ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο επίκεντρο ο νέος νόμος οικοδομικών αδειών αλλά και το ζήτημα των δασικών χαρτών

0

Για τη νέα νομοθεσία και της αλλαγές στο πλαίσιο ανέγερσης κτηρίων μίλησε στον 9,80 fm και το Σταύρο Ρακιντζή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως και πολιτικός μηχανικός κ. Μανώλης Κρεβατσούλης, ο οποίος τόνισε ότι ο νέος νόμος θεωρείται «επαναστατικός» για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος. Όπως προβλέπεται, οι οικοδομικές άδειες για όλες τις κατηγορίες κτιρίων θα εκδίδονται αυτόματα, με την υποβολή φακέλου από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Ειδικότερα, ο νέος νόμος που αφορά κυρίως την αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβάνει και πλήθος πολεοδομικών ρυθμίσεων. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Στο μεταξύ, ο ίδιος σε συνέντευξη του κατά την εκπνοή για τις προθεσμίες κατάθεσης αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ζήτησε να δοθεί νέα μεγάλη παράταση, επιμένοντας πως πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, στην οποία δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και δεν έχει παρασχεθεί η ενημέρωση που πραγματικά χρειάζεται προς τους βαλλόμενους ιδιοκτήτες γης.

Αυτόματη έκδοση οικοδομικών αδειών με την ευθύνη του μηχανικού

«Αλλάζει το πλαίσιο ανέγερσης κτιρίων που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως κ. Μανώλης Κρεβατσούλης και πρόσθεσε: «Ο νέος νόμος 4951 του 22,ψηφίστηκε στις 5 Ιουλίου και δίνει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Μάλιστα θεωρείται «επαναστατικός» για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος, αφού αλλάζουν μία σειρά από άρθρα του προηγούμενου νόμου, του 4495 του 17, που αφορούν τον τρόπο έκδοσης των αδειών».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως υπογραμμίζοντας ότι απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες του και όχι μόνο σε μηχανικούς και ειδικούς, εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο το νέο νόμο: «Μέχρι το 2017 όλοι γνωρίζαμε ότι μόνο οι Πολεοδομίες είχαν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομικές άδειες. Το 2017,για πρώτη φορά άλλαξε η νομοθεσία και χώρισε τις οικοδομικές άδειες σε τρεις κατηγορίες, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς να εκδίδουν άδεια στη μία κατηγορία. Η κατηγορία αυτή, αφορούσε οικοδομές εντός σχεδίου πόλεως, οι οποίες θα ήταν μέχρι 1000 τ.μ. εφόσον αφορούσαν μικτή οικοδομή –κατοικίες και καταστήματα- και μέχρι 2.000 τ.μ. αν αφορούσαν μόνο-κατοικίες- διαμερίσματα. Τους οικισμούς τους έπιανε σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Τα εκτός σχεδίου δεν τα έπιανε σχεδόν καθόλου. Άρα έπιανε ένα μικρό αλλά σεβαστό ποσοστό. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι είναι περίπου το 15% των οικοδομικών αδειών που εκδίδονταν. Σήμερα με βάση το νέο νόμο το 4951 του 22 και οι τρεις κατηγορίες πλέον, θα εκδίδονται από τους μηχανικούς, από τα τεχνικά γραφεία, με μεταγενέστερο όμως δειγματοληπτικό έλεγχο από τις υπηρεσίες δόμησης».

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οποιοσδήποτε θελήσει να χτίσει δεν θα απευθύνεται σε κάποια υπηρεσία αλλά στον πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ετοιμάσει όχι μόνο τα σχέδια, αλλά και να πάρει μια σειρά εγκρίσεων από άλλες υπηρεσίες και αντί να τα προσκομίσει όλα στην Πολεοδομία θα τα ανεβάζει στο σύστημα και θα παίρνει αριθμό άδειας, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει αμέσως και να ξεκινήσει την κατασκευή του.

Αναφερόμενος ο κ. Κρεβατσούλης στη συνέχεια στα οφέλη που θα έχει ο πολίτης από αυτή την αλλαγή επεσήμανε: «Ο πολίτης θα έχει πάρα πολλά οφέλη. Γνωρίζουμε από τις υπηρεσίες σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι η πολεοδομία ήταν από τις πιο «αμαρτωλές» υπηρεσίες. Στο Ρέθυμνο βέβαια, πρέπει να πούμε ότι προς τιμή μας, δεν υπάρχουν τέτοια θέματα με φακελάκια, με χρηματισμούς κτλ, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια που μπορώ να θυμηθώ, υπήρχε όμως μία σημαντική καθυστέρηση για πολλούς λόγους, που δεν είναι ώρα να τους αναλύσουμε τώρα», είπε και τόνισε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών με την ταυτόχρονη εμπιστοσύνη που έχει καθένας στον μηχανικό του, μετά την αλλαγή του πλαισίου.

Ο κ. Κρεβατσούλης στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το κτηματολόγιο και το δασολόγιο που προχωρούν προς τη λύση τους: «Μια άδεια προκειμένου να εκδοθεί πρέπει να πάρει διάφορες εγκρίσεις, όπως είναι το δασαρχείο, η αρχαιολογία, η βεβαίωση του κτηματολογίου, οι βεβαιώσεις από το δήμο κτλ. Κάποια προβλήματα ήδη λύνονται. Δηλαδή, λύνεται το θέμα του δασολογίου. Όταν θέλαμε οικοδομήσουμε εκτός σχεδίου πόλεως, έπρεπε να κάνουμε αίτηση προς το δασαρχείο και να πάρουμε αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό ήταν εύκολο αλλά σε κάποιες άλλες, εφόσον πηγαίναμε στα δικαστήρια, έπαιρνε ακόμα και χρόνια, προκειμένου ένα τεμάχιο να αποχαρακτηριστεί και να μπορεί να οικοδομηθεί. Σήμερα, και όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα ξέρουμε εκ των προτέρων αν μπορούμε να χτίσουμε στο οικόπεδο μας, αν έχει δασικά προβλήματα ή αν μπορούμε να πάρουμε κατευθείαν τη βεβαίωση από το σύστημα και να προχωρήσουμε. Ένα άλλο πρόβλημα που είναι το κτηματολόγιο, είναι και αυτό έτοιμο σε σύντομο χρόνο να ολοκληρωθεί. Αυτό μας απαλλάσσει από τα προβλήματα των ορίων των οικοπέδων, των τίτλων ιδιοκτησίας και θα έχουμε ξεκάθαρα αγροτεμάχια και οικόπεδα. Οι όροι δηλαδή του «παιχνιδιού» θα είναι ξεκάθαροι». Και πρόσθεσε: «Φυσικά υπάρχουν και άλλα θέματα όπως οι αρχαιολογικές ζώνες, οι οποίες και αυτές στο διάστημα αυτό, παρά το ότι προβληματίζουν πολύ την αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθούν να ολοκληρωθούν. Ήδη έχουν βγει οι πρώτοι χάρτες στη δημοσιότητα για το ποιες περιοχές έχουν προβλήματα ποιες είναι ΑΑ, δηλαδή δεν μπορούν να δομηθούν και πολλά άλλα».

Ωστόσο, όπως εξήγησε, έστω και δειγματοληπτικά η δουλειά των μηχανικών θα ελέγχεται: «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ναι μεν ο μηχανικός θα είναι πιο γρήγορος προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός αλλά θα είναι και απόλυτα νόμιμος διότι, όπως λέει η νομοθεσία ένα ποσοστό 30% περίπου των οικοδομικών αδειών που θα έχουν εκδοθεί, θα ελέγχονται από την υπηρεσία και βέβαια οι μηχανικοί θα έχουν επιπτώσεις. Κανείς όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν ρισκάρει το πτυχίο του για να εκδώσει μία άδεια παράνομα».

Όσον αφορά στο χρόνο που ο νέος νόμος μειώνει, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είπε: «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί χρόνοι. Ο χρόνος που χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια και να πάρουν τις εγκρίσεις που χρειάζονται από τις διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως κτηματολόγιο, δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία, βεβαιώσεις δήμων, κτλ.  Αυτός ο χρόνος λίγο-πολύ μένει σταθερός. Και υπάρχει και ο χρόνος της Πολεοδομίας, ο οποίος θεωρείται πλέον μηδενικός. Δηλαδή, γίνεται μία ανάρτηση στο σύστημα και σε δύο ή τρεις μέρες ο μηχανικός μπορεί να μας εκδώσει την άδεια. Παίρνουμε μονάχα μια έγκριση τοπογραφικού διαγράμματος από την πολεοδομία, δηλαδή ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικά μειωμένος ο χρόνος έκδοσης των οικοδομικών αδειών».

Πάντως όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως, «ο νόμος ήδη ισχύει,όμως δεν εφαρμόζεται ακόμα, γιατί ήμασταν σχετικά απροετοίμαστοι, ενώ υπάρχουν ακόμα σημεία που χρειάζονται διευκρινήσεις. Αυτό πάντως που θέλω να τονίσω είναι ότι το νομοσχέδιο είναι στην απόλυτα σωστή πλευρά. Απαιτείται όμως μία απλούστευση και της πολεοδομικής νομοθεσίας η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και έχει αρκετά προβλήματα ακόμα».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στους Ελεγκτές δόμησης επεσήμανε: «Παλαιότερα η Πολεοδομία ήταν υπεύθυνη να δώσει το ρεύμα, δηλαδή να βεβαιώσει ότι η οικοδομή έχει ολοκληρωθεί ώστε να μπορέσουμε να συνδεθούμε με δίκτυα κοινής ωφέλειας. Την περιβόητη αυτή σφραγίδα, μας την έδινε πάντα η Πολεοδομία με άπειρα προβλήματα και πολιτικές παρεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο είχαμε δημιουργήσει μία σειρά αυθαιρέτων.  Όσον αφορά στη νέα νομοθεσία δεν μπορώ να πω ότι μηδένισε τα αυθαίρετα, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά, ότι τα αυθαίρετα των νέων κατασκευών μειώθηκαν στο 90%.»

Κλείνοντας είπε: «Ταυτόχρονα για να νομιμοποιήσουμε τα παλιά αυθαίρετα έχουμε τρεις με τέσσερις τόμους νομοθεσία. Άρα, λοιπόν, το κράτος είναι πανίσχυρο, αν και εφόσον θέλει να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση μπορεί να τη σταματήσει μόλις με μία παράγραφο. Με τον ίδιο καλό τρόπο μπορεί να βάλει μπροστά και τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Είναι μία καινούργια αρχή που θεωρούμε ότι θα πάει καλά».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗΣ: «Έστω κι τώρα πρέπει να δοθεί παράταση για τους δασικούς χάρτες»

Με αφορμή την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων χθες Παρασκευή 15 Ιουλίου, ο κ. Μανώλης Κρεβατσούλης, αναφερόμενος στην εικόνα των δασικών χαρτών, τόνισε ότι είναι ανάγκη να δοθεί παράταση για τα τρία «αγκάθια» - προβλήματα, όπως τα χαρακτήρισε τα οποία ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας και έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες.

Αναφερόμενος στο πρώτο αγκάθι - πρόβλημα, το οποίο όπως είπε είναι και το ευκολότερο, υπογράμμισε: «Το πρώτο που και το ευκολότερο, είναι να δοθεί μία επαρκής χρονική παράταση λαμβάνοντας υπόψη και την αδυναμία των τεχνικών γραφείων και των τοπογράφων να εκτελέσουν όλο αυτό το έργο που τους έχει ανατεθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα με το δασολόγιο, εκτελείται και το κτηματολόγιο, αλλά και η καθημερινή εργασία των γραφείων. Πέραν όμως από τεχνικά γραφεία, πρέπει να έχουμε κατά νου και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλοι οι συμπολίτες μας. Μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, μετά από μία υγειονομική πανδημία, με ένα πόλεμο που μαίνεται στη γειτονιά μας και με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών που υπάρχουν τώρα, θεωρώ ότι είναι κατανοητό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περαιτέρω. Άρα λοιπόν, το πρώτο μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί μία ικανή παράταση προκειμένου να προβεί όποιος θέλει στις αντιρρήσεις του».

Όσον αφορά στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ο κ. Κρεβατσούλης ανέφερε: «Το δεύτερο πρόβλημα για το οποίο πρέπει να δοθεί άμεσα λύση «είναι αυτό που αφορά σε όλα τα «εύκολα», όπως λέμε αγροτεμάχια, τα οποία είναι αυτά που χαρακτηρίζονται Δ.Α. ή Α.Δ.». Και εξήγησε: «Δηλαδή ένα αγροτεμάχιο που το 1945 ήταν καλλιεργήσιμο, εξαιτίας του πολέμου και τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει φυτευτεί με ελιές, δεν μπορεί ξαφνικά να πει κάποιος στον αγρότη που δουλεύει σε αυτό όλα τα χρόνια, ότι αποτελεί τμήμα δασικής έκτασης. Το ίδιο ισχύει και για τα Α.Δ. Δηλαδή, σε εκτάσεις που για παράδειγμα το 1945 ή το 1960  ήταν καλλιεργήσιμες και τα τελευταία 10 χρόνια εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας εδώ, ότι η οποιαδήποτε καλλιεργήσιμη έκταση στην Κρήτη,αν μείνει εγκαταλελειμμένη για 10 χρόνια, λόγω του καλού κλίματος που έχουμε, θα αποκτήσει δασική βλάστηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το θεωρούμε ως δασική έκταση».

Αναφερόμενος στο τρίτο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο όλων τόνισε: Το τρίτο πρόβλημα ίσως και το μεγαλύτερο όλων, είναι η διασφάλιση των περιουσιών, δηλαδή των τίτλων των συμπολιτών μας. Είναι γνωστό ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει περιουσία στην Κρήτη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που είναι πλήρως καταγεγραμμένη, το λεγόμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων. Πρέπει οι συμπολίτες μας, χωρίς ταλαιπωρία να διασφαλίσουν την πατρογονική τους περιουσία. Η μη ύπαρξη τίτλων στην Κρήτη, ήταν και παραμένει κάτι σαν έθιμο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνονταν αγοραπωλησίες με το λόγω τιμής, ιδιαίτερα στο παρελθόν και δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Άρα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν τίτλοι και ιδιαίτερα παλιοί τίτλοι. Σε όλες όμως τις τοπικές κοινότητες γνωρίζουν καλά τι ανήκει και σε ποιον. Πρέπει λοιπόν, στον καθένα να αποδοθεί η περιουσία που του ανήκει, χωρίς να υπάρχει χώρος για καταπατητές, αλλά ούτε και για το δημόσιο, στο οποίο αποδεδειγμένα δεν ανήκει».

Στη συνέχεια ο κ. Κρεβατσούλης υπογράμμισε ότι «το ΥΠΕΝ πρέπει να προβεί σε γενναίες νομοθετικές ρυθμίσεις» ενώ πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία επισιτιστική κρίση, η οποία συνεχώς αυξάνεται, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυξάνεται και ο παγκόσμιος πληθυσμός και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς. Εμείς λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τη γη στους αγρότες, και στους κτηνοτρόφους στους οποίους ανήκει, προκειμένου να καλλιεργείται για να λυθεί ένα μέρος των επισιτιστικών προβλημάτων, αλλά συγχρόνως να υπάρχει και ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο. Το αντίθετο θα μας οδηγήσει σε μαρασμό ή ανεργία και σε πιο έντονα επισιτιστικά προβλήματα».

Μιλώντας ο ίδιος για το φόρτο εργασίας των μηχανικών, των τοπογράφων και των δασολόγων είπε: «Για να γίνει ένας τόσο μεγάλος όγκος ενστάσεων σημαίνει ότι έχουν δουλέψει, άπειροι άνθρωποι άπειρες ώρες και κατάφεραν οριακά να κάνουν όλες αυτές τις ενστάσεις. Οι αντίστοιχοι συνάδελφοι μηχανικοί, τοπογράφοι, ή και οι δασολόγοι που έχουν αναλάβει τις ενστάσεις, δουλεύουν νυχθημερόν και είναι απόλυτα στα όριά τους. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε δύο χρόνια, να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία για 30 με 40 χρόνια. Μία παράταση νομίζω ότι είναι απαραίτητη αλλά πριν από την παράταση να δώσουμε βάση στο ιδιοκτησιακό».

Κλείνοντας, τόνισε και το υψηλό κόστος ανάλογα την περίπτωση: «Από τη μία μεριά έχουμε το παράβολο και τα έξοδα για τη σύνταξη ενός απογραφικού διαγράμματος και από την άλλη την πληρωμή του δασολογικού γραφείου, ενώ κάποιες φορές πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μελετηθούν και αεροφωτογραφίες. Όλα αυτά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που κοστίζουν περισσότερο από ότι κοστίζει το ίδιο το αγρόκτημα - ακίνητο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να χάνει το ακίνητό του επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσει όλα αυτά τα έξοδα» κατέληξε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ