ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Την επίλυση χρόνιων - άλυτων προβλημάτων βλέπει η Ρένα Κουτσαλεδάκη για την επόμενη μέρα

0

«Ναι μεν αλλά…», είπε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη για την επέκταση του σχεδίου πόλεως, αφού όπως τόνισε προχωρούν μόνο η Καλλιθέα και τα Περιβόλια και μένουν στις καλένδες η Ακροβατερή, η Σαρακίνα, ο Τίμιος Σταυρός, τα Μισίρια, τα Καστελάκια, τα Τρία Μοναστήρια και το Ιρφάν Μετόχι. «Η εξέλιξη θεωρείται θετική», υπογράμμισε η κ. Κουτσαλεδάκη, «όμως οι περιοχές που υπολείπονται, που είναι πολλές, θα πρέπει να μπουν σε μια χρονικά προγραμματισμένη σειρά εξέλιξης καθώς περιμένουν πάνω από τρεις δεκαετίες την επέκταση του σχεδίου πόλεως». Και πρόσθεσε: «Η έκταση η οποία συζητείται να ενταχθεί αφορά μία επιφάνεια μόλις 400 στρεμμάτων όπου το 60% της έκτασης θα αποτελέσει δόμηση και το 40% κοινόχρηστους χώρους και πράσινο. Πρόκειται δηλαδή για μια συγκεκριμένη και όχι μια εκτεταμένη επιφάνεια που «ακουμπά» σε τμήματα του περιφερειακού δρόμου, ο οποίος λίγα χρόνια πριν δεν θεωρούνταν απαραίτητος και δεν προχώρησε».

Μιλώντας η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου για το έργο του περιφερειακού δρόμου, υπογράμμισε: «Το έργο του περιφερειακού δρόμου έμεινε πίσω αδικαιολόγητα και το Ρέθυμνο εδώ και χρόνια κινείται ασφυκτικά μέσα στο ελλιπές οδικό δίκτυο, που κολλάει με το παραμικρό και μένει ακίνητο για ώρες όταν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό. Θυμίζω την ταλαιπωρία των οδηγών, τόσο όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο Μασταμπά όσο και όταν στα δυτικά της πόλης κατέρρευσε μέρος του παλιού φουγάρου δίπλα στην Αγ. Φωτεινή. Ο περιφερειακός δρόμος έπρεπε να είναι ήδη σε τροχιά εξέλιξης σχεδιασμού προς υλοποίηση, και τμήματά του να είναι ήδη υλοποιημένα και όχι να περιμένουμε κάποιο έκτακτο περιστατικό για να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε δρόμους διαφυγής».

Η κ. Κουυσαλεδάκη αναφερομένη στα άλυτα προβλήματα του Ρεθύμνου υπογράμμισε: «Η πόλη δεν λειτουργεί μόνη της, γύρω από αυτήν υπάρχουν οικισμοί που είναι «αιμοδότες της». Οι οικισμοί αυτοί μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν άλυτα προβλήματα, όπως τις διευθετήσεις των ορίων τους και τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά σε ποτάμια. Ακόμα και μέσα στην πόλη υπάρχουν δρόμοι που δεν είναι διανοιγμένοι, υπάρχουν οι κυκλικοί κόμβοι στις εισόδους που δεν έχουν μελετηθεί, υπάρχει η ηχορύπανση, οι κοινωνικές δομές, αλλά και οι καταλήψεις δημόσιου χώρου σε πολλά τμήματα τα της. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

«ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ»

Για το ενδεχόμενο να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές και να ηγηθεί ψηφοδελτίου η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές είναι σε ένα χρόνο από τώρα κι εμείς έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε στο Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, όπου αυτό είναι ο δυνατό, ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως διοίκηση», ενώ συγχρόνως δεν αρνήθηκε ότι εξετάζει πολύ σοβαρά τη συμμετοχή της στις αυτοδιοίκητές εκλογές του 2023.

Συγχρόνως, στο ερώτημα, αν έχει κάποιο όραμα για τον τόπο, είπε: «Υπάρχει όραμα για το Ρέθυμνο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στα πολεοδομικά. Το Ρέθυμνο έχει πολλές ανάγκες και κυρίως από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν χωρίς να βλέπουν καρέκλες και αξιώματα αλλά λύσεις και προοπτικές για τον τόπο. Το Ρέθυμνο αξίζει να εξελιχθεί και ν’ αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, για ένα καλύτερο μέλλον και μια πιο ανθρώπινη και βατή καθημερινότητα για όλους, επεσήμανε η κ. Κουτσαλεδάκη και πρόσθεσε: «Με αυτό το σκεπτικό μπήκα στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μου αρέσει ο διάλογος, δεν περιορίζομαι σε μία κατευθυντήρια γραμμή και επιδιώκω τη συζήτηση. Αυτό που επιθυμώ είναι να ζούμε αξιοπρεπώς κι εμείς και τα παιδιά μας στην πόλη που αγαπάμε, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που κατά καιρούς εμφανίζονται. Άλλωστε εγώ απέναντί μου έχω μόνο τα προβλήματα για τα οποία θα πρέπει με παρρησία – πρωτοβουλία και διάθεση να εξευρεθεί λύση».

Στη συνέχεια, η κ. Κουτσαλεδάκη ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τη σκέψη της  σημείωσε: «Ζυμώσεις γίνονται και θα γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή και θεωρώ ότι αυτό, μόνο καλό κάνει. Ως γυναίκα που επιχειρεί να σκεφτεί για πρώτη φορά για την επόμενη μέρα, είμαι ανοιχτή σε κάθε νέο και με προοπτική ενδεχόμενο που θα αφορά τον τόπο μας».

Απαντώντας συγχρόνως σε ερώτημα που αφορούσε γιατί συνεχίζει στο Λιμενικό Ταμείο αφού έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί από την Νέα Αντίληψη είπε: «Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο, εάν απολάμβανα μόνο τα καλά της θέσης που είμαι, θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν αυτό. Δεν είναι όμως έτσι, έχουμε δουλέψει σκληρά στο Λιμενικό Ταμείο για το σχεδιασμό του που δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά αφορά ακόμα και 10 χρόνια μετά. Μιλάμε για το αύριο του Ρεθύμνου. Μαζί με την υπηρεσία και με το συμβούλιο ανοίγουμε ορίζοντες όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά για τρεις δήμους που συνεργάζονται στο κομμάτι της θάλασσας». Κλείνοντας, η ίδια υπογράμμισε: «Συνεχής είναι η μέριμνα που αφορά όσα έχουμε σχεδιάσει στο Λιμενικό Ταμείο για τον τόπο μας, που δεν αφορούν μόνο λιμενικές υποδομές αλλά άξονες ανάπτυξης του τόπου μας, τα οποία και θέλω να τα δω να υλοποιούνται».

ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Διοίκηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου από πολύ νωρίς υιοθέτησε τη λογική συμμόρφωσης στις επιταγές εξοικονόμησης ενέργειας. 

Η προσπάθεια αποβλέπει στο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω περιορισμού καταναλώσεων ενέργειας. Αυτό σημαίνει οικονομική ελάφρυνση του ίδιου του πολίτη μετά τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης ήδη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατάφερε να πραγματοποιήσει αντικατάσταση ιστών φωτισμού και φωτιστικών σωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού λιμένα Ρεθύμνης. Έγινε αντικατάσταση 33 παλαιών  φωτιστικών με νέα σύγχρονα και με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής LED ισχύος 150-200W 

Συγκριτικά εξοικονομείται 60% της ενέργειας αποτελώντας καινοτόμα και παράλληλα χειροπιαστή και συμφέρουσα λύση για το ΔΛΤΡ.

Συνεχίζουμε με τη μελέτη και την προμήθεια όλων των υπόλοιπων φωτιστικών στο εμπορικό λιμάνι στη Σοφοκλή Βενιζέλου και στην Ελευθερίου Βενιζέλου και κάναμε μία σειρά από μελέτες που εξελίσσονται τώρα ώστε όλα τα φωτιστικά να στηρίζονται στα led της τελευταίας τεχνολογίας. Τα pillars που τροφοδοτούν με νερό και ρεύμα στη Μαρίνα αλλάχτηκαν το 2020 και η υπηρεσία έχει στατιστικά στοιχεία από παλαιότερα έτη των καταναλώσεων σε ρεύμα και νερό και είναι σε θέση να αποδείξει την καλύτερη και συμφέρουσα λύση και για την πόλη και για τους χρήστες του λιμανιού.

«Το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας δημοσίων κτηρίων και χώρων «Ηλέκτρα», άνοιξε και μπορούμε πλέον να προωθήσουμε μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας και για το Δελφίνι και για την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, αλλά και γενικά για τις προσπάθειες που κάνουμε για να έχουμε συστήματα αφαλάτωσης νερού ώστε να αποκτήσουμε αυτονομία και σε αυτό το κομμάτι».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ