ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Παρασκευή άρτου και αρτοσκευασμάτων

0

Έχω αναφερθεί σε παλαιότερες εργασίες μου σε διάφορα τρόφιμα, ποτά και διατροφικές συνήθειες λαών, όμως σε αυτή την εργασία μου θα καταγράψω τα βασικότερα-θεμελιώδη, αρχαιότερα τρόφιμα του ανθρώπου   τον άρτο και κατ επέκταση τα αρτοσκευάσματα.

Ο λόγος της αναφοράς σε αυτά τα σημαντικά τρόφιμα είναι να γνωρίζουμε με ποιες πρώτες ύλες και συνθήκες, πρέπει να παρασκευάζονται και τι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται, γιατί έχουν προκύψει νέας τεχνολογίας προϊόντα αρτοποιίας που άλλα είναι επιτρεπόμενα και άλλα μη επιτρεπόμενα, προκειμένου να διατηρήσουμε την αγνότητα των

Πρώτα από όλα θα αναλύσουμε τους όρους άρτος, αρτοποιός, αρτοποιεία, αρτοσκευάσματα, σύμφωνα με τον νόμο3526/2007.

1) <<Άρτος >> είναι το προϊόν που παρασκευάζεται με ψήσιμο σε ειδικούς κλιβάνους και με καθορισμένες συνθήκες μάζας, το οποίο αποτελείται από αλεύρι, νερό, μαγιά και μικρή ποσότητα αλατιού. Αν για την παρασκευή του άρτου χρησιμοποιούνται άλευρα σίτου ή μίγμα αλεύρων άλλων δημητριακών προϊόντων εκτός του σίτου, ο παρασκευαζόμενος άρτος φέρει την ονομασία των αντιστοίχων δημητριακών προϊόντων, όπως σίκαλης ή καλαμποκιού.

Ο άρτος διακρίνεται σε:

α)Λευκός άρτος που παρασκευάζεται από άλευρα Τ.70 % από μαλακό σίτο και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία <<άρτος λευκός Τ.70%>>.

β)Μαύρος άρτος που παρασκευάζεται από άλευρα Τ.90%, με προσθήκη ξηράς γλουτένης σε αναλογία 3% από μαλακό σίτο και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία <<άρτος μαύρος Τ.90%>>.

γ)Σύμμεικτος άρτος που παρασκευάζεται από ισόποση ανάμειξη αλεύρων κατ. Μ από σκληρό σίτο και άλευρα Τ.70% και διατίθεται στην κατανάλωση στην κατανάλωση με την ονομασία <<άρτος σύμμεικτος>>.

δ) Βιολογικός άρτος που παρασκευάζεται από άλευρα βιολογικής καλλιέργειας, σύμφωνα με τις νόμιμες πιστοποιήσεις.

2) <<Αρτοποιός>> είναι ο επαγγελματίας που παρασκευάζει άρτο ή αρτοσκευάσματα με βάση το αλεύρι, από δημητριακά παντός τύπου.

3) << Αρτοποιείο>> είναι η τεχνοοικονομική μονάδα που προορίζεται για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και άλλων σκευασμάτων τροφίμων, τα οποία έχουν ως βάση το αλεύρι, εκτός από τα ζυμαρικά, καθώς και για το ψήσιμο φαγητών και λοιπών παρασκευασμάτων.

4)<<Αρτοπαρασκεύασμα>>είναι το προϊόν αρτοποιίας που παρασκευάζεται από άλευρα ενός δημητριακού ή προσμείξεις άλλων αλεύρων διαφόρων δημητριακών, εφόσον ο τρόπος παρασκευής του δεν συμπίπτει με τον τρόπο παρασκευής των ειδών άρτου που περιγράφονται παραπάνω και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία <<αρτοπαρασκευασμα>>.

Σημειώνουμε ότι αρτοπαρασκεύασμα είναι και ηλαγάνα της Καθαράς Δευτέρας .

5)<<Αρτοσκεύασμα>>είναι το προϊόν αρτοποιίας το οποίο παρασκευάζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της παρασκευής του άρτου   με απλό ή διπλόκλιβανισμό διαφέρει από τον άρτο, ως προς την μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του.

6)<<Διατηρημένοςάρτος>>είναι το αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσκεύασμα που από τη φύση τους ή λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, τα οποία οφείλονται στις μεθόδους παραγωγής ή συσκευασίας, προορίζονται για πώληση, μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι ωρών από το τέλος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραγωγής τους, Στα ανωτέρω  προϊόντα δεν περιλαμβάνονται οι φρυγανιές, παξιμάδια και άλλα είδη  άρτου  ξηράς κατάστασης.

Σημειώνουμε ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων  αρτοποιίας, εμπίπτουν στις Δ/ξεις του παραπάνω Νόμου, καθώς επίσης και των  πρατηρίων άρτου.

Προσοχή

1)Ο άρτος ο απλός, ο σύμμεικτος, τα αρτοπαρασκευάσματα και τα αρτοσκευάσματα πρέπει να διατίθενται στα μεν αρτοποιία, με πινακίδα που να αναγράφονται το είδος, το βάρος και η τιμή των, στα δε πρατήριαάρτουπάντοτε συσκευασμένος, αναγράφοντας όλες τις παραπάνω  ενδείξεις και επιπρόσθετα  της ημερομηνίας λήξης.

2) Ο καταναλωτής όταν πρόκειται να παρασκευάσει διάφορα προϊόντα αρτοποιίας, θα πρέπει να χρησιμοποιεί με προσοχή μόνο άλευρα δημητριακών και οι διάφορες  βελτιωτικές ύλες(διογκωτικές, υφής, γεύσης κ.λ.π) να είναι αυστηρά οι επιτρεπόμενες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ