ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γρηγόρης Τάσιος: «Αν δεν έρθει άμεσα η εκεχειρία θα βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις»

0

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Για τα σημαντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κόσμος στη χώρα μας, μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, στον 9,80 fm  και στο Σταύρο Ρακιντζή, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία προκειμένου να μπούμε σε μια κανονικότητα και να μην κινδυνεύσει να χαθεί ο Μάιος από τη σεζόν.

O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης την οποία βιώνουμε, τόσο με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, όσο και με την πρόσφατη ουκρανική κρίση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τέτοια περίοδο το 2020, είχε ξεκινήσει η πανδημία σε ένα άγνωστο περιβάλλον, όπου τα ξενοδοχεία 20 με 22 Μαρτίου έκλεισαν με κρατική εντολή. Ελπίζαμε ότι μετά από τρία χρόνια τα πράγματα θα πάνε καλά. Βλέπαμε ότι οι προκρατήσεις κινούνται φέτος σε έναν καλύτερο ρυθμό και η ύφεση της πανδημίας μας έδωσε μία αισιοδοξία για τη σεζόν. Ξαφνικά γίνεται πόλεμος στη γειτονιά μας και τα δεδομένα έχουν πια ανατραπεί. Πρώτα, όσον αφορά στο κομμάτι της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς, που φαίνεται ότι το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει. Το δεύτερο είναι ότι έχουν παγώσει -όπως και ο καιρός για μήνα Μάρτιο- οι κρατήσεις ενόψει του καλοκαιριού πανελλαδικά. Βέβαια υπάρχουν ελάχιστες ακυρώσεις, οι οποίες είναι φυσιολογικές με μία τέτοια κατάσταση, κυρίως από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή. Όχι όμως σε μεγάλο ποσοστό που να ανησυχούμε. Αυτή την περίοδος θεωρητικά, θα μας βρίσκατε στο Βερολίνο, στην έκθεση η οποία ακυρώθηκε, για να περνάμε τα καλύτερα μηνύματα ενόψει καλοκαιριού και να κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε σε θέματα συμφωνιών. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, φαίνεται η νότια Ελλάδα να χάνει τον Απρίλιο ή θα ανοίξουν ελάχιστα ξενοδοχεία. Πάμε δηλαδή προς το Πάσχα. Για δε τη βόρεια Ελλάδα δεν το συζητούμε, πάμε για Μάιο».

«Ζητούμενο η άμεση εκεχειρία»

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι Ειρήνη είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσιος, ώστε να ξεκινήσει έστω και το Μάιο η τουριστική σεζόν. «Το κυρίαρχο, έτσι όπως διαμορφώνονται τα ζητούμενα είναι να έχουμε εκεχειρία άμεσα. Ειρήνη δηλαδή, γιατί η αγορά θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 με 30 μέρες να επανέλθει σε μια λογική ότι υπάρχει ασφάλεια πια και να ξεκινήσει η σεζόν έστω και από το Μάιο. Αυτό είναι τώρα το ζητούμενο για μας, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα της αύξησης του κόστους, οι οποίες καταλήγουν σε εφιάλτη. Διότι στο μαζικό μοντέλο τουρισμού που αφορά και το Ρέθυμνο σε μεγάλο ποσοστό, αλλά και το ήμισυ της χώρας, είμαστε με τιμές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι έχουν πουλήσει πακέτα με τιμές προ ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο αν κάποιος ρωτήσει πώς γίνεται να έχουμε τιμές του 2019 το 2022. Να υπενθυμίσω ότι το 2020 δεν δουλέψαμε. Το 2021 πηγαίναμε για καλύτερα και τελικά δουλέψαμε στο μισό. Αφήστε που ακόμα υπάρχουν voucher, δηλαδή υπόλοιπα προκαταβολών ή υπόλοιπα κρατήσεων. Και φτάσαμε στο σήμερα που οι τιμές του ρεύματος είναι τρεις φορές επάνω και τα βασικά αγαθά που αφορούν την ημιδιατροφή στα ξενοδοχεία έχουν εκτοξευθεί και όλα αυτά μέσα σε ένα πολεμικό περιβάλλον».

Αυξάνεται το λειτουργικό κόστος

Σε ερώτημα που αφορούσε την αύξηση του λειτουργικού κόστους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υπογράμμισε: «Μεσοσταθμικά στο 20%. Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα να μη φανεί περίεργο στον κόσμο ότι μπορεί να πάει και στο 25 και στο 30%. Διότι τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο τουρισμός δεν είναι ένα προϊόν στο ράφι που όταν έρθουν οι δυσκολίες θα πάρει την ανατίμηση του. Είναι ένα προϊόν το οποίο έχει πάρα πολλές παραμέτρους για να μπορέσει να υπάρξει. Τα τρία τελευταία χρόνια βάζοντας και το 2022 μέσα, βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και δεν ξέρουμε στο τέλος τι θα μείνει για το ξενοδοχείο».

Προβληματικός ακόμα και Μάιος

Ωστόσο όσον αφορά τις κρατήσεις των παραδοσιακά καλών πελατών της Ελλάδας, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε: «Οι βασικές εθνικότητες αυτή τη στιγμή είναι παγωμένες. Δεν είναι όμως μόνο αυτές, υπάρχουν και άλλες εθνικότητες όπως είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μέση Ανατολή που κατευθύνονται κυρίως στα νησιά και στην Αθήνα. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ρωσία με στοιχεία του 2019 ήταν στο νούμερο 7 στην κατάταξη με 600.000 αφίξεις περίπου. Άρα λοιπόν, από το 1 ως το 6 που είναι οι εθνικότητες όπως Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, μπορεί να καλυφθεί ένα ποσοστό της χασούρας αλλά όχι ολόκληρο». Και πρόσθεσε: «Στη ρωσική αγορά απευθύνονταν συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία. Επίσης υπάρχουν και ξενοδοχεία που δούλευαν περισσότερο με τη συγκεκριμένη εθνικότητα. Όπως φαίνεται, η ζημιά είναι μπροστά σε ένα καλοκαίρι που δεν θα έρθουν οι Ρώσοι. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτή την εθνικότητά και γενικότερα με την ουκρανική στην πορεία. Οι άλλες έξι εθνικότητες που είναι πρώτες στην κατάταξη, μπορούν να  μετριάσουν το πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι θ’ ανοίξουμε και θα ξεκινήσει η σεζόν με νορμάλ πληρότητες. Όταν ο Μάιος, αυτή τη στιγμή, μεσοσταθμικά πανελλαδικά (μιλάω για άλλες κατηγορίες ξενοδοχείων) δίνει πληρότητα 15 με 20%. Πώς θα λειτουργήσουν αυτό το μήνα, πώς θα πληρώσουν προσωπικό, πώς θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω; Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάμε για Μάιο, ο οποίος και αυτός θα είναι προβληματικός. Το να μείνει το ξενοδοχείο κλειστό είναι η άμυνα των ξενοδόχων, απέναντι στην ακρίβεια και στην πληθωριστική τάση που έχουμε που είναι πολλή υψηλή ιδιαίτερα στην ενέργεια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να είναι κάποιος κλειστός. Πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Μετά την πανδημία πήραμε βοήθεια από το κράτος, που ήταν μία καλή προσπάθεια από την κυβέρνηση, αλλά οι πόροι αυτοί έχουν εξαντληθεί, γιατί έχουμε δύο καλοκαίρια με πανδημία. Το ένα με μηδέν τουρισμό και το άλλο με 50%. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε δάνεια, υποχρεώσεις και φυσικά δεν υπάρχουν «λεφτόδέντρα». Το ζήτημα είναι παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό σε μεγάλο ποσοστό. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι το όποιο πορτοφόλι του τουρίστα που περιμένουμε να δούμε το καλοκαίρι, δεν είναι το ίδιο παρά την πίεση που έχει να κάνει διακοπές».

Αν συνεχιστεί ο πόλεμος θα αρχίσουμε να βιώνουμε δύσκολες συνθήκες

«Ο κ. Τάσιος απαντώντας για το ενδεχόμενο, ο πόλεμος να τραβήξει και το Μάρτιο υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε τη σκεφτόμαστε. Ελπίζουμε να μην πάει όλος ο Μάρτιος με πολεμική σύρραξη, γιατί δεν θα χαθεί μόνο ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, καταλαβαίνετε τι θα γίνει το Μάιο. Σε μία χώρα που είναι τραυματισμένη στην οικονομία και στο επιχειρείν από τα μνημόνια και που πέρασε δύο χρόνια πανδημίας, με τον κόσμο να τραυματίζεται και ψυχολογικά, θα αρχίσουμε να βιώνουμε δύσκολες συνθήκες. Όταν βλέπουμε ότι στην αγορά εξαντλούνται τα χάπια ιωδίου από τα φαρμακεία, με ποια ψυχολογία ο κόσμος θα θελήσει να κάνει διακοπές; Θέλω να κρατήσω μία ακτίδα αισιοδοξίας, ότι κάπου θα βρεθεί μία λύση τις επόμενες 10 μέρες για να μπορέσουμε να δούμε σιγά-σιγά μία κανονικότητα από τα μέσα Μαΐου, ανάλογα βέβαια και τις περιοχές. Την ίδια ώρα βέβαια αναρωτιόμαστε, «οι πτήσεις θα γίνουν κανονικά;» Γιατί όπως γνωρίζετε όταν δεν υπάρχει ζήτηση και δεν γεμίζει το αεροπλάνο δεν θα γίνει και το πρόγραμμα».

«Ανησυχούμε αν θα έχουμε ικανές κρατήσεις»

Αναφερόμενος στο πόσο θα επηρεάσει τον τουρισμό η ενεργειακή κρίση, ο ίδιος είπε: «Ήδη επηρεάζει όλες τις κοινωνίες όλης της Ευρώπης. Το είδαμε και εμείς στο τριήμερο που πέρασε αυτό της Αποκριάς. Τα ξενοδοχεία της πόλης ήταν άδεια, δεν κυκλοφόρησε ο κόσμος. Στον ορεινό όγκο, υπήρξε κατά το τριήμερο μία μέση πληρότητα γύρω στο 75% σε κάποιες περιοχές, αλλά ο κόσμος ήταν «σφιχτός». Αυτό θα συμβαίνει από δω και πέρα. Όταν σε ένα σπίτι, μία οικογένεια πλήρωνε για παράδειγμα 100 ευρώ ρεύμα και τώρα πληρώνει 300 με τους ίδιους μισθούς και με τα ίδια προβλήματα πώς μπορεί το πορτοφόλι της να είναι γεμάτο για να κάνει και πέντε μέρες διακοπές; Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τον τουρίστα τουλάχιστον τις ημέρες των διακοπών του. Αν συνεχιστεί ο πόλεμος μέσα στο Μάρτιο, οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» και του «τελευταίου δευτερολέπτου» όπως είναι ο νέος όρος, είναι κάτι το αναμενόμενο για μας. Ωστόσο στο τέλος της μέρας πρέπει να «τζιράρουμε» κι αυτή είναι η μεγάλη μας είναι ανησυχία. Αν δηλαδή θα υπάρξουν κρατήσεις ικανές, ώστε να κάνουμε σημαντικούς τζίρους, γιατί φέτος κανείς δεν κερδίζει τίποτα, έτσι όπως έχουν τα πράγματα».

«Προσδοκούμε Ειρήνη»

Πάντως στο ερώτημα τι προσδοκά ο τουριστικός κόσμος για το 2022, ο κ. Τάσιος απάντησε: «Ειρήνη!» και πρόσθεσε: «Προσδοκούμε Ειρήνη γιατί αυτό θα διαμορφώσει και την κατάσταση στην πορεία. Από κει και πέρα ξεκάθαρο είναι ότι «μία η άλλη» θα πάει η χρονιά φέτος στα οικονομικά, με τα αυξημένα κόστη που θα έχουμε. Άρα λοιπόν, Ειρήνη για να μπορέσουμε να έχουμε σεζόν, έστω και χωρίς κέρδος για να πάρουμε μία ανάσα και να πάμε μπροστά. Βλέπετε ότι βγάλαμε από την ατζέντα μας την υγεία, η πανδημία και το εμβόλιο βλέπουμε ότι είναι «λίγο» μπροστά στην πολεμική σύρραξη».

Αναφερόμενος στην Κρήτη ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υπογράμμισε: «Η Κρήτη έχει διαφοροποίηση νομών και προορισμών, τόσο στις αεροπορικές αφίξεις όσο και στις εθνικότητες. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού. Από κει και πέρα, μόνο το αεροπλάνο είναι αυτό που «φέρνει» το 80% των αφίξεων του νησιού. Οπότε όσο δεν υπάρχει κόσμος να μπει στο αεροπλάνο ή που δεν θέλει να ταξιδέψει, είτε γιατί δεν έχει λεφτά, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, τόσο δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα στους νησιωτικούς προορισμούς, προφανώς και στην Κρήτη.

Όποια κίνηση υπάρχει ακτοπλοϊκά για την Κρήτη είναι κυρίως για την ελληνική αγορά και είναι πολύ λίγοι είναι ξένοι τουρίστες. Άρα αρχίζουν να δημιουργούνται ανησυχίες, όταν έχεις μόνο το αεροπλάνο για να σου φέρνει κόσμο και κυρίως τις πτήσεις τσάρτερ και όχι τις τακτικές πτήσεις που έρχονται ακόμα και με 50% πληρότητα. Το Ηράκλειο φαίνεται να είναι καλύτερα, γιατί έχει περισσότερες τακτικές πτήσεις από τα Χανιά. Γενικά όπου υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ αρχίζουν να δημιουργούνται ερωτηματικά».

Πάντως όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή όλα είναι σε αναμονή και δεν υπάρχουν ακυρώσεις στον προγραμματισμό των πτήσεων τσάρτερ. αναφέροντας συγχρόνως ότι «η αναμονή όμως, όλοι γνωρίζουν τι φέρνει στην πορεία. Περνάει ένας μήνας και οι τουρ οπερέιτορ ξεκινούν να ζητούν εκπτώσεις και προσφορές».

Κλείνοντας πάντως, απάντησε με δεικτικό τρόπο στην ερώτηση: «Τι θα λέγατε στον ξενοδόχο που θέλει να κάνει τον προγραμματισμό του;», αφού τόνισε:  «Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι μπήκαμε και στη Σαρακοστή. Άρα νηστεία και προσευχή…»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ