ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρεθεμνιώτης πιλότος κάνει πραγματικότητα την ευχή των παιδιών να πετάξουν

0

«Αν ήμουν στην Ελλάδα θα σχημάτιζα μια καρδιά πάνω από τη Θεσσαλονίκη»

Ο Ρεθεμνιώτης πιλότος Δημήτρης Νεονάκης, που ζει και δραστηριοποιείται στον Καναδά κι έφυγε από την πατρίδα του σε ηλικία 18 ετών για να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να κάνει πραγματικότητα ευχές παιδιών με… ξεχωριστές δεξιότητες, ώστε να καταφέρει να επαναφέρει το χαμόγελο τους. Ο κ. Νεονάκης έχει ήδη πραγματοποιήσει 350 διαφορετικές πτήσεις με 500 παιδιά και όπως έχει πει ο ίδιος κάθε μια από αυτές, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. 

Με καταγωγή -από τον πατέρα του- τους Αγίους Αποστόλους Αμαρίου, όπου έχει περάσει και μερικά χρόνια από τη ζωή του, ο Δημήτρης Νεονάκης είναι ένας πολύ διαφορετικός πιλότος, αφού όχι μόνο εκπληρώνει τις ευχές παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά κάνει και σχέδια στον ουρανό. Ο ίδιος λέει ότι τα βιώματά του στους Αποστόλους Αμαρίου και ο τρόπος που οι άνθρωποι συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον, τον ώθησαν σε αυτές τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης.    

Ο Δημήτρης Νεονάκης κάνει πραγματικότητα τα όνειρα εκατοντάδων παιδιών, εκπληρώνει την ευχή τους και τους δίνει τη χαρά να γίνουν για κάποιες ώρες συγκυβερνήτες πριν «φύγουν» από τη ζωή, αφού δυστυχώς κάποια από αυτά, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατων ασθενειών. Συγχρόνως δημιουργεί ζωγραφικά σχήματα στους αιθέρες στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης. 

 

 

ΦΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η πρωτοβουλία του λέγεται «Dream Wings» («Τα Φτερά των Ονείρων») και ξεκίνησε το 2017 κι από τότε δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με ξεχωριστές δεξιότητες που είτε βρίσκονται σε αναπηρικές καρέκλες, είτε βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση στην υγεία τους… να πετάξουν ως συγκυβερνήτες. Μάλιστα την ώρα της πτήσης, ο κ. Νεονάκης  τους μιλάει για την αεροδυναμική και την αεροπορία, κάνοντας το ταξίδι τους ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αυτή την εμπειρία έχουν την ευκαιρία να τη βιώσουν και οι γονείς τους περνώντας 2-3 ώρες, μακριά από τις έννοιες της γης.

Πτήσεις πραγματοποιεί επίσης και με παιδιά που έδωσαν τη δική τους μάχη σε κάποιο Νοσοκομείο, τα οποία παραλαμβάνει μαζί με τους γονείς τους, μόλις πάρουν το εξιτήριο και αφού κάνουν μια υπέροχη βόλτα στους αιθέρες τα επιστρέφει στο σπίτι τους.   

Έχει πετάξει με πολλά παιδάκια που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της μάχης για τη ζωή τους τα οποία δυστυχώς μετά από κάποιους μήνες «έφυγαν». Τα ονόματα αυτών των παιδιών τα έχει γράψει στο δεξί φτερό του αεροπλάνου του, για να πετούν πάντα μαζί του.

«Η πτήση αυτή είναι κάτι σαν μια ευχή του παιδιού, η οποία πραγματοποιείται πριν συμβεί το μοιραίο» έχει πει ο ίδιος, μεταξύ άλλων στην δημοσιογράφο Βίκυ Καλοφωτιά.

Η αντίδραση των «συγκυβερνητών του» είναι διαφορετική για κάθε παιδί. Κάποια στην αρχή είναι σκεπτικά, αλλά μετά την απογείωση είναι ιδιαίτερα χαρούμενα. Κάποια άλλα φοβούνται πολύ και χρειάζονται μερικές συναντήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν το φόβο τους ώστε στη συνέχεια ν’ απολαύσουν την πτήση και να δουν από ψηλά το σπίτι τους, το σχολείο τους και τη γειτονιά τους.  

Οι πτήσεις αυτές βοηθούν και παιδιά που έχουν υποστεί μπούλινγκ. Ο κ. Νεονάκης περιγράφει στην εφημερίδα «Ρέθεμνος»: «Ένα παιδί με προβλήματα μπούλινγκ στο σχολείο το λένε Λούκ και θέλει να γίνει πιλότος, αλλά είναι τυφλό. Πετάω συνέχεια μαζί του για να πραγματοποιήσω το όνειρό του. Η ιστορία του Λουκ έφτασε στην Καναδική τηλεόραση και στις εφημερίδες. Την επόμενη μέρα τα παιδιά που του έκαναν μπούλινγκ στο σχολείο, τον αγκάλιασαν και του είπαν ότι είναι «μάγκας»! Ο Λουκ τώρα λέει: “Είμαι πιλότος, δεν με πειράζει κανένας στο σχολείο. Θέλουν όλοι να είναι φίλοι μου” Αυτά τα πράγματα μου δίνουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι απλώθηκε πολύ γρήγορα. Οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, είναι εκείνοι που επικοινωνούν μαζί του προκειμένου να κλείσουν θέση σε ένα από αυτά τα ταξίδια στους αιθέρες.

Ο κορωνοιός ωστόσο, ανέκοψε τη έντονη δραστηριότητα και τα πολλά ταξίδια, περιορίζοντας την μόνο σε ειδικές πτήσεις, οι οποίες αφορούν είτε παιδάκια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους ή κάποια που βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, έχοντας κάνει μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση και παίρνοντας εξιτήριο μετά από αρκετό χρονικό διάστημα που έχουν μείνει στο νοσοκομείο. Στη λίστα αναμονής για να πετάξουν μαζί του ήδη βρίσκονται δεκάδες οικογένειες.

Το μήνυμα αυτού του διαφορετικού πιλότου με την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, έχει να κάνει με την ελπίδα και την καλοσύνη. Ο ίδιος έχει πει: «Βρισκόμαστε σε μια εποχή που παρακολουθείς τηλεόραση και δεν βλέπεις τίποτα καλό. Πραγματικά πιστεύω ότι χωρίς καλοσύνη δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Αν δεν ενδιαφερθεί ο ένας για τον άλλον και δεν βοηθήσει τον διπλανό του, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στην κοινωνία. Όποια κοινωνία έχει αλληλεγγύη προοδεύει και γίνεται πιο ευτυχισμένη».

 

ΕΝΑΕΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ

 Η εναέρια ζωγραφική μπήκε στη ζωή του Δημήτρη Νεονάκη τον περασμένο Απρίλιο, όταν συνέβη κάτι πολύ δυσάρεστο για όλους, στη Νέα Σκοτία του Ανατολικού Καναδά. Κάποιος σκότωσε εν ψυχρώ 22 ανθρώπους στους δρόμους. Ο ίδιος θυμάται ότι ήταν σοκαρισμένος, μπήκε στο αεροπλάνο για να κάνει μια βόλτα μόνος του, όπως κάθε φορά που θέλει να αποφορτιστεί από έγνοιες και προβλήματα. Εκείνη την ημέρα μέσω μιας εφαρμογής ζωγράφισε μια καρδιά ακριβώς πάνω από την περιοχή του. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτόγνωρη. Η ιστορία αυτή εξαπλώθηκε σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Ο ίδιος θυμάται: «Την επόμενη μέρα, όταν προσγειώθηκα και έφτασα στο σπίτι, δέχτηκα χιλιάδες μηνύματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να γίνει μετά τόσος ντόρος γι’ αυτό το σχέδιο. Έπειτα όμως κατάλαβα ότι ο κόσμος το είχε ανάγκη και ζητούσε μια μικρή ιστορία για να αισθανθεί λίγο καλύτερα μετά το τραγικό συμβάν».

 Οι ζωγραφιές αυτές είναι ένας τρόπος για να μεταδοθεί ένα μήνυμα συμπαράστασης και καλοσύνης. Ανάμεσα στα πολλά από αυτά τα εναέρια σκίτσα είναι ένα πουλί με αφορμή την πτώση καναδικού ελικοπτέρου στην Κεφαλονιά. Είναι επίσης το όνομα ενός παιδιού που εξαφανίστηκε, αλλά και η υψωμένη γροθιά με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. «Μου παίρνει περίπου 4-5 ώρες για να τα ζωγραφίσω στην εφαρμογή, μετά τα ραντάρ πιάνουν την πορεία του αεροπλάνου και αν την κρατήσω σωστή, βγαίνει ακριβώς το σχέδιο που ζωγράφισα στην οθόνη του τάμπλετ», έχει πει.

Το σχέδιο πάντως που ο ίδιος ξεχωρίζει είναι αυτό που είχε κάνει στη γιορτή του πατέρα: «Έκανα μια ζωγραφιά με εμένα και την κόρη μου, κρατώντας την από το χέρι. Επίσης, το όνειρό μου είναι να ζωγραφίσω κάτι πάνω από τα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμα δεν έχω σκεφτεί τι θα είναι αυτό το σχέδιο. Ελλάδα είναι όμως αυτή, έχει πολλά που μπορούν να με εμπνεύσουν».

Ο Δημήτρης Νεονάκης επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα αφού όπως λέει η καρδιά του χτυπά πολύ δυνατά γι’ αυτήν. Αν όπως είπε ήταν τώρα στην Ελλάδα θα σχημάτιζε μια καρδιά πάνω από τη Θεσσαλονίκη για να δουν οι Θεσσαλονικείς που περνούν δύσκολα λόγω κορωνοϊού ότι δεν είναι μόνοι τους». Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι αγαπά πολύ την ποίηση κι έχει ονομάσει το αεροπλάνο του «Το πνεύμα του Νίκου Καββαδία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ