Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό, που προέρχεται από τους σπόρους του είδους Prunus Mahaleb, ενός είδους κερασιάς, η οποία απαντάται ως πετροκερασιά ή μαχλεποκερασιά και ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η θαμνώδης αυτή άγρια κερασιά /βυσσινιά φύεται και στην Ελλάδα, είναι δε αυτοφυής στα ασβεστολιθικά και βραχώδη εδάφη της ηπειρωτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο. Επίσης σε όλη σχεδόν την Ευρασία από τη Γερμανία και την Πολωνία , μέχρι τον Καύκασο και το Κιργιστάν και από την Τουρκία έως το Μαρόκο. Στην Δυτική Ευρώπη η μαχλεποκερασιά είναι γνωστή ως κερασιά της Αγίας Λουκίας.
Για να παρασκευαστεί το μαχλέπι, οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, οποίος έχει διάμετρο περίπου 6 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτική υφή. Κατόπιν ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν την χρήση. Η γεύση του παρομοιάζεται με συνδυασμό των γεύσεων πικραμύγδαλου και κερασιού. Χρησιμοποιείται αλεσμένο σε μικρές ποσότητες για τονίσει τη γλυκιά γεύση των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, όπως τσουρέκια, κουλουράκια κατά την πασχαλινή περίοδο, βασιλόπιτες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Που Χρησιμοποιείται
Από αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως στην Συρία, το Ιράν, τη Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρο, το Ισραήλ.
Στην Ελληνική κουζίνα όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χρησιμοποιείται για τη γλύκανση και το άρωμα παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, τσουρέκια, κουλουράκια, βασιλόπιτες, χαρακτηριστικό δε είναι όταν πλησιάζει το Πάσχα ο αέρας να πλημμυρίζει από τα αρώματα των που ψήνονται.
Στην Κύπρο επίσης λέγεται μαχλέπι και χρησιμοποιείται στην παρασκευή παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, όπως των πασχαλινών φλαούνων και της ταχινόπιτας.
Στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι.
Στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται μαχλέπι σε σκόνη, όπου αλέθεται και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.
Σημασία στον ανθρώπινο οργανισμό
Οι καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές δράσεις του μαχλέπι, οφείλονται σε κάποιο συστατικό, την κουμαρίνη.
Προετοιμασία και αποθήκευση
Το μαχλέπι διατίθεται ολόκληρο ή τριμμένο. Είναι προτιμότερο να αγοράζεται ολόκληρο παρά τριμμένο και στην συνέχεια να τρίβεται, καθώς το άρωμα του αποβάλλεται σχετικά εύκολα. Μετά την χρήση του το υπόλοιπο πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο και εάν πολυκαιρίσει, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει σε αυξημένη δόση.
Προσοχή! Πρέπει να χρησιμοποιείται στην κουζίνα σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες δόσεις σε συνταγές παρασκευής παρασκευής διαφόρων αρτοσκευασμάτων, όπως σε κάποιο ψωμί ή κουλούρια 2 φλιτζάνια(500γρ) αλεύρι, 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι.
Το μαχλέπι όπως αναφέρθηκε χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να δώσει μια γλυκόπικρη νότα σε μαρινάδες για κοτόπουλο ή ψάρι.
Ακόμη μπορεί να ταιριάσει στη μαγειρική και με άλλα μπαχαρικά, όπως την κανέλα Κεϋλάνης, το κόλιανδρο, το καρδάμωμο, το μοσχοκάρυδο, το ροζ πιπέρι ή φρέσκο πράσινο πιπέρι.

