ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιώργος Πολιουδάκης: «Βαδίζουμε στα τυφλά και χωρίς πυξίδα»

0

Την απογοήτευση του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, αφού το καλοκαίρι του 2020, ήρθε να προστεθεί στα δύσκολα χρόνια που αντιμετωπίζουν έμποροι και επιχειρηματίες από τον καιρό της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στο χειμώνα που έρχεται, τόνισε ότι λόγω της σημερινής κατάστασης δεν μπορούν να περιμένουν πολλά, ιδιαίτερα αν κρίνουν από τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση, από πολλή άσχημη θα καταλήξει σε δραματική» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως τόνισε, το ρευστό έχει στερέψει από την αγορά: «Οι τουρίστες δεν ήρθαν, τα ξενοδοχεία υπολειτούργησαν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δούλεψαν, αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αγορά να «στεγνώσει».

Στη συνέχεια ο κ. Πολιουδάκης υπογράμμισε: «Είναι λογικό πλέον, ότι οι άνθρωποι έχουν στρέψει τις αγορές τους στις πρώτες ανάγκες, που είναι τα τρόφιμα και τα είδη που χρειάζονται για τα παιδιά τους. Αυτή την εποχή δεν ενδιαφέρονται ν’ αγοράσουν δικά τους πράγματα, γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες».

Για το τι μπορούν να κάνουν οι έμποροι για να τονωθεί λίγο η αγορά επεσήμανε: «Τα  εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, προκειμένου να ανεβάσουν λίγο την ιδιαίτερα χαμηλή εμπορική κίνηση, κάνουν εκπτώσεις και προσφορές όλο το χρόνο, αλλά και πάλι δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση». 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αφού ανέφερε ότι «οι έμποροι και οι επιχειρηματίες βαδίζουν στα τυφλά και χωρίς πυξίδα», είπε ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση, δεν είναι όμως αρκετά. «Ο έμπορος σήμερα χρειάζεται ρευστότητα και φοροελαφρύνσεις. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να συγκρατηθεί αυτό το συνεχόμενο «λουκέτο» στα καταστήματα είναι οι επιχειρήσεις να πάρουν κάποια χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια. Οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν με ευνοϊκούς όρους τους εμπόρους για να μπορέσουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, γιατί με τους υφιστάμενους όρους αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν μπορούν να πάρουν δάνειο». 

Μάλιστα όπως στη συνέχεια ανέφερε: «Απογοητευμένοι είναι ακόμα και όσοι άνοιξαν καταστήματα τους τελευταίους μήνες και σκέφτονται πολύ σοβαρά να τα κλείσουν. Δεν τους τρομάζει μόνο η σημερινή κατάσταση της αγοράς, σκέφτονται και το χειμώνα, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για όλους», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους οι έμποροι, παρά τις τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει αφού δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις δεκαετιών με αρκετό προσωπικό που κινδυνεύουν με λουκέτο. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια, ακόμα και κάποια χρήματα που ίσως να υπήρχαν στην άκρη, τελείωσαν».

Κλείνοντας πάντως ο κ. Πολιουδάκης, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά, ότι στην παρούσα φάση, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια. Μάλιστα, ανέφερε ότι η πολιτεία στο σχεδιασμό της θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τα οικονομικά κριτήρια για δανεισμό, για τις οποίες θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι τρόποι να βοηθηθούν»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ