ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννης Πετράκης: «Η “φανέλα” του προέδρου είναι πολύ βαριά»

0

Ο Γιάννης Πετράκης, που δηλώνει ότι νιώθει βαριά τη «φανέλα» του προέδρου, τονίζει ότι ως νέος πρόεδρος και έχοντας τη βοήθεια όλων θα πορευτεί με αξιοπρέπεια, σεμνότητα και σοβαρότητα, με μοναδικό στόχο την προβολή και τη διάδοση της κρητικής παράδοσης.

Ο πρόωρος θάνατος του Στέλιου Κιαγιαδάκη άφησε ομολογουμένως ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αφού ο προηγούμενος πρόεδρος αποτύπωσε ισχυρό στίγμα στην τοπική παράδοση και τη διάδοσή της σε όλο τον κόσμο. Από τον Όμιλο πρόσφατα κριθήκατε ως ο καταλληλότερος, αναλαμβάνοντας το τιμόνι των Βρακοφόρων.

 

Πόσο βαρύ είναι αυτό το καθήκον και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως  νέος πρόεδρος του Ιστορικού Ομίλου των Βρακοφόρων Κρήτης;

Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης ήταν ένας πραγματικά χαρισματικός άνθρωπος που αγαπούσε με πάθος τον Όμιλο των Βρακοφόρων και μέσω αυτού κατάφερε να διαδώσει σε όλο τον κόσμο τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της Κρήτης. Ήταν αδιαμφισβήτητα ένας πρεσβευτής της Κρήτης, αφού είχε καταφέρει το όνομα του Ομίλου, μέσα από τις χιλιάδες εκδηλώσεις και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδος να είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο.   

Όσο κι αν μας πλήγωσε η απώλεια του αγαπημένου μας προέδρου, ο Όμιλος Βρακοφόρων έπρεπε να πάρει κάποιες αποφάσεις για να προχωρήσει.

Η ευθύνη που είχαμε ήταν πολλή μεγάλη αφού έπρεπε να αναδειχτεί νέος πρόεδρος προκειμένου να συνεχίσει το έργο από εκεί ακριβώς που το άφησε ο Στέλιος. Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου που με επέλεξε ομόφωνα, θεωρώντας με άξιο για να συνεχίσω το έργο του προέδρου μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πορεία του Ομίλου που μετράει πια 47 χρόνια ζωής, από τα οποία τα 30 κρατούσε το τιμόνι ο Στέλιος Κιαγιαδάκης. 

Νιώθω πολύ βαριά την «φανέλα» του προέδρου. Ελπίζω να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που μου έγινε.  

 

Ως μέλος της οικογένειας του Στέλιου Κιαγιαδάκη, αλλά και ως στενός συνεργάτης του στον Όμιλο, για πολλά χρόνια μαθητεύσατε δίπλα του. Ποια από αυτά που μάθατε δίπλα στο Στέλιο κρατάτε και θα εφαρμόσετε κι εσεις ως πρόεδρος;

Ο Στέλιος ήταν ο μέντορας μου, ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος για μένα, αφού δίπλα του έμαθα πάρα πολλά. Δίπλα του όλοι μάθαμε να σεβόμαστε την παράδοσή μας, να την προβάλουμε, ν’ ακούμε και να βελτιωνόμαστε καθημερινά σε όλους τους τομείς. Στόχος του, και πλέον και δικός μου στόχος, είναι μέσα από τη δουλειά μας να προβάλουμε το χορό, τη μαντινάδα, τα ήθη και τα έθιμά μας για να δείξουμε ποια είναι πραγματικά η Κρήτη μας. Ο «πήχης» με το Στέλιο έχει ανέβει πολύ. Ευελπιστώ με τη βοήθεια όλων να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ προκειμένου να καταφέρουμε να κρατήσουμε το επίπεδο μας ψηλά. Ο Στέλιος ήταν αξεπέραστος στις δημόσιες σχέσεις, είχε προσβάσεις παντού. Σε πολιτικό, κοινωνικό, στρατιωτικό επίπεδο. Υπήρχε παντού και όλοι τον αγαπούσαν και τον υπολόγιζαν και μαζί μ’ αυτόν υπολόγιζαν και αγαπούσαν και τον Όμιλο των Βρακοφόρων.

Είχε πάντα την έννοια οι εκδηλώσεις να αναδεικνύουν την Κρήτη μας, άλλα και το κοινωνικό πρόσωπο του Ομίλου, γι’ αυτό και είχαμε πάει στο Χαμόγελο του Παιδιού, στην Κιβωτό του Κόσμου με τον πάτερ Αντώνιο, στο Σύλλογο Ελπίδα με τη κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και αλλού.  

Όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πορεία του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης που από τα 47 χρόνια ζωής, τα 30 κρατούσε το τιμόνι ο Στέλιος Κιαγιαδάκης.

Ο Στέλιος Κιαγιαδάκης, έφυγε σε μια εποχή που η πανδημία δεν άφησε τους αμέτρητους φίλους του, να τον αποχαιρετήσουν όπως θα ήθελαν. Υπάρχει από τον Όμιλο η σκέψη για την πραγματοποίηση μιας τιμητικής εκδήλωση στη μνήμη του. Ποιος είναι σχεδιασμός που κάνετε;

Ο πρόεδρος των προέδρων, όπως λέγαμε το Στέλιο, έφυγε σε δύσκολες μέρες καθώς λόγω της καραντίνας εκτός από την οικογένειά του και λίγα μέλη των Βρακοφόρων δεν μπόρεσε να τον αποχαιρετίσει κανείς άλλος. Έξι χορευτές που βρεθήκαμε εκεί χορέψαμε πεντοζάλη και σκεπάσαμε το φέρετρο του με τη σημαία του Ομίλου. Αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε τότε. Χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε ακριβώς το πότε, λόγω των ημερών, ήδη προετοιμάζουμε μια εκδήλωση η οποία θα είναι προς τιμήν του -επί 30 χρόνια προέδρου μας- Στέλιου Κιαγιαδάκη. Πέρα από αυτό όμως και κάποιες ακόμα συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του, ενώ στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, θα υπάρξει ένας χώρος με όλα τα τιμητικά βραβεία, τις διακρίσεις του, αλλά και το γραφείο του, έτσι ώστε όποιος μας επισκέπτεται να μπορεί να δει ποιος ήταν ο Στέλιος ο Κιαγιαδάκης.  

 

Ποια είναι τα σχέδια του νέου Προέδρου του Ομίλου Βρακοφόρων της Κρήτης; Πως βλέπετε το μέλλον του Ομίλου;

Μετά την απώλεια του Στέλιου όλα σίγουρα είναι πιο δύσκολα, όμως πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια έχω πλέον τη γνώση και τη σιγουριά ότι μπορώ να κάνω πράγματα που θα ήθελε κι εκείνος να γίνουν. Η μεγάλη οικογένεια του Ομίλου, θα ακολουθήσει το μονοπάτι που χάραξε ο αείμνηστος Στέλιος, βάζοντας λίγα ακόμα λιθαράκια στη μεγάλη ιστορία του Ομίλου. Θα πορευτούμε με αξιοπρέπεια, σεμνότητα και σοβαρότητα και όταν η ζωή μας επανέλθει στην κανονικότητα και τελειώσουμε με το θέμα του κορωνοϊού, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις σκέψεις και τις ιδέες μας. Ωστόσο, ακόμα επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε, αλλά λόγω των συνθηκών δεν μπορούμε να έχουμε κάτι σίγουρο. Όσον αφορά στο μέλλον του Ομίλου, το μονοπάτι είναι το ίδιο. Οι τρόποι ανάδειξης και προβολής της Κρήτης και της παράδοσης της. Μία ακόμα από τις επιδιώξεις μας είναι να καταφέρουμε ένα «πάντρεμα» ανάμεσα στην παλιά και τη νέα γενιά. Δηλαδή οι παλιοί χορευτές και πρωτοχορευτές που τώρα είναι σε μεγάλη ηλικία, να ξανάρθουν κοντά μας και να συναντήσουν τη νέα γενιά του ομίλου. Ετοιμάζουμε  συγχρόνως και κάποιες εκπομπές προκειμένου να προωθηθεί το κρητικό τουριστικό προϊόν μέσα από τη μουσική και το χορό του νησιού μας.

 

Λόγω της πανδημίας όπως μαθαίνουμε ακόμα και ο χορός αποτελεί πρόβλημα. Πόσο έχει επηρεαστεί η λειτουργία του Ομίλου από τον κορωνοιό, δεδομένου ότι στο χορό δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις, αλλά ούτε και ο χορευτής μπορεί να φορά μάσκα και γάντια. Πως αντιμετωπίζετε αυτά τα πρακτικά προβλήματα;

Οι σχολές χορού του Ομίλου σταμάτησαν να λειτουργούν τον περασμένο Μάρτη και ξεκινήσαμε και πάλι τον Ιούνιο. Είμαστε προετοιμασμένοι και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα παιδιά που έρχονται σε μας να μην κινδυνέψουν, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, όπως για παράδειγμα τις συνεχόμενες απολυμάνσεις του χώρου και τη χρήση αντισηπτικών. Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι λιγότερα και στο χορό δεν κρατούν τα χέρια τους. Το κάθε παιδί χορεύει μόνο του και στην απόσταση ασφαλείας που προβλέπεται από τα άλλα παιδιά. Όσον αφορά τώρα, στο μικρό ή μεγάλο χορευτή που θέλει να μάθει να κάνει ταλίμια, πλέον δεν στηρίζεται στο χέρι του δευτέρου στη σειρά χορευτή, αλλά στη μπάρα που υπάρχει στο χώρο.

Ευχαριστώ θερμά τον κόσμο που μας εμπιστεύεται τα παιδιά του και βεβαιώνω όλους τους γονείς ότι τηρούνται με ευλάβεια όλα τα μέτρα ασφαλείας.       

Αυτή την ώρα ο Όμιλος Βρακοφόρων έχει σε λειτουργία πάνω 30 τμήματα χορού, παιδικά εφηβικά, και ενηλίκων στις σχολές που διατηρεί σε όλο το νομό. Η εκμάθηση χορών στα παιδιά, «στις ελπίδες μας» όπως έλεγε και ο Στέλιος, είναι από τα πιο σημαντικά βήματα για την διατήρηση της παράδοσής μας.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ