ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Μετανάστευση 2021» με το φακό του Αντώνη Δαφέρμου

0

Σε μια από τις πρόσφατες εξορμήσεις του στη φύση ο νεαρός Αντώνης Δαφέρμος που κατοικεί στην ιστορική Αξό κατάφερε με τον φωτογραφικό του φακό να απαθανατίσει μεταναστευτικά είδη ερωδιού. Με τίτλο «Μετανάστευση 2021» μας μεταφέρει την ομορφιά του Μικροτσικνιά, του Λευκοτσικνιά, του Σταχτοτσικνιά και του Νυχτοκόρακα που φωτογράφησε τους δύο τελευταίους μήνες.

Μικροτσικνιάς

Ο Μικροτσικνιάς είναι ένας μικρός ερωδιός αρκετά κοινός αν και δύσκολο να παρατηρηθεί. Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων, στην οικογένεια των Ερωδιίδων και το γένος Ιξόβρυχος. Είναι μεταναστευτικό είδος και στις περιοχές φωλιάσματος φτάνει τον Μάρτιο και αναχωρεί γύρω στον Σεπτέμβριο.

Έχει το μέγεθος του περιστεριού και είναι ο ερωδιός με τον πιο έντονο διμορφισμό από όλα τα είδη που ζουν στην Ευρώπη.

Λευκοτσικνιάς

Ο Λευκοτσικνιάς είναι παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Ερωδιιδών που συναντάμε και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Egretta garzetta και περιλαμβάνει 2 υποείδη. Έρχεται τα καλοκαίρια για να φωλιάσει, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, κυρίως στις κεντρικές και νότιες επικράτειες της Ευρώπης και μεταναστεύει στην Αφρική για να ξεχειμωνιάσει. Ωστόσο, υπάρχουν και μόνιμοι ή διαχειμάζοντες ευρωπαϊκοί πληθυσμοί.

 

 

Σταχτοτσικνιάς

Ο Σταχτοτσικνιάς είναι παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Ερωδιιδών που απαντάτε και στον ελλαδικό χώρο. Είναι μεταναστευτικό είδος, στα περισσότερα τμήματα της επικρατείας του. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι μόνιμος κάτοικος στα βορειοδυτικά της ηπείρου και σε περιορισμένους θύλακες στα κεντρικά και νότια. Έρχεται το καλοκαίρι για να φωλιάσει στις εκτεταμένες υγρές πεδιάδες της Ευρώπης και της Ρωσίας, ενώ διαχειμάζει στις μεσογειακές χώρες από την Ιβηρική και την ΒΔ Αφρική μέχρι την Μικρά Ασία και την Μέση Ανατολή.

 

 

Νυχτοκόρακας

Ο Νυχτοκόρακας είναι ένας κοινός ερωδιός με κοσμοπολίτικη εξάπλωση. Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων, στην οικογένεια των Ερωδιίδων και το γένος Νυχτοκόρακας. Είναι μερικώς μεταναστευτικό είδος, στις περιοχές φωλιάσματος όπου συμβαίνει αυτό φτάνει τον Μάρτιο και αναχωρεί γύρω στον Σεπτέμβριο.

Ζει σε μικρές αποικίες και είναι το μοναδικό νυχτόβιο είδος, της οικογένειας του, στην Ευρώπη γι' αυτό δεν είναι συχνή η παρατήρηση του.

Του αρέσουν οι περιοχές που έχουν γλυκά νερά με μικρό βάθος και πλούσια βλάστηση στις όχθες.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ