ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πάρκο θα μεταμορφωθεί το αμμώδες τμήμα της παραλίας

0

Ξεκινάει άμεσα η συζήτηση για τη σύνταξη ειδικής χωροταξικής και αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάδειξη του χαρακτήρα του αμμώδους τμήματος της παραλίας μεταξύ ενετικού λιμανιού και μαρίνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πάρκο που θα αναβαθμίσει τουριστικά και προς όφελος των δημοτικών το συγκριμένο σημείο. 

Ειδικότερα, με αφορμή τη συζήτηση για τα γήπεδα beach volley ο κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης μέλος του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου πρότεινε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια μελέτη για το αμμώδες τμήμα της παραλίας.

Για το θέμα αυτό η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη αφού αναφέρθηκε στη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του φορέα ανέφερε: «Με την ευκαιρία της πρότασης του κ. Τσουρδαλάκη αποφασίσαμε να αναθέσουμε μια μελέτη ανάδειξης του χαρακτήρα όλου του αμμώδους  τμήματος, ώστε να αναβαθμιστεί και τουριστικά αλλά και προς όφελος των δημοτών», ενώ πρόσθεσε ότι στη μελέτη αυτή θα ληφθούν υπόψη όλα τα προβλήματα που υφίστανται  στο συγκεκριμένο τμήμα.

Μάλιστα όπως η ίδια ανέφερε στη συνέχεια, έχει ήδη γίνει συνεννόηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης με το τμήμα Αρχιτεκτονικής και με το τμήμα που είναι υπεύθυνος ο κ. Τσούτσος για τη βιώσιμη κινητικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας.  «Τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια συνάντηση προκειμένου μας παρουσιάσουν κάποιες σκέψεις τους, να ακούσουν και τις προτάσεις του Δ.Σ. ώστε να ξεκινήσει η μελέτη του συγκεκριμένου τμήματος το οποίο θα έχει μέσα και ήπια αθλητική κίνηση».  Και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής ο αρχιτέκτονας δεν είναι απορριπτικός στις ήπιες δραστηριότητες με προδιαγραφές που θα κοσμούν και θα αναβαθμίζουν. Συγχρόνως θα αντιμετωπιστούν πρόβλημα όπως αυτά του ήχου, του φωτός και άλλων ζητημάτων που υπάρχουν. Επίσης  θα έχουμε συνεργασία με το τμήμα της Βοτανολογίας αφού θα φυτευτούν δέντρα και φυτά τα οποία θα επιλεχτούν προσεκτικά προκειμένου ν’ απορροφήσουν οτιδήποτε τοξικό υπάρχει στην άμμο».

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, δίνοντας τη γενική εικόνα ανέφερε ότι ανάμεσα σε δυο καλούπια τα οποία έχουν συγκεκριμένες βαριές δράσεις, δηλαδή μεταξύ του εμπορικού λιμανιού και της μαρίνας θα υπάρχει ένας χώρος με οικολογικούς τόνους. «Πρόκειται για ένα πάρκο θα αλλάξει την όψη του λιμανιού και θα δώσει μια διαφορετική νότα στο ίδιο το Ρέθυμνο».

Κλείνοντας η κ. Κουτσαλεδάκη είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι καθηγητές προκειμένου να συζητήσουν με το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου ώστε σύντομα να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το πώς θα διαμορφωθεί το σημείο.

Αντώνης Τσουρδαλάκης: «Η αρχή έγινε…»

Σε ανάρτηση του το μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου και αντιδήμαρχος του δήμου Αγίου Βασιλείου Αντώνης Τσουρδαλάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρόσφατα, μετά από εισήγηση μας στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, ομόφωνα αποφασίσαμε την αναβάθμιση και την ανάδειξη της αμμώδους περιοχής από το Δελφίνι έως το Ενετικό Λιμάνι, με την σύνταξη ειδικής χωροταξικής, αρχιτεκτονικής μελέτης, με σκοπό αφενός την προστασία της, αφετέρου να την καταστήσουμε ικανή, επιτέλους, να προσφέρει και αυτή στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού μας προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω και με το σκεπτικό πως η χρήση και αξιοποίηση της αμμώδους περιοχής στη χερσαίας ζώνη του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου, εκ βάθρων, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προκύπτει το λογικό συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε αποσπασματική απόφαση, ή άλλο, αυτή τη στιγμή, συνιστά πράξη αυτοαναίρεσης, απεμπόληση του αρχικού μας σκοπού που μέχρι τώρα υπηρετούμε, ακύρωση σειράς μέχρι τώρα ομόφωνων αποφάσεων μας. Βεβαίως και το θέμα της άθλησης και συγκεκριμένα στο beach volley το οποίο συζητάμε τελευταία είναι ζήτημα που αφορά όλους. Θα πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα, μεριμνώντας και επιδιώκοντας χωροθέτηση των γηπέδων, κατά προτεραιότητα σε σημείο που θα μπορεί να συνδυαστεί και με την κολύμβηση των αθλητών στη γειτνιάζουσα σε αυτό παραλία. Ελλείψει αυτής, η χωροθέτηση θα μπορεί να αναζητηθεί και αλλού.

Αισθάνομαι πάντως αισιόδοξος και ιδιαίτερα χαρούμενος μια και η αρχή, το ήμισυ του παντός όπως λέγεται, έγινε ! Ανοίγει ο δρόμος και δίδεται η δυνατότητα στους πλέον αρμόδιους ειδικούς επιστήμονες να προτείνουν, αλλά και στους επαγγελματίες και δημότες να εκφραστούν και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και στην ανάδειξη αυτού του πολύτιμου κομματιού της πόλης μας.»

Προσωρινή η εγκατάσταση για τα γήπεδα beach volley

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την προσωρινή εγκατάσταση των γηπέδων για 45 μέρες, δυτικότερα της προηγούμενης θέσης επί του αμμώδους τμήματος, με την τοποθέτηση μόνο φιλέ και μιας πρόχειρης περίφραξης.

Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα beach volley απομακρύνθηκαν πέρυσι για τις ανάγκες της εγκατάστασης του Mini Socca με την δέσμευση όμως ότι θα επανατοποθετηθούν, πράγμα το οποίο δεν έγινε, καθώς το Λιμενικό Ταμείο υποστήριξε πως δεν νομιμοποιείται να κάνει μόνιμες κατασκευές επί του αμμώδους τμήματος. Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, 17 επιχειρηματίες κατέθεσαν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη λειτουργία των γηπέδων και ζήτησαν να μην επανατοποθετηθούν, επικαλούμενοι την φωτορύπανση, την ηχορύπανση και γενικά την ρύπανση που δημιουργείται.

Ωστόσο, μετά από πίεση τόσο των αθλητικών παραγόντων όσο και της κοινωνίας η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου υπέβαλε νέα πρόταση για μία μη μόνιμη κατασκευή με φιλέ, περίφραξη και μία χημική τουαλέτα.  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει άδεια για μία προσωρινή -45 ημερών-  εγκατάσταση γηπέδου beach volley.  Συγχρόνως η κ. Κουτσαλεδάκη υποστήριξε πως θα γίνει προσπάθεια τους επόμενους μήνες να αναζητηθεί άλλη θέση στην ανατολική παραλία, μετά το Δελφίνι, για την εγκατάσταση των γηπέδων, σε συνεννόηση τόσο με την Κτηματική Υπηρεσία όσο και με το Σύλλογο «Αρχέλων», καθώς η περιοχή θεωρείται natura λόγω της ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα – Καρέτα.

Η απόφαση της προσωρινής εγκατάστασης γηπέδου beach volley, προκάλεσε τις ενστάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρή Νίνου, που έθεσε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ο κ. Νίνος αφού ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρνητικός στην παρουσία των γηπέδων, αναρωτήθηκε πως γίνεται πριν λίγες μέρες να είναι μη νόμιμη η εγκατάσταση των γηπέδων και σήμερα, μετά διαφορετική ερμηνεία του νόμου, να εγκαθίστανται στην παραλία έστω και προσωρινά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ