ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ρεθύμνου

0

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο του Δήμου για την αναβάθμιση του συστήματος μετακινήσεων και μεταφορών στην πόλη και στους οικισμούς, το οποίο έχει στο επίκεντρό του την προώθηση και διάδοση μορφών μετακίνησης που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

   Περιλαμβάνει θέματα όπως, την ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, την διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης στην πόλη, την προώθηση φιλικών για το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο),την ενίσχυση προσβασιμότητας ευάλωτων ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα),την ενίσχυση ελκυστικότητας του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος κ.ά.

   Στόχος του Σ.Β.Α.Κ. είναι να γίνουν οι πόλεις περισσότερο βιώσιμες, σύγχρονες και ανθρώπινες. Να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη στάθμευση, να αμβλυνθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα.         

   Το ΣΒΑΚ του δήμου μας πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τη δημοτική συγκοινωνία, το ποδήλατο και την Ηλεκτροκίνηση ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίζεται η προτεραιότητα στους πεζούς, τα παιδιά και τα ΑμΕΑ, με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την κατασκευή πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων.

   Σημειώνεται ακόμα ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΒΑΚ αποτελεί και βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο καθώς για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, κοινοτικών και άλλων κονδυλίων, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του ΣΒΑΚ., ενώ τα όποια έργα γίνονται στον δήμο προϋποθέτουν τη συμφωνία τους με αυτό.

   Βασικές παρεμβάσεις που προβλέπει το ΣΒΑΚ του Δήμου Ρεθύμνου σε ορίζοντα 15ετίας είναι οι παρακάτω:

1) H μείωση των λειτουργικών ταχυτήτων με θέσπιση ορίου 30 χλμ./ώρα .

2) Η δημιουργία περιφερειακών χωρών στάθμευσης τύπου Park n Ride γύρω από την πόλη για τη μείωση των εσωτερικών ροών.

3) Η δημιουργία νέων διαδρομών της Δημόσιας Συγκοινωνίας προς τους οικισμούς και τους πόλους έλξης ανάλογα με την ζήτηση με την χρήση έξυπνης εφαρμογής.                                                                                                                                                      

4) Η αναβάθμιση και διαμόρφωση κόμβων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στα σημεία εισόδου πόλης και οικισμών .

Σε αυτή την ενότητα θα μπορούσαν να χωροθετηθούν τουλάχιστον δύο ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι με σκοπό την ομαλοποίηση της ροής της κυκλοφορίας.Ένας στο ύψος του Στρατοπέδου προς Γάλλου και ένας στην συμβολή της Λεωφόρου Κεφαλογιάννηδων με την Λεωφόρο Σταμαθιουδάκη.

5)Η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, η μείωση της ρύπανσης και του αστικού θορύβου.

   Σε αυτή την ενότητα θα μπορούσαν να ενταχθούν οι εργασίες αντικατάστασης των επιφανειών του οδοστρώματος που καλύπτονται με κυβόλιθους από οδοστρώματα από σκυρόδεμα. Έτσι θα αποφύγουμε τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι κυβόλιθοι σε περίπτωση διέλευσης οχημάτων.

   Eίναι επιτακτική ανάγκη η εκπόνηση και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου χωρικού αστικού σχεδίου. Οι τμηματικές παρεμβάσεις που δεν ολοκληρώνονται ,έχουν σαν αποτέλεσμα να ξοδεύονται πολλά χρήματα ,χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Έτσι η πόλη μας δεν βελτιώθηκε περιβαλλοντικά από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις που έχουν γίνει και οι δημότες δεν έχουν δει καμία βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

   Το ΣΒΑΚ προϋποθέτει και μια αλλαγή κουλτούρας, σχετικά με τη χρήση του αυτοκινήτου και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αυτή η αλλαγή είναι που θα αλλάξει την πόλη και θα την πάει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας αστικού περιβάλλοντος. Αυτή η μάχη για μια πόλη με λιγότερους ρύπους, ποιοτικότερο αστικό περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους, είναι μια μάχη συλλογική. Δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή, ή το δημοτικό συμβούλιο. Είναι η κοινή μας προσπάθεια για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί για να την κερδίσουμε!

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ