ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναπάντητο το ερώτημα για την τύχη του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου

0

Συνεχίζουν να τηρούν σιγή ιχθύος οι επαΐοντες για το ζήτημα του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο. Συνεχίζουν να μην λένε την αλήθεια, σχετικά με το αν κλείνει ή όχι η συγκεκριμένη μονάδα που λειτουργεί για τις ανάγκες εκπαίδευσης των νέων στρατεύσιμων από την Κρήτη.

Και μπορεί επισήμως να μην υπάρχει καμιά ανακοίνωση, ωστόσο, όσοι γονείς είχαν παιδιά να παρουσιαστούν τον προσεχή Μάρτιο στο Ρέθυμνο για να υπηρετήσουν την Στρατιωτική του θητεία, πήραν μία και συγκεκριμένη απάντηση από την Στρατολογία Ηρακλείου: "Δεν ξέρουμε που θα παρουσιαστεί η ΕΣΣΟ του Μαρτίου. Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου έκλεισε. Θα παρουσιαστούν εκτός Κρήτης".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδα μας, όντως η ΕΣΣΟ του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να μην γίνει στο στρατόπεδο του Ρεθύμνου αλλά σε άλλο εκτός Κρήτης, το οποίο, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί. Την ίδια ώρα φαίνεται πως ασκούνται ισχυρές πιέσεις για να ανατραπεί η απόφαση περί οριστικού κλεισίματος της συγκεκριμένης μονάδας και κάποιοι αόριστα λένε «ίσως από τον Μάιο, να ξαναλειτουργήσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου», γνωρίζοντας όμως και οι ίδιοι, «πως ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Πάντως, οι υπόνοιες που από τον περασμένο Δεκέμβριο εκφράστηκαν και προκάλεσαν την κοινή γνώμη και την αντίδραση των τοπικών φορέων αποδεικνύονται αληθινές. Προφανώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των πιέσεων ανατροπής αυτής της απόφασης, αλλά προς το παρόν, είναι βέβαιο πως η στρατολογία Ηρακλείου δίνει σαφής απάντηση στους υποψήφιους νεοσύλλεκτους: «Θα πάτε εκτός Κρήτης».

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι καταγγελίες ήρθαν στο «Ρέθεμνος» η μία μετά την άλλη. Γονιός από το Ρέθυμνο μας είπε τα εξής: "Ο γιος μου, είχε αναβολή από τον στρατό μέχρι τις 31-12-2022. Ξέρω, ότι θα τον καλέσουν να παρουσιαστεί στην ΕΣΣΟ του Μαρτίου του 2023. Πήρα λοιπόν στην στρατολογία Ηρακλείου να ρωτήσω ποια ημερομηνία θα τους καλέσουν και αν θα παρουσιαστούν στο Ρέθυμνο. Μου απάντησαν, ότι η τελευταία ΕΣΣΟ  για το Ρέθυμνο ήταν τώρα τον Ιανουάριο και ότι το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου έκλεισε και η επόμενη ΕΣΣΟ του Μαρτίου θα παρουσιαστεί εκτός Κρήτης, δεν ξέρουν που ακόμη, σε ποια κέντρα γιατί είναι νωρίς".

Αντίστοιχη καταγγελία ήρθε και από άλλο γονιό, ο οποίος πήρε την ίδια ακριβώς απάντηση: "μου είπαν, ότι η τελευταία ΕΣΣΟ που κάλεσαν νεοσύλλεκτους να υπηρετήσουν στο Ρέθυμνο ήταν τον Ιανουάριο και αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τον Μάρτιο που θα καλέσουν τους επόμενους, τότε αυτοί θα παρουσιαστούν σε άλλα κέντρα της χώρας"!

Όπως είναι λογικό, οι απαντήσεις αυτές προκαλούν σοβαρή αναστάτωση και απαιτούνται επίσημες απαντήσεις για το θέμα αυτό. Άλλωστε, ως είδηση, είδε το φως της δημοσιότητας από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως προαναφέραμε.

Από τότε καμία επίσημη ανακοίνωση δεν προέκυψε που να λέει πως το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου κλείνει. Ωστόσο, όπως έλεγαν τότε οι "ψίθυροι" η ΕΣΣΟ Ιανουαρίου κατατάσσεται κανονικά στο στρατόπεδο της πόλης του Ρεθύμνου αλλά η επόμενη τον Μάρτιο είναι μεν άγνωστο που θα καταταχθεί αλλά σίγουρα ... εκτός Κρήτης!

Αυτή είναι τώρα η απάντηση που παίρνουν οι γονείς από το γραφείο Στρατολογίας του Ηρακλείου.

Ως εκ τούτου προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Και επειδή οι στρατιωτικοί ως είθισται έχουν εντολή και δεν μιλούν ανοιχτά στους εκπροσώπους του τύπου αλλά και επειδή αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, καλό θα ήταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δώσει επίσημη απάντηση για αυτό το ζήτημα καθώς δεν τίθεται μόνο το θέμα των αντιδράσεων των φορέων της Κρήτης αλλά τίθεται και το  ζήτημα της αγωνίας εκατοντάδων παιδιών και των οικογενειών τους, που δεν ξέρουν που θα καταταγούν και γιατί ακριβώς θα πρέπει να προετοιμαστούν.

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι δεν κλείνει το στρατόπεδο του Ρεθύμνου καθώς σε αυτό λειτουργούν δύο τάγματα αερομεταφερόμενων οπλιτών. Όμως το Κέντρο Νεοσυλλέκτων ήταν μια εξαιρετική λύση για τους γονείς της Κρήτης και εξυπηρετούσε άριστα όλες τις ανάγκες των γονιών της μεγαλονήσου. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι οριστική, σημαίνει πως στο εξής όλοι οι νέοι που εισέρχονται στο στρατό από την Κρήτη, θα παρουσιάζονται σε εκτός Κρήτης Κέντρα Νεοσυλλέκτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ