ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέα βιβλιοθήκη στην Πηγή μετά από πρωτοβουλία και δωρεά της ΧΕΝ Ρεθύμνου

0

Εγκαινιάστηκε η νέα δανειστική βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κέντρο του χωριού Πηγή του δήμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στον ανακαινισμένο και φιλόξενο χώρο του παλιού Κοινοτικού Καταστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της ΧΕΝ Ρεθύμνου και της προέδρου της, Ρένας Κουτσαλεδάκη, αλλά και με τη σημαντική βοήθεια του Δήμου Ρεθύμνου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, τεσσάρων μεγάλων βιβλιοπωλείων της πόλης αλλά και πολλών Πηγιανών, η προσπάθεια κατάφερε να γίνει πράξη και λειτουργεί ήδη η νέα βιβλιοθήκη που στο ξεκίνημά της, φιλοξενεί ήδη 2.500 τόμους!

Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης δράσεων η ΧΕΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ δώρισε περίπου 2.100 βιβλία, στο Πολιτιστικό Σύλλογο Πηγής και Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ο πρώτος πυρήνας μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, που θα εξυπηρετεί, τόσο την Πηγή όσο και τη γύρω περιοχή. 

Τα εγκαίνια του νέου χώρου

Την περασμένη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε ο χώρος που φιλοξενείται στο παλιό πετρόχτιστο Κοινοτικό Κατάστημα, το οποίο ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε.

Για τη νέα αυτή προσπάθεια που τελεσφόρησε, μίλησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και πρόεδρος της ΧΕΝ Ρεθύμνου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη. «Την Δευτέρα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εγκαινίων της νέας βιβλιοθήκης, που δημιουργήθηκε στην πλατεία της Πηγής» Η ίδια, φανερά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η μετάδοση της γνώσης, υπογραμμίζοντας ότι τα βιβλία δεν μπορούν και δεν πρέπει να μένουν ξεχασμένα σε κιβώτια σε κάποιο υπόγειο. Στη συνέχεια, αναφερόμενη σε όσους βοήθησαν προκειμένου να υλοποιηθεί η δανειστική βιβλιοθήκη της Πηγής είπε: «Δύο από τα έπιπλα βιβλιοθήκες είναι δωρεά της ΧΕΝ. Η τρίτη είναι δωρεά ενός συντοπίτη από την Πηγή και η τέταρτη - ένα μεγάλο έπιπλο - δωρεά των κληρονόμων της Χρυσής Αποστολάκη. Επίσης είχαμε και δωρεά επίπλων από εταιρείες όπως η ΔΟΜΗΣΗ, αλλά και από άλλους Πηγιανούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος. Τα κλιματιστικά δόθηκαν από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Πηγής ενώ ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δωρίθηκε από ένα συντοπίτη μας καθηγητή πληροφορικής, μαζί με ένα πρόγραμμα που θα εγκατασταθεί για να βοηθήσει στη λειτουργία της βιβλιοθήκης».

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΧΕΝ ευχαρίστησε τα βιβλιοπωλεία που βοήθησαν στην προσπάθεια.  «Θέλω να ευχαριστήσω επίσης βιβλιοπωλεία της πόλης μας που συνέδραμαν στην προσπάθεια μας. Ευχαριστώ θερμά, τα βιβλιοπωλεία: Κλαψινάκης, Ελένη Σαλβαράκη, Ηλίας Σποντιδάκης και Γιάννης Ζαχαριουδάκης, για τις δωρεές βιβλίων που ξεκίνησαν να στέλνουν, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθειά μας».

Όσον αφορά στη μεγάλη δωρεά της ΧΕΝ, η κ. Κουτσαλεδάκη ανέφερε ότι «τα βιβλία χρονολογούνται από το 1960 ίσως και παλαιότερα και η συλλογή περιλαμβάνει λεξικά εγκυκλοπαίδειες, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικό βιβλίο, ξενόγλωσσα βιβλία (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά). Υπάρχουν έντυπα με θέμα το κέντημα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις γυναίκες που ασχολούνται με αυτό. Φιλοδοξούμε να μη μείνει απλά σαν μουσείο βιβλίου, αλλά να είναι ενεργό κύτταρο και να το επισκέπτονται όλες οι ηλικίες, αλλά και ξένοι που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Πηγής κι έχουν γίνει ένα με την κουλτούρα της περιοχής».

Μάλιστα όπως η ίδια υπογράμμισε: «Στο επόμενο συμβούλιο θα τεθεί θέμα ονοματοδοσίας της βιβλιοθήκης, αλλά και το θέμα για το ωράριο λειτουργίας. Ωστόσο, ήδη υπάρχουν κάποιοι που έχουν σκεφτεί ότι αυτός ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων για θέματα όπως ένα παιδικό κυνήγι γνώσεων με θέμα το Αρκάδι, αλλά και για το κυνήγι του θησαυρού. Επίσης, η νεολαία θα μπορούσε να μάθει τα τοπωνυμία  και τις ιστορίες που αφορούν το χωριό και την ευρύτερη περιοχή».

Κλείνοντας η κ. Κουτσαλεδάκη επισημαίνει: «Στην εκδήλωση της Δευτέρας προβλήθηκε η ιστορία της ΧΕΝ, με τις πρωτοβουλίες των τότε γυναικών που χάραξαν το δρόμο και που σήμερα βλέπουμε πόσο καινοτόμες ήταν αυτές προσπάθειες τους. Εθελοντικά συμμετείχε το ΣΥΝΠΟΛΙΣ, ο Ερυθρός Σταυρός, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και φίλοι και φίλες της ΧΕΝ. Τους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση έστειλαν ο κύριος Μιχάλης Tρούλης, και ο Πηγιανός δάσκαλος  Κώστας Μυγιάκης, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Παράλληλα η ΧΕΝ δώρισε τμήμα της βιβλιοθήκης της και στο νηπιαγωγείο της Πηγής, όπως και υλικά παιχνιδιού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και ν’ αξιοποιηθούν από τα παιδιά».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ