ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με φυσική ροή μπορούν να τροφοδοτούνται οι κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ από το Γιαννούδι

0

Την παραχώρηση δημοτικής έκτασης στη θέση «Πατρέλα» του δήμου Ρεθύμνης, αιτείται  ο ΟΑΚ προκειμένου να κατασκευαστεί δεξαμενή ώστε να τροφοδοτείται αλλά και να τροφοδοτεί με φυσική ροή το διυλισμένο νερό για την ύδρευση του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, πρόκειται για συνοδό έργο της κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι που όπως είναι γνωστό αναμένεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης, αφού  εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.

Το συνοδό αυτό έργο αφορά στη δημιουργία μιας δεξαμενής χωρητικότητας 1.500 κ.μ. στη θέση «Πατρέλα», που βρίσκεται νότια του ΒΟΑΚ και ανατολικά από τα «Πευκάκια» σε δημοτική έκταση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται επίσης πλησίον του αγωγού που συνδέει τις κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ Γάλλου και Καστελακίων.

Η νέα αυτή δεξαμενή που μελετήθηκε να κατασκευαστεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο των δύο δεξαμενών σε Γάλλου και Καστελάκια, θα τροφοδοτείται με φυσική ροή από τις δεξαμενές καθαρού νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Φράγματος Ποταμών στο Γιαννούδι και με τη σειρά της θα τροφοδοτεί τις δύο κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ.

Έτσι και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να προγραμματιστεί άμεσα η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου, ο ΟΑΚ ζητά την παραχώρηση της συγκεκριμένης δημοτικής έκτασης συνολικού εμβαδού 2.221 τ.μ.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η θέση αυτή επιλέχθηκε από τον ΟΑΚ, μετά από σχολαστική έρευνα, επιτόπιο έλεγχο και αποτυπώσεις των γεωλογικών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και μετά από υπολογισμούς και υδραυλική μοντελοποίηση των αγωγών. 

Για το θέμα αυτό, ο Θοδωρής Νίνος, εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ ανέφερε ότι, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης προχωρά ένα ακόμα συνοδό έργο που είναι απαραίτητο ώστε, το νερό με φυσική ροή να καταλήγει διυλισμένο στην δεξαμενή κι από εκεί στην πόλη χωρίς να απαιτούνται αντλήσεις. «Η δεξαμενή θα λύσει το θέμα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε «αυτό που μας λείπει για να προχωρήσουμε είναι η παραχώρηση από τον Δήμο. Την χρηματοδότηση θα την βρούμε».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ