ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μιχάλης Σαρρής: «Στοχεύουμε στην αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της παράταξης»

0

Λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρής μιλάει στο «Ρ» τόσο για την επόμενη μέρα, όσο και για την ενότητα που οφείλει να διασφαλιστεί στο Κίνημα. Ο κ. Σαρρής τονίζει ότι, η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ υπογραμμίζει ότι προβληματίζεται μήπως η έξαρση της πανδημίας λειτουργήσει ανασταλτικά στη συμμετοχή των πολιτών την επόμενη Κυριακή. Συγχρόνως δίνει αναλυτικές οδηγίες για το που, πως και πότε, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία, καλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, όπως τη χαρακτηρίζει.

Πως περιμένετε να λειτουργήσει ο νέος πρόεδρος του KINAΛ και ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η ατζέντα αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές;

«Ο νέος πρόεδρος της παράταξης που θα εκλεγεί μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες απαιτείται να λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας και την αυτόνομη πορεία της. Σεβόμενος την ιστορία του χώρου και την προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η Φώφη Γεννηματά, τις μάχες που έδωσε, την παρακαταθήκη που άφησε καθώς και τον κόσμο που πιστεύει στη δυναμική και την προοπτική των θέσεων μας.                                                          

Βασική επιδίωξη είναι η αναγέννηση και η συσπείρωση μιας μεγάλης σύγχρονης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Μιας παράταξης ικανής να αφουγκραστεί τον άνθρωπο, να αφουγκραστεί την κοινωνία και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με λόγο μεστό, ρεαλιστικό και αξιόπιστο να παρουσιαστούν οι αρχές και οι αξίες της, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες ώστε να επιστρέψουν οι προοδευτικοί πολίτες και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής.»

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ; Θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία ή τελικά θα συνεργαστεί με άλλα κόμματα;

«Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσουν να εκφραστούν ξανά οι προοδευτικοί πολίτες. H παράταξη έχει τη δική της προοδευτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται την εμπιστοσύνη και τη δύναμη από το λαό για να την κάνει πράξη,  χωρίς να γίνει συμπλήρωμα κανενός. Τα τελευταία χρόνια όλοι, από τις τοπικές οργανώσεις μέχρι την Πρόεδρο δώσαμε μάχες προς αυτή την κατεύθυνση. Ακολουθώντας μία αυτόνομη πορεία που αύξησε τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής από το 2015 μέχρι σήμερα, δίνοντας το στίγμα της παράταξης στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η σημερινή δυναμική που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής δικαιώνει τη στάση αυτή.»

Θεωρείτε ότι θα επιτευχτεί η ενότητα, μέσα από τον ανταγωνισμό και τις φιλοδοξίες που υπάρχουν;

«Οι αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής διατυπώνονται στη βάση της συνεννόησης, του σεβασμού, της συλλογικότητας, της συναίνεσης και της σύνθεσης απόψεων, στα πλαίσια της ιδεολογικής μας ταυτότητας, γεγονός που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη του χώρου. Το Κίνημα Αλλαγής λειτουργεί συλλογικά με ανοικτές δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες που συμβάλουν στην επίτευξη της ενότητας. Είναι αναγκαίο ο χώρος να παραμείνει συγκροτημένος, ενιαίος εκπέμποντας μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας και πιστεύω ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος ασπάζονται αυτή την άποψη. Άλλωστε αυτό αποτελεί επιθυμία και της βάσης της παράταξης και έχουμε χρέος να δουλέψουμε και να πορευτούμε προς την κατεύθυνση αυτή.»

Η σημερινή δυναμική που καταγράφει το ΚΙΝΑΛ θεωρείτε ότι είναι μόνιμη, ή αποτελεί μια δυναμική που εκδηλώθηκε λόγω των πρόσφατων γεγονότων με τη Φώφη Γεννηματά που κατάφερε να φύγει «όρθια» και από το κόμμα και από τη ζωή;

«Η δυναμική που παρουσιάζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, είναι επηρεασμένη και από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά που κατάφερε να αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική σκηνή του τόπου. Η δυναμική αυτή έχει επηρεαστεί και από το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εσωκομματικές εκλογές του κινήματος. Πιστεύω ότι μπορεί να διατηρηθεί γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την ουσιαστική και υπεύθυνη στάση καθώς και την προσφορά του Κινήματος Αλλαγής. Ενός χώρου που έχει αποδείξει ότι ξέρει να συμπαραστέκεται στα προβλήματα των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, να διεκδικεί, να μάχεται εντός και εκτός Ελλάδας μακριά από λαϊκισμούς και ακραίες πολιτικές. Ο κόσμος σήμερα έχει μέτρο σύγκρισης. Μπορεί να συγκρίνει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και διακρίνει στο χώρο μας την παράταξη που ασχολήθηκε ουσιαστικά, με σοβαρότητα με τα εθνικά και τα κοινωνικά θέματα.»

Πως θα αξιοποιηθεί αυτή η σημερινή δυναμική που σημειώνεται και σε τοπικό επίπεδο;

«Βασικός στόχος αυτή την περίοδο είναι η συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες και η ομαλή διεξαγωγή τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου κρατήσαμε ζωντανή την τοπική οργάνωση καθιστώντας τη, μία από τις πιο δυναμικές της χώρας. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο, στοχεύοντας στην αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της παράταξης οδεύοντας προς το συνέδριο του Μαρτίου προετοιμαζόμενοι ταυτόχρονα για τις εκλογικές προκλήσεις.»

Μέσα σε αυτή την περίοδο κρίσεων, πως σκοπεύετε να βρεθείτε δίπλα στον πολίτη και τα θέματα που τον απασχολούν;

«Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν πάντα δίπλα στο πολίτη και είναι η μόνη παράταξη που έκανε υπεύθυνη και σωστή αντιπολίτευση. Σήμερα βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο μέσα στην κρίση της πανδημίας με τα προβλήματα που δημιουργεί, με την έξαρση της ακρίβειας και την οικονομική κρίση, καθώς και τα εθνικά θέματα. Οι πολίτες έχοντας πια μέτρο σύγκρισης, ελπίζουν στο χώρο μας και αποτελεί υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση. Συνεχίζοντας πιστοί στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, έχουμε διαμορφώσει πολιτικές που απαντούν σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η κοινωνία  σήμερα.»

Πόσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση και πόσους περιμένετε να συμμετάσχουν στη διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου;

«Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές το 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ψήφισαν περίπου 2.500 προοδευτικοί πολίτες. Πιστεύουμε και είναι στόχος μας και σε αυτές τις εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου να συμμετάσχει ανάλογος αριθμός πολιτών ή και ακόμα περισσότερος. Υπάρχει μέχρι στιγμής αρκετό ενδιαφέρον συμμετοχής. Προβληματίζει βέβαια η έξαρση της πανδημίας που ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά στη συμμετοχή των πολιτών.»

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στο Ρέθυμνο;

«Στις 5 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί στις 12 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου θα υπάρξουν 10 εκλογικά κέντρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα δυο στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας και από ένα στον Άγιο Ανδρέα, στο Άδελε, στο Σπήλι, στα Ανώγεια, στο Πέραμα στο Γαράζο, στο Φουρφουρά και στην Αγία Φωτεινή. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, από την ηλικία των 16 ετών  που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον πρώτο γύρο, οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα επιθυμούν. Εφόσον δεν αναδειχθεί Πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου 2021, θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021. Δικαίωμα ψήφου τότε θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο δεύτερο γύρο, οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ίδιο ή διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν το ποσό των 3€ μόνο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τέλος, καλώ τους προοδευτικούς πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θεωρώ βασικό να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ώστε την επόμενη μέρα, ενωμένοι, να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη δυναμική του χώρου.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ