ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Μαντζουράνα: τι είναι και ποια η σημασία της στον ανθρωπο

0

Η ματζουράνα ή όπως διαφορετικά αποκαλείται ορίγανον και στη λατινική origanym majorana είναι αγγειόσπερμο πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια χειλανθή, είναι δε συγγενικό φυτό με τη ρίγανη. Είναι ιθαγενές των χωρών της Μεσογείου με έξη(6) είδη ποωδών φυτών. Το πιο σημαντικό είδος είναι η ματζουράνα ορίγανο η κοινή, το ύψος της φτάνει τα 60 εκατοστά, οδεβλαστός είναι τετραγωνικός πολύκλαδος.

Χαρακτηριστικά

Τα φύλλα της είναι μικρά αντίθετα, χνουδωτά, ωοειδή και έχουν μια χαρακτηριστική όμορφη οσμή λεβάντας. Τα άνθη της είναι μικρά λευκού χρώματος.

Ιστορικό

Στην Ελλάδα η ματζουράνα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια, όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός συστήνει την χρήση της ως χωνευτικού. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και αρωματικό φυτό σε γλάστρες και κήπους.

Βοτανικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Η ματζουράνα είναι ένα βότανο που βοηθάει σε προβλήματα υγείας και περιέχει βιταμίνες C,A,K,B,B6, καροτίνη κ.λ.π. Περιέχει επίσης πτητικά έλαια, στυπτικές και πικρές ουσίες και 40% φυτικές ίνες.

Που συμβάλει

- Η ματζουράνα βοηθάει στους πονοκεφάλους, αϋπνία,ίλιγγο, ημικρανία, απώλεια μνήμης και επιληψία.

-Καταπολεμάει την ρινίτιδα, βοηθάει στις αμυγδαλές, τις φλεγμονές στα ούλα και τη γλώσσα.

-Βοηθάει την δυσκοιλιότητα, την γαστροπροστατευτική και καταπραϋντική             κατάσταση και συγκεκριμένα τα προβλήματα του στομάχου και όλου του γαστρεντερικού συστήματος.

-Το αιθέριο έλαιο της ματζουράνας έχει θερμαντικές, ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες.

-Μπορεί να ανακουφίσει τα προβλήματα όπως το άγχος, κατάθλιψη, ένταση κ.λ.π.

-Πολεμά τη βρογχίτιδα και το άσμα και έχει ισχυρές μυοχαλοροτικές και αναλγητικές  ιδιότητες.

-Βοηθάει στους πόνους της περιόδου.

-Είναι προστατευτικό και θεραπευτικό για τον καρκίνο γενικά και ειδικά για τον καρκίνο του μαστού.

Παρενέργειες της ματζουράνας

Η ματζουράνα είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σε μικρήποσότητα για διατροφική χρήση.

Παρενέργειες της είναι η υπογλυκαιμία σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, επιδείνωση απόφραξης εντέρου, αύξηση εκκρίσεων στομάχου και εντέρων, επιδείνωση άσματος ή εμφυσήματος, επιδείνωση επιληψίας, ουρικής απόφραξης.

Χρήσεις

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψημα. Από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό, ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματοποιία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ