ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζεται η τοποθέτηση των καφέ κάδων σε Ρέθυμνο και οικισμούς

0

Συνεχίζεται η τοποθέτηση των καφέ κάδων στους δρόμους και τις γειτονιές του Ρεθύμνου από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η δράση ενημέρωσης των δημοτών μέσω έντυπου υλικού που θα εξηγεί την σωστή χρήση των καφέ κάδων.

Ο καφέ κάδος που σύντομα θα πάει σε κάθε γειτονιά του Ρεθύμνου, είναι ο κάδος μέσα στον οποίο συλλέγουμε τα οργανικά μας βιοαπόβλητα. Ουσιαστικά είναι ο τρόπος, με τον οποίο ξεκινάει η διαδικασία κομποστοποίησης, δηλαδή ο φυσικός και άμεσος τρόπος ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «σκουπίδια», χωρίς καμία επιβάρυνση για τη φύση, σε λίπασμα εξαιρετικά χρήσιμο για όλους.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στον καφέ κάδο συλλέγονται οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή των παραπάνω υλικών  σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή όπως αλλιώς το λένε κομπόστ.

Βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) ορίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

O αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση των καφέ κάδων τόνισε ότι η χωριστή διαλογή των οργανικών αποβλήτων έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος και για την πρόοδο του δήμου μας, ενώ από τους δημότες του Ρεθύμνου ζήτησε την κατανόηση και τη συνεργασία τους προκειμένου αυτή η νέα προσπάθεια να λειτουργήσει προς όφελος όλων. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «σήμερα ο δήμος Ρεθύμνου πληρώνει 25 ευρώ τον τόνο στον ΧΥΤΑ Αμαρίου και από το νέο χρόνο η τιμή αυτή να εκτοξευτεί στα 60-70 ευρώ, λόγω του τέλους ταφής και της λειτουργίας της νέας μονάδας στο Αμάρι».

1,7 ΚΙΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελεί πρόκληση για τους δήμους αλλά και ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός πιο ολοκληρωμένου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης που μπορεί να επιφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά και να συμβάλλει στην απομάκρυνση του υφιστάμενου συστήματος από τις παραδοσιακές, μη βιώσιμες προσεγγίσεις που έχουν ως βάση την υγειονομική ταφή.

Όσον αφορά τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) στο Δήμο Ρεθύμνης το μεγαλύτερο μέρος τους είναι σύμμεικτα και μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Αμαρίου. Αξίζει ωστόσο ν αναφερθεί ότι η μέση παραγωγή Αστικών Στερεών Αποβλήτων ανά κάτοικο στο δήμο Ρεθύμνου σύμφωνα με μετρήσεις του 2022 είναι περίπου 1,7 κιλά ανά μέρα, δηλαδή 620 κιλά ανά κάτοικο το έτος! Η μέση αυτή τιμή είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τη μέση ετήσια παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο που είναι ανά κάτοικο 1,41κιλά ανά μέρα, και συνολικά 514 κιλά ανά έτος και κάτοικο.

Δυστυχώς οι παραγόμενες ποσότητες ΑΣΑ στο Ρέθυμνο τείνουν αυξανόμενες, ενώ η χωριστή συλλογή και η ανακύκλωση βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή, περίπου το 15% των συνολικών παραγόμενων ΑΣΑ οδηγείται σε ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο 85% οδηγείται είτε ως σύμμεικτο ή ως υπόλειμμα προς ταφή.

ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ:

Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών

Υπολείμματα κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών

Προϊόντα αρτοποιίας

Δημητριακά, αλεύρι, κέικ, γλυκά

Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί, παχύρευστες κρέμες)

Υπολείμματα φαγητού (και μαγειρεμένων γευμάτων, χωρίς λάδια και λίπη)

Αυγά (και τα κελύφη)

Ξηροί καρποί και περιβλήματα

Κουκούτσια

Υπολείμματα και φίλτρα καφέ και τσάι (χύμα και σε χάρτινα φακελάκια)

Χάρτινες σακούλες, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας

Πριονίδια από μη επεξεργασμένο ξύλο

Στάχτη από τζάκι (καυσόξυλα)

Μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χόρτων από κήπους και γλάστρες, χώμα, γκαζόν

Προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία)

ΤΙ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ:

Υγρά απόβλητα τροφίμων, γάλα, χυμούς, ποτά

Κάψουλες καφέ (πλαστικές, αλουμινίου)

Σερβιέτες, πάνες

Ακαθαρσίες κατοικίδιων

Σακούλες ηλεκτρικής σκούπας

Αποτσίγαρα και στάχτες

Γυαλιστερά, χρωματιστά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά (π.χ. περιοδικά)

Πλαστικό, μέταλλο, γυαλί συσκευασίας

Υφάσματα, δέρματα κλπ

Μπαταρίες

Επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου

Άμμο, χαλίκια, πέτρες, οικοδομικά υλικά

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο χύδην ή σε βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες (όχι δεμένες)

Οι πλαστικές σακούλες να χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων και δεν τοποθετούνται στους καφέ κάδους.

Οι συσκευασίες να διαχωρίζονται από τα υπολείμματα τροφίμων και να τοποθετούνται στο σωστό κλάδο ανακύκλωσης. Επιτρέπεται η χρήση  βιοδιασπώμενης  σακούλας.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει ήδη προμηθευτεί μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος 1.200 εσωτερικούς κάδους χωρητικότητας 10lt, 160 κάδους των 140lt και 100 κάδους των 1.100lt αλλά και 2 οχήματα χωρητικότητας 16m³  που το ένα διαθέτει και σύστημα πλύσης κάδων κι έναν κλαδοτεμαχιστή.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ:

Α. Συλλογή πόρτα-πόρτα σε νοικοκυριά: Θα μοιραστούν 1.200 καφέ κάδοι 10 λίτρων σε αντίστοιχα νοικοκυριά για τη χωριστή συλλογή  των υπολειμμάτων κουζίνας

Β. Συλλογή πόρτα-πόρτα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος: Θα τοποθετηθούν ατομικοί καφέ κάδοι μηχανικής αποκομιδής 140 λίτρων εντός και πλησίον των επιχειρήσεων

Γ. Συλλογή από κοινόχρηστους χώρους και μεγάλους παραγωγούς (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης κλπ): Πλησίον των μεγάλων παραγωγών θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι 1.100 λίτρων προς αντικατάσταση μέρους των υφιστάμενων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων

Δ. Επίσης κάδοι των 1.100 λίτρων θα τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους προς εξυπηρέτηση των νοικοκυριών και στους χώρους που διεξάγονται λαϊκές αγορές 

Ε. Κάδοι των 140 lt θα τοποθετηθούν σε περιοχές με μικρότερο διαθέσιμο κοινόχρηστο χώρο και μικρότερη παραγωγή αποβλήτων

Κλείνοντας, θα πρέπει να θυμηθούμε  ότι η φύση από μόνη της δεν παράγει απορρίμματα. Έχει τους φυσικούς μηχανισμούς, ώστε αυτό που για έναν οργανισμό αποτελεί απόβλητο για κάποιον άλλο να θεωρείται χρήσιμο υλικό. Η δράση όμως του ανθρώπου επεμβαίνει σε αυτόν το φυσικό κύκλο. Η ανακύκλωση των υλικών λειτουργεί ανασταλτικά στο αποτέλεσμα αυτής της ανθρωπογενούς δράσης. Η ανακύκλωση των υλικών περιορίζει τις ποσότητες των απορριμμάτων, μειώνει την ανάγκη για εύρεση  νέων πηγών πρώτων υλών,  διευκολύνει τη διαχείρισή τους, μειώνει τη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας, προστατεύει τη δημόσια υγεία, προκαλεί αύξηση ζήτησης ανακυκλώσιμων υλικών, και μέσω της κυκλικής οικονομίας δημιουργεί νέες  θέσεις εργασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ