ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Και επίσημα επέκταση της φετινής τουριστικής περιόδου στο Ρέθυμνο

0

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ «ΑΣΗΜΕΝΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»

Πραγματικότητα φαίνεται πως γίνεται για το Ρέθυμνο η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου καθώς και επίσημα ο ταξιδιωτικός οργανισμός APOLLO ανακοίνωσε στους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες την εφαρμογή προγράμματος «ασημένιου τουρισμού» από φέτος!

Για πρώτη φορά καταγράφεται μια σοβαρή εξέλιξη στο χρόνιο ζήτημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Χαράλαμπος Μπιρλιράκης.

Ο ασημένιος τουρισμός θεωρείται μια ιδιαίτερα κερδοφόρος αγορά με πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, ο silver tourism ή senior tourism, δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα έως σήμερα. Όμως εξακολουθεί να ανήκει στην παγκόσμια αγορά του Silver Economy.

Η αξία των αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται σε τρισεκατομμύρια ευρώ και απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (50+ ετών) ανταποκρινόμενη στις ανάγκες τους σε θέματα διαμονής, υγείας και ευεξίας, αναψυχής, ταξιδιών, κατανάλωσης και προσωπικής εξέλιξης. Στην Ε.Ε. η αγορά αυτή ανέρχεται σε περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια ευρώ με αυξητικές τάσεις και εκτιμάται πως το 2025 θα αποτελεί το 1/3 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του ασημένιου τουρισμού. Αν σήμερα κατέχει το 15% στην τουριστική αγορά, το 2050 το μερίδιό του θα είναι 32%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η Ελλάδα αναπτύσσοντας αυτόν τον τύπο τουρισμού θα μπορούσε να κερδίσει 13.5 δις σε πέντε χρόνια και να δημιουργηθούν 170.000 θέσεις εργασίας!

Έτσι η είδηση της περασμένης Δευτέρας από το πρακτορείο APOLLO ήρθε να ανοίξει μια νέα προοπτική για τον τοπικό τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος στο Ρέθυμνο ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Χαράλαμπος Μπιρλιράκης, δήλωσε, ότι «Αρχικά είχε γίνει μια συζήτηση με το Apollo πριν από λίγο καιρό καθώς ανακοινώσανε, ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά να δυναμώσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και ίσως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη που είναι κάτι πολύ θετικό για μας και για την επέκταση της σεζόν, κάτι που επιδιώκουμε και διεκδικούμε πολλά χρόνια τώρα. Την Δευτέρα που μας πέρασε, μετά από μία συνάντηση που είχαμε για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς, μας επιβεβαιώσανε, ότι είναι οριστικό. Θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα  silver tourism για άνω των 55, το οποίο θα έχει διάφορες εκδηλώσεις και θα είναι ένα πρόγραμμα που θα προβάλει περισσότερο το Ρέθυμνο από την Δυτική Κρήτη. Ευελπιστούμε, ότι θα φέρουν αρκετό κόσμο αυτή την περίοδο και ευελπιστούν ότι θα αυξήσουμε κατά δύο βδομάδες έως το Νοέμβρη, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και είναι μία πολύ καλή αρχή».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις κρατήσεις των επόμενων μηνών και με τα δεδομένα Απριλίου και Μαΐου να μην είναι ιδιαίτερα καλά, κυλάει η φετινή τουριστική χρονιά, η οποία μπαίνει στο τρίμηνο των υψηλών προσδοκιών για τους τουριστικούς παράγοντες.

Με το θέμα των κρατήσεων να διαμορφώνει θετικό περιβάλλον αλλά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού να συνεχίζει να ταλανίζει το όλο τουριστικό σύστημα, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν, πως η χρονιά θα κυλίσει ομαλά και μάλιστα με χρονική επέκταση έως τα μέσα Νοεμβρίου λόγω της υλοποίησης του προγράμματος τουριστών για άτομα άνω των 55 ετών, γνωστό ως silver tourism ή senior tourism.

Μιλώντας με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Χαράλαμπο Μπιρλιράκη, γίνεται αντιληπτό, ότι οι ξενοδόχοι φέτος πάνε βήμα – βήμα κάθε μήνα καθώς ήδη για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν υπάρχει σαφής εικόνα αφού οι διαδικασίες των κρατήσεων συνεχίζονται και οι λεγόμενες «της τελευταίας στιγμής» είναι εκείνες που στο τέλος θα κάνουν την όποια διαφορά.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ ΜΗΝΕΣ

Όπως αναμενόταν η τουριστική κίνηση του Απριλίου ξεκίνησε με το Πάσχα των Καθολικών και λίγο μετά αυτό των Ορθοδόξων. Άνοιξαν λίγα ξενοδοχεία και οι πληρότητες ήταν από μέτριες και πάνω αλλά προφανώς όχι ιδιαίτερα υψηλές.

Ο Μάιος, για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμα τα επίσημα στατιστικά, στοιχεία, δεν κύλισε ωστόσο, τόσο καλά όσο αρχικά φαινόταν.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρλιράκης, δήλωσε στο «Ρέθεμνος» τα εξής: «Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι, ότι ο Απρίλιος πήγε καλά για τα δεδομένα πάντα του συγκριμένου μήνα, κατά τον οποίο ανοίγουν σχετικά λίγα ξενοδοχεία και που φέτος είχε μέσα τόσο το καθολικό Πάσχα αλλά και το ορθόδοξο. Πήγε σχετικά καλά λοιπόν καθώς οι προσδοκίες μας ήταν χαμηλές από την αρχή για τον Απρίλιο. Ο Μάιος, που θεωρούσαμε, ότι θα πήγαινε καλύτερα γιατί είχαμε μία πολύ καλύτερη ροή κρατήσεων τον Φλεβάρη και το Μάρτη και αφορούσε αυτή την περίοδο, δεν εξελίχθηκε τόσο καλά όσο περιμέναμε. Τα στοιχεία που είχαμε αρχές Απριλίου για το Μάιο μας δείχνανε ότι θα πήγαινε σε  πληρότητες μέχρι το 80% με 85% μέσο όρο για την περιοχή μας.  Η εικόνα που έχω - και δεν μένει παρά να μας διαψεύσει το τελικό στατιστικό που θα έχουμε προσεχώς – είναι, ότι δεν πρέπει να πέρασε το 70% στο σύνολο της περιοχής μας. Άρα δεν ήταν το αναμενόμενο των προσδοκιών μας. Ο Μάιος κάπου «πάγωσε», κάπου «χάθηκε» και κάπου δεν εξελίχθηκε τόσο καλά. Ίσως έχει να κάνει με το ότι άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία ενώ δεν είχαν μπει όλες οι πτήσεις των πρακτορείων και των tour operators. Δηλαδή, υπήρξε μια καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος των πρακτορείων, οπότε δεν υπήρξαν αρκετές θέσεις για να φέρουμε παραπάνω κόσμο. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την οικονομική στενότητα που υπάρχεις σε διεθνές επίπεδο. Ο κόσμος γενικά κλείνει συγκρατημένα διακοπές, έρχεται λιγότερες ημέρες και βέβαια κάνει μια φορά το χρόνο διακοπές και όχι δύο, όπως παλαιότερα».

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ Η «ΑΣΗΜΕΝΙΑ» ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Μπριρλιράκη, οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και μάλιστα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υπάρχει ήδη μια καλή βάση κρατήσεων από αρκετά νωρίς. Επίσης, αναμένεται ο Ιούνιος να κυλίσει πολύ καλά. «Αυτό φυσικά δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο. Θέλω να πω, ότι δεν είναι γεμάτα τα πάντα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Περιμένουμε ακόμα να εξελιχθεί το πράγμα» τόνισε στην εφημερίδα μας ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ο οποίος συμπλήρωσε, ότι «ο Σεπτέμβριος είναι πολύ νωρίς, αλλά έχει κι αυτός μια καλή βάση κρατήσεων». 

Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν σε επέκταση της φετινής τουριστικής περιόδου, ενδεχομένως και έως τα μέσα Νοεμβρίου καθώς το ταξιδιωτικό πρακτορείο APOLLO που φέρνει στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη μεγάλο αριθμό σκανδιναβών, ανακοίνωσε την υλοποίηση του προγράμματος silver tourism ή senior tourism που αφορά σε κρατήσεις τουριστών άνω των 55 ετών. «Ελπίζω να πετύχει» είπε ο Χαράλαμος Μπιρλιράκης για να συμπληρώσει: «χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους μας, από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, διότι αυτό ξεκινάει τώρα, και για να το κρατήσουμε, πρέπει να το «αγκαλιάσουμε» έτσι ώστε να μείνει και να μην είναι μόνο για την φετινή χρονιά».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ