ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέα αποτελεσματική τεχνική καταπολεμά το σκαθάρι των φοινικοειδών

0

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του δήμου Ρεθύμνου προκειμένου να ξεκινήσει η χρήση ενός νέου εντομοκτόνου για τον έλεγχο του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικόδενδρα. Πρόκειται για το REVIVE ΙΙ, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία Εμαμεκτίνη, η οποία προέρχεται από τη φυσική αβαρμεκτίνη και έχει ιδιαίτερη κατά του κόκκινου σκαθαριού.

Για την άψογη -όπως τη χαρακτήρισε- συνεργασία του με το Τμήμα Πρασίνου στο Ρέθυμνο, αλλά και για το νέο εντομοκτόνο, το οποίο με μόλις μία εφαρμογή το χρόνο προστατεύει τα φοινικόδεντρα μίλησε ο γεωπόνος, Νίκος Γοργοράπτης και υπεύθυνος πωλήσεων Νοτίου Ελλάδος της Εταιρείας Αγροτικό Σπίτι Παπαγεωργίου ΑΕ, η οποία και παρέχει την υπηρεσία της εφαρμογής αποκλειστικά σε όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία παρέχεται μέσω της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Syngenta Professional Solutions μετά από χρόνια έρευνας. 

Ο κ. Γοργοράπτης αναφερόμενος στη συνεργασία με το δήμο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συνάντηση με τον δήμο Ρεθύμνου, ξεκίνησε από την ανάγκη για την διατήρηση της κληρονομιάς και του ύφους του κήπου στο κέντρο της πόλης. Η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ήταν άμεση. Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο την επιθυμία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου σε θέματα πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου κ. Κώστα Ηλιάκη, να μοιραστεί την εμπειρία και τις απόψεις του», είπε ο υπεύθυνος γεωπόνος υπογραμμίζοντας, ότι συζητήθηκε με τους άμεσα εμπλεκόμενους η μέθοδος της μικροέγχυσης (Tree Micro Injection-TMI)». Η Syngenta Professional Solutions παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για την υποστήριξη προγραμμάτων διαχείρισης αστικών δέντρων και πρασίνου που έχουν σχεδιαστεί για τη διατήρηση της κομψότητας και της ομορφιάς φοινίκων.

Ο ίδιος, στη συνέχεια τόνισε ότι συζητήθηκε ο τρόπος που εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των δημοτών και των επισκεπτών: «Η ανάθεση έγινε στην Αγροτικό Σπίτι Παπαγεωργίου ΑΕ και η οποία παρείχε τους ειδικά εκπαιδευμένους εφαρμοστές. Πέραν των ειδικών επιστημονικών θεμάτων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, συζητήθηκε το πως εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των δημοτών και των επισκεπτών. Δεν υπάρχει έκθεση της δραστικής στο περιβάλλον ή στον εφαρμοστή κατά την διαδικασία της μικροέγχυσης (κλειστό σύστημα μεταφοράς), καθώς το σκεύασμα εισάγεται απ’ ευθείας στον κορμό του φοίνικα». 

Όπως ο υπεύθυνος γεωπόνος επεσήμανε: «Ο δήμος Ρεθύμνου εφάρμοσε την μέθοδο αυτή και η συνεργασία των εμπλεκόμενων πλευρών ήταν εξαιρετική». Και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα είναι κάτι νέο, ήδη έχει δοκιμαστεί σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά και της Μέσης Ανατολής όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία».

Τεχνολογία και Φάρμακο

Μιλώντας για τη δράση του νέου εντομοκτόνου τόνισε: «Το νέο εντομοκτόνο REVIVE ΙΙ, με τη δραστική ουσία εμαμεκτίνη, η οποία προέρχεται από τη φυσική αβαρμεκτίνη και έχει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα κατά του κόκκινου σκαθαριού. Με μία εφαρμογή τον χρόνο, με την μέθοδο της μικροέγχυσης (ΤΜΙ), επιτυγχάνουμε την ελάχιστη παρεμβολή στα δέντρα και το περιβάλλον και εξασφαλίζουμε διάρκεια για 12 μήνες. Τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί όταν την εφαρμόσουμε προληπτικά σε φοίνικες. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η μια εφαρμογή είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, ελέγχει το σκαθάρι έως και ένα έτος. Οι χειριστές είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι, να χρησιμοποιούν την αποκλειστική συσκευή μικροέγχυσης της Syngenta Professional Solutions. Η δόση της εφαρμογής γίνεται χωρίς απώλειες ή έκθεση της δραστικής ουσίας στο περιβάλλον. Το προϊόν έχει την ιδιότητα να μετακινείται προς τα πάνω, στο στέλεχος του φοίνικα με στόχο τα έντομα».

Ξεκίνημα με 50 αρδευόμενους φοίνικες

Ο κ. Γοργοράπτης αναφερόμενος στους κανάριους φοίνικες που υπάρχουν στο Ρέθυμνο υπογράμμισε: «Οι φοίνικες που υπάρχουν στο Ρέθυμνο είναι περίπου 400, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην πόλη, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι στο παραλιακό τμήμα. Το ξεκίνημα όμως γίνεται με τους 50 αρδευόμενους φοίνικες του Ρεθύμνου».

Και εξήγησε: «Η εφαρμογή μπορεί να γίνει: Άνοιξη (από Μάρτιο έως και Ιούνιο) ή Φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο έως μέσα Νοεμβρίου). Το εντομοκτόνο αυτό, εφαρμόζεται χαμηλά στον κορμό και κινείται ανοδικά μαζί με τους χυμούς. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται σε φοίνικες που δεν έχουν υποστεί πρόσφατα (τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες) λειψυδρία». 

Το κόκκινο σκαθάρι δεν έχει προσβάλει ακόμη τον Κρητικό Φοίνικα

«Όταν οι προσβολές από τα έντομα, στους φοίνικες, είναι έντονες αλλά όχι σε βαθμό που να κρίνεται οριακά ως προς την επιβίωση του δέντρου, ενδέχεται να γίνει συνδυασμός τεχνικών. Οι υπόλοιπες τεχνικές θα μας εξασφαλίσουν την άμεση μείωση των πληθυσμών του εντόμου, ενώ η εφαρμογή TMI του Revive II θα μας δώσει την διάρκεια του ελέγχου και την δυνατότητα της διάσωσης», σημείωσε ο ίδιος και εξήγησε: «Δηλαδή το προϊόν αυτό, κάνει πρόληψη αλλά και θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό, το δέντρο προστατεύεται για ένα έτος, τόσο από νέους προσβολείς όσο και από τους ήδη υπάρχοντες, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται ήδη μέσα στον κορμό, αλλά να μη φαίνονται. Το φάρμακο αυτό λειτουργεί μέσω των μασητικών μορίων του σκαθαριού. Αυτό σημαίνει, ότι όταν το σκαθάρι τρώει τους ιστούς που έχει περάσει το φάρμακο, πεθαίνει». Σε ερώτημα για το αν υπάρχει κίνδυνος για τον Κρητικό Φοίνικα, ο κ. Γοργοράπτης υπογράμμισε: «Το κόκκινο σκαθάρι που προσβάλλει τους κανάριους φοίνικες, δυστυχώς έχει διαπιστωθεί ότι προσβάλλει και άλλα είδη φοινίκων, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής, δεν έχει προσβάλει τον Κρητικό Φοίνικα, πού είναι στην παραλία στον Πρέβελη αλλά και στο Φοινικόδασος στο Βάι.»

Εμβολιασμός με καινοτόμο προϊόν

Απαντώντας ο ίδιος, στο πως γίνεται η εφαρμογή σημείωσε: «Γίνονται τέσσερις οπές χαμηλά στον κορμό, με ένα εργαλείο που μοιάζει με τρυπάνι. Κατόπιν, μέσω αυτών των οπών με την ειδική πιστοποιημένη συσκευή της Syngenta Professional Solutions τοποθετείται συγκεκριμένη ποσότητα υγρού εντομοκτόνου. Αφού κλείσουν αυτές οι οπές, το φάρμακο ξεκινά τη λειτουργία του». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι, «έχει έγκριση για τον αστικό ιστό και τον κανάριο Φοίνικα και δεν δημιουργεί προβλήματα, αφού οι εφαρμογές του γίνονται με κλειστό κύκλωμα». Το συγκεκριμένο προϊόν, θεωρείται καινοτόμο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, το οικοσύστημα και τον άνθρωπο.

Σε ερώτημα που αφορούσε στο αν είναι πολλοί οι φοίνικες, που στην παρούσα φάση έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι, ο κ Γοργοράπτης, είπε ότι «αυτό δεν το ξέρουμε με σιγουριά, καθώς σε κάποιους φοίνικες ενδέχεται να έχουν προσβληθεί χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα». Και εξήγησε: «Ο φοίνικας σαν δέντρο είναι μονοκοτυλήδονο. Αυτό σημαίνει ότι έχει μόνο μία κορυφή. Όσο το σκαθάρι κινείται μακριά από την κορυφή δεν εμφανίζει έντονα προβλήματα, μόλις όμως την προσβάλλει ο φοίνικας υποβαθμίζεται εμφανώς και εν τέλει ξεραίνεται».

Μόνο από πιστοποιημένους εφαρμοστές

Η εφαρμογή αυτή γίνεται μόνο από πιστοποιημένους και ειδικά εκπαιδευμένους εφαρμοστές οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από τη Syngenta Professional Solutions. Η επικοινωνία γίνεται με την Αγροτικό Σπίτι Παπαγεωργίου ΑΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας πιστοποιημένος εφαρμοστής στην Κρήτη, ο Αντώνης Kοκολαντωνάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Γεωργιούπολη. Το εντομοκτόνο αυτό, δεν διατίθεται στην αγορά παρέχεται μόνο μέσω της υπηρεσίας από τους πιστοποιημένους εφαρμοστές.

Κλείνοντας ο κ. Γοργοράπτης ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχαν με τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου, κ. Κώστα Ηλιάκη, την διευθύντρια περιβάλλοντος κ. Νικολέτα Γκολφινοπούλου, την κ. Γεωργία Αλαμάνου, και τον κ. Μανώλη Γαλανομάτη από το Τμήμα Πρασίνου, αλλά και τον κ. Γιάννη Κουτάντο από το Γραφείο Προμηθειών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ