ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανώλης Χνάρης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας στην συνείδηση των πολιτών»

0
  • ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
  • ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στην συνείδηση του κόσμου και τονίζει πως στόχος είναι αυτό να καταγραφεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο λόγος για τον Βουλευτή Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλη Χνάρη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» και στο rethemnosnews.gr .

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το σύνολο των θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας και αντιπροτείνει τις θέσεις του κόμματος του ως λύσεις για ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία και βεβαίως καταθέτει την γνώμη του για το μείζον ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί. 

Ποια κατά την γνώμη σας είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας και τι καταλογίζετε στην κυβέρνηση για τον χειρισμό των θεμάτων του πρωτογενή τομέα;

Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη συστηματική απαξίωση και εγκατάλειψη του από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Οι παραγωγοί μας εξαναγκάζονται να βγουν στους δρόμους γιατί στερούνται ίσως το πιο σημαντικό γι’ αυτούς αγαθό: τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία, επαναφέροντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου και συγκροτημένου σχεδίου αγροτικής πολιτικής σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας για την επιτυχή αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Ποια είναι όμως τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα στη σημερινή εποχή;

Κατ’ αρχάς, η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει απλός θεατής στη συνεχή αύξηση του, το οποίο μάλιστα για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει καταγράψει αύξηση κατά 25%, ενώ  σε αυτό πρέπει να συνυπολογισθεί και το καθημερινό κόστος διαβίωσης των αγροτικών νοικοκυριών.

Τα λήφθεντα, κατόπιν εορτής και υπό το βάρος των κινητοποιήσεων μέτρα, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για ακόμα μία φορά ετεροχρονισμένα και αποσπασματικά.

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 82.000.000€ για το έτος 2024, σε καμία περίπτωση δε θεωρείται επιδότηση καθώς αποτελεί στην πραγματικότητα φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης.

Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» 30εκ€ αφορά περιορισμένο αριθμό αποδεκτών.

Επιπλέον, η μείωση του κόστους ενέργειας για 2 μόνο χρόνια, αφήνει τους παραγωγούς στη βορά της ελεύθερης αγοράς τα επόμενα 8 έτη, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Τέλος, το κόστος στην πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μόνο του παραγωγού και πολύ περισσότερο εις βάρος της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Η κακή διαχείριση της νέας ΚΑΠ είναι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Όπως ανέδειξε και το ΠΑΣΟΚ, το έτος 2023, ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας, απόρροια της έλλειψης έστω και της στοιχειώδους διαβούλευσης με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς, όπως συνέβη και πάλι με το σχέδιο τροποποίησης της.

Οι αστοχίες συνεχίστηκαν και κατά την πληρωμή της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και του Εθνικού Αποθέματος ενώ το πρακτικά ανεφάρμοστο των οικολογικών σχημάτων και η μετάθεση της πληρωμής τους, για πρώτη φορά το επόμενο έτος, απέδειξαν την αποτυχία του υφιστάμενου  Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ.

Η ολοκλήρωση της εσωτερικής σύγκλισης, η οποία σταδιακά έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το έτος 2027 και όχι από τον πρώτο χρόνο, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει.

Το απαρχαιωμένο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει τις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Οι κλιματικές μεταβολές έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα, δημιουργώντας νέα αίτια που ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καλύψει.

Μια ακόμα δυσκολία είναι και οι οφειλές τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Πολλοί παραγωγοί μεταφέρουν «κόκκινα δάνεια» από την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας ενώ πολλές φορές είναι αντιμέτωποι με τις επιθετικές πολιτικές είσπραξης των τραπεζών.

Επιπλέον, η έλλειψη εργατικών χεριών έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, εμποδίζοντας ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή.

Τέλος, η έξαρση του φαινομένου των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα της νοθείας ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων, θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα του παραγωγού και παραπλανούν τον καταναλωτή.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων;

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων. Ειδικότερα:

Για την αντιμετώπιση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής, έχουμε προτείνει:

  • Πρόγραμμα ενεργειακών κοινοτήτων αγροτών και μείωση κόστους ενέργειας μέχρι την υλοποίηση του.
  • Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Στελέχωση και ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών εφοδίων.

Αντίστοιχα, για την Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, οι προτάσεις μας αφορούν:

  • Την απλοποίηση των διαδικασιών των οικολογικών σχημάτων για τη συνολική απορρόφηση των ενισχύσεων.
  • Τον καθορισμό λιγότερων και στοχευμένων συνδεδεμένων ενισχύσεων στα προϊόντα που συνιστούν προτεραιότητα.
  • Την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή κάθε έτους για να καθίσταται εφικτή η έγκαιρη πληρωμή τους.

Για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, απαιτείται  να συμπεριληφθούν και νέα αίτια που η εξελισσόμενη κλιματική κρίση έχει προκαλέσει και μέχρι τώρα δεν καλύπτονται (ακαρπία, εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές κτλ). Προτεραιότητα ακόμα αποτελεί και η  στελέχωση του με επιστημονικό προσωπικό για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την τάχιστη αποζημίωση των παραγωγών.

Η  διασφάλιση της αγροτικής γης, από κατασχέσεις καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» αγροτών για την παροχή μίας δεύτερης ευκαιρίας αξιοπρέπειας, είναι πρωτεύον ζήτημα.

Πάγια θέση της παράταξης μας,  αποτελεί και η διασφάλιση του αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου του συνόλου των ενισχύσεων ανεξαρτήτως ποσού.

Για τις υποθέσεις των «ελληνοποίησεων» και της νοθείας ελληνικών προϊόντων, η ανοχή μας είναι μηδενική. Η μόνιμη αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά καθώς και η ενίσχυση των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών  είναι το αυτονόητο και όχι το ζητούμενο.

Για τους εργάτες γης είναι αναγκαιότητα η ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών (αποκεντρωμένες διοικήσεις – πρεσβείες)  καθώς και η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για τις μετακλήσεις, για την κατ’ουσίαν εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.

Ποια είναι η γνώμη σας και ποιες οι σκέψεις σας ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Τη στιγμή που η ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής ταλανίζουν την κοινωνία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να εργαλειοποιήσει και να διατηρήσει για μήνες στην επικαιρότητα το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αναγορεύοντας το ως πρωτεύον ζήτημα.

Αναγνωρίζουμε, αυτονόητα, το δικαίωμα κάθε ενηλίκου στην αυτοδιάθεση βάσει του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Οφείλουμε όμως να αναλογιστούμε το πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία, κυρίως σε μία επαρχιακή πόλη, να συμπεριλάβει και να προστατέψει ένα παιδί ομόφυλων ζευγαριών από κάθε είδους ψυχολογική βία και εκφοβισμό.

Μεταξύ των δικαιωμάτων των ενηλίκων και των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά προς υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, είναι ξεκάθαρο πως είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ποια είναι η θέση σας για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και σε αυτό το ζήτημα. Δε θέλουμε ιδιωτικά ΑΕΙ που θα επιδιώκουν το κέρδος, όπως τα προτείνει το κυβερνητικό σχέδιο. Δε θα σταθούμε όμως εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, εφόσον όμως συγχρόνως στηριχθεί και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Απαιτείται αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γιατί μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι δυνατόν να προκύψουν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις που θα διασφαλίσουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές και υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας.

Η ακρίβεια αποτελεί ένα από μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Τι θα κάνατε αν ήσασταν κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξετε μια κατάσταση όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί;

Το κύμα ακρίβειας είναι δυσθεώρητο. Έπρεπε να περάσουν 2 και πλέον έτη, για να κινητοποιηθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να το παραδεχτεί και να λάβει μέτρα. Τα τελευταία, ωστόσο, χωρίς σχεδιασμό,  αποσπασματικού και επιδοματικού χαρακτήρα, είναι διαπιστωμένο ότι δεν επαρκούν, εντείνοντας την ανασφάλεια και τις  δυσκολίες της καθημερινότητας.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η έκρηξη των υπερκερδών των τραπεζών και των super – market.

Το ΠΑΣΟΚ και εδώ έχει προτείνει ολοκληρωμένη και στοχευόμενη δέσμη μέτρων. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και τρόφιμα.
  • Η μόνιμη διενέργεια  ελέγχων στην αγορά/ supermarket για τη μείωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι,
  • Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας.

Έχουμε δει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνετε πρωτοβουλίες για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, η λειτουργία του οποίου αποτελεί ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στην τοπική επικαιρότητα. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και ποιες λύσεις προτείνετε;

Οι παθογένειες του συστήματος Υγείας στο νομό μας είναι γεγονός. Το «αγκάθι»  της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης μας συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες δομές υγείας.

Αποτελεί σαφή προτεραιότητα η ισχυροποίηση του Νοσοκομείου μας, για τη διασφάλιση της δωρεάν και καθολικής παροχής υπηρεσιών υγείας των συμπολιτών μας. Με τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, διεκδικούμε τη στελέχωση των κλινικών  και τη διευκόλυνση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο έργο του. Αποτελεί για εμάς πρωτεύον ζήτημα, η λήψη συγκεκριμένων κινήτρων (οικονομικά, στεγαστικά και επιστημονικά) για τις περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί αποβαίνουν άγονοι, όπως στο Ρέθυμνο.

Το ΠΑΣΟΚ που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε το ΕΣΥ, θα σταθεί απέναντι στις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ «κερδίζει συνεχώς έδαφος». Αρκούν όμως τα στοιχεία αυτά για να απειληθεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταγράψει εκλογικά σημαντική αύξηση των ποσοστών του. Βρισκόμαστε σε σταθερή ανοδική πορεία στην κοινωνία, κάτι το οποίο αποτυπώνεται δημοσκοπικά και θέλουμε να καταγραφεί και στην κάλπη στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αγωνιζόμαστε με το πρόγραμμα και τις θέσεις μας, εντός και εκτός Βουλής, ώστε να είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλουμε να είμαστε η αξιόπιστη και χρήσιμη αντιπολίτευση, που θα την επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός. Η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ταβάνι. Και φανταστείτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μία παράταξη που κάποιοι θεωρούσαν ότι έκλεισε τον κύκλο της. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι εδώ, ανανεωμένο, με ρεαλιστικό και ορθό λόγο, χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς.

Πιστεύετε σε μια συνεργασία των ευρύτερων κεντροαριστερών σχημάτων ή θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αποτελέσει ένα κεντρικό πόλο μέσα στα επόμενα χρόνια;

Στόχος μας είναι, αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και φαίνεται και στην κοινωνία, ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, να καταγραφεί και στις ευρωεκλογές.

Η επόμενη μέρα των εκλογών είναι μια άλλη μέρα. Θα απευθύνουμε προσκλητήριο στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε επίπεδο κοινωνίας – με στόχο ένα μέτωπο που θα αποτελέσει τη βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι λέμε «ναι» και στις συγκολλήσεις κομμάτων. Η παράταξη μας συνομιλεί με τη βάση της κοινωνίας και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι προοδευτικών πολίτες να συμπλεύσουν μαζί μας.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο το οποίο το ελληνικό κράτος οφείλει στους πολίτες της Κρήτης. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα και ειδικότερα για το μεγαλύτερο τμήμα του  «Κίσσαμος – Χανιά – Χερσόνησος», το οποίο και μας αφορά, ότι μετά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας, ότι το Υπουργείο επιτάχυνε τις διαδικασίες.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πρόοδο των εργασιών και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί, δεδομένου ότι αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης,  μεγίστης σημασίας τόσο για την οδική ασφάλεια των πολιτών όσο και για τη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού.  

Μείζον ζήτημα του Ρεθύμνου είναι η διασύνδεση του με τις πύλες εισόδου – εξόδου της Κρήτης και κυρίως με τα δύο αεροδρόμια. Στα Χανιά οδηγεί ένας πεπαλαιωμένος και επικίνδυνος δρόμος και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος, είναι απομακρυσμένο, σχεδόν απαγορευτικό για τους Ρεθεμνιώτες με βάση το σημερινό οδικό δίκτυο. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Τροχοπέδη αποτελεί διαχρονικά για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η δυσχερής διασύνδεση του Ρεθύμνου με τις πύλες εισόδου – εξόδου της Κρήτης.

Είναι ζωτικής σημασίας για το Ρέθυμνο, η επιτάχυνση της κατασκευής του ΒΟΑΚ που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και συγχρόνως ζητούμενο είναι η παράλληλη κατασκευή του οδικού άξονα Σούδα -  αεροδρόμιο Χανίων. Αποτελεί πάγιο αίτημα και διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ