υπουργοί για τα Airbnb, υπό τις πιέσεις των ξενοδόχων. Η υπουργός Τουρισμού τάσσεται υπέρ της επιβολής περαιτέρω ρυθμίσεων, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη η κα Κεφαλογιάννη αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Τουρισμού αυτή τη στιγμή ετοιμάζει μια πρόταση που αφορά τις λειτουργικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό περιλαμβάνεται άλλωστε στα αιτήματα των ξενοδόχων. Επικαλούμενη το πρόβλημα έλλειψης προσιτής στέγης για τους κατοίκους όπως και το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της γειτονιάς από τα Airbnb, έκανε λόγο για την ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα δύο επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Από την άλλη, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπενθύμισε πως μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε μέτρα προκειμένου να μπει μία τάξη στον τομέα αυτό (όπως η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για όποιον διαθέτει από 3 ακίνητα και πάνω). «Παρακολουθούμε το θέμα. Θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο θα το συζητήσουμε ξανά με τους αρμόδιους φορείς και θα επανέλθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την Golden Visa και τις αναθεωρήσεις για το ύψος των τιμών αγοράς ακινήτων, ανάλογα με την περιοχή.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΤΣΙΦΟΥ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

Τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την αποκατάσταση του δρόμου και την δημιουργία ασφαλών συνθηκών για την διέλευση από το φαράγγι του Κοτσιφού εξέφρασαν τα μέλη του Σύνδεσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου.Σε ανακοίνωσή τους οι Ρεθεμνιώτες Πράκτορες αναφέρουν πως ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν είναι κρίσιμη η αποκατάσταση του δρόμου και του φαραγγιού και η διασφάλιση πως δεν θα διατρέχουν κίνδυνο οι διερχόμενοι πολίτες.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Μετά την κατολίσθηση που έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα στο φαράγγι του Κοτσιφού και τον αποκλεισμό ενός δρόμου ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή των κατοίκων του Νοτιοδυτικού Ρεθύμνου και των Σφακίων, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πρακτόρων Ρεθύμνης συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 19.03.24  εκφράζοντας την έντονηανησυχία του για τις συνέπειες που θα έχει στην  εξέλιξη της σαιζόν η οποία ξεκινά στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Χωρίς να είμαστε οι ειδικοί (όμως μετά από επιτόπια επίσκεψη), το μέγεθος της κατολίσθησης και η ζημιά η οποία προκλήθηκε στο οδόστρωμα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας θα είναι δυστυχώς ζήτημα αρκετών μηνών και η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των μονίμων κατοίκων, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο νοτιοδυτικό Ρέθυμνο, καθώς και των επισκεπτών μας θα είναι μεγάλη και μακροχρόνια.

Δεν είναι ίσως η ώρα για απόδοση ευθυνών, και νιώθουμε ευτυχείς που από καλή μας τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, όμως δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η κατολίσθηση έγινε μερικές εβδομάδες μετά την παράδοση του έργου θωράκισης του φαραγγιού.

Η εναλλακτική διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Κουρταλιώτη πέρα από την επιπλέον απόσταση, δεν προσφέρει αίσθημα ασφάλειας μιας και είναι γνωστά τα προβλήματα που και αυτό το φαράγγι αντιμετωπίζει (με πιο πρόσφατο την πτώση βράχων πάνω σε διερχόμενο όχημα). Τα προβλήματα και σε αυτό το φαράγγι  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Φανταστείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι με τον αυξημένο όγκο διερχομένων οχημάτων και τα εκατοντάδες παρκαρισμένα οχήματα κατά μήκος του φαραγγιού, οι επιβάτες των οποίων

επισκέπτονται τον ποταμό και τις πηγές του.

Ζητούμε λοιπόν την ΑΜΕΣΗ και ταχεία αποτίμηση της κατάστασης, Αξιόπιστες μελέτες αποκατάστασης (ίσως και ο ΟΑΣΠ να έχει άποψη σε αυτό) και δρομολόγηση της κυκλοφορίας στον δρόμο Κάνεβος-Σελιά, το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον ζητάμε την άμεση πληροφόρησή μας για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών προς άμεση πληροφόρηση των πελατών μας και των συνεργαζόμενων Τουριστικών Γραφείων του Εξωτερικού. Η όσο το δυνατόν συντομότερα, εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης

πολιτών και επισκεπτών της περιοχής θα πρέπει να είναι η έγνοια της

Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ