ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Αντίσταση» κατά της ακρίβειας στη λαϊκή αγορά στο Ρέθυμνο

0

Οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τους καταναλωτές, οι οποίοι καταφεύγουν στις λαϊκές αγορές που ακόμα είναι ένα από τα τελευταία «αναχώματα» για τη σημερινή ακρίβεια σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των σούπερ μάρκετ.   

Οι ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στις τιμές οφείλονται κυρίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. έχουν εκτοξευθεί ενώ την ίδια ώρα το ενεργειακό κόστος αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα.

Μια βόλτα στη λαϊκή της Πέμπτης στην πλατεία 4ων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο έρχεται να βεβαιώσει πως και οι ίδιοι οι καταναλωτές βρίσκουν οικονομικό καταφύγιο στη λαϊκή αγορά της πόλης, αφού όπως λένε και οι ίδιοι υπάρχουν πολλοί πάγκοι και πολλές επιλογές για να μπορέσει να βρει κάποιος και ν’ αγοράσει οικονομικά τα προϊόντα που χρειάζεται σε εβδομαδιαία βάση.

Τοπικοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, αφού αναφέρθηκαν στη δουλειά τους που όπως υπογράμμισαν «δεν πληρώνεται» σημείωσαν ότι παρά τις αυξήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι και οι ίδιοι, όπως αυξήσεις στο νερό στα καύσιμα στα λιπάσματα τα φυτοφάρμακα κτλ, κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να κρατήσουν τους πάγκους της λαϊκής αγοράς όσο γίνεται πιο μακριά από το κύμα της ακρίβειας που μαστίζει όλο τον κόσμο. «Είμαστε κι εμείς  καταναλωτές και την ακρίβεια τη γνωρίζουμε πολύ καλά, είπε ένας από τους παραγωγούς αναφέροντας ότι: «το ότι εγώ για παράδειγμα εμπορεύομαι 2 ή 3 προϊόντα στη λαϊκή, δεν σημαίνει κάτι. Τα υπόλοιπα δεν τα αγοράζω όπως όλοι. Ξέρω λοιπόν και τις δύο πλευρές του νομίσματος».

Ωστόσο, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι, στροφή προς τη λαϊκή αγορά έχει κάνει μεγάλη μερίδα καταναλωτών που όπως μας είπαν αγοράζουν κάθε Πέμπτη τα φρούτα και τα λαχανικά της εβδομάδας, αναφέροντας ότι οι τιμές της λαϊκής αγοράς μπορεί είναι κάπως αυξημένες αλλά παραμένουν λογικές. 

«Μειώνουμε το κέρδος μας για να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές», μας ανέφερε ένας ακόμα παραγωγός, τονίζοντας ότι: «Εγώ δουλεύω με περσυνές τιμές», ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Η τηλεόραση με τα μόνα που ασχολείται είναι τα πορτοκάλια και το λάδι. Για τα άλλα προϊόντα τίποτα, ούτε το πως τα βγάζουμε εμείς πέρα, ούτε τίποτα».

Οι καταναλωτές που πάντα αγοράζαν τα προϊόντα τους από τη λαϊκή αγορά, λόγω της καλύτερης ποιότητας όπως ανέφεραν υπάρχει μια διαφορά προς τα πάνω στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. «Κάθε Πέμπτη παίρνω συγκεκριμένα προϊόντα από τη λαϊκή. Αυτά που κάποτε έπαιρνα με περίπου 10 -11 ευρώ τώρα τα πληρώνω σχεδόν 15», είπε καταναλωτής που στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε ότι η λαϊκή αγορά συνεχίζει σταθερά να έχει τις χαμηλότερες τιμές.     

«Δεν μου μένει ούτε ευρώ στο τέλος του μήνα» ανέφερε καταναλώτρια περασμένης ηλικίας, «από τη μια τα φάρμακα και οι λογαριασμοί και από την άλλη το φαΐ καταλήγω στο τέλος του μήνα να μην έχω ούτε μισό ευρώ. Εγώ έρχομαι μετά τις 12 το μεσημέρι για να βρω λίγο καλύτερες τιμές», είπε αναφέροντας ότι όλα τα χρόνια της από τη λαϊκή της Πέμπτης ψωνίζει.       

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ