ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ασφαλή μέτρα που πρέπει να λαμβανονται για τον χειρισμό του χριστουγεννιάτικου κρέατος

0

Σκέφτηκα να υπενθυμίσω στο καταναλωτικό κοινό, ενόψει της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος διαφόρων ποικιλιών, από αρνί μέχρι γαλοπούλα, κατά την διάρκεια των Εορτών των  Χριστουγέννων, τον τρόπο χειρισμού του, γιατί το φαινόμενο της <<τροφικής δηλητηρίασης>> είναι αυξημένο τα τελευταία χρόνια και φυσικά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς -πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων, ιδιαίτερα του κρέατος

Η <<τροφική δηλητηρίαση>> συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μετά από κατανάλωση κάποιου μολυσμένου τροφίμου(π.χ κρέατος),  τόσο εντός οικιακού,  όσο και εκτός οικιακού περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν οι συμβουλές που θα παρατεθούν παρακάτω, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στον χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του Χριστουγεννιάτικου γεύματος

1.Αγορά του κρέατος

Ελέγχουμε κατά την αγορά του είδους του κρέατος που θέλουμε να αγοράσουμε και συγκεκριμένα

-την κατάσταση του καταστήματος πώλησης, να πληροί τους υγειονομικούς κανονισμούς,

-να διατηρείται το κρέας  σε ψυκτικό θάλαμο

- να φέρει τις προβλεπόμενες σφραγίδες ή πινακίδες είδους, προέλευσης και αναγραφόμενης  τιμής 

2.Απόψυξη του κρέατος

Εάν το κρέας είναι κατεψυγμένο

Τοποθετούμε το κρέας σε ένα καθαρό δοχείο στην συντήρηση του ψυγείου για απόψυξη και όχι στην επιφάνεια του πάγκου εκτός ψυγείου.                    Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC

3.Πως χειριζόμαστε το ωμό κρέας σωστά

-Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τον χειρισμό του  κρέατος,  καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή

- Το ωμό κρέας μέχρι την μαγειρική του, πρέπει να παραμένει μακριά από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που είθισται να καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Έτσι αποφεύγεται η σαλμονέλα, μια σοβαρή τροφική  δηλητηρίαση 

-Οι επιφάνειες κοπής κρέατος πρέπει να είναι διαφορετικές, για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης

4.Μαγειρική του κρέατος

Οι συνθήκες μαγειρικής του κρέατος παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στην υγιεινή του κατάσταση.

Προς τούτο

-Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον        Τοποθετούμε το κρέας που έχει ήδη αποψυχτεί στο κατάλληλο σκεύος

-Η γέμιση της γαλοπούλας μαγειρεύεται πάντοτε πριν το ψήσιμο της μαζί με την αυτή

-Ελέγχεται η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και της οποιασδήποτε γέμισης, να είναι στους 74οC, με κατάλληλο θερμόμετρο

Μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος της γαλοπούλας, πρέπει να παραμείνει η γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό

5.Πως χειριζόμαστε τα περισσεύματα με ασφάλεια

-Τοποθετούμε τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν έχουν καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο

- Πρέπει να καταναλώνεται η μαγειρεμένη γαλοπούλα, καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός το πολύ τεσσάρων  ημερών από τον χρόνο που έχουν μαγειρευτεί. Μπορούμε τα περισσεύματα να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη

Σημειώνουμε όλες οι παραπάνω οδηγίες είναι σύμφωνες με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Καλές γιορτές με ασφάλεια

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ