ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Πρεμιέρα» για την έξυπνη στάθμευση το Νοέμβριο

0

Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας Θωμά Κρεβετζάκη να κάνει «πρεμιέρα» η έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα κι έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον άλλων δήμων που ζητούν πληροφορίες, τόσο για την εγκατάσταση όσο και για τη χρήση του.

Πρόκειται για 650 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, εκ των οποίων οι 593 θα χρησιμοποιούνται από όλους τους συνδημότες μας, οι 30 είναι θέσεις για φορτοεκφόρτωση και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και οι 27 είναι θέσεις ΑΜΕΑ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Κρεβετζάκης, «τόσο οι θέσεις των ΑΜΕΑ, όσο και αυτές της φορτοεκφόρτωσης ξεφεύγουν από τα όρια της ελεγχόμενης στάθμευσης, αφού το σύστημα  προβλέπεται να επεκταθεί ακόμα περισσότερο».

Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας μιλώντας για το σύστημα έξυπνης στάθμευσης το χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα δώσει σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στο μέλλον τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. «Θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια μας, καθώς πιστεύουμε ότι σ’ ένα χρόνο θα έχουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις καθημερινές συνήθειες του μέσου Ρεθεμνιώτη, σχετικά με τη στάθμευση αλλά και τους όγκους των κυκλοφοριακών φορτίων, προκειμένου να μπορούμε με ευκολία να κάνουμε στο μέλλον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Ωστόσο όπως ο ίδιος πρόσθεσε, θα υπάρξει μια μακρά περίοδος προσαρμογής. «Θα υπάρξει μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής, καθώς πρόκειται για ένα σύστημα που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία. Είναι αναμενόμενο στην αρχή να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει αρχικά και η πώληση καρτών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι δεν θα έχουν την απαραίτητη εφαρμογή στο κινητό τους».

Οι χρήστες της έξυπνης στάθμευσης θα κατεβάσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, θα δημιουργήσουν προφίλ στο οποίο θα περάσουν τον αριθμό του αυτοκινήτου τους και μέσω αυτής θα μπορούν να εξοφλούν ιντερνετικά το αντίτιμο για τη στάθμευση του οχήματός τους. 

Βοηθητικά για τους οδηγούς περιμετρικά της πόλης θα υπάρχουν πίνακες που θα δίνουν πληροφορίες για τις ελεύθερες θέσεις ενώ μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής  είτε ο επισκέπτης είτε ο Ρεθεμνιώτης με GPS θα καθοδηγείται προς τις ελεύθερες θέσεις.

Αναφερόμενος στο κόστος στάθμευσης είπε «καθώς το σκεπτικό μας είναι να ενθαρρύνουμε την ολιγόλεπτη στάθμευση και να αποθαρρύνουμε την μακροχρόνια στάθμευση, το πρώτο μισάωρο θα είναι δωρεάν και οι δύο πρώτες ώρες θα χρεώνονται μόλις με 1 ευρώ». Και πρόσθεσε: «Το μέτρο έρχεται να βοηθήσει και να διευκολύνει όλους όσοι χρησιμοποιούν την ελεγχόμενη στάθμευση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν για τις ολιγόλεπτες στάσεις που έχουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της μέρας».

Ωστόσο όπως ο κ. Κρεβετζάκης ξεκαθάρισε θα υπάρξει περιορισμός για το μέγιστο χρόνο στάθμευσης: «Πιλοτικά επιλέξαμε ως μέγιστο χρονικό όριο να είναι οι 72 ώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν τις περασμένες εβδομάδες διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο ίδιο σημείο για 30 και 40 μέρες. «Τα αυτοκίνητα αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν και οι θέσεις να ελευθερωθούν», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας . 

Αναφερόμενος στο θέμα των προσωπικών δεδομένων είπε: «Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στα προσωπικά δεδομένα, αφού ούτε στο δακτύλιο, ούτε στο χώρο της ελεγχόμενης στάθμευσης έχουμε καταγραφή προσωπικών δεδομένων. Και στις δύο περιπτώσεις το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει είναι το όχημα και όχι ποιος το οδηγεί».

Και πρόσθεσε: «Τώρα περιμένουμε την τελική μέτρηση πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες εφαρμογής, η οποία θα μας δώσει τα στατιστικά στοιχεία για το μέσο χρόνο στάθμευσης στην ελεγχόμενη στάθμευση».

Οι κάμερες στο δακτύλιο αποθάρρυναν σημαντικά τις παραβιάσεις  του ιστορικού κέντρου

Για τη σημαντική συνδρομή των καμερών κυκλοφορίας της παλιάς πόλης στην ελαχιστοποίηση των παραβιάσεων του ιστορικού κέντρου μίλησε ο κ. Κρεβετζάκης. «Φέτος για πρώτη φορά ξεκίνησε ο έλεγχος του δακτυλίου μέσω καμερών. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο χωρίς ακόμα να έχει κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας έχει αποδώσει πολύ περισσότερα από αυτά που περιμέναμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας, οι κάμερες μέσα σε λίγους μήνες αποθάρρυναν σημαντικά τους παραβάτες: «Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα καταγραφής των παραβάσεων μέσω καμερών, τον πρώτο μήνα είχε παρατηρηθεί ότι ημερησίως οι παραβιάσεις του δακτυλίου έφταναν μέχρι και τις 80. Σήμερα και πριν ακόμα συμπληρωθεί ένα έτος από την έναρξη της λειτουργίας του έχουμε φτάσει οι ημερήσιες παραβιάσεις να είναι κάποιες μέρες λιγότερες από 5. Οι παραβάτες, είναι είτε επισκέπτες από άλλες πόλεις που δεν γνωρίζουν το μέτρο, είτε κάποιοι συγκεκριμένοι και επαναλαμβανόμενοι».

Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε: Μετά από την τριετία όπως προβλέπονταν έγινε επανεξέταση των δικαιούχων εισόδου στην παλιά πόλη, των μονίμων κατοίκων, των συνοδών και των φορτοεκφορτώσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δικαιούχοι εισόδου της παλιάς πόλης». 

Και κλείνοντας υπογράμμισε: «Ουσιαστικά το θέμα διαχείρισης του δακτυλίου θεωρώ ότι του χρόνου τέτοια περίοδο θα έχει επιλυθεί. Γνωρίζουμε τα κενά που υπάρχουν τα οποία χρησιμοποιούν κάποιοι ώστε το όχημα τους να μην καταγραφεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν 6 επιπλέον κάμερες. Από αυτές οι 4 θα είναι σταθερές και οι 2 θα μπορούν να μετακινούνται».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ