ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εφιάλτης για την Κρήτη η νέα ΚΑΠ

0

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΝ

Μπροστά στον κίνδυνο σοβαρών απωλειών κονδυλίων βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αφού τα προβλεπόμενα στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για αυτούς και οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Πρόκειται για ανατροπή δεδομένων αναφορικά με τα όσα ίσχυαν έως σήμερα και τα ερωτηματικά που μπαίνουν δεν είναι λίγα, αφού θα πρέπει εύσχημα και αποτελεσματικά να ξεπεραστούν «συμπληγάδες» που προκύπτουν και έχουν να κάνουν κυρίως με «κακές πρακτικές» που έρχονται από το παρελθόν και μετατρέπονται σε «μπούμερανγκ» εναντίον των πραγματικών παραγωγών που όντως αδικούνται.

Προφανώς η νέα ΚΑΠ δεν είναι «κακή» με όλα όσα προβλέπει. Όμως στο ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων υπό την μορφή επιδοτήσεων, όπως μέχρι σήμερα ξέραμε, έχει αλλαγές που διαμορφώνουν δυσοίωνο πεδίο για τους γεωργούς και του κτηνοτρόφους.

Αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, είναι που κυριαρχεί στην Κρήτη, η οποία αναφέρεται ως ο «μεγάλος χαμένος» από τους επαΐοντες. 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στο Ρέθυμνο μετά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου και η ΑΣΕΑΡ το περασμένο Σάββατο για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτικής της Ε.Ε. για την περίοδο 2023-2027. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, οι διαπιστώσεις δεν ήταν σε όλα τα επίπεδα θετικές και απ’ ό,τι φαίνεται το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει αφορά στο πως θα κινηθούν φορείς και πολίτες ... για να χάσουν το λιγότερο δυνατό!

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το ακανθώδες πλαίσιο που διαμορφώνεται με την νέα ΚΑΠ προσεγγίσαμε μιλώντας με τον Δρ κ. Αλέξανδρο Στεφανάκη, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την νέα ΚΑΠ ενώ συμμετείχε σε αντίστοιχε εκδηλώσεις που έγιναν στο Ρέθυμνο αλλά και στο Ηράκλειο την εβδομάδα που πέρασε.

Ο έμπειρος επιστήμονας, βλέπει να δημιουργούνται συνθήκες «εφιάλτη» για την Κρήτη, αφού τα πολλά λάθη του παρελθόντος, είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες σε οικονομικό επίπεδο για τους παραγωγούς με άμεσο αποτέλεσμα την διάλυση του αγροδιατροφικού τομέα του νησιού.

Ξεκινώντας να αναλύει τα δεδομένα, ο κ. Στεφανάκης, τόνισε στην εφημερίδα μας, ότι «η KAΠ είναι ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο που στόχο έχει να μπορεί ο καταναλωτής να προμηθευτεί σε καλή τιμή ποιοτικά τρόφιμα. Έτσι, δηλαδή, ξεκίνησε. Μετά το 2014 υπάρχει απόφαση με την οποία καταργήθηκαν επί της ουσίας τα ιστορικά δικαιώματα παραγωγής και η επιδότηση δόθηκε με βάση τα στρέμματα. Αυτό το πιέζει η ΕΕ από το 2014, οι χρηματοδοτήσεις πάνε ανά στρέμμα και δώσανε τιμές ανά στρέμμα για τους βοσκοτόπους, τις μονοετείς καλλιέργειες και τις πολυετείς καλλιέργειες, ένα νέο σύστημα, δηλαδή, μέσα στο οποίο η Κρήτη βρέθηκε απίστευτα ηττημένη. Δηλαδή, δώσανε 40 ευρώ στις μονοετείς καλλιέργειες ενώ στις πολυετείς – που κυριαρχούν στην Κρήτη λόγω ελαιοκαλλιέργειας και αμπελοκαλλιέργειας – δώσανε 50 ευρώ! Η Κρήτη βρέθηκε από το 2014, για να είμαστε ακριβείς από το 2016 που ξεκίνησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, τρομακτικά αδικημένη και παραμένει και σήμερα».

Συνεχίζοντας πάνω στα πραγματικά δεδομένα που διαμορφώνονται, ο κ. Στεφανάκης, τόνισε τα εξής:  «Σήμερα η Ευρώπη επανέρχεται στην ίδια λογική. Δηλαδή, επιδότηση στο στρέμμα και από εκεί που ο έλεγχος ήταν καθαρά διαχειριστικός κατά την προηγούμενη περίοδο, σήμερα έχουν μπει δείκτες και στόχοι, τους οποίους θα πρέπει να πιάσει το κάθε κράτος – μέλος για να μπορεί να πάρει χρήματα, ανάλογα με το πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Αυτό δεν το έχουν εξηγήσει από το υπουργείο καθαρά στον κόσμο. Ότι δηλαδή, απαιτείται να επιτυγχάνονται οι στόχοι για να στέλνεται η επιδότηση. Μόνο στην συζήτηση που έγινε στο Ηράκλειο την Τετάρτη, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός, ότι δεν θα έρχονται τα χρήματα, όπως ερχόταν μέχρι τώρα».

Τονίζοντας τα λάθη που ειδικά από το 2016 και εντεύθεν ακολουθήθηκαν, ο κ. Στεφανάκης, δήλωσε τα εξής: «μέχρι τώρα, προκειμένου μέσα από τον διαχειριστικό έλεγχο να καλυφθούν τα στρέμματα και να γίνει μια τακτοποίηση, επιλέχθηκε η λεγόμενη «τεχνική λύση», η οποία σήμερα θα καταργηθεί, διότι δεν στέκεται «ούτε στα κοφίνια, ούτε στα καλάθια»! Παραβιάζει ουκ ολίγους κανονισμούς της ΕΕ. Δηλαδή, αυτή την στιγμή λέμε πως έχουμε πιστοποιημένες βιολογικές εκτροφές προβάτων και αιγών, και αναρωτιέμαι σε ποιους ακριβώς βοσκοτόπους, γίνονται αυτές! Ο κανονισμός λέει για βιολογικές ζωοτροφές και πιστοποιημένο βιολογικό βοσκότοπο. Που είναι αυτός ο βοσκότοπος;  Για να μην σχολιάσω τα τραγελαφικά που ανέφερε και ο υπουργός, ότι δηλαδή, παίρνουν εξισωτική αποζημίωση άνθρωποι που ζουν στον κάμπο αλλά τους δώσαμε βοσκότοπο … στον Ταΰγετο! Όλο αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, μπορεί να το αιτιολογήσαμε, αλλά έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ξέρουμε, όμως όλοι μας, ότι πρέπει να κάτσουμε οι παραγωγικοί φορείς και το σύνολο του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και να κάνουμε μια ειλικρινή  συζήτηση για το αν οι επιδοτήσεις θα δίνονται εκεί που γίνεται πραγματική παραγωγή ή αν θα συνεχίσουμε να τις καταναλώνουμε και να τις ξοδεύουμε στέλνοντας τα χρήματα στα αστικά κέντρα και σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή. Είναι ένα τεράστιο ερώτημα, το οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε ως κοινωνία. Διότι αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία και την τρομακτική μείωση του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, λογικά σαν χώρα θα πρέπει να μας πιάσει πανικός»!

Τα δυσάρεστα, αλλά απολύτως πραγματικά γεγονότα, τα οποία αναφέρει ο Δρ Αλέκος Στεφανάκης, έρχονται να αποκαλύψουν στρεβλώσεις και λανθασμένες λογικές που μπορεί να έφεραν χρήμα σε τσέπες πολλών, αλλά δεν δόθηκαν οι αντίστοιχες κατευθύνσεις για την παραγωγική αξιοποίηση τους.

Σε σχέση με το τι πρόκειται να συμβεί μέσω της νέας ΚΑΠ, ο ίδιος είπε τα εξής: «Κάθε τέσσερα χρόνια αλλάζει η πολιτική της ΕΕ και αναπροσανατολίζεται. Ο εκάστοτε σχεδιασμός θα πρέπει να είναι σεβαστός από τον σχεδιασμό της κάθε χώρας. Η Ελλάδα λειτουργεί αντιστοίχως. Σήμερα μετά από διαβούλευση έχει εγκριθεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή και θα πρέπει να επιτύχει κάποιους στόχους. Δεν θα είναι, δηλαδή, διαχειριστικός έλεγχος όπως «την βγάζαμε καθαρή» έως σήμερα. Ζητούνται στόχοι. Βεβαίως δεν έχουν ξεκαθαριστεί σε όλους εμάς που ασχολούμαστε, ποιοι είναι οι στόχοι, αλλά έτσι θα είναι. Από την άλλη μπαίνει και το θέμα της σύγκλησης, το οποίο κινδυνεύει να οδηγήσει την Κρήτη σε ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες, διότι είμαστε μικροί και πολυτεμαχισμένοι ιδιοκτήτες. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο: κάποιος είχε δέκα στρέμματα με ελιές και είχε καταφέρει να «κλειδώσει» κάποια χρήματα με τα κατοχυρωμένα ιστορικά δικαιώματα. Αυτός τώρα θα συνεχίσει να επιδοτείται αλλά με στρέμματα. Τα ιστορικά δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει δεν υφίστανται. Θα γίνει σύγκληση. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα χαθούν πολλά χρήματα για την Κρήτη. Ως εκ τούτου, αυτά είναι προβλήματα που έρχονται και θα πρέπει να τα επιλύσουμε.  Το δεύτερο πρόβλημα είναι, ότι είχαμε μάθει τα τελευταία χρόνια να κάνουμε με ένα «κλικ» το λεγόμενο «πρασίνισμα» και με μερικά «κλικ» πιστοποιούσαμε τα περί μη υπερβόσκησης ή της προστασίας των ζώων και των βοσκοτόπων και κάθε άλλο που απαιτούνταν χωρίς κανένα έλεγχο. Σήμερα, μπορεί να θεωρούμε, ότι δεν θα γίνει έλεγχος, αλλά αν έρθει η ΕΕ και ζητήσει δείκτες και η Ελλάδα είναι εκτός; Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή ροής χρημάτων και το ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα έχει να δώσει σε κανένα.

Ένα άλλο θέμα είναι πως στην Κρήτη είχαμε καταφέρει να ευνοηθεί ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας με την λεγόμενη τεχνική λύση. Δηλαδή, μας έδωσαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να καλύψουμε τις ανάγκες σε στρέμματα που δεν είχαμε για τα δηλωμένα ζώα των κτηνοτρόφων. Από την άλλη πλευρά, όμως, προκάλεσε μια κατάσταση που δύσκολα περιγράφεται. Δηλαδή, για να πάρουμε αυτά τα στρέμματα, δηλώθηκε απίστευτος αριθμός ζώων. Και τώρα κάνουν την διαίρεση. Δηλαδή, πόσα στρέμματα βοσκοτόπων έχει η Κρήτη; Έχουμε περίπου 800.000 στρέμματα, πόσα είναι τα δηλωμένα ζώα; Θα μας τόσα! Δια τόσο; Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει απίστευτη κατάσταση, διότι για ποια ευζωία των ζώων θα μιλήσουμε και ποιες συνθήκες κτηνοτροφίας; Πως θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, με τους δείκτες που μπαίνουν στην νέα ΚΑΠ; Αυτά δεν ξέρω πως θα ξεπεραστούν και δεν τα έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει οι επαΐοντες. Το βέβαιο είναι πως πρέπει όλο αυτό να γίνει χωρίς φωνές, με μια σοβαρή κουβέντα με τους συλλόγους και με το υπουργείο για να δούμε πως η Κρήτη δεν θα βρεθεί να είναι πάλι ο μεγάλος χαμένος. Διότι η ζημιά είχε γίνει από την προηγούμενη περίοδο, οπότε δεν δόθηκαν τα χρήματα που έπρεπε».

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Με πολλά χρόνια εμπειρίας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο επί σειρά ετών μέλος και πρώην Πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, τονίζει, πως στην παρούσα χρονική στιγμή δίδεται η ευκαιρία μιας σοβαρής συζήτησης για την παύση κατασπατάλησης των επιδοτήσεων, στήριξη των πραγματικών παραγωγών και βάζοντας τέρμα στις στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος. Ειδικά μέσα στις σύγχρονες συγκυρίες που έχουν οδηγήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σοβαρή ενεργειακή και επισιτιστική κρίση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τις οικονομικές ενισχύσεις του πρωτογενή τομέα θα πρέπει να ενημερώσουμε τους παραγωγούς πως τα πράγματα δεν είναι απλά, το μοντέλο που ακολουθήθηκε, μάλλον θα μας το αλλάξουν οι ευρωπαίοι, κινδυνεύουν να χαθούν επιδοτήσεις και στο τέλος οι φίλοι παραγωγοί θα γυρεύουν ευθύνες. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η λεγόμενη τεχνική λύση που εφαρμόστηκε από το 2016 και εντεύθεν, μπορεί να φάνηκε πως εξυπηρέτησε τις καταστάσεις αλλά σήμερα δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ξέρουμε, ότι στον πρώτο πυλώνα ενισχύσεων θα υπάρξει μια μείωσης της τάξης του 20% και στον δεύτερο πυλώνα που είναι ο αναπτυξιακός και πληρώνει επενδύσεις, ηλικιακή ανανέωση με τα προγράμματα των νέων αγροτών και ασφαλώς την στροφή προς την βιολογική παραγωγή προϊόντων, όπου θα έχουμε το μεγάλο ζήτημα και αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν πραγματοποιηθούν σοβαροί έλεγχοι! Θεωρώ, ότι κινούμαστε πια στα όρια της άγνοιας κινδύνου!

Με ένα τρόπο έγινε η διαχείριση του θέματος του πρασινίσματος στην προηγούμενη ΚΑΠ αλλά προέκυψαν στρεβλώσεις και κυρίως προέκυψε το ζήτημα πως πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν σε ανθρώπους που δεν είναι πραγματικοί παραγωγοί και το απόθεμα σπαταλήθηκε σε βάρος των νέων ανθρώπων που είναι μέσα στην παραγωγή και προσπαθούν, που ζορίζονται πάρα πολύ για να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους, παίρνουν ψιχία, όταν άλλοι μη παραγωγοί παίρνουν χιλιάδες ευρώ εκμεταλλευόμενοι τα γραφειοκρατικά κανάλια και συστήματα. Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε λίγο μακριά και να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

Αυτή την στιγμή διαμορφώνεται ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς η Ευρώπη κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση. Διότι οι ΗΠΑ επιτίθενται άμεσα στην βιομηχανία προσφέροντας φθηνή ενέργεια και επιδοτήσεις. Και μιλάμε για πολυεθνικές εταιρείες πια, διότι ακολουθήσαμε την παγκοσμιοποίηση και τον κομφορμισμό της και τώρα όλες αυτές οι εταιρείες ετοιμάζονται να μετακομίσουν στις ΗΠΑ που κατάφεραν και κράτησαν χαμηλά κόστη ενώ σε εμάς έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η Ευρώπη σήμερα έχει μια τρομακτική ενεργειακή, περιβαλλοντική και επισιτιστική κρίση.  Πατήσαμε πάνω στην γραφειοκρατία και νομίζουμε πως θα τρώμε γραφειοκρατία. Έτσι φτάσαμε να μην έχουμε παραγωγή. Άρα, αν αυτά τα πολύτιμα χρήματα της ΚΑΠ δεν πάνε να βοηθήσουν του παραγωγούς για να μπορεί να κερδίσει και να φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή σε μια λογική τιμή, ποιος τελικά θα μπορέσει να παράξει; Σήμερα ευημερούν αυτοί που δεν έχουν τίποτα και παίρνουν επιδοτήσεις και οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και παραγωγοί ζουν ένα εφιάλτη και δεν βγάζουν ούτε καν μεροκάματο.

Η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ ουσιαστικά αποκαλύπτει τις στρεβλώσεις που έγιναν με την προηγούμενη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πραγματική παραγωγή προϊόντων. Το κακό είναι πως ψάχνουν όλοι τρόπους να συνεχίσουν πάνω στο ίδιο μοτίβο. Πρέπει, λοιπόν να υποστηρίξουμε την παραγωγή των προϊόντων και να ξεφύγουμε από την διαχείριση επιδοτήσεων όπως κάναμε μέχρι τώρα. Να πάμε σε ποιοτική παραγωγή προϊόντων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Άρα, και οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί, οι οποίοι παράγουν τρόφιμα και η λειτουργία τους έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον, να μάθουν να λειτουργούν έχοντας δίπλα τους ειδικούς και με γνώση στην φυτική και ζωική παραγωγή για να προχωρήσει σωστά με μεθόδους ευφυούς γεωργίας και τεκμηρίωση». 

«ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ Η ΚΡΗΤΗ»

«Το σίγουρο είναι, πως αυτό που ξέραμε, να καθόμαστε και να περιμένουμε να έρθει η επιδότηση δεν υπάρχει πια» απάντησε ο Πρόεδρος του ΑΣΡ κ. Γιάννης Γλετζάκης, ερωτηθείς τη νέα ΚΑΠ και συμπλήρωσε, «Είχαμε μάθει να κάνουμε τα χαρτιά μας και να περιμένουμε να επιδοτηθούμε. Αυτό πια δεν υπάρχει. Τώρα μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις για να επιδοτηθεί ένας αγρότης και ένας κτηνοτρόφος και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες στην νέα ΚΑΠ».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι το λεγόμενο «πρασσίνισμα», το οποίο αποτελούσε μεγάλο μέρος της επιδότησης και κόπηκε ήδη από τις αρχές ’23. Είναι και η περίπτωση που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις, όπως βεβαίως και οι όροι που έχουν μπει για του παραγωγούς ελαιολάδου. Γεγονός, είναι πως ξεκινά μια διαφορετική περίοδος για τον πρωτογενή τομέα και εφιστάται η προσοχή στους παραγωγούς, προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερο από μια ΚΑΠ με την οποία οι προϋποθέσεις πια όχι μόνο είναι διαφορετικές και αυστηρές αλλά ωθούν ένα μοντέλο με διαφοροποιήσεις στις πρακτικές και στις λογικές, το οποίο ή το ακολουθείς ή εγκαταλείπεις την ενασχόληση σου με την γη».

Σχολιάζοντας τα δεδομένα ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα και υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χνάρης, υποστήριξε, μιλώντας στο «Ρέθεμνος», ότι ο μεγάλος χαμένος από την νέα ΚΑΠ είναι η Κρήτη. Αιτιολόγησε την άποψη του ως εξής: «Η νέα ΚΑΠ είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα, άρα είναι πολύ σημαντικό το πώς θα διαμορφωθεί και θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. Αυτή την στιγμή, ο μεγάλος χαμένος από την νέα ΚΑΠ είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Αυτό προκύπτει από την κατανομή που προβλέπεται και παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση του Α.Σ.Ρ.

Το πρώτο είναι, ότι θα γίνει μια περικοπή 21% οριζόντια και τα χρήματα αυτά θα μεταφερθούν στην εξισωτική αποζημίωση, την οποία έως το 2016 μοιράζονταν περίπου 70.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες ενώ έκτοτε την διανέμουν σε περισσότερους από 300.000 παραγωγούς, οι περισσότεροι των οποίων δεν είναι επαγγελματίες αγρότες αλλά διαθέτει ένα κτήμα και βάση αυτού επιδοτείται. Άρα, το 21% μεταφέρεται σε ετεροεπαγγελματίες, γεγονός, που από μόνο του είναι αρνητικό. Τα χρήματα φεύγουν από τους επαγγελματίες, τους πραγματικούς αγρότες και πάνε σε άλλους που δεν παράγουν.

Το δεύτερο που θα πλήξει την Κρήτη είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε εσωτερική σύγκληση. Δηλαδή, μέχρι το 2027 οι τρεις κατηγορίες δικαιωμάτων που είναι βοσκότοποι, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δενδρώδεις καλλιέργειες πρέπει να έχουμε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας την ίδια τιμή δικαιώματος. Αυτό βαίνει σε βάρος της Κρήτης, διότι το νησί μας είχε κατωχυρώσει υψηλά δικαιώματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί που θα χάσουν τα χρήματα είναι οι Κρητικοί. Διότι θα πέσει η τιμή του δικαιώματος στην Περιφέρεια Κρήτης και θα ανέβει σε άλλες περιφέρειες. Άρα εκ των πραγμάτων η Κρήτη χάνει και από αυτό χρήματα».

Συνεχίζοντας πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν για τις επιδοτήσεις στην Κρήτη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Χνάρης, είπε τα εξής: «Ένας άλλος λόγος που χάνονται κονδύλια από το νησί μας είναι ο τομέας της καλλιέργειας της ελιάς, διότι εντάσσεται στην κατηγορία των δενδρώδη καλλιεργειών, οπότε αυτομάτως χάνει την αξία της. Η ελιά και το λάδι πάνε στην ίδια κατηγορία με τα ροδάκινα, τα μήλα, τα λεμόνια και τις άλλες αντίστοιχες καλλιέργειες. Η Κρήτη, λοιπόν, χάνει και σε αυτόν τον τομέα καθώς μειώνονται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της όπως προείπαμε και το στρέμμα θα τιμάται περίπου στα 23 ευρώ! Όπως αντιλαμβάνεστε χάνονται τεράστια ποσά. Εμείς σαν περιφέρεια είχαμε ζητήσει η καλλιέργεια της ελιάς να μπει σε μια διαφορετική κατηγορία όπως είναι το βαμβάκι που λαμβάνει μια ειδική ενίσχυση. Το αίτημα μας δεν έγινε δεκτό. Και θεωρούμε, ότι το λάδι, το οποίο είναι η βάση της κρητικής και μεσογειακής διατροφής, δεν μπορεί να είναι στην ίδια κατηγορία με τις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες. Άρα και από αυτή την απόφαση, που δεν είναι καινούργια είναι αλήθεια, χάνει η ελαιοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή του αποθέματος και επειδή κατηγορούν την Κρήτη, ότι παίρνει μεγάλο απόθεμα γιατί δηλώνονται πολλά ζώα, πρέπει να τονίσουμε, ότι η ΕΕ επιβάλει να κόβεται το 2% από τους παλιούς κτηνοτρόφους και να αποδίδεται στους νεοεισερχόμενους. Όταν, όμως το υπουργείο δεν βάζει προϋποθέσεις για το πώς θα κατανέμεται το απόθεμα, είναι λογικό να μπαίνουν όλοι χωρίς κριτήρια και να πηγαίνουν τα χρήματα σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να πάνε. Άρα, είναι προτεραιότητα για τους νεοεισερχόμενους και την κατανομή του αποθέματος να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια. Κατά την γνώμη μας τα κριτήρια είναι η παραγωγή. Δηλαδή, παίρνει κάποιος νέος απόθεμα για τα ζώα του τη μια χρονιά; Πρέπει την επόμενη χρονιά να αποδεικνύει ότι παράγει γάλα, παράγει κρέας, καταναλώνει ζωοτροφές, δηλαδή, είναι ενεργός κτηνοτρόφος και παραγωγός. Όταν δεν παρακολουθεί το σύστημα την δουλειά του κάθε ένα, λογικό είναι να μπαίνουν όλοι. Αυτό ξεκίνησε από το 2016 -17 και ακολουθείται έως σήμερα.  Έτσι οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι χάνουν ποσά ενώ παίρνουν εκείνοι που δεν θα έπρεπε και δεν δικαιούνται. Δεν γίνεται να δίδεται απόθεμα σε στρέμματα χωρίς να έχεις ζώα. Αυτό είναι στρεβλό και δεν ενισχύεται έτσι η πραγματική παραγωγή.

Το θετικό στην νέα ΚΑΠ είναι τα προβλεπόμενα σχετικά με τους νέους αγρότες, που περιλαμβάνει αυξημένο πριμ πρώτης εγκατάστασης και αυστηρές προϋποθέσεις και ελέγχους για τα επόμενα χρόνια, που σημαίνει, ότι έτσι εξασφαλίζεται ο πραγματικός και κατά κύριο επάγγελμα αγρότης έναντι εκείνων που αφού πάρουν τα προβλεπόμενα για νέους αγρότες ποσά, εγκαταλείπουν το επάγγελμα».

ΞΑΝΘΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΠ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2023-2027), ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε:

«Στη σημερινή συζήτηση που είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων από όλο το Νομό Ρεθύμνου, εκφράστηκε η αγωνία και η ανασφάλεια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για την επιβίωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον τόπο μας. Το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στις ζωοτροφές, λιπάσματα, γεωργικά εφόδια, καύσιμα και ρεύμα, έχουν ήδη επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Η νέα ΚΑΠ προβλέπει σοβαρή μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην ελαιοκαλλιέργεια και στη κτηνοτροφία, ειδικά στην Κρήτη, και άρα αυξάνεται η αβεβαιότητα για το βιώσιμο μέλλον του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου στην περιοχή μας. Φαίνεται ότι απέναντι στην περίπλοκη «αρχιτεκτονική» της νέας ΚΑΠδεν υπήρξε, με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σοβαρή προετοιμασία, μελέτη των αρνητικών επιπτώσεων και πρόνοια για αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης όσων παραγωγικών δραστηριοτήτων υποστούν περικοπές στη χρηματοδότηση τους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης», μεταθέτει στους αγρότες και κτηνοτρόφους το δύσκολο έργο της αξιοποίησης των «οικολογικών σχημάτων» για να αντισταθμίσουν την πολύ μεγάλη μείωση εισοδήματος που θα προκαλέσει η κατάργηση του «πρασινίσματος» (πάνω από το 40%της ενιαίας ενίσχυσης που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα). Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα ισχυρό μέτωπο των αγροτοκτηνοτρόφων, της Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιρισμών, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης, για τη διεκδίκηση μέτρων αντισταθμιστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Με προτεραιότητα στην αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών των παραγωγών, στημείωση του κόστους παραγωγής με γενικευμένη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, στη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και στη διασύνδεση των εξαιρετικών τοπικών μας προϊόντων με τη μεταποιητική βιομηχανία και τον τουρισμό. Μόνο έτσι μπορεί να προκύψει σοβαρή προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία, δυνατότητα συνέχισης και ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και προοπτική αξιοπρεπούς επιβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ