ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιώργης Μαρινάκης: «Στους δύσκολους καιρούς, πρέπει να είμαστε ακόμη καλύτεροι»

0
  • Ο ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Με σημαντικά έργα για την πόλη και τους οικισμούς να αποτελούν προτεραιότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και με ένα νέο νόμο για την λειτουργία των ΟΤΑ να αλλάζει σημαντικά την διοικητική διαδικασία των δήμων, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ξεκινά με φόρα για την νέα του θητεία, δηλώνοντας για άλλη μια φορά έτοιμος για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Η ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής Ρεθύμνου για την περίοδο 2024 – 2028 έγινε το βράδυ της Παρασκευής με κάθε επισημότητα στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Η ανάληψη των καθηκόντων για την νέα θητεία γίνεται και τυπικά την Πρωτοχρονιά και έως τότε ο Δήμαρχος αναμένεται να έχει καταλήξει και στο σχήμα των Αντιδημάρχων. Την πρώτη Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου 2024, θα αναδειχθεί το προεδρείο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθως θα ψηφιστεί σε μια επόμενη συνεδρίαση του σώματος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ αλλά και ο καθορισμός του Προέδρου και των εκπροσώπων του δήμου στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Με αφορμή τις τυπικές διαδικασίες αλλά και το ουσιαστικό της υπόθεσης που αφορά τα ζωτικής αναπτυξιακής σημασίας επόμενα πέντε χρόνια για τον Δήμο Ρεθύμνου, ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης απαντά σε σειρά ερωτήσεων, δίνοντας το στίγμα της «επόμενης ημέρας» βάζοντας προτεραιότητες, επιβεβαιώνοντας πολιτικές επιλογές που παρουσίασε προεκλογικά και ενημερώνοντας τους πολίτες για την στρατηγική που θα ακολουθήσει μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για την νέα πενταετία που αρχίζει 1η του έτους;

Βασική προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής είναι να εκτελέσει ένα μεγάλο πρόγραμμα σημαντικών έργων για την πόλη και τους οικισμούς. Πρωτίστως όμως, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δημοτικού συστήματος και στη δυνατότητά του να παρεμβαίνει και να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή στον τόπο μας, κάτι το ποίο δεν είναι δεδομένο.   

Ποιο έργο της πόλης έχει για σας μεγαλύτερη βαρύτητα και θέλετε να το έχετε ολοκληρώσει έως το 2028 και γιατί;

Αυτή την περίοδο, είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε επίπεδο πλήρους ετοιμότητας η εκτέλεση εμβληματικών έργων όπως η κατασκευή Υπόγειου Παρκινγκ στην πλατεία 4ων Μαρτύρων και η βιοκλιματική της ανάπλαση. Εντούτοις, εξίσου σημαντικά έργα για την πόλη είναι η ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και η προστασία- ανάδειξη του Φρουρίου Φορτέτζα. Πρόκειται για έργα συνολικού Προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ποια έργα των οικισμών είναι για σας τα πιο κρίσιμα καθιθα τα βάλετε σε πρώτη γραμμή υλοποίησης την νέα περίοδο;

Η οικιστική πίεση που δέχεται η πόλη, αναδεικνύει ολοένα και εντονότερα την αναγκαιότητα αναβάθμισης των Οικισμών μας. Εξέλιξη που προϋποθέτει επιτακτικά την επίλυση θεμάτων διαχείρισης των λυμάτων και των δικτύων ύδρευσης όλων των Οικισμών. Γι’ αυτό και θεωρούμε μεγάλη επιτυχία το ολιστικό πρόγραμμα που εξασφαλίσαμε για το Ρέθυμνο το οποίο, όπως έχει ήδη επισημανθεί, θα εκτελεστεί μέσω της  ΔΕΥΑΡ.

Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει για την νέα περίοδο και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Ομολογουμένως, η νέα περίοδος προοιωνίζεται  πολύ δύσκολη διότι συντρέχουν δύο αντίρροπα δεδομένα: αφενός,  η οικονομική πίεση  που υφίστανται οι πολίτες, ειδικά οι μισθωτοί και, αφετέρου, το αυξημένο κόστος διαβίωσης.  Θα καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ομαλή  λειτουργία του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ χωρίς να πιέσουμε υπέρμετρα τους ασθενέστερους, κοινωνικά και επαγγελματικά, συμπολίτες μας. Επαναλαμβάνω αυτό που πρώτος είπα και, ευτυχώς, το θέτει πλέον και η ΚΕΔΕ: Δεν νοείται να καρπώνεται το κράτος το τέλος διαμονής των επισκεπτών. Με τα συγκεκριμένα έσοδα, θα μπορούμε, οι τουριστικοί Δήμοι , να εξορθολογίσουμε ή και να μειώσουμε την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην αναβάθμιση του Δήμου και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Οι αλλαγές που προέκυψαν από το νέο νόμο που διέπει την λειτουργία των ΟΤΑ, θα διευκολύνουν ή θα δυσκολέψουν το έργο ενός δήμου και σε ποιους τομείς;

Ευτυχώς, στο Δήμο Ρεθύμνης είχαμε προσβλέψει αυτή την εξέλιξη κι έτσι έχουμε ήδη απορροφήσει τα νομικά του πρόσωπα. Είναι μια  περίπλοκη διαδικασία, η οποία αναμφίβολα θα αναστατώσει τη λειτουργία των Δήμων.  Βέβαια, μας προβληματίζει κι εμάς η κατάργηση της Σχολικής Επιτροπής, η οποία ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» που εξασφάλιζε, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων. Από την άλλη, θεωρώ ότι η συγχώνευση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας ζωής σε μια Δημοτική Επιτροπή, είναι δύσκολη εξίσωση αφού μια 9μελής επιτροπή θα επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος αρμοδιοτήτων και ευθυνών.  Το συγκεκριμένο πρόβλημα σκέφτομαι να το αντιμετωπίσω, ανάλογα με το υπό μελέτη κάθε φορά  θέμα, με την εναλλαγή των τακτικών μελών με τους αναπληρωτές τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιμεριστεί η ευθύνη σε περισσότερους Δημοτικούς  Συμβούλους και θα αποδεσμευτεί ωφέλιμος χρόνος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα του ενδεχόμενου κατάργησης των ΔΕΥΑ;

‘Όπως γνωρίζετε, είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)  της χώρας. Θεωρώ πως ό,τι μέχρι τώρα έχει ακουστεί ή προταθεί, δεν αντιπροσωπεύει μια ορθή νομοθέτηση. Ας μην παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν το πόσιμο και αρδεύσιμο νερό και τη διαχείριση των υγρών  αποβλήτων. Εκτιμώ ότι με τη διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, η οποία θα ξεκινήσει όταν θα υπάρχει σχέδιο Νόμου,θα επιτευχθεί, με την επιχειρούμενη νομοθέτηση για τις ΔΕΥΑ,  μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και όχι η απορρύθμισή τους , η οποία φοβάμαι ότι αναπόφευκτα θα προκληθεί  σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε. 

Υπήρξε σημαντική ανανέωση στους αιρετούς που θα υπηρετήσουν το νέο σχήμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε τους νέους και πως τους παλαιότερους συνεργάτες σας; Έχετε καταλήξει στο νέο σχήμα, με το οποίο θα διοικήσετε;

Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να αξιοποιώ όλους τους Δημοτικούς  Συμβούλους με κριτήριο όχι μόνον τις ικανότητές  τους αλλά και τη διαθεσιμότητά τους σε χρόνο. Επιπλέον, εξέχουσα σημασία αποδίδω στη διατήρηση αρμονικής σχέσης και συνεργασίας τόσο μεταξύ των υπευθύνων αιρετών με τις υπηρεσίες στις οποίες προΐστανται όσο και μεταξύ τους. Είναι αλήθεια πως όλα αυτά τα χρόνια, ελάχιστες τριβές έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων αιρετών στη λειτουργία του Δήμου και θα ήταν μηδενικές, αν η Πολιτεία παρείχε στο Δήμο τους αναγκαίους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία του ώστε να μην υποχρεώνονται οι αιρετοί να διεκδικούν για την επαρκή υποστήριξη του τομέα ευθύνης τους περισσότερους πόρους απ’ όσους το δημοτικό σύστημα μπορεί να διαθέσει.

Ρίχνοντας μια ματιά στα 17 χρόνια που περάσατε ως πρώτος πολίτης του Ρεθύμνου για ποια ζητήματα αισθάνεστε περήφανος και ποια θεωρείτε ότι δεν είχαν την κατάλληλη αντιμετώπιση; Δηλαδή υπάρχει κάτι για το οποίο σήμερα θα λειτουργούσατε διαφορετικά;

Εκτιμώ ότι είναι πλέον πανθομολογούμενο το γεγονός ότι το Ρέθυμνο εξελίσσεται,  ως πόλη και ως Δήμος, κατακτώντας διαρκώς ευρωπαϊκές διακρίσεις,αναπτύσσεται και αναβαθμίζεται το «Επιχειρείν», δημιουργούνται υποδομές που συνάδουν με την προσπάθεια και τον κόπο όλων εκείνων που ζουν και επιχειρούν στο Δήμο μας, ενισχύεται σταθερά και ουσιαστικά η Εκπαίδευση με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων και αναβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα ζωής μας.  Επίσης, νομίζω όλοι αναγνωρίζουν ότι συνεχίσαμε, ως δημοτική αρχή, ό,τι καλό παραλάβαμε από την προηγούμενη και βελτιώσαμε ό,τι κρίναμε ότι έπρεπε να βελτιωθεί, έχοντας ως αξίωμα στη δράση μας; ότι πρέπει να σεβόμαστε το παρελθόν και να διασφαλίζουμε την αναπτυξιακή συνέχεια του Δήμου μας χωρίς να κοιτάζουμε πίσω, ακριβώς για να πηγαίνουμε μόνο μπροστά.  Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι επιτύχαμε σε ικανοποιητικό βαθμό  την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την εγκαθίδρυση μιας πεποίθησης σε όλους, ότι το δημοτικό σύστημα μπορεί αν κάνει λάθη αλλά συνειδητά δεν αδικεί κανέναν. Με αυτή την επισήμανση,   απαντώ στο  δεύτερο σκέλος τους ερωτήματός σας. Επιτρέψτε μου ακόμη να σας υπενθυμίσω πως έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής μιας δυναμικής δημοτικής ομάδας που διαχειρίστηκε τη μνημονιακή περίοδο και τα capitalcontrols καθώς και τις διαδοχικές κρίσεις, την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική, τις οποίες  ενέτεινε και εντείνει η ενεργειακή κρίση και οι εν εξελίξει εμπόλεμες συρράξεις στον ευρύτερη γειτονιά μας, με σκληρή δουλειά και ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, προστατεύοντας το Δήμο από δυσλειτουργία  και αδυναμία  εξυπηρέτησης των αναγκών των δημοτών.   Θα αναφέρω μόνον ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Παρότι  ο Δήμος Ρεθύμνης, με τα σημερινά του δεδομένα,  λαμβάνει το ¼ της ΣΑΤΑ που λάμβανε επί υπουργίας κ. Παυλόπουλου για τον τότε Καποδιστριακό  Δήμο, πορεύεται χωρίς κλυδωνισμούς και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα  χρηματοδότησης απ’ όπου μπορεί να διεκδικηθεί (ευρωπαϊκά, εθνικά περιφερειακά προγράμματα κλπ).

Πως είναι η καθημερινότητα του δημάρχου Ρεθύμνου; Περιγράψτε μας μια τυπική σας μέρα.

Η καθημερινότητα μου… Ένα αέναο κυνηγητό του χρόνου αφού ως Δήμαρχος, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, του ΣΕΔΗΚ, προσφάτως και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ως Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, οφείλω όλη την ημέρα να ακούω, να διαβάζω, να ενημερώνω και να ενημερώνομαι. Το μόνο καλό είναι πως με τόσες αρμοδιότητες και ευθύνες, πραγματικά δεν  καταλαβαίνω πώς περνά ο χρόνος.

Τι σας έχει χαρίσει αλλά και τί σας έχει στερήσει όλα αυτά τα χρόνια το αξίωμα του δημάρχου;

Νοιώθω ηθική ικανοποίηση που απολαμβάνω εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών και συνεργατών ανά τη χώρα. Με ενδιαφέρει και με χαροποιεί ιδιαιτέρως η καλή σχέση και αλληλεπίδραση με  συμπολίτες που χωρίς να ζητούν τίποτε για τον εαυτό τους,  που επιβεβαιώνουν όσα καλά συμβαίνουν στο Ρέθυμνο με ένα χαμόγελο και ένα «ευχαριστώ». Με λυπεί η στέρηση της δυνατότητας να διαθέτω το λιγοστό  ελεύθερο χρόνο μου όπως θα ήθελα και – επιτρέψτε μου να πω-  οικονομικών πόρων, αλλά ευτυχώς η  οικογένειά μου στο θέμα αυτό τα έχει καταφέρει ώστε να μην με έχει ανάγκη.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους συνεργάτες ενόψει της νέας θητείας;

Στους δύσκολους καιρούς , πρέπει να είμαστε ακόμη καλύτεροι. Και σε τούτη τη θητεία που προοιωνίζεται δύσκολη, όλοι μπορούν να συμβάλλουν ενεργά και γόνιμα. Σε ότι με αφορά,  θα ήθελα να είναι βέβαιοι-ες ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους, θα συνεχίσω να πιστεύω στις δυνατότητες τους και να νοιώθω ως τον δικό τους πατέρα που ξέρει να επιβραβεύει αλλά και να διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους συμπολίτες μας με την ευκαιρία της νέας αρχής;

Σε τούτο τον τόπο, είμαστε όλοι σαν μια μεγάλη οικογένεια που τα μέλη της παρότι διαφορετικά και ξεχωριστά, μοιράζονται την ίδια αγάπη, τα ίδια αλληλέγγυα αισθήματα και την ίδια επιθυμία να διαπιστώνουν και να βιώνουν καθημερινά την πρόοδο, την ευημερία και την προκοπή.  Μας εμπιστεύτηκαν για μία ακόμη θητεία,  την επιδίωξη και επίτευξη αυτών των κοινών στόχων. Με εντιμότητα και ειλικρίνεια τους διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου  Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας ώστε να στηρίξουμε την ανάπτυξη του τόπου και να παράσχουμε στη νέα γενιά όλα όσα αξίζει. Τα παιδιά μας διαθέτουν το μορφωτικό επίπεδο, την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση που έχει ανάγκη το Ρέθυμνο και οι άνθρωποί του. Θέλουμε , να νοιώθουν ότι ο τόπος που τα γέννησε και τα ανάθρεψε, μπορεί να εξασφαλίσει και να τους προσφέρει δυνατότητες να μεγαλουργήσουν, ώστε να επιστρέφουν στη γενέθλια γη και να συνδράμουν με την γνώση, την καλή τους ανατροφή, τη φαντασία, τη φρεσκάδα και την ορμή της νιότης τους, στην εξέλιξή του Ρεθύμνου και τη διαρκή μεταμόρφωσή του  σε ένα τόπο που ξέρει να ζει, να προσφέρει, να μοιράζεται, να δημιουργεί.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι σε όλους και όλες  Καλές Άγιες Ημέρες και μια Νέα Χρονιά που θα δικαιώσει κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια και θα εκπληρώσει στόχους ευγενείς και ωφέλιμους για μας, τους αγαπημένους μας και τον τόπο μας.  

Γιώργης Μαρινάκης

Δήμαρχος Ρεθύμνης 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ