ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση

0

Χαμηλός είναι σε γενικές γραμμές ο αριθμός των γυναικών που εκλέχθηκαν στο νομό Ρεθύμνου,  γεγονός που δείχνει ότι η ανάδειξη των γυναικών στον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραμένει εξαιρετικά προβληματική.

Η Αυτοδιοίκηση στο νομό Ρεθύμνου – σε αντιπεριφέρεια και δήμους- εξακολουθεί να ανδροκρατείται με τις τοπικές κοινωνίες να εξακολουθούν να είναι προσκολλημένες σε παραδοσιακά και παρωχημένα πρότυπα με εξαίρεση τον δήμο Αγίου Βασιλείου που ο συνδυασμός του νυν δημάρχου εξέλεξε 7 γυναίκες σε σύνολο 16 εκλεγέντων συμβούλων.

Π.Ε. Ρεθύμνου: Επανεκλέχθηκε η «σιδηρά κυρία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με τη Μαίρη Λιονή που βρίσκεται στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου της αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο ξεκινάμε το αφιέρωμα για τις εκλεγμένες και επανεκλεγμένες γυναίκες, στις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Είναι η μόνη εκπρόσωπος του γυναικείου φύλλου που εξελέγη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την οποία υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης με πίστη και αφοσίωση για περισσότερα από 12 χρόνια.

Η κα Λιονή έχει καταφέρει να επιβιώσει μ’ επιτυχία σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον από το 1986 που εκλέγεται ανελλιπώς είτε ως Δημοτικός, είτε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος υπηρετώντας σε θέσεις Αντιδημάρχου και Αντινομάρχη αντίστοιχα, ενώ υπηρέτησε και ως Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  Η κα Λιονή, είναι η «σιδηρά κυρία» στο χώρο της ρεθεμνιώτικης Αυτοδιοίκησης που ξέρει να διεκδικεί και ν’ αγωνίζεται για τον τόπο της.

Από την παράταξη «Η Κρήτης Αλλιώς» στην Π.Ε Ρεθύμνου  εκλέχθηκε:
Από το συνδυασμό του Σπύρου Δανέλλη, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου εκλέχθηκε η Ευαγγελία Δερμιτζάκη Ουρανού, Οικονομολόγος.

Ευαγγελία Δερμιτζάκη Ουρανού
Οικονομολόγος

Επτά γυναίκες στο νέο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Βασιλείου

Επτά είναι οι κυρίες που θα συμμετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίου Βασιλείου καταλαμβάνοντας το 43,8% των 16 εδρών της παράταξης του Γιάννη Ταταράκη που κατάφερε να συγκεντρώσει το 82,34% των ψηφισάντων. Αναφερόμενος στο εντυπωσιακό ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών, ο εκ νέου δήμαρχος Αγίου Βασιλείου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναδείξει τον κομβικό ρόλο της γυναίκας και να της δώσει ευκαιρίες για κοινωνική δράση. Αυτό έκανα και κατά την συγκρότηση του Συνδυασμού μας. Στο κάλεσμά μου ανταποκρίθηκαν γυναίκες ιδιαίτερα δραστήριες στη κοινωνική ζωή αλλά και στον εργασιακό στίβο. Έτσι είχαμε ένα ψηφοδέλτιο όπου το γυναικείο φύλο ήταν αξιόμαχο, με δυναμική παρουσία, και με αποτέλεσμα να εκλεγούν 7 γυναίκες σε σύνολο 16 εκλεγέντων Συμβούλων με την Δημοτική Παράταξή μου. Εξίσου αξιόλογες, βεβαίως, είναι και οι υποψήφιες που δεν εξελέγησαν. Την φιλοσοφία αυτή  θα ακολουθήσω και κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων στις εκλεγμένες Συμβούλους, καθώς θα γίνει χωρίς διακρίσεις και είμαι σίγουρος ότι όλες θα ανταποκριθούν επάξια στο καθήκοντά τους».

Από την παράταξη «Κοινή πορεία στο μέλλον» εκλέχθηκαν:

Ελένη Βαρδάκη - Εργαζόμενη στον τομέα του τουρισμού

Ευαγγελία Γλαμπεδάκη - Τραπεζικός Υπάλληλος

Ελεάνα Λεντιδάκη - Υπάλληλος σε τουριστικό κατάστημα

Αγγελική Λογιάκη Ανυφαντάκη - Αγρότισσα

Ευαγγελία - Σταυρίνα Σαρτζετάκη - Εκπαιδευτικός

Ελισάβετ – Μαριλίζα Σηφάκη - Πρώην κυβερνήτης σκάφους στο Λ.Σ. – Ελεύθερη επαγγελματίας

Ευαγγελία  Στρατιδάκη - Γιαννακάκη - Υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα

Οι έξι κυρίες του νέου Δ.Σ. Ρεθύμνου

Συνολικά έξι θα είναι οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλλου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ρεθύμνου, αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλός αφού αντιστοιχεί στο 17,1% των 35 εδρών που μοιράζονται οι τρεις συνδυασμοί ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν. Από τον νικηφόρο συνδυασμό του κ. Μαρινάκη εκλέγονται δύο γυναίκες, ενώ τρεις συμπεριλαμβανομένης και υποψήφιας δημάρχου εκλέγονται από συνδυασμό της κας Κουτσαλεδάκη. Από τον συνδυασμό του Μανούσου Μανουσογιάννη, εκλέχθηκε μία.  

Από την «Νέα Αντίληψη» εκλέχθηκαν 

Άννα Ελευθεριάδου – Γιατρός

Χαρά Λανδρή – Δικηγόρος

Από το συνδυασμό «Μαζί για την Αλλαγή» εκλέχθηκαν 

Ειρήνη Κουτσαλεδάκη – Πολιτικός Μηχανικός (υποψήφια δήμαρχος)

Μυρσίνη Καρνή – Δικηγόρος

Πόπη Παπατζανή – Συνταξιούχος Δημοσίου

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχθηκε:

Ιωάννα Δακανάλη – Γιατρός

Τέσσερις οι νέες γυναικείες παρουσίες στο Δ.Σ Αμαρίου

Από το συνδυασμό του Παντελή Μουρτζανού προέρχονται και οι τέσσερις κυρίες που εκλέχθηκαν και από την νέα χρονιά θα αποτελούν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια

 

Από τον συνδυασμό «Αμάρι - Νέα πορεία» εκλέχθηκαν

Στέλλα Βασιλάκη - Διαμαντάκη - Πρόεδρος της ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α

Ασημένια  Ιερωνυμάκη– Ελεύθερη Επαγγελματίας

Ευθαλία  Τζίτζικα - Ιδιωτική υπάλληλος

Κυριακή  Τρουλλινού – Εργαζόμενη στον πρωτογενή τομέα

Δύο οι νέες εκλεγμένες σύμβουλοι στο Δ.Σ. Μυλοποτάμου

Μόλις δύο θα είναι οι γυναίκες που θα συμμετέχουν στο δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μυλοποτάμου οι οποίες εκλέχθηκαν από το συνδυασμού του Γεωργίου Κλάδου

Από το συνδυασμό «Συμμαχία Πολιτών Μυλοποτάμου» εκλέχθηκαν:

Αιμιλία Κοσκινά

Άννα  Ρασούλη– Καθηγήτρια Ιστορίας

Δύο οι γυναικείες παρουσίες στο νέο Δ.Σ. Ανωγείων

Από την παράταξη του εκ νέου εκλεγμένου δημάρχου Σωκράτη Κεφαλογιάννη προέρχονται οι δύο γυναίκες που θα συμμετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του ορεινού δήμου. 

Από το συνδυασμό «Τα Ανώγεια του Μέλλοντος» εκλέχτηκαν:

Λευκοθέα Κουνάλη - Κεφαλογιάννη - Λογίστρια

Μαρία Φιολιτάκη – Βουϊδάσκη - Χημικός Μηχανικός

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ