ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Η εκκλησία της Κρήτης τίμησε τον Ομότιμο Καθηγητή του Π.Κ. και πρώην πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Ρ. Νικόλαο Παπαδογιαννάκη

0

Η απονομή της Ανώτατης Διάκρισης της Εκκλησίας της Κρήτης, του Σταυρού του Αποστόλου Τίτου, έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος μίλησε με επαινετικά λόγια για τον τιμώμενο. Αντιστοίχως αναφέρθηκε με θερμά λόγια ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ενώ συγκινημένος αντιφώνησε ο τιμώμνος καθηγητής. 

Ο Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης διέπρεψε στον χώρο της παιδείας, του πνεύματος και των γραμμάτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, καθώς και στην τοπική Ιστορία. Είναι επίσης ποιητής και μυθιστοριογράφος.

Γεννήθηκε το 1942 στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βερολίνου. Από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου τού απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα το 1983, χάρη στη διδακτορική διατριβή: "Μελέτες στους Επιταφίους του Μανουήλ Φιλή" που εκπονήθηκε με εποπτεία του Καθηγητή Paul Speck. Δίδαξε επί πολλά έτη Γλωσσολογία, Λογοτεχνία, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτική του Γλωσσικού Μαθήματος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διετέλεσε επίσης Κοσμήτορας της Σχολής Παιδαγωγικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Μετά τη συνταξιοδότησή to 2009 ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής. Επίσης δίδαξε στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και από το 2013 έως το 2023 ήταν Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου. 

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Ελευθερία Γρηγοράκη και έχουν ένα γιο, τον Γιώργο και μια κόρη, την Κατερίνα.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ