ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μείωση 70% στην φετινή παραγωγή ελαιολάδου

0

 ΣΥΝΤΡΙΒΗΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΩΝ – ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΕΣ

Στο 70% καταγράφεται η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στο Ρέθυμνο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη. Η φετινή χρονιά δεν εξελίσσεται όπως περίμεναν οι παραγωγοί, οι οποίοι διαπιστώνουν σοβαρό έλλειμμα στην σοδιά τους, οπότε δεν μπορούν να απολαύσουν την συγκυρία με τις εξαιρετικά καλές τιμές πώλησης του προϊόντος.

Φέτος, οι ελαιοπαραγωγοί  περίμεναν, ότι θα ήταν μειωμένη η παραγωγή. Δεν ανέμεναν, όμως, ότι θα ήταν μιας τέτοιας έκτασης. Ωστόσο, ο περσινός χειμώνας δεν έδωσε τις αναγκαίες βροχές και η συνεχιζόμενη ανομβρία προκάλεσαν το κυρίως πρόβλημα. Οι ελιές δεν κατάφεραν σωστή καρπόδεση, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον εμφανή και να προκαλούν απογοήτευση, αφού φέτος θα μπορούσαν όντως να έχουν οι αγρότες μια καλή «οικονομική ανάσα» λόγω των τιμών πώλησης.

Για ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο προκαλεί σοβαρά ζητήματα και στις εξαγωγές του λαδιού, έκανε λόγο, μιλώντας για αυτό το θέμα στο «Ρέθεμνος» ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Κοτζαμπασάκης, Ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου, της γνωστής «Λατζιμάς», η οποία εδρεύει στο Πάνορμο Μυλοποτάμου.

«Η παραγωγή ελαιολάδου στο Ρέθυμνο είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές» τόνισε ο κ. Κοτζαμασάκης, για να επισημάνει:«Αυτή η μείωση καταγράφεται και στην υπόλοιπη Κρήτη και οφείλεται σε δύο λόγους. Ερχόμαστε από μια καλή χρόνια πέρσι, οπότε φέτος περιμέναμε να έχουμε μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, ο κύριος λόγοςτης τόσο αυξημένης μείωσης είναι οι καιρικές συνθήκες. Πέρσι δεν ήταν κατάλληλος ο χειμώνας για να γίνει σωστή καρπόδεση στην ελιά και αυτό συνεχίζεται καθώς δεν έχουμε βροχές, δεν έχουμε αρκετό νερό για να ποτιστούν και να δέσουν οι ελιές. Έτσι αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε σε μια τόσο μεγάλη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Σε ολόκληρη τη χώρα, αποδεικνύεται με βάση την μέχρι τώρα παραγωγή, ότι το πρόβλημα με την ακαρπία είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο κάποιες περιοχές. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από όλες τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, φέτος εξελίσσεται μια από τις δυσκολότερες χρονιές όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας και υπολογίζεται ότι η μείωση στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών πανελλαδικά θα ανέρθει σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλές οργανώσεις ελαιοπαραγωγών να ζητούν την άμεση παρέμβαση των μηχανισμών που χρηματοδοτούν ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών συνθηκών.

Έτσι, οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, ζητούν:

  • Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.
  • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για την δακοκτονία.
  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Την ίδια ώρα οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου για τους παραγωγούς, κυμαίνεται σε εξαιρετικά καλά επίπεδα με τις προβλέψεις να θέλουν πιθανή την άνοδο τους έως και 9 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι καλό για τον παραγωγό και εν μέρει να ανταποκρίνεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, ωστόσο, δεν είναι καλό για τον καταναλωτή που καλείται να πληρώσει πολύ ακριβά το λάδι για το φαγητό του. Η αλυσίδα παραγωγή – τυποποίηση – πώληση – εξαγωγή, φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα σύνθετο πρόβλημα που έως αυτή την στιγμή δεν έχει αντιμετωπιστεί και θα πρέπει να βρεθεί μια «χρυσή οδός» μέσα στον επόμενο χρόνο.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κοτζαμπασάκης, τόνισε, ότι «Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου, τόσο οι τιμές θα έχουν αυξητική τάση. Ανεβαίνει η ζήτηση και αντίστοιχα ανεβαίνουν οι τιμές. Ξεκινήσαμε φέτος με 7,5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τώρα κυμαίνεται γύρω στο 8 με 8,30 το κιλό με τις προβλέψεις να είναι πως μπορεί να ανέβει και άλλο και να φτάσει στα 9 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Οι τιμές αυτές είναι καλές για τον παραγωγό αλλά δεν είναι για τους καταναλωτές. Διότι έτσι θα δούμε να φτάνει το λάδι στα ράφια των καταναλωτών σε υψηλές τιμές της τάξης των 15 και 16 ευρώ. Αυτό δημιουργεί άλλο θέμα. Δεν αντέχει ο καταναλωτής να αγοράσει το λάδι, οπότε μειώνεται η ζήτηση και κυρίως σε αυτές τις τιμές μειώνονται οι εξαγωγές σε άλλες χώρες».

Συνεχίζοντας πάνω στο ζήτημα που προκύπτει για τις εξαγωγές, επισήμανε, ότι «Υπάρχουν χώρες όπως η Αμερική, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, που οι καταναλωτές δεν έχουν το ελαιόλαδο στην καθημερινότητα της διατροφής τους, οπότε δεν θα σπεύσουν να αγοράσουν ένα ακριβό ελαιόλαδο.  Οι τιμές είναι καλές για τον παραγωγό αλλά πλήττονται οι εξαγωγές. Βεβαίως έχει ανέβει το κόστος παραγωγής για τους ελαιοπαραγωγούς, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μείωση τιμών σε αυτούς. Καλούμαστε, λοιπόν, την νέα χρονιά να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, κυρίως στον τομέα των εξαγωγών, να πείσουμε τον καταναλωτή να επιστρέψει στο ελαιόλαδο γιατί θα τον χάσουμε με αυτές τις τιμές που πωλείται το λάδι στα ράφια. Το στοίχημα είναι οι ελαιοπαραγωγές χώρες της μεσογείου να καταφέρουμε του χρόνου που θα έχουμε μια καλή παραγωγική χρονιά και θα έχουμε μεγάλες ποσότητες λαδιού να λύσουμε το ζήτημα αυτό.  θα πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τις αγορές που είχαμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα το λάδι για τον παραγωγό δεν πρόκειται να πέσει στα 3 ευρώ που ήταν παλιά, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, οπότε το στοίχημα είναι για τις εταιρείες τυποποίησης και εξαγωγής».   

ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΤΗΝ  ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΕΔΗΚ

Από την πλευρά του ο Δρ Νίκος Μιχελάκης, Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, κάνει λόγο για «απραξία στην αγορά ελαιολάδου» παρά την αύξηση των τιμών για τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Μετά την ελαφρά πτώση που παρουσίασαν οι τιμές παράγωγου διεθνώς από τις αρχές Νοεμβρίου,  ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει μια ανάκαμψη  η  οποία φαίνεται να είναι πιο αισθητή στην Ελλάδα όπου είχε προηγηθεί και η μεγαλύτερη πτώση.

  Ωστόσο η απραξία στην  αγορά ελαιολάδου της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, καίτοι περιορίστηκε,  εξακολουθεί να συνεχίζεται.   Ποσοστό πάνω από 50% των ελαιοτριβείων που δίδουν τιμές στο Δελτίο τιμών του  ΣΕΔΗΚ, απαντούν ότι δεν  αγοράζουν η δεν άνοιξαν ακόμα.

    Οι παραγωγοί, παρά το ότι   οι τιμές που τους προσφέρονται έχουν αυξηθεί ελαφρά, με δυσκολία πωλούν,  είτε  γιατί  δεν έχουν ακόμα  αρκετό προϊόν, είτε γιατί αναμένουν καλύτερες τιμές».

«ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ»

Συνεχίζοντας πάνω στο ζήτημα της τιμής πώλησης για τον καταναλωτή, ο κ. Μιχελάκης, σημειώνει, ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο. Δήλωσε δε, τα εξής:  «οι τιμές που φαίνεται να ακολουθούν μια αδικαιολόγητη άνοδο,  είναι οι τιμές  καταναλωτή,  οι οποίες για το  έξτρα  παρθένο  έφτασαν στα  supermarket   στα 14-16€/λ,  δηλαδή στο διπλάσιο των τιμών  παραγωγού, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από ανάλογες αυξήσεις στο κόστος εμφιάλωσης και διακίνησης»!

ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

Με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν στο Δελτίο Τιμών που διατηρεί ο ΣΕΔΗΚ και τα στοιχεία που αντλούνται από διεθνή έγκυρα sites,  τα επίπεδα των  τιμών παραγωγού για τα  έξτρα παρθένα,  διεθνώς παρουσιάζονται   ως εξής:

 Στην Ελλάδα οι τιμές  του έξτρα αυξήθηκαν  σε σχέση με τις  προηγούμενες εβδομάδες και διαμορφώθηκαν στην Κρήτη,  μεταξύ 7,70 με 8,50€ ανά κιλό, στην Πελοπόννησο από    8,00 με 9,00 € το κιλό  και στη Κέρκυρα  στα  8,5 € το κιλό.

      Στην Ισπανία οι ελάχιστες τιμές του έξτρα παρθένου παρουσίασαν κάποια αύξηση,  αλλάοι μέγιστες παρουσίασαν πτώση και γενικά κυμάνθηκαν από 7,68€/λ  έως   8,98 €/κ. Στην περίπτωση της κατηγορίας κοινού παρθένου η αύξηση της τιμής ήταν περίπου 5%,

     Στην Ιταλία  αυξήθηκαν κάπως οι ελάχιστες και κυμανθήκαν  από 8,35€/λ- 10€/λ, ενώ στη  Τυνησία  ξαφνικά έπεσαν από τα 8,23€/κ στα 6,83€/Κ.

ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΕΣ

Οι παρενέργειες της φετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά την παραγωγή ελαιολάδου, έχει να κάνει με κλοπές και νοθείες. Τα φαινόμενα οργιάζουν και ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης του ΣΕΔΗΚ, επισήμανε σχετικά, ότι «τα φαινόμενα κλοπών ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, αλλά και νοθείας με υποβαθμισμένα λάδια ή σπορέλαια, φαίνεται ότι αυξάνονται ραγδαία και στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία. Μάλιστα στην Ισπανία προ ημερών   η «Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης»  συνέλαβε σπείρα έντεκα ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στη διεθνή διανομή νοθευμένου ελαιολάδου και  κατάσχεσε   16 δεξαμενές ελαιολάδου  με  περισσότερα από 5.200 λίτρα  που ήταν έτοιμο προς πώληση.  Στην απάτη συμμετείχε  εταιρεία που ασχολείται  με την αγορά  λαδιών κατώτερης ποιότητας, η οποία  μετέτρεπε  θολά λάδια  λαμπάντε σε  παρθένα και έξτρα  παρθένα για να  διατεθούν στην αγορά».

Από την πλευρά του, ο παραγωγός και εξαγωγόςελαιολάδου κ. Γιώργος Κοτζαμπασάκης, δήλωσε, ότι «Η νόθευση ελαιολάδου είναι ένα φαινόμενο που δεν καταγράφεται στην Κρήτη μέχρι στιγμής. Έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα όπου έχουν γίνει και πολλές συλλήψεις. Φαίνεται, ότι νοθεύουν το λάδι με σπορέλαιο, κυρίως ηλιέλαιο. Χρησιμοποιούν δηλαδή τα λάδια αυτά με πρόσμιξη μικρής ποσότητας ελαιολάδου και χλωροφύλλης για να δίδουν το πράσινο χρώμα του αγνού παρθένου ελαιολάδου που γνωρίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη.  Ευτυχώς εμείς εδώ στο νησί μας δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ