ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πέπη Μπιρλιράκη: «Δεν μπορεί κανείς να βρει πουθενά τέτοια συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία όσο μέσα από μια αυτοδιοικητική θέση»!

0

Η επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη βάζει τελεία στην αυτοδιοικητική της διαδρομή. Όπως είναι γνωστό, δεν ήταν υποψήφια δημοτικός σύμβουλος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο, είχε αποφασίσει πως η ώρα της αποχώρησης από το Δημαρχείο είχε φτάσει.

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τα 17 χρόνια πορείας με την «Νέα Αντίληψη» στον Δήμο Ρεθύμνου. Ένας απολογισμός για όσα προσπάθησε, όσα ευτύχησε και όσα δεν πρόλαβε να υλοποιήσει μέσα από μια δύσκολη διαδρομή σε θέσεις ευθύνης όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, που για πολλά χρόνια, ωστόσο, θα φέρουν την «σφραγίδα» της.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί

Γιατί αποφασίσατε να βάλετε τελεία ως προς την συμμετοχή σας στην Δημοτική Αρχή του Ρεθύμνου;

Πρόκειται για προσωπική πεποίθηση που την έχω αναφέρει και στο παρελθόν:

Μετά από 4 θητείες και 17 χρόνια υπηρεσίας μου στον τόπο και τους συμπολίτες μου, θεωρώ ότι πρέπει να παραδώσω τη σκυτάλη στις νέες γενιές.

Η αποχώρηση σας σημαίνει παύση κάθε ενασχόλησης με τα κοινά; Δεν θα έχετε στο εξής οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή;

Δεν θυμάμαι περίοδο της ζωής μου που να μην βρίσκομαι σε ομάδα εργασίας για τα κοινά. Ιδιαίτερα μετά το δέσιμο που έχω με όλους και όλα μετά από αυτή τη μακρά περίοδο, θεωρώ αδιανόητο να σταματήσει το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη αυτών που έχω συμμετάσχει και αυτών που ακολουθούν.

Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το αύριο, ξέρω όμως ότι όσο έχω δυνατότητες θα προσφέρω ότι μπορώ.

Υπήρξατε συνολικά 17 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου, εκ των οποίων τα περισσότερα Αντιδήμαρχος με αντικείμενο τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ως προς το πως λειτουργεί το όλο σύστημα στην αυτοδιοίκηση, τι σας αφήνει ως εμπειρία που θα θέλατε να μοιραστείτε με τον κόσμο;

Η θέση του δημοτικού συμβούλου είναι η πιο άμεση σχέση του πολίτη με τους συμπολίτες του και, συγχρόνως και με το κέντρο διοίκησης.

Είναι εξαιρετική αίσθηση να λειτουργείς ως η επικοινωνία του πολίτη με τον Δήμαρχο και το δημοτικό σύστημα, παράλληλα δε, να μεταφέρεις στους πολίτες όλα όσα γίνονται εκεί μέσα, τις προσπάθειες που γίνονται και να εξηγείς την κάθε δράση, επιτυχία , αποτυχία και τους λόγους για όλα αυτά.

Ο πολίτης κατανοεί, αρκεί να έχει επικοινωνία, κι αυτό θεωρώ ως υπέρτατο καθήκον όλων των αιρετών.

Επίσης, λέω πάντα ότι δεν μπορεί κανείς να βρει πουθενά τέτοια συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία όσο μέσα από μια αυτοδιοικητική θέση.

Γι’ αυτό και το συστήνω ανεπιφύλακτα, ιδιαίτερα στους νέους.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή της αυτοδιοικητικής σας πορείας και ποια η καλύτερη;

Οι στιγμές απογοήτευσης, πίκρας, κούρασης, υπήρξαν αλλά ήταν λίγες .

Οι χειρότερες ήταν πάντα οι στιγμές που ένιωθα μόνη, προσπαθώντας να κάνω κατανοητό ένα όραμα δικό μου ή της ομάδας μας. Ξέρετε, οι δημοτικοί σύμβουλοι, (πόσο μάλλον οι Δήμαρχοι), οι πρόεδροι κοινοτήτων, συλλόγων κλπ νιώθουμε μοναξιά, είναι δύσκολο να έχεις συμπορευτές σε ένα όραμα που φαίνεται πολύ μακρινό και δεν έχει απτά αποτελέσματα εξ αρχής. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για άμεσα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας, και θέλουν άμεση ανταπόκριση.

Επίσης ,πολύ κακές στιγμές ήταν όταν δεν καταφέρναμε να είμαστε συνεπείς σαν Δήμος σε κάποιον συνεργάτη μας ή ομάδα πολιτών, όσο κι αν παλεύαμε να ολοκληρώσουμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει γι’ αυτούς.

Οι καλύτερες, ήταν οι στιγμές  που εισέπραττα επιδοκιμασία από τους ανθρώπους που δεν ήξερα και που με συναντούσαν τυχαία : νέα κορίτσια, γιαγιάδες που μου έδιναν την ευχή τους, μετανάστες που με αποκαλούσαν με σεβασμό κα Πέπη στο δρόμο, νέα και μικρά παιδιά που με πλησίαζαν και με ρωτούσαν με εμπιστοσύνη για διάφορα θέματα.

Παράλληλα, η εκτίμηση που εισέπραττα σε Ελλάδα και εξωτερικό όταν παρουσίαζα το Ρέθυμνο, και ως τουριστικό προορισμό και ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα ( Civitas, Incircle κλπ),στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Κίνα κλπ

Αξιολογώντας τον εαυτό σας, που θεωρείτε πως πετύχατε τα περισσότερα και που θεωρείτε πως δεν τα καταφέρατε όπως θα θέλατε;

Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λίγα λόγια…

Ο Πολιτισμός υπήρξε για μένα ένας τομέας που μου έδωσε και μου πήρε πολλά  Αν και στον Δήμο συμμετείχα για να δουλέψω για τον Τουρισμό, ο κ. Μαρινάκης μου εμπιστεύτηκε τον Πολιτισμό παράλληλα, κάτι που βοήθησε και τους δύο τομείς. Μόνο που,

Αισθάνομαι ότι  ο Πολιτισμός, μοιραία, μονοπώλησε το χρόνο και τις προσπάθειές μου τα πρώτα χρόνια, καθώς αισθανόμουν μεγάλο το βάρος της πολιτιστικής ιστορίας του Ρεθύμνου, και φυσικά τη σωστή συνέχιση των σημαντικών θεσμών του τόπου : Αναγεννησιακό, Γιορτή Κρασιού , Καρναβάλι, και πολλά άλλα…

Νιώθω ευλογημένη γιατί βρήκα συμπορευτές στο όραμα, και μάλιστα τα πρώτα χρόνια με δύσκολες συνθήκες …τους ευχαριστώ όλους από το βάθος της καρδιάς μου, γιατί μοιράστηκαν δύσκολες στιγμές…

Από το 2007 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει,

Σεβαστήκαμε την μέχρι τότε παρακαταθήκη, και προσπαθήσαμε να εξελίξουμε, να εμπλουτίσουμε, να εκσυγχρονίσουμε. Πιστεύοντας στην παραγωγή πολιτιστικών δράσεων που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο ποικιλοτρόπως, δουλέψαμε σε ομάδες εργασίας για τον κάθε τομέα, ξεκινούσαμε από το ντόπιο δυναμικό πάντα, καλλιτεχνικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, και εμπλουτίζαμε με σημαντικούς συντελεστές εκτός Κρήτης όπως ομογενείς, αδελφοποιημένες πόλεις, επώνυμους ειδικούς κάθε τέχνης, πάντα σεβόμενοι τη σχέση :  κόστος- ποιότητα.

Είχα την τύχη να είμαι αυτή που οργάνωσε τα εγκαίνια της Πλατείας Μικρασιατών , του Σπιτιού Πολιτισμού, και των άλλων κτιρίων της,

Έζησα τη μετάβαση της γκαλερί Κανακάκη σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης,συμμετείχα στον αρχικό σχεδιασμό του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, στην ολοκλήρωση και εγκαίνια του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, στο Σχολικό Μουσείο Αμνάτου, και εκατοντάδες εκδηλώσεις στην πόλη, τα χωριά μας, την Κρήτη και εκπροσώπησή μας στο εξωτερικό. Παρουσίασα το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι δεκάδες φορές, με κορωνίδα την Φλωρεντία και την Βενετία.

Από τα πράγματα που δεν πρόλαβα είναι να ταξιδέψει ο Τάκης Χάσικος με την ομάδα του «Νάτα Κεφάτα» ως καλεσμένοι του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού, κάτι που είχα κανονίσει την χρονιά που ο Τάκης έφυγε από τη ζωή.

Υπάρχουν επίσης πολλές προσωπικότητες που θα ήθελα να απονείμω ένα ευχαριστώ στο πελώριο έργο τους ως αντιδήμαρχος , εκπρόσωπος των Ρεθεμνιωτών, ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω ως εθελόντρια σε μελλοντικές τέτοιες δράσεις. Η Μαρία Μαραγκού, ο Γιώργος Κουμεντάκης και η αείμνηστη Σοφία Κοκοσαλάκη είναι κάποιοι απ’ αυτούς.

Στον Τουρισμό προσπάθησα να εκπροσωπήσω τις απόψεις των επαγγελματιών του Τουρισμού σε κάθε απόφαση που έβγαινε από επιτροπή του Δήμου, δηλαδή Χρήσεις Γης, Ποιότητα Ζωής, Λιμενικό Ταμείο, ΓΠΣ κλπ.

Παράλληλα μπήκαν πιστεύω οι βάσεις για ένα οργανωμένο τομέα που εκπροσωπεί επάξια το  Ρέθυμνο ως σημαντικό τουριστικό προορισμό :

-η Επιτροπή Τουρισμού με εκπροσώπηση όλων των επαγγελματιών,

-ο ετήσιος Επιχειρηματικός σχεδιασμός για τη διαχείριση και την προβολή,

-η Τεχνολογία και καινοτόμες δράσεις που μας ανέδειξαν σ’ όλη την Ελλάδα .

Η επόμενη μέρα για τους νέους υπεύθυνους θα είναι πιστεύω πιο εύκολη, μέσα σ’ ένα καλά οργανωμένο σύστημα, έτοιμο για περαιτέρω ανάπτυξη με βάση τις σύγχρονες τάσεις.Έχουμε τον σεβασμό του Υπουργείου Τουρισμού και όλων των Πανελλήνιων φορέων, λόγω της σοβαρής και μετρημένης παρουσίας μας, των δράσεών μας και των αποτελεσμάτων μας.

Αντίθετα,

-Δεν έχω μπορέσει να ξεκινήσω ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού την πραγματοποίηση του οράματος για τον χειμερινό τουρισμό, αν και φτάσαμε 2 φορές πολύ κοντά με τη βοήθεια της επιτροπής Τουρισμού και του Δημάρχου. Αυτό σίγουρα θα με απασχολήσει και στο μέλλον, ως ξενοδόχο, γιατί πιστεύω πολύ στα θετικά αποτελέσματα που θα δώσει .Οι υποδομές που ετοιμάζονται για την επόμενη πενταετία σε Ρέθυμνο και Κρήτη, θα στηρίξουν την υλοποίηση του.

Συμμετείχα ενεργά και στην προσπάθεια για την ακτοπλοϊκή μας σύνδεση με τον Πειραιά. Φανταστείτε, υλοποίησα την εκδήλωση της άφιξης του «Αίολος Κεντέρης» καθώς και του «ΕΛΛΗ Τ»

-Δεν πρόλαβα να προχωρήσω στην πλήρη διοργάνωση του τομέα Εθελοντισμού, ο οποίος είχε αυξανόμενη ορμή όταν ξεκίνησε η αναχαίτιση των πάντων από τον covid.

Έχουμε σοβαρές δράσεις στο ενεργητικό μας, ως Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης στο οποίο έχω την τιμή να είμαι υπεύθυνη από την ίδρυσή του.

Το ΡΕΘελοντώ, στοχεύει να γίνει ο άξονας που θα στηρίζει κάθε μικρή ή μεγάλη εθελοντική ομάδα και  διοργανώνει και δράσεις του Δήμου.

Πάνω απ’ όλα θέλει να είναι το σημείο που μπορεί να απευθυνθεί κάθε πολίτης που θέλει να προσφέρει.

Ξεκινήσαμε αυθόρμητα, και τώρα προχωράμε στην εκπόνηση σχεδίου διοικητικής οργάνωσης που θα βοηθήσει στην στέρεη υποδομή του δικτύου, καθώς και τη στέγασή μας.

-Ένας άλλος αγαπημένος τομέας που υπηρέτησα, η Υπηρεσία Πρασίνου, μου άφησε πολλά κατάλοιπα, έχοντας την ευθύνη για 2 χρόνια, έχοντας μάθει πολλά, έχοντας αγαπήσει το αντικείμενο της φροντίδας του περιβάλλοντος σε πόλη και χωριά.

Εγκαινιάσαμε την ένωση του Δημοτικού μας Κήπου με το Βοτανικό Πάρκο Παν/μίου Κρήτης και τη  λειτουργία της Παιδικής Χαράς και του Αναψυκτηρίου του Κήπου μας, καθώς και φυτεύσεις σε μέρη της πόλης που τώρα συγκινούμαι να βλέπω…

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που δεν πρόλαβα να απολαύσω την υλοποίησή τους όσο ήμουν στο Δήμο, γιατί έχουν σχεδιαστεί αλλά δεν ήταν ώριμα. Βίωσα  όμως άλλα που δεν ήταν αναμενόμενα, αλλά λόγω δουλειάς ή συγκυριών υλοποιήθηκα . Ελπίζω να απολαύσω ως πολίτης την υλοποίηση αυτών που συμμετείχα στον αρχικό σχεδιασμό, και να καμαρώνω για την συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία τους .

Αποχωρώντας τι θα θέλατε να πείτε σε όποιο αναλάβει τον τομέα πολιτισμού και τι σε αυτόν που θα αναλάβει τον τομέα του τουρισμού;

Να ξέρουν ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να τους στηρίξουν και να πλαισιώσουν τις προσπάθειές τους. Συνέργιες, συνεργασίες , ντόπιο δυναμικό, πάντα με βάση την ισόρροπη ανάπτυξη και πάντα με σωστό σχεδιασμό και επικοινωνία του έργου τους.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι τι κάνουν οι άνθρωποι που ψήφισαν.

Χρειάζονται όμως και εκπαίδευση, κάτι που είναι πιο απτό, όταν δίνουμε οι ίδιοι το παράδειγμα. Μόνο όταν εμείς οι ίδιοι ακολουθούμε το δρόμο που απαιτούμε από τους άλλους, τότε μπορεί να ακολουθήσουν.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 τι περίοδος αρχίζει για την Πέπη Μπιρλιράκη;

Κατ’ αρχάς , θα καμαρώσω το νέο Δημοτικό Συμβούλιο με τα νέα μέλη ,θα βοηθήσω όπου ζητηθεί στην ομαλή μετάβαση στη νέα θητεία.

Όσο για μένα,….αμέσως μετά τις σπουδές μου, ανέλαβα τη διεύθυνση ξενοδοχείου. Παράλληλα παντρεύτηκα και έγινα μητέρα τριών παιδιών.

Δεν έχω σταματήσει ποτέ να δουλεύω σε υπεύθυνες θέσεις, που εξαρτιόνταν άλλοι άνθρωποι από μένα, αλλά και ως εθελόντρια σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς. Όμως, η ψήφος εμπιστοσύνης και εντολής του πολίτη, έχει άλλο βάρος…  Στο Δήμο ήταν  πολύ βαρύ το κομμάτι ευθύνης.

Ειλικρινά, το μόνο που έχω ανάγκη και μου έχει λείψει, είναι μία περίοδος που δεν θα με κυνηγούν οι χρόνοι, οι διαδικασίες, οι κωδικοί, η πελώρια ευθύνη για αποφάσεις που αφορούν τους άλλους , τον τόπο μας και το μέλλον του.

 Προς το παρόν λοιπόν, λέω να μην σχεδιάσω τίποτα ακόμα. Θα είναι μία νέα εμπειρία, μετά από καιρό, για μένα…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ