ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χωρίς σημαντικές απώλειες το κομμάτι του τουρισμού στο δήμο Αγίου Βασιλείου λόγω των πυρκαγιών

0

Την ώρα που χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα γης και ζωικό κεφάλαιο από τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στο νότιο Ρέθυμνο, οι απώλειες που καταγράφονται στον τουριστικό κλάδο φαίνεται να είναι μικρές, αφού οι επισκέπτες του νότου, στην πλειοψηφία τους δεν ακύρωσαν, αλλά και δεν εγκατέλειψαν τα τουριστικά καταλύματα που φιλοξενούνταν. Παρόλα αυτά, η ανησυχία για το μέλλον της περιοχής υπάρχει, καθώς ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας του δήμου, μαζί με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, που όμως «χτυπήθηκαν» από τις φωτιές. 

Την ανησυχία της για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή εξέφρασε η εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Αγίου Βασιλείου Αγγελική Πελαντάκη, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στο νότιο Ρέθυμνο δημιούργησαν ανασφάλεια στους επισκέπτες ενώ όπως επισημαίνει, σημειώθηκαν και ακυρώσεις κρατήσεων. «Σ’ ένα χρονικό σημείο που ο τουρισμός βρίσκεται σε ανάκαμψη και η περιοχή μας προσδοκά τα δρέψει τα οφέλη από την αυξημένη τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας στην μετά την πανδημία εποχή, έρχονται οι πρόσφατεςκαταστροφικές  πυρκαγιές για να ανασχέσουν αυτή τη δυναμική. Δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων κατά κύριο λόγο από αυτούς που επρόκειτο να ξεκινήσουν τώρα τις διακοπές τους. Παράλληλα δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την ασφάλεια των επισκεπτών μας», είπε και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισοδήματα που προέρχονται από τον Τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τον αειφόρο τουρισμό που έχει άμεση σύνδεση με το σεβασμό του περιβάλλοντος  να αξιοποιήσουμε δηλ. τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά που προσφέρει ο τόπος μας. Όταν τον φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται, όπως στην δεδομένη περίπτωση όπου 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη δεν μπορεί παρά αυτό να επηρεάζει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά σαν Δήμος λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ασφαλείς και να απολαμβάνουν την παραμονή τους στον τόπο  μας». 

Από την πλευρά των ξενοδόχων οι  κ.κ. Βαρδάκη και Ηλιάκης ανέφεραν ότι οι δικές τους τουριστικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται μακριά από τα σημεία που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν αντιμετώπισαν προβλήματαακυρώσεων ή άμεσων αναχωρήσεων

Η ξενοδόχος κ.Ελένη Βαρδάκη που δραστηριοποιείται στο νότιο Ρέθυμνο, αναφέρει: «Όπως φοβόμαστε εμείς, έτσι φοβούνται και οι επισκέπτες μας. Για παράδειγμα όταν ήρθε μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στην παραλία στην Τριόπετρα και στον Άγιο Παύλο, ήταν λογικό ότι και θα τρομάξουν και θ’ αναρωτηθούν αν είναι ασφαλείς».

Η κ. Βαρδάκη αναφερόμενη στους πελάτες του ξενοδοχείου της είπε ότι η φωτιά δεν επηρέασε τις κρατήσεις και ούτε υπήρξαν άμεσες αναχωρήσεις λόγω των πυρκαγιών. «Ρωτούσαν από ενδιαφέρον και ήθελαν να ενημερωθούν καθώς έβλεπαν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διέκοψαν τις διακοπές τους από φόβο». Όσον αφορά στο αν θεωρεί ότι οι φετινές πυρκαγιές θα επηρεάσουν το τουριστικό προϊόν την επόμενη χρονιά, η κ. Βαρδάκη είπε: «Ο κόσμος είναι τόσο «πνιγμένος» από τον κορωνοϊό, που δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόλεμος που γίνεται δίπλα. Έχουν μεγάλη χαρά που έρχονται στο νησί μας, είναι σαν τα φυλακισμένα πουλιά που κάποιος τους άνοιξε το κλουβί για να πετάξουν ελεύθερα».

Στο «ίδιο μήκος κύματος» κινήθηκε και ο επίσης ξενοδόχος στο νότιο Ρέθυμνο κ. Δημήτρης Ηλιάκης που θεωρεί ότι η πυρκαγιές σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τις κρατήσεις για του χρόνου το καλοκαίρι. «Οι πυρκαγιές δεν επηρέασαν τις κρατήσεις μας ούτε φέτος.Κανείς από τους πελάτες μας δεν ζήτησε άμεση αναχώρηση και κανείς δεν ακύρωσε λόγω της φωτιάς. Εμείς,βέβαια, είμαστε μακριά από τα σημεία που κάηκαν και οι πελάτες μας νιώθουν ασφαλείς».Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε: «Οι πελάτες μας, ενδιαφέρονται,ρωτούν, ενημερώνονται και δείχνουν να συμπάσχουν με τους ντόπιους για την μεγάλη καταστροφή των τελευταίων ημερών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ