ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΚΡΗΤΗ

ΟΣΔΕ: Πήρε παράταση η ενεργοποίηση – Ασφυκτική πίεση στα ΚΥΔ, που ζητούν παράταση έως τον Δεκέμβριο - Νέες διευκολύνσεις για τους παραγωγούς

0

 Περισσότερο χρόνο για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026 δίνει η ΑΑΔΕ, ενώ απλοποιεί τη διαδικασία δήλωσης αγροτεμαχίων έως 10 στρέμματα και αναλαμβάνει αυτόματα συγκεκριμένες διορθώσεις στα στοιχεία ακινήτων

Παράταση στην προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2026, γνωστής και ως δήλωσης ΟΣΔΕ, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, μεταθέτοντας την καταληκτική ημερομηνία για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026. Παράλληλα, προχωρά σε αλλαγές που διευκολύνουν τους παραγωγούς στη δήλωση των αγροτεμαχίων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση του ΑΤΑΚ και του ΚΑΕΚ, αλλά και τη διόρθωση αναντιστοιχιών στα στοιχεία των ακινήτων. 

Οι νέες ρυθμίσεις αποφασίστηκαν από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, με βασικό στόχο να περιοριστούν τα πρακτικά εμπόδια κατά την υποβολή των αιτήσεων και να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία, ώστε να καταβληθεί η προκαταβολή των αγροτικών ενισχύσεων στις 30 Νοεμβρίου 2026.

Έως τις 10 Νοεμβρίου η προθεσμία για το ΟΣΔΕ

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της ΕΑΕ 2026 ορίζεται η Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, πρόκειται για το απώτατο χρονικό όριο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκαιρη καταβολή της προκαταβολής των ενισχύσεων στο τέλος του μήνα.

Έντονη πίεση στα ΚΥΔ – Ζητούν παράταση έως τον Δεκέμβριο

Την ίδια ώρα, ασφυκτική πίεση περιγράφουν ότι δέχονται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), καθώς οι διαδοχικές παρατάσεις λίγων ημερών δεν φαίνεται να διευκολύνουν ουσιαστικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι άνθρωποι των ΚΥΔ εκτιμούν ότι η μετάθεση της προθεσμίας ανά δεκαήμερο δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές δυσκολίες της διαδικασίας, αλλά παρατείνει την αγωνία και την ένταση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους παραγωγούς.

Όπως επισημαίνουν, θα έπρεπε εξαρχής να έχει δοθεί μία ενιαία και επαρκής παράταση έως τον Δεκέμβριο, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των δηλώσεων, χωρίς τη συνεχή πίεση των ασφυκτικών προθεσμιών. Η τακτική των διαδοχικών δεκαήμερων παρατάσεων, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, δεν αποσυμπιέζει την κατάσταση, αλλά εντείνει την πίεση στα ΚΥΔ, που καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο αιτήσεων μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αγροτεμάχια έως 10 στρέμματα: Δήλωση με ΑΤΑΚ αντί ΚΑΕΚ

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τα ακίνητα σε περιοχές όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο. Για ακίνητα έως 10 στρέμματα, όπως αυτά προκύπτουν από την Περιουσιακή Κατάσταση του έτους 2027 (ΑΤΑΚ - Ε9), δίνεται πλέον η δυνατότητα να δηλώνεται μόνο ο ΑΤΑΚ, χωρίς να απαιτείται και η αναγραφή του ΚΑΕΚ.

Η δυνατότητα αυτή ισχύει τόσο για ιδιόκτητα όσο και για εκμισθωμένα ακίνητα. Το όριο των 10 στρεμμάτων αφορά τη συνολική έκταση του ακινήτου και όχι το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Ωστόσο, όταν ένα αγροτεμάχιο αποτελείται από περισσότερα ακίνητα, για ορισμένα από τα οποία δηλώνεται ΚΑΕΚ και για άλλα ΑΤΑΚ, θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή ψηφιοποίηση των αντίστοιχων τμημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα διενεργούνται σωστά οι έλεγχοι νόμιμης κατοχής και επικάλυψης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει η ΑΑΔΕ για παραγωγό ο οποίος θέλει να δηλώσει αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων, με μία καλλιέργεια, όπως το βαμβάκι. Το αγροτεμάχιο αποτελείται από πέντε ακίνητα: ένα 15 στρεμμάτων, ένα 11 στρεμμάτων, ένα 4 στρεμμάτων, ένα 8 στρεμμάτων και ένα 7 στρεμμάτων.

Για τα τρία πρώτα, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, δηλώνεται ΚΑΕΚ, ενώ για τα δύο τελευταία, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων, μπορεί να δηλωθεί ΑΤΑΚ.

Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται δύο χωριστές ψηφιοποιήσεις: μία για το τμήμα που τεκμηριώνεται με τους ΚΑΕΚ, εφόσον τα ακίνητα είναι συνεχόμενα, και μία για το τμήμα που τεκμηριώνεται με τους ΑΤΑΚ, επίσης εφόσον τα αντίστοιχα ακίνητα είναι συνεχόμενα. Η πρώτη ψηφιοποίηση μπορεί να φτάνει έως τα 30 στρέμματα και η δεύτερη έως τα 15 στρέμματα, ώστε να πραγματοποιείται ορθά ο έλεγχος επικάλυψης ποσοστού 55%.

Η νέα λειτουργικότητα της εφαρμογής αναμένεται να είναι διαθέσιμη στους χρήστες έως τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026.

Αυτόματη διόρθωση από την ΑΑΔΕ όταν ο ΑΤΑΚ έχει μικρότερη έκταση από τον ΚΑΕΚ

Παρέμβαση προβλέπεται και για τις περιπτώσεις όπου η έκταση ενός ιδιόκτητου και ιδιοχρησιμοποιούμενου ακινήτου, όπως εμφανίζεται στο Ε9 του 2027, είναι μικρότερη από εκείνη που προκύπτει από τον αντίστοιχο ΚΑΕΚ.

Μέχρι σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε υποχρέωση διόρθωσης της Περιουσιακής Κατάστασης, ώστε η έκταση που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ να ταυτίζεται με εκείνη του Κτηματολογίου. Με τη νέα ρύθμιση, η διόρθωση θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ, χωρίς η συγκεκριμένη αναντιστοιχία να εμποδίζει την οριστικοποίηση της αίτησης.

Η διευκόλυνση αφορά ακίνητα που δεν έχουν διαγραφεί από την Περιουσιακή Κατάσταση του παραγωγού μετά τις 31 Μαΐου 2026, για παράδειγμα λόγω μεταβίβασης.

Συγκεκριμένα:

    Η αίτηση του παραγωγού θα οριστικοποιείται κανονικά.

    Δεν θα απαιτείται από τον παραγωγό η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

    Η έκταση του ακινήτου στην Περιουσιακή Κατάσταση θα προσαρμόζεται από την ΑΑΔΕ βάσει της έκτασης που προκύπτει από τον ΚΑΕΚ.

Η αυτόματη προσαρμογή θα γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2027, εφόσον ο παραγωγός δεν έχει υποβάλει μέχρι τότε τροποποιητική δήλωση Ε9.

Σύσταση για άμεση υποβολή και εξουσιοδότηση μέσω myAADE

Η ΑΑΔΕ καλεί όσους παραγωγούς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της ΕΑΕ 2026 ή δεν έχουν εξουσιοδοτήσει φορέα υποβολής να προχωρήσουν άμεσα, χωρίς να περιμένουν τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.

Η εξουσιοδότηση προς τον φορέα υποβολής γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην εφαρμογή «Μητρώο & Επικοινωνία» και στην επιλογή «Εξουσιοδοτήσεις». Οι παραγωγοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία θα λάβουν και υπενθυμιστικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των παραγωγών που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την υποβολή ή δεν έχουν προχωρήσει στην εξουσιοδότηση.

Με τις νέες παρεμβάσεις, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να διευκολύνει την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δίνοντας παράταση στην προθεσμία, επιτρέποντας τη χρήση μόνο του ΑΤΑΚ για ακίνητα έως 10 στρέμματα και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων. Στόχος είναι να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία ενόψει της καταβολής της προκαταβολής των αγροτικών ενισχύσεων στις 30 Νοεμβρίου.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΗΤΗ

ΟΣΔΕ: Πήρε παράταση η ενεργοποίηση – Ασφυκτική πίεση στα ΚΥΔ, που ζητούν παράταση έως τον Δεκέμβριο - Νέες διευκολύνσεις για τους παραγωγούς

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ