ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μάνος Τσάκωνας: «Βλέπουμε το μέλλον του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με όραμα και αισιοδοξία»

0

Με όραμα και αισιοδοξία αντιμετωπίζει τον θεσμό τους Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ο νέος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Μάνος Τσάκωνας, ο οποίος μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει ήδη μια μεγάλη διοργάνωση σε εξέλιξη ενώ ετοιμάζεται για ένα σύνολο εκδηλώσεων που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα έρθουν να συνεχίσουν την μακρά παράδοση της πόλης στα πολιτιστικά δρώμενα.

Αναφορικά με το καρναβάλι ο Μάνος Τσάκωνας θεωρεί πως μπορεί να αποτελεί κάθε χρόνο την έναρξη της τουριστικής περιόδου για το Ρέθυμνο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οι γνώσεις και η υποδομή ώστε να δημιουργηθούν δύο τριήμερα και δύο τετραήμερα κατά τη διάρκεια της Καρναβαλικής περιόδου, που θα δώσουν το έναυσμα για μια τέτοια προοπτική.

Και ενώ το καρναβάλι μονοπωλεί αυτή την περίοδο, οι σκέψεις πηγαίνουν στην πλέον μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου Ρεθύμνου, το Αναγαννησιακό Φεστιβάλ, το οποίο κατά την περίοδο της πανδημίας ατόνησε δραματικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την επαναφορά του θεσμού το 2025 και μάλιστα με ανάμιξη και των πολιτιστικών συλλόγων των οικισμών του Δήμου Ρεθύμνης και νέα στοιχεία που θα αναβιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορική διοργάνωση.

Περισσότερα, στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Το καρναβάλι στο Ρέθυμνο έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία στο χρόνο έχοντας ρίζες ενός αιώνα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης προκειμένου το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο;

Οι απόκριες στο Ρέθυμνο έχουν μία ιστορία περίπου 110 χρόνων και το οργανωμένο Καρναβάλι, από την εποχή της Περιηγητικής Λέσχης, ξεπερνάει τα 60 χρόνια. Ένα ισχυρό και σπάνιο παρελθόν που συνεχίζεται τα τελευταία 30 χρόνια από τον Δήμο Ρεθύμνης και τις Ομάδες με ένα δυναμικό παρόν. Αυτά και μόνο είναι κίνητρα για να βλέπουμε το μέλλον του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού με όραμα αλλά και αισιοδοξία.

Το Ρέθυμνο την περίοδο του καρναβαλιού θα μπορούσε να γίνει σημαντικός χειμωνιάτικος τουριστικός προορισμός όχι μόνο για ντόπιους αλλά και για ξένους επισκέπτες και να βοηθήσει στην πολυσυζητημένη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση;

Το Ρέθυμνο πιστεύω ότι είναι έτοιμο και πρέπει να το τολμήσει. Να στοχεύσει μακριά ώστε το Καρναβάλι να αποτελέσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή στην Επιτροπή Καρναβαλιού του εντεταλμένου Σύμβουλου Τουρισμού, του Κωνσταντίνου Γασπαράκη. Μία πρώτη κίνηση-μήνυμα ότι και ο τουρισμός πρέπει να δηλώσει ένα πολύ δυνατό παρών σε αυτό τον θεσμό.  

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει τις γνώσεις και την υποδομή ώστε να δημιουργήσει δύο τριήμερα και δύο τετραήμερα κατά τη διάρκεια της Καρναβαλικής περιόδου.

Το πρώτο τριήμερο εκδηλώσεων να είναι η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή του Ανοίγματος του Τριωδίου με κορύφωση την Τελετή Έναρξης και το δεύτερο τριήμερο να ανήκει στο μοναδικό και με ιδιαίτερη ταυτότητα, Κυνήγι του Θησαυρού, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ασώτου.

Στη συνέχεια το τετραήμερο Τσικνοπέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή των Απόκρεω, με καντάδες, άλλες εκδηλώσεις και το χορό των Ομάδων και το τελευταίο τετραήμερο με παραδοσιακές καντάδες την Παρασκευή, το Σάββατο με την Νυχτερινή Παρέλαση, την Κυριακή της Τυρινής με την Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων και την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακά έθιμα στους οικισμούς μας.

Αρκεί, πράγμα όχι εύκολο αλλά εφικτό, να περάσουμε το μήνυμα ότι το Ρέθυμνο είναι ένας προορισμός έτοιμος να φιλοξενήσει τον κάθε επισκέπτη όχι μόνο το τελευταίο τριήμερο αλλά, ως Καρναβαλική πόλη, έχει δημιουργήσει τριήμερα και τετραήμερα από την Αρχή του Τριωδίου με διαφορετικές, ποιοτικές και πλούσιες εκδηλώσεις. Αυτό προϋποθέτει φυσικά την στροφή όλης της πόλης προς ένα διαφορετικό στόχο με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά 45 περίπου ημέρες.

Και αναφέρομαι σε μία πόλη ζωντανή, φωτισμένη, με κοντά της τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο, με ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τους χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανοιχτά τα εστιατόρια και τους χώρους αναψυχής, αναφέρομαι σε μία πόλη που τα εμπορικά καταστήματα πιθανόν να χρειαστεί να είναι ανοιχτά το Σάββατο μέχρι αργά το βράδυ, να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές των μεγάλων εκδηλώσεων.  

Δώστε μας μια γενική εικόνα του φετινού σχεδιασμού, με πράγματα που θεωρείτε σημαντικά.

Πρώτα θα συγχαρώ τους εμπνευστές της φετινής θεματικής. Αυτό το «…μια παρέα!» όχι απλά εκφράζει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σλόγκαν διαχρονικό. Είναι ο τίτλος της θεματικής του παρελθόντος, του παρόντος και θα ευχηθώ να είναι και η πιο πετυχημένη θεματική του μέλλοντος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2024 είναι η πρώτη χρονιά στην μετά-covid εποχή που οι ομάδες και πάλι δημιουργούν καινούργια άρματα, παρουσιάζουν καινούργιες στολές.

Οι ομάδες έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους δύο αποθήκες για να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν, να διασκεδάσουν.

Ο Δήμος μας με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, ξεκινάει μετά από χρόνια και πάλι να προσφέρει μία οικονομική ενίσχυση στις ομάδες που συμμετέχουν με άρμα. Και λέω ξεκινάει, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουμε η οικονομική αυτή ενίσχυση όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά χρόνο με το χρόνο να ενισχυθεί.

Φέτος, η πόλη είναι στολισμένη από το άνοιγμα του Τριωδίου, φέτος είναι η πρώτη φορά που το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι προβάλλεται μέσω των social και οι αναρτήσεις στο Instagram, στο Facebook, στο TikTok είναι εκατοντάδες.

Το Γραφείο Πολιτισμού με όλο του το προσωπικό είναι δίπλα στους Καρναβαλιστές και το Καρναβάλι διαθέτει πλέον μία ιστοσελίδα με καθημερινή ενημέρωση. Εκεί θα βρούμε το πρόγραμμα και την εξέλιξή του σύμφωνα με τις πληροφορίες που ζητάμε ή επιθυμούν να μας στέλνουν οι ομάδες, εκεί θα βρούμε την μεγάλη ιστορία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Σκεφτείτε ότι το βράδυ που θα γεμίσουν τα στενά της Παλιάς Πόλης από τις μελωδίες του ακορντεόν του Άκη Πλαΐτη και τις φωνές των μελών της Δημοτικής μας Χορωδίας, οι ρομαντικοί φίλοι των Παλιών Ελληνικών Καντάδων θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν μέσα από το κινητό τους, αναρτημένους στην ιστοσελίδα, τους στίχους των τραγουδιών!

Μειώνουμε το χαρτί κατά 80%, δεν τυπώνουμε προγράμματα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό …χαρτοπόλεμο.

Για να το πούμε καρναβαλικά …πολεμάμε το χαρτί!

Οι στόχοι της πενταετίας για το θεσμό του καρναβαλιού;

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φετινών εκδηλώσεων και εντός του Μαΐου θα συσταθεί η νέα Επιτροπή Καρναβαλιού η οποία και θα έχει διετή θητεία. Για το 2025 και το 2026, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας και υποβολής προτάσεων  από πολύ νωρίς αλλά κυρίως με όραμα και με το βλέμμα στο μέλλον. Θα ζητήσουμε από τους Καρναβαλιστές έμπνευση και ιδέες με στόχο το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι να αποκτήσει ταυτότητα και να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το επιτυχημένο όνομά του Πανελλαδικά αλλά και στην Ευρώπη. Με πολλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια το Καρναβάλι μας κέρδισε τον τίτλο «Το Καρναβάλι της Κρήτης». Στόχος μας είναι ο θεσμός αυτός να προβάλει την πόλη, να προβάλει την ιστορία της, τα μνημεία της και τις αξίες της. Κάνοντας ζηλευτή την εικόνα μιας Τελετής Έναρξης και άλλων εκδηλώσεων στο παραλιακό μέτωπο, που μαζί με τους Καρναβαλιστές θα σχεδιάσουμε.

Όλη αυτή η προσπάθεια σίγουρα δικαιούται προβολής. Είναι ένας τομέας που ως Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε.

Επιπλέον, είναι γνωστό, ότι τα Μουσεία αποτελούν χώρους έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Το Ρέθυμνο διαθέτει εξαιρετικά Μουσεία, χρωστάει όμως στο Καρναβάλι και την ιστορία του έναν χώρο που θα προβάλει τις δημιουργίες όλων αυτών των χρόνων. Τα αριστουργήματα του Τάκη Χάσικου είναι μία περιουσία για την πόλη μας και οφείλουμε να υπάρχουν ζωντανά μπροστά μας και όχι να αποτελούν παρελθόν. Θα το προσπαθήσουμε.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να στείλετε σε καρναβαλιστές και μη;

Η αφίσα του φετινού Καρναβαλιού έχει την υπογραφή ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΟΜΑΔΕΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ.

Αυτό από μόνο του είναι ένα μήνυμα που δείχνει ότι ο Δήμος ως διοργανωτής είναι δίπλα στις ομάδες. Αναζητώντας από τους Καρναβαλιστές έμπνευση και ιδέες για έναν σχεδιασμό με όραμα που θα αποτελέσει το Καρναβάλι του μέλλοντος.

Στόχος μας όμως είναι, τα επόμενα χρόνια, να αρκεί ο τίτλος ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Ένας τίτλος που θα μεταφράζεται σε συστράτευση του Δήμου, των Καρναβαλιστών και όλων των φορέων της πόλης. Το Καρναβάλι είναι θεσμός από τον οποίο οφελείται όλη η πόλη, ένας θεσμός που αφορά όλη την πόλη και που κάθε φορέας οφείλει να είναι συνδιοργανωτής.

Για το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ που έχει χάσει τη λάμψη του εδώ και χρόνια να περιμένουμε κάτι διαφορετικό φέτος;

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που αγαπήθηκε από την πόλη, είναι ένας θεσμός που σε μία διαφορετική εποχή ανέβασε τον κόσμο στο Κάστρο να απολαύσει Θέατρο και Μουσική, είναι ο θεσμός που δημιούργησε τις σημερινές θεατρικές ομάδες της πόλης μας, που γέννησε καλλιτέχνες.

Πιστεύω ότι οφείλουμε να προστατέψουμε αυτό το όνομα που με κόπο μέσα στο χρόνο η ίδια η πόλη στήριξε.

Για να επανέλθει το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ χρειάζεται χρόνος και σχεδιασμός. Το 2025 θα είμαστε έτοιμοι. Με φρέσκιες ιδέες, επικοινωνία με πρόσωπα όπως ο τελευταίος καλλιτεχνικός του Διευθυντής, ο Γιώργος Κουμεντάκης, με πρόσωπα που έχουν την διάθεση να σταθούν δίπλα του. Ο σχεδιασμός του αυτός όσο και οι επικοινωνίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Η προβολή του 2025 θα ξεκινήσει από το φετινό καλοκαίρι και πρόθεσή μας είναι οι εκδηλώσεις να απλωθούν τόσο χρονικά, από Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο, όσο και εκτός πόλης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν είναι μόνο η Φορτέτσα. Είναι και οι δεκάδες οικισμοί γύρω μας με ιδιαίτερους χώρους, όμορφες πλατείες και κτίσματα με έντονα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Αναγέννησης. Με θέατρο, μουσική και τις τέχνες γενικότερα θα προσπαθήσουμε ως Δημοτική Αρχή να αναδείξουμε ανάλογους χώρους δίνοντας κίνητρο και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους που θα προσκληθούν να συμπράξουν.

Αυτός ο σχεδιασμός, μία επιμήκυνση στο χρόνο αλλά και στον χώρο θα εξελίξει τον θεσμό δίνοντάς του ισχυρές βάσεις για το μέλλον.

Γενικότερα, τι σκέφτεστε ότι θα θέλατε να κάνετε για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης κατά τη διάρκεια της θητείας σας; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

Όλα αυτά που πιο πάνω αποσπασματικά αναφέραμε και πολλά άλλα, πρέπει να χωρέσουν σε έναν φάκελο.

Έναν φάκελο με σχεδιασμό, όραμα και στρατηγική.

Που θα περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάδειξη των βασικών χώρων Πολιτισμού του Δήμου μας, την καταγραφή των ομάδων και των σχημάτων που ασχολούνται με τέχνες και που δημιουργούν, την καταγραφή του πνευματικού κόσμου, την καταγραφή των Μουσείων μας και της κορυφαίας ιστορίας μας στα γράμματα. Έναν φάκελο όπου θα αναφέρεται η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο, έναν φάκελο με τις βασικές μας εκδηλώσεις, το Καρναβάλι μας, ποιοτικό και εξελιγμένο, τις γιορτές μας, τα Φεστιβάλ μας. Έναν φάκελο με τα μνημεία μας και τα πλούσια αρχιτεκτονικά αποτυπώματα του παρελθόντος.

Έναν φάκελο που περήφανη ως πόλη θα μπορούμε να καταθέσουμε στα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε, εκεί στο 2028-2030, δηλώνοντας υποψηφιότητα και διεκδικώντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Το αξίζουμε και βλέποντας με αισιοδοξία στο μέλλον θα πω με τόλμη ότι, ναι το μπορούμε!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ