ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Ηχηρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας από μικρούς μαθητές

0

Οι μαθητές της 6ης τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου και της 4ης τάξης του 15ου συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, βρέθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης το πρωί της Τετάρτης και με ένα δρώμενο έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας.

Ειδικότερα, το 13ο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, συμμετέχοντας στο Δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων για τη Σχολική Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου, διοργανωσαν τη δράση «Ανακαλύπτοντας τις φωτεινές πλευρές του εαυτού μας».

Στο πλαίσιο της δράσης μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων παρουσίασαν τα ακόλουθα δρώμενα:

Α) Μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης του 13ου Δ.Σ. αναπαρέστησαν με το σώμα τους μία σκηνή σύγκρουσης και εν συνεχεία μετασχηματισμού της.

Β) Μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 15ου Δ.Σ. θα σχηματίσουν με τις τσάντες τους το μήνυμα «ΟΧΙ ΒΙΑ».

Στη συνέχεια όλοι/ες ένωσαν τις φωνές τους μεταδίδοντας το μήνυμα «Όχι στη βία. Ναι στην αγάπη, ναι στη φιλία. Δείξε το φως που έχεις μέσα σου».

Η κοινή αυτή δράση παρουσιάστηκε στο προαύλιο του Δημαρχείου, και ακολούθως στην οδό Εθνική Αντιστάσεως και στην πλατεία Μικρασιατών. Εκεί τα δύο σχολεία θα συναντήθηκαν με το Πειραματικό Δημοτικό Ρεθύμνου και οι μαθητές/τριες και των τριών σχολείων έσπασαν ένα μπαλόνι ταυτόχρονα, με το σύνθημα «Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια». Ο κρότος/σπάσιμο των μπαλονιών συμβόλισε το σπάσιμο της σιωπής στη βία.

Πρόκειται για μία δράση που έγινε ταυτόχρονα πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σχολεία ανέφεραν για τις παραπάνω δράσεις τα εξής: 

 

6 Μαρτίου «Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και

του Σχολικού Εκφοβισμού»

«Ανακαλύπτοντας τις φωτεινές πλευρές του εαυτού μας»

Το 13ο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου,συμμετέχοντας στο Δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων για τη Σχολική Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου, υλοποίησαν τη δράση «Ανακαλύπτοντας τις φωτεινές πλευρές του εαυτού μας».

Σε μήνυμα του ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζει ότι: η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με στόχο να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα επαγρύπνησης απέναντι σε ένα πρόβλημα που κατά τα τελευταία χρόνια εντείνεται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων μαθητών. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι τόνιζε, ότι η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία, πόσο δε μάλλον στο σχολικό περιβάλλον.

Προτεραιότητα επομένως και μέλημα της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας θα πρέπει να είναι η δραστική πρόληψη, η ενεργοποίηση και ο προβληματισμός των παιδιών απέναντι σε κάθε περιστατικό και συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ψυχική και σωματική υγεία κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή. Το πιο σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής βίας και εν προκειμένω της σχολικής είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας της ανάληψης ευθύνης, που θα ενδυναμώσουν τους μαθητές/τριες να αναλάβουν δράση και να υπερασπίζονται κάθε θύμα  χωρίς καμιά εξαίρεση και χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Σε αντίστοιχο μήνυμά του ο Περιφερειακός Δ/ντήςΕκπ/σης Κρήτης κ. Καρτσωνάκης Εμμανουήλ τόνισε ότι χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού φαινομένου με συνεργασία όλων των ανθρώπων της εκπ/σης και όλων των συναρμόδιων φορέων. Μόνο μέσα σε ένα θετικό και ζεστό σχολικό περιβάλλον, μπορεί να διαμορφωθεί ένα υποστηρικτικό, δημιουργικό και δημοκρατικό σχολείο που θα διαπνέεται από τις αρχές της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιοαναφοράς μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης του 13ου Δ.Σ. αναλαμβάνοντας ενεργητικό ρόλο, σχεδίασαν και αναπαρέστησαν με το σώμα τους μία σκηνή σύγκρουσης και εν συνεχεία μετασχηματισμού της και μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του 15ου Δ.Σ.  σχημάτισανμε τις τσάντες τους το μήνυμα «ΟΧΙ ΒΙΑ».

Στη συνέχεια όλοι και όλεςένωσαν τις φωνές τους μεταδίδοντας το μήνυμα «Όχι στη βία. Ναι στην αγάπη, ναι στη φιλία. Δείξε το φως που έχεις μέσα σου».

Η κοινή αυτή βιωματική δράση παρουσιάστηκε στο προαύλιο του Δημαρχείου, στην Εθνική Αντιστάσεως (θέση πηγάδι) και στην πλατεία Μικρασιατών. Εκεί τα δύο σχολεία συναντήθηκανμε το 1ο Πειραματικό και το 10 Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου όπου οι μαθητές/τριεςτους αντίστοιχα έδειξαν παγωμένες εικόνες βίας μεταστρέφοντάς τες σε εικόνες χαράς, θέτοντας το δίλημμα: «Τι διαλέγεις;». Στις 11.00 π.μ. οι μαθητές/τριεςόλων των σχολείων έσπασαν ένα μπαλόνι ταυτόχρονα, φωνάζοντας το σύνθημα «Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια». Ο κρότος/σπάσιμο των μπαλονιών απεικόνιζε συμβολικά το σπάσιμο της σιωπής στη βία και ο έντονος ήχος τους μετέφερε ένα δυνατό συναίσθημα σε όλους και όλες μας.

Η δράση με τα μπαλόνια προτάθηκε από τον καθηγητή του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρο Θάνο και υιοθετήθηκε από τα σχολεία μας και από άλλα σχολεία και υλοποιήθηκε ταυτόχρονα πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή Εκπ/σης Ρεθύμνου κ. Λάμπρο Καρβούνη για τον συντονισμό της δράσης, τον Σύμβουλο Εκπ/σης κ. Αλέκο Πεδιαδίτη για την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη της δράσης, όλες και όλους τους εκπ/κούς των σχολείων μας για την συμμετοχή, υποστήριξη και φυσικά τους αγαπημένους μαθητές/τριες μας που μέσα από αυτή την διαδικασία βίωσαν το μήνυμα της ημέρας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που ήταν κοντά μας και κάλυψαν δημοσιογραφικά τη δράση μας.

Ρέθυμνο 6/3/2024

Η Δ/ντρια του 13ου Δ.Σ                                                            Ο Δ/ντής του 15ου Δ.Σ

Μαρίνα Σούκα                                                                                    Ανδρέας Ι. Μπενάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ