ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στο Ρέθυμνο συζήτησε ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης

0

Στο Ρέθυμνο βρέθηκε την περ. Πέμπτη ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

Επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου

Ο κ. Αραχωβίτης επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό υγείας και Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό και στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΑΣΡ Γιάννη Γλεντζάκη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αλλά και οι υπάρχουσες παραγωγικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Στη συνέχεια ενημερώθηκε για την πορεία του Συνεταιρισμού και ειδικότερα για την παραγωγή νέων προϊόντων κατά τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, όπως και για τις νέες αγορές στις οποίες έχει απευθυνθεί. Τέλος, ο κ. Γλεντζάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη συμφωνία που έχει υπογράψει ο Συνεταιρισμός με μεγάλη εταιρεία γάλακτος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα του, από τους κτηνοτρόφους του νησιού, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια

Στη συνέχεια ο κ. Αραχωβίτης συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε την περιοδεία μας στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο ξεκινήσαμε την επίσκεψη μας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που από το 2018 άρχισε να βρίσκει τα βήματα της και να βοηθάει τον αγροτικό κόσμο του τόπου. Με τον τρόπο μας σταθήκαμε στα δύσκολα της Ένωσης και θεωρούμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι και εμείς στην προσπάθεια που κάνουν και άλλοι εκεί, γιατί η λογική μας είναι υπέρ των συλλογικών σχημάτων, υπέρ των συνεταιρισμών. Βρισκόμαστε στην Κρήτη σε μέρες που και ο καιρός έχει δείξει τα δόντια του. Είχαμε ζημιές από το χαλάζι σε κάποιες περιοχές, σε μια ελαιοπαραγωγική χρονιά που φαινόταν να είναι καλή. Ευτυχώς στο Ρέθυμνο δεν είχε πολλά προβλήματα, όπου είχε όμως ήταν σοβαρά και βρισκόμαστε όλως τυχαίως δυο μέρες μετά από μια ντροπιαστική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που χώρισε τους αγρότες σε πληγέντες από Ιανό και σε όλους τους άλλους. Οι Χανιώτες, οι Ηρακλειώτες και οι Ρεθεμνιώτες παραγωγοί δεν έχουν τα ευεργετήματα που προβλέπονται για τους Θεσσαλούς, παρότι και αυτοί έπαθαν ζημιά στις περιουσίες τους. Εμείς, παρότι δεν καταψηφίσαμε την τροπολογία, θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι διχαστικές ενέργειες, το να χωρίζουμε τους αγρότες σε δυο επίπεδα, δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και την προχειρότητα με την οποία νομοθετούν».

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ανάγκη τα προϊόντα του νησιού να αποκτήσουν την υπεραξία που τους αναλογεί: «Ο αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες. Τα επώνυμα προϊόντα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η περίφημη γραβιέρα, διατηρούν χαμηλές τιμές, κάτι που ευθύνεται στη διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να δώσει μια σαφή κατεύθυνση να αποκτήσουν τα προϊόντα την τιμή και τη θέση που τους αρμόζει και ο παραγωγός να απολαύσει το εισόδημα που πρέπει». Και πρόσθεσε: «Βασικό πρόβλημα μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση και στους συνεταιρισμούς και στους παραγωγούς, ώστε να μην πέφτουν τα θύματα των μεταποιητών που τους πουλάνε είτε ζωοτροφές είτε εφόδια σε τιμές μεγαλύτερες, γιατί οι παραγωγοί δεν έχουν ρευστότητα. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την αναπτυξιακή τράπεζα. Ήδη δημιουργήσαμε εργαλεία, όπως το ταμείο εγγυοδοσίας το οποίο έχει πάρει ΦΕΚ από τον Μάιο του 2019, τα οποία όμως δυστυχώς «πάγωσαν» μετά τις εκλογές καθώς η κυβέρνηση τα «πάγωσε».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ