ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

“Δεν πίστευα στον κορωνοϊό μέχρι που τον «συνάντησα»…”

0

Την εμπειρία της με τον κορωνοιό περιγράφει μια ελληνίδα που ζει στο Αμπερντίν  της Σκωτίας, αναφέροντας με λεπτομέρειες πως αντιμετωπίζει η ίδια τον ιό, που όπως εξαρχής τόνισε, δεν πίστευε πως υπάρχει.

Πρόκειται για τη Βασιλική Στάμου η οποία είναι ένα από τα ελαφρά περιστατικά της πανδημίας και εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της. Η ίδια μίλησε για τα συμπτώματά του ιού, για το πως τα βιώνει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ενώ αναφέρεται και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζον στην Σκωτία.

Όταν μιλήσαμε η κ. Στάμου βρισκόταν στην 6η μέρα του κορωνοϊού. Μιλούσε χαμηλόφωνα, αργά και με πολλές διακοπές λόγω έντονου βήχα. 

Πως καταλάβατε ότι κάτι δεν πάει καλά;

«Ξεκινώντας οφείλω να πω ότι δεν πίστευα στην ύπαρξη του κορωνοϊού, όπως τουλάχιστον τον περιέγραφαν οι ειδικοί στα μέσα επικοινωνίας και θεωρούσα υπερβολικά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν. Πίστευα ότι είναι μια απλή ίωση και μάλιστα με μικρότερη θνησιμότητα από τις χειμερινές ιώσεις που περνάμε κάθε χρόνο.

Όμως, περίπου μια εβδομάδα πριν, κατά τη διάρκεια της βάρδιας μου στο σούπερ μάρκετ που εργάζομαι, άρχισε να με πονά ο λαιμός μου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάρω καραμέλες halls. Αφού κατανάλωσα αρκετές άρχισα να μην καταλαβαίνω πια τη γεύση τους. Σκέφτηκα ότι η αιτία της αγευσίας μου ήταν η υπερκατανάλωση που έκανα. Όμως επειδή συνέχιζα να πονάω, έφυγα από το πόστο μου και απευθύνθηκα στο φαρμακείο που υπάρχει εντός του χώρου εργασίας μου. Ο φαρμακοποιός αφού του εξήγησα τί μου είχε συμβεί, μου είπε ότι θα μου δώσει μια καραμέλα πολύ περισσότερο καυτερή, από αυτές που είχα πάρει, για να βεβαιωθώ για την έλλειψη της γεύσης που ένιωθα. Θυμάμαι την έκφραση τρόμου του φαρμακοποιού όταν του είπα ότι συνεχίζω να μην έχω γεύση. Έκανε ένα βήμα πίσω και μου είπε «έχεις ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα του κορωνοϊού», κατόπιν πήρε ένα χαρτάκι έγραψε πάνω το 111 και μου είπε να φύγω άμεσα για το σπίτι και να επικοινωνήσω με το τριψήφιο αυτό νούμερο για να πάρω οδηγίες».

Μετά από αυτό, πιστέψατε ότι ίσως νοσείτε από τον κορωνοίο; 

«Συνέχισα να μην πιστεύω αυτό που μου είχε συμβεί και θεωρούσα την αντίδραση του φαρμακοποιού υπερβολική. Φεύγοντας από εκεί, παρά του ότι δεν το πίστευα, πήγα στον προϊστάμενό μου και του περιέγραψα τι είχε προηγηθεί. Μου ζήτησε άμεσα και με ηρεμία να απομακρυνθώ από το κατάστημα, χωρίς να το καταλάβει κάποιος ώστε να μην υπάρξει πανικός.

Όταν έφτασα στο σπίτι μου κάλεσα το 111. Από εκεί μου είπαν ότι έχω τρεις τρόπους να κάνω το τεστ. Ο πρώτος ήταν ν’ απευθυνθώ σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Αυτόν τον τρόπο δεν τον διάλεξα γιατί θα έπρεπε να μπω στην ειδική μονάδα για να δώσω δείγμα και σκέφτηκα ότι κινδυνεύω ακόμα κι αν δεν το έχω να το κολλήσω. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να απευθυνθώ σε σημεία που υπάρχουν υπαίθρια ιατρεία, που παίρνουν δείγμα, χωρίς ο επιβάτης ή ο οδηγός να κατεβεί από το αυτοκίνητο, όμως κι αυτό το φοβήθηκα. Και ο τρίτος τρόπος ήταν να περιμένω να μου στείλουν στο σπίτι ένα κιτ με οδηγίες για να πάρω το δείγμα μόνη μου. Μπήκα on line στο σύστημα υγείας και ζήτησα 2 κιτ, ένα για μένα κι ένα για την κόρη μου, η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε κάποια πολύ ελαφρά συμπτώματα. Συμπλήρωσα όλα τα λεπτομερή στοιχεία που ζητούσαν και την επομένη το πρωί παραλάβαμε με κούριερ τα δύο κιτ.»              

Διαλέξατε δηλαδή τον πιο ασφαλή κατά τη γνώμη σας τρόπο. Σας δυσκόλεψε η λήψη του δείγματος;

«Οι οδηγίες που είχαν τα κουτιά των τεστ ήταν αναλυτικότατες τις οποίες και ακολουθήσαμε βήμα - βήμα. Σίγουρα δεν ήταν εύκολη διαδικασία και ακριβώς επειδή σε κάθε βήμα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, η διαδικασία μας πήρε ώρα.  Όταν ολοκληρώθηκε η λήψης του δείγματος και από το λαιμό και από τη μύτη, τα τοποθετήσαμε ξανά στη θέση τους, σφραγίσαμε τα κουτιά και ακολουθώντας τις οδηγίες τα «ρίξαμε» στα κόκκινα μεταλλικά κιβώτια με το σήμα του συστήματος υγείας που είχαν ήδη τοποθετηθεί στους δρόμους, ανά μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Μάλιστα εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν, ότι μας ενημέρωσαν ότι η τελευταία παραλαβή των δειγμάτων για κείνη τη μέρα θα γίνει στις 5 το απόγευμα κι εμείς έπρεπε να  τοποθετήσουμε τα δείγματα στο μεταλλικό κουτί το πολύ μέχρι τις 4, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία ώρα περιθώριο πριν συλλεχτούν τα τεστ. Επιστρέφοντας στο σπίτι επικυρώσαμε μέσω της ιστοσελίδας του συστήματος υγείας ότι τα τεστ έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες και τοποθετήθηκαν πριν τις 4 στα κόκκινα μεταλλικά κουτιά που υπήρχαν στο δρόμο. Αμέσως λάβαμε μήνυμα ότι τα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε 2-5 μέρες και θα τα στείλουν είτε στο μειλ είτε με μήνυμα στο κινητό».

Οι απαντήσεις ήρθαν γρήγορα;   

«Το επόμενο βράδυ στις 8 ήρθε το αποτέλεσμα της κόρης μου και ήταν αρνητικό. Δεν σας κρύβω ότι ανακουφίστηκα και θεώρησα ότι έχω πιθανότητες να είμαι κι εγώ αρνητική. Η δική μου απάντησε αργούσε όμως… Μέχρι τελικά να έρθει μετά από 2 μέρες τα συμπτώματα που είχα άρχισαν να επιδεινώνονται. Πέρα από το ότι δεν είχα γεύση ξεκίνησε επίσης η δύσπνοια αλλά και ο πόνος στους πνεύμονες, κάτι που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Νιώθω δηλαδή σα να με τρυπούν βελόνες, ενώ το βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ. Νιώθω ότι κάτι εμποδίζει την αναπνοή μου να φτάσει ως τους πνεύμονες. Λόγω των συμπτωμάτων που ώρα με την ώρα επιδεινώνονταν κατάλαβα ότι τα νέα για μένα δεν θα ήταν καλά. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε και μετά την απάντηση στο δικό μου τεστ. Το μήνυμα έγραφε ότι είμαι θετική στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να μπω άμεσα σε καραντίνα».

Υπήρξε άλλη επικοινωνία με το σύστημα υγείας για την υποστήριξη σας στο σπίτι;

«Άμεσα μου έστειλαν τρία λινκ ανάγκης. Το ένα ήταν η ιστοσελίδα με τις οδηγίες του συστήματος υγείας που ανανεώνεται συνέχεια και δίνει και οδηγίες ανακούφισης για τους ασθενείς. Με προέτρεψαν μάλιστα στις άμεσες επαφές μου να περάσω το 111, ώστε σε περίπτωση που φτάσω σε σημείο να μην μπορώ να πάρω ανάσα, να τους καλέσω να έρθουν να με πάρουν για διασωλήνωση. Το δεύτερο λινκ αφορούσε ψυχολόγους με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνούμε όλο το 24ωρο, προκειμένου να μιλήσουμε με κάποιον, ώστε οι μέρες του αναγκαστικού εγκλεισμού να περάσουν πιο εύκολα. Το τρίτο ήταν το λινκ για τους Σαμαρίτες. Πρόκειται για εθελοντές που αναλαμβάνουν να φροντίσουν όσα εγώ δεν μπορώ να κάνω λόγω της καραντίνας. Τους παραγγέλνουμε τρόφιμα, φάρμακα κι ότι άλλο χρειαζόμαστε και μας τα φέρνουν ως την πόρτα μας».      

Αληθεύει ότι στη Σκωτία υπάρχει σύστημα εντοπισμού των ασθενών του κορωνοιού;

«Ναι, το σύστημα υγείας έχει μια εφαρμογή που μέσω δορυφόρου εντοπίζει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και αν κάποιος που έχει την εφαρμογή (για λόγους προστασίας την έχουν οι περισσότεροι) περάσει κοντά από επιβεβαιωμένο κρούσμα, του «χτυπάει» και τον ενημερώνει ότι «σε τόσα μέτρα από το σημείο που βρίσκεσαι υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού». Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι η εφαρμογή στο κινητό μου, που μέχρι πριν μία εβδομάδα προειδοποιούσε εμένα για τα κοντινά κρούσματα, τώρα ειδοποιεί τους άλλους για μένα. Ωστόσο, αν εντοπιστεί εκτός σπιτιού επιβεβαιωμένο κρούσμα τιμωρείται με φυλάκιση, αφού όπως τονίζεται απ’ όλους, ο ασθενής που εντοπίζεται να κυκλοφορεί είναι επικίνδυνος για το… έθνος!» 

Στο σπίτι μπήκατε όλοι σε καραντίνα;

«Μετά την επιβεβαίωση ότι είμαι θετικό κρούσμα, όλοι όσοι μένουμε στο σπίτι θεωρούνται θετικά ή εν δυνάμει θετικά κρούσματα και μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών τουλάχιστον. Μας απαγορεύτηκε να βγούμε από το σπίτι για 14 μέρες. Και όταν λέμε να μη βγούμε εννοώ ότι δεν μας επιτρέπεται να βγούμε ούτε στον κήπο μας».

Έγινε η διαδικασία της ιχνηλάτησης;

«Ναι, φυσικά, πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία, αφού θα πρέπει να θυμηθούμε που πήγαμε, τι κάναμε και με ποιους ήρθαμε σε επαφή τις προηγούμενες 7 μέρες. Οι ερωτήσεις που μου έκαναν ήταν δεκάδες. Ποιους συνάντησα, με ποιους ανθρώπους ήρθα πιο κοντά από τα δύο μέτρα, αν ήταν 2 μέτρα ή 1,5, αν φορούσα μάσκα όταν τους συνάντησα, αν κατέβασα τη μάσκα για να πάρω αέρα, κι αν ναι για πόσα λεπτά το έκανα, ποιοι ήταν κοντά μου, αν μίλησα σε κάποιον ενώ δεν φορούσα μάσκα και πολλές πολλές ερωτήσεις ακόμα.   

Οι συνάδελφοι που ήρθαμε κοντά, κάτω από τα δύο μέτρα, έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους που τους ενημέρωνε ότι πριν από τόσες μέρες ήσασταν κοντά σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για το λόγο αυτό θα μείνετε 14 μέρες στο σπίτι κι αν αναπτύξετε συμπτώματα θα πρέπει να κάνετε το τεστ».

Τα μέτρα που παίρνει η Σκωτία είναι διαφορετικά από αυτά της Βρετανίας;

«Ναι, είναι πιο σκληρά και αλλάζουν συνέχεια. Ανάμεσα στα τελευταία μέτρα είναι ότι, οι παμπ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργούν μόνο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για να σερβίρουν φαγητό, όχι όμως και αλκοολούχα ποτά στους εσωτερικούς χώρους. Μάσκα πρέπει να φοράμε σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και μόνο στο δρόμο μπορεί κάποιος, προς το παρόν να μην τη φοράει. Για όποιον δεν φοράει υπάρχει τσουχτερό πρόστιμο. Έχουν μάλιστα υπάρξει περιστατικά που έχουν εκδιωχθεί με τη βία άνθρωποι που μπήκαν σε κατάστημα χωρίς μάσκα και αρνήθηκαν να τη βάλουν.»

 Θέλετε να πείτε κάτι στους συμπατριώτες σας εδώ στην Ελλάδα;

«Να ακολουθούν τα μέτρα, να είναι προσεκτικοί και να θυμούνται πως ο κορωνοιός υπάρχει και μόνο αν δείξουμε προσοχή θα μειωθεί η δύναμη του. Η αυτοπροστασία είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο που θα τον αντιμετωπίσει. Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο, γιατί όπως λένε όλοι έρχεται δύσκολος χειμώνας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ