ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας

0

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας, ένα πολύ σημαντικού έργο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και του πρωτογενή τομέα αλλά και θα τονώσει την αλιεία. Πρόκειται για το μοναδικό αλιευτικό καταφύγιο στο ανατολικό θαλάσσιο μέτωπο του δήμου Ρεθύμνης.  

Ξεκίνησε την εβδομάδα που μας πέρασε με κύριο του έργου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στην Σκαλέτα, με προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το έργο αυτό το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης θέτει την προοπτική για την ανάπτυξης της αλιείας στην ευρύτερη περιοχή, αφού στο βόρειο τμήμα του Νομού θα είναι το μοναδικό. Συγχρόνως προωθεί την αειφορία της θάλασσας, θέτοντας προϋποθέσεις αξιοποίησης του ζωντανού θαλασσίου πλούτου στα προϊόντα διατροφής εμπλουτίζοντας τις προτάσεις του θεματικού τουρισμού της γαστρονομίας αλλά και της περιήγησης ταυτόχρονα.

Το εκτιμώμενο κόστος λιμενικών υποδομών φτάνει τα 4.395.000 ευρώ, η σύνδεση με δίκτυα Ο.Κ.Ω κόστους 27290 ευρώ η προμήθεια αντιρρυπαντικού εξοπλισμού 195.470.000 ευρώ, η προμήθεια εξοπλισμού κόστους 55.800 ευρώ ενώ τα έργα φωτοσήμανσης 58.773 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 6.000.000 ευρώ.

Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κ. Ειρήνη  Κουτσαλεδάκη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εργασίες για την εκτέλεση του λιμενικού έργου ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, με την ανάδοχο εταιρεία να εκτελεί βυθομετρικές μετρήσεις αποτύπωσης του βυθού, ενώ την αυτοψία και επίβλεψη των έργων εκτελεί η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης». Η κ. Κουτσαλεδάκη αναφερόμενη στις εργασίες που θα ακολουθήσουν υπογραμμίζει: «Οι εργασίες εναπόθεσης φυσικής πέτρας θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες προκειμένου να δημιουργηθεί λιμενολεκάνη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι εργασίες αυτές περιγράφονται στην περιβαλλοντική μελέτη και τηρούνται οι περιορισμοί, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τη φύση των εργασιών αλλά και το σεβασμό στη φύση, την ενάλια ζωή αλλά και τον τουρισμό. Η επίβλεψη και ο συντονισμός από την επιβλέπουσα αλλά και τις Υπηρεσίες είναι αξιοσημείωτη. Προσβλέπει το έργο σε υποδομές που τηρούν τους κανόνες αειφόρου ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας με pillars νερού και ρεύματος».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, αφού αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου θα ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια, προσθέτει: «Παράλληλα, οι σχεδιασμένες προβλήτες και ράμπες είναι φιλικές και για άτομα με προβλήματα όρασης και κίνησης. Επίσης η πρόσβαση τόσο στα υλικά της πέτρας, όσο και των τεχνητών ογκόλιθων θα διεξάγεται από εξασφαλισμένη ασφαλή όδευση, όπως οι Υπηρεσίες, η επιβλέπουσα και η τοπική κοινωνία έχουν υποδείξει».

Κλείνοντας η κ. Κουτσαλεδάκη εκφράζει την ικανοποίησή της, αφού έφτασε η ώρα, που η προσπάθεια για τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας θα πάρει σάρκα και οστά. «Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μου, που επί τέλους η προσπάθεια χρόνων για τη δημιουργία του καταφυγίου παίρνει σάρκα και οστά. Μια προσπάθεια που σχεδιαστικά ξεκίνησε πριν δέκα (10) και πλέον έτη, επί πρώην Δήμου Αρκαδίου και θα τελεσφορήσει με αυτήν την ένταξη, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και κατασκευή την παρούσα χρονική περίοδο. Θα ολοκληρωθεί με τη μελέτη και ενίσχυση του υφιστάμενου Δημοτικού Οδικού Δικτύου αλλά και τη διασύνδεση του με τον προτεινόμενο ΒΟΑΚ στην περιοχή.»

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης έχει την αρμοδιότητα συντήρησης υφιστάμενων υποδομών σε λιμάνια διαχείρισης του για τους Δήμους Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου. Μέριμνα του είαι η κατάστρωση - ωρίμανση μελετών και χρηματοδότηση λιμενικών έργων απαραίτητων για τη βιωσιμότητα, τη βελτίωση αλλά και την ήπια ανάπτυξη. Ένα ακόμα σημαντικό μέλημα του είναι η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, επισκεπτών του τόπου μας στην ευρύτερη χερσαία και λιμενική ζώνη δραστηριότητας του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ