ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λίγο πάνω από τα 4,6 ευρώ στην Δυτική Κρήτη

0

Με διαγωνισμούς επιτυγχάνονται υψηλότερες τιμές πώλησης του ελαιολάδου και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο του «κοψίματος», δηλαδή, της πώλησης  αποθηκευμένου σε ελαιουργεία ελαιολάδου των παραγωγών σε τιμές που ορίζονται από αυτά. Αυτό φαίνεται από  τα εβδομαδιαία δελτία τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)  που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του www.sedik.gr

   Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι στο Λασίθι και σε περιοχές του Ηρακλείου που διενεργούνται διαγωνισμοί πώλησης, οι τιμές αγγίζουν τα 5,10 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου,  ενώ  στα Χανιά, που δεν συνηθίζουν αντίστοιχες πρακτικές, οι τιμές φτάνουν το πολύ έως 4,60-4,80 ευρώ το κιλό ελαιολάδου. Για το  Ρέθυμνο  δυστυχώς δεν παρουσιάζονται τιμές  στο δελτίο αυτό, παρά το ότι η δημοσίευση τους, όπως μας είπαν στον ΣΕΔΗΚ,  είναι δωρεάν

   Μιλώντας για το κρίσιμο αυτό θέμα, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ.  Νίκος Μιχελάκης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Η τιμή 5,10 ευρώ ανά κιλό και όλες οι τιμές που βλέπουμε να κυμαίνονται πάνω από τα πέντε ευρώ, έχουν επιτευχθεί με διαγωνισμούς. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Οι διαγωνισμοί αυτοί, δυστυχώς γίνονται από λίγους συνεταιρισμούς στην Δυτική Κρήτη. Κυρίως στο Λασίθι και κάποιους στο Ηράκλειο. Δυστυχώς, στο Ρέθυμνο δεν έχει γίνει κανένας τέτοιος διαγωνισμός, όπως επίσης συμβαίνει και στα Χανιά. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρεπει να το εξεταστεί και διορθωθεί.

    Επεξηγώντας, το γιατί είναι πρόβλημα, ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε, ότι «Οι διαγωνισμοί είναι μια  διαδικασία  που εξασφαλίζει διαφάνεια  και  καλύτερες τιμές. Αυτό συμβαίνει γιατί βάζει σε ανταγωνισμό τους αγοραστές ελαιολάδου. Όταν δεν γίνονται διαγωνισμοί,  γίνεται απλώς μια συμφωνία μεταξύ εμπόρου και του πρόεδρου ή ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου, η οποία στερείται διαφάνιας και ανταγωνιστικότητας αγοραστών. Αποτέλεσμα είναι στην Ανατολική Κρήτη να διαμορφώνονται τιμές  υψηλότερες από την Δυτική Κρήτη».

   ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

    Γενικότερα, όμως, παρατηρείται απροθυμία από τα ελαιοτριβεία Δυτικής Κρήτης  για συμμετοχή ακόμα και σε διαγωνισμούς ποιότητας. Έτσι, στον διαγωνισμό ποιότητας που προκήρυξε τους προηγούμενους μήνες ο ΣΕΔΗΚ με στόχο να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το ποιοτικό επίπεδο της φετινής το ενδιαφέρον από την Δυτική Κρήτη ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ανατολική. Από τα Χανιά υπηρξαν μόλις 4 συμμετοχές και από το Ρέθυμνο καμιά.

   Ωστόσο όπως μας είπε ο κ. Μιχελάκης αν υπάρξουν αιτήσεις μέχρι την έναρξη των δειγματοληψιών  θα γίνουν αποδεκτές.

Ελπίζεται, ότι  στον διαγωνισμό διάθεσης ελαιοτριβείων που προκηρύσσεται από τον ΣΕΔΗΚ όντος των ημερών το ενδιαφέρον  θα είναι διαφορετικό καιν ότι θα υπάρξουν συμμετοχές και από την Δυτική Κρήτη.   

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ