ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

YABA TRAVELLERS: «Η Βασιλική και ο Γιώργος ταξιδεύουν κι ανακαλύπτουν τον κόσμο»

0

Η Βασιλική Παπακωνσταντή από το Ρέθυμνο και ο Γιώργος Τσαγκαράκης από το Ηράκλειο, είναι travel bloggers & creators, κι έχουν πάθος για τα ταξίδια και τις περιπέτειες.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι που κατάφερε με υπομονή και επιμονή να κάνει το χόμπι του, εργασία και να δουλεύει από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Στο διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει τη σελίδα Yabatravellers.com προκειμένου να «φωτίσουν» αθέατες πλευρές των ταξιδιών και να μοιραστούν συμβουλές και ιστορίες. Αγαπούν ιδιαιτέρως τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και το ν’ ανακαλύπτουν νέους προορισμούς με ιδιαίτερες εμπειρίες.

Η Βασιλική σπούδασε πολιτικές επιστήμες κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια, μιας και σήμερα εργάζεται στον αεροπορικό χώρο και το blog. Ο Γιώργος σπούδασε Διοίκηση Οικονομίας με εξειδίκευση στην Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλά τον τράβηξε από νωρίς ο αεροπορικός χώρος (όπου γνωρίστηκε με την Βασιλική).

Η φράση που τους αντιπροσωπεύει είναι «Δεν είμαι ο ίδιος έχοντας δει το φεγγάρι να λάμπει από την άλλη άκρη του κόσμου».

«Yaba σημαίνει αγάπη, είναι μια δική μας «μυστική» λέξη. Έτσι αποκαλούμε ο ένας τον άλλο χαϊδευτικά»

Ο Γιώργος και η Βασιλική απάντησαν στις παρακάτω ερωτήσεις από την Κόστα Ρίκα που βρίσκονται, επιχειρώντας να κάνουν ένα όνειρό τους πραγματικότητα. Να πραγματοποιήσουν το γύρο του κόσμου!

Πως ξεκίνησε η ιδέα των αλλεπάλληλων ταξιδιών και κυρίως πως ξεκίνησε το YABA TRAVELLERS;

Εργαζόμασταν και οι δύο στον χώρο του τουρισμού και είχαμε και οι δύο το μικρόβιο του ταξιδιού. Όταν γνωριστήκαμε και ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε μαζί, παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην ταξιδιωτική πληροφόρηση στα ελληνικά. Οι οδηγοί, η πλειοψηφία των οποίων  ήταν και πάλι κυρίως  στα αγγλικά μας φαινόταν πολύ «τυποποιημένοι». Έτσι κάπως ξεκίνησε η ιδέα του Yabatravellers.com. Να μοιραζόμαστε πληροφορίες, tips αλλά και ταξιδιωτική έμπνευση με το προσωπικό μας στίγμα, γράφοντας με ειλικρίνεια για όσα βιώνουμε στα ταξίδια.
 

Τι σημαίνει για σας το να ταξιδεύετε ανά τον κόσμο; Τι είναι αυτό που «κερδίζετε» από κάθε προορισμό, πέραν του ότι γνωρίζετε τη χώρα και τους κατοίκους της;

Βγαίνουμε από την ζώνη της άνεσης μας. Δοκιμάζουμε νέα πράγματα και είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε νέες καταστάσεις, εικόνες, εμπειρίες. Αυτό το συναίσθημα είναι εθιστικό.
 

Πριν ξεκινήσετε για οποιοδήποτε μέρος της γης, τι είναι αυτό που εξετάζετε; Με ποια δηλαδή κριτήρια επιλέγετε έναν προορισμό και γιατί;

Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια. Δεν ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, γιατί ακριβώς και εμείς αλλάζουμε εν καιρώ. Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν σημασία, όπως το οικονομικό. Αυτό ωστόσο εξαρτάται από την φάση που διανύουμε. Υπάρχουν ταξίδια που θα τα πραγματοποιήσουμε με πολύ χαμηλό budget αλλά και άλλα που θα έχουν πιο luxury χαρακτήρα. Βεβαίως πραγματοποιούμε και πολλά ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, μιας είναι τέτοια η φύση της δουλειάς του travel blogger.
 

Επιλέγετε έναν προορισμό για δεύτερη φορά ή πάτε μόνο σε μέρη που δεν έχετε ξαναπάει;

Έχουμε επισκεφθεί κάποια μέρη παραπάνω από μία φορά. Συνήθως μία φορά δεν είναι αρκετή σε κανέναν προορισμό. Θα πρέπει να αφιερώσεις μήνες για να πεις ότι πραγματικά είδες μία χώρα και πάλι δεν θα είναι αρκετό. Σκεφτείτε να έρθει κάποιος στην Ελλάδα μία φορά για δέκα ημέρες. Θα πάρει μόνο μία γεύση!
 

Μπορεί ο μέσος Έλληνας να κάνει αυτό που κάνετε εσείς;

Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τον μέσο Έλληνα μιας και εμάς πλέον είναι το επάγγελμα μας. Οπότε μεγάλο ποσοστό από τα ταξίδια που κάνουμε πλέον είναι για δουλειά. Βεβαίως δεν ίσχυε από την αρχή αυτό και ναι, επενδύσαμε στο πάθος μας. Ο καθένας επενδύει σε πράγματα που του προσφέρουν ικανοποίηση. Για κάποιον μπορεί να είναι ένα αμάξι, ή μία καλή τσάντα για εμάς είναι ένα ταξίδι. 
 

Πόσο καιρό διαρκεί μια μεγάλη εξόρμηση, ένα μεγάλο και μακρινό σας ταξίδι;

Συνήθως 15-20 ημέρες. Αυτή την περίοδο βεβαίως ταξιδεύουμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής, στο πλαίσιο ενός ονείρου που είχαμε. Να κάνουμε τον γύρο του κόσμου! Κάτι που για εμάς είναι εφικτό αφού η πλειοψηφία των project που δουλεύουμε είναι online, αλλά έχουμε και συνεργασίες on the road όπως μία αλυσίδα ξενοδοχείων παγκόσμιας εμβέλειας.

Ταξιδεύετε πάντα οι δυο σας, ή  υπάρχουν και φίλοι που μοιράζονται τις ταξιδιωτικές εμπειρίες μαζί σας;

Συνήθως ταξιδεύουμε οι δυο μας, αλλά καμία φορά και με φίλους. Επίσης, εδώ και δύο χρόνια οργανώνουμε κάποια ομαδικά ταξίδια, μικρά γκρουπ με άτομα που ακολουθούν τις περιπέτειες μας και θέλουν να ανακαλύψουμε έναν προορισμό παρέα!
 

Πόσο έχει δυσκολέψει τη ζωή σας η πανδημία του κορωνοϊού; Τι κάνατε κατά τη διάρκεια που σχεδόν όλος ο κόσμος ήταν σε καραντίνα;  

Βρισκόμασταν και εμείς σε καραντίνα. Δεν ταξιδέψαμε παρά μόνο Ελλάδα το καλοκαίρι. Την περίοδο της καραντίνας ανασυγκροτηθήκαμε κάτι που χρειαζόμασταν. Πρέπει από κάθε κατάσταση να βρίσκεις τα θετικά για να μπορέσεις να πας ένα βήμα παραπέρα.
 

Ξέρουμε ότι τα ταξίδια σε άλλη ήπειρο, ή σε εξωτικά μέρη είναι ένα ακριβό χόμπι. Εσείς έχετε κάποιο «μυστικό» που μπορείτε να ταξιδεύετε με μικρότερο κόστος;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ακριβό χόμπι όσο νομίζει ο κόσμος! Επίσης, δεν θα το χαρακτηρίζαμε χόμπι. Τα ταξίδια αν γίνουν με ανοιχτό μυαλό είναι εμπειρίες ζωής. Είναι επένδυση. Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να κάνεις ένα ταξίδι, αλλά και πάλι παραμένει προνόμιο. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που λόγω διαβατηρίου δεν μπορούν να ταξιδέψουν καν. Όσον αφορά ωστόσο στο οικονομικό κομμάτι υπάρχουν τρόποι για να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι με πολύ λιγότερα χρήματα. Αρκεί να είσαι διατεθειμένος να κάνεις αρκετή έρευνα και κάποιες θυσίες. Εμείς έχουμε γράψει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που πραγματεύεται ακριβώς αυτό. «Πώς να ταξιδέψεις τον κόσμο με έναν ελληνικό μισθό».
 

Έχετε συνδυάσει το χόμπι σας με την εργασία. Πως το πετύχατε αυτό;

Όσο κλισέ και αν ακούγεται με πολύ δουλειά, επιμονή και συνέπεια. Οι περισσότεροι που καταπιάνονται με κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο θα έχουν λύσει το οικονομικό τους θέμα. Κάτι που δεν ισχύει βεβαίως. Οπότε βλέπεις να τα παρατάνε σύντομα. Εμάς μας πήρε 4 χρόνια να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και εννοείται υπάρχει περιθώριο εξέλιξης. Επίσης, πρέπει να το βλέπεις και να του φέρεσαι σαν δουλειά και όχι σαν χόμπι γιατί αλλιώς θα μείνει για πάντα χόμπι.

 

Μπορείτε να θυμηθείτε τη δυσκολότερη αλλά και την πιο ευχάριστη στιγμή από ένα ταξίδι σας;

Πολλές στιγμές! Ευτυχώς κυρίως ευχάριστες. Μία δυσάρεστη ήταν όταν μας έκλεψαν στο Μεξικό. Μας άνοιξαν το αμάξι και μας πήραν φωτογραφικό εξοπλισμό κάποιας αξίας, οπότε όλο αυτό μας πήγε πίσω. Από την άλλη είμαστε ευγνώμονες που δεν μας έχει συμβεί τίποτα σοβαρό από άποψη υγείας. Ευχάριστες στιγμές είναι πραγματικά πολλές. Όταν έχεις αντικρύσει τόση ομορφιά δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος. 
 

Σε πόσους προορισμούς (περίπου) έχετε ταξιδέψει και τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Γύρω στις πενήντα χώρες ως τώρα και λίγο περισσότερους προορισμούς! Αυτή την στιγμή πραγματοποιούμε τον γύρο του κόσμου. Στόχος μας είναι κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου να ανακαλύψουμε διαφορετικές χώρες, να ταξιδέψουμε ουσιαστικά και να μοιραστούμε την περιπέτειά μας.
 

Ποιος είναι ο ταξιδιωτικός σας στόχος;

Ο ταξιδιωτικός μας στόχος θα ήταν να καταφέρουμε κάποια στιγμή να επισκεφθούμε όλες τις χώρες του κόσμου! Χωρίς όμως να έχουμε κάποιο χρονόμετρο να μετράει. Να ταξιδέψουμε με ουσία, γνωρίζοντας πραγματικά  όσο περισσότερο γίνεται τον κόσμο μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ