ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο κατάργησης του Κέντρου Νεοσυλλέκτων - Δηλώσεις Μ. Λιονή και Γ. Μαρινάκη

0

Υπάρχουν δε, επιπλέον πληροφορίες,  ότι στην Διοίκηση του 547 ΑΜ Τάγματος Πεζικού, στο Ρέθυμνο, έχει αποσταλεί έγγραφο, το οποίο ζητά προγραμματισμό υποδοχής νεοσυλλέκτων μόνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 και όχι πέρα αυτού.

Οι σχετικές πληροφορίες έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών με τον Δήμαρχο κ. Γιώργη Μαρινάκη και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή, να δηλώνουν στο rethemnosnews.gr «ετοιμοπόλεμοι» για το ενδεχόμενο οι πληροφορίες αυτές, να αποδειχθούν βάσιμες.

Ειδικότερα, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή, δήλωσε, τα εξής:  « Όντως, ήρθε και σε μας σχετική πληροφορία, η οποία πραγματικά δεν έχει εξακριβωθεί. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύει, για το αν όντος είναι μέσα στα σχέδιά των στρατιωτικών ή αν έχει περάσει και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας. Θα διευκρινίσουμε στις επόμενες ημέρες για το αν πρόκειται να φύγει το κέντρο νεοσυλλέκτων που λειτουργεί στο Ρέθυμνο και αφορά όλη την Κρήτη. Αν ισχύει το γεγονός, ότι υπάρχει σχεδιασμός να γίνουν 6 - 7 κέντρα νεοσυλλέκτων σε ολόκληρη την Ελλάδα και η Κρήτη δεν είναι μέσα σε αυτό το σχεδιασμό και ότι όλα θα λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και επειδή αυτό είχε ξανασυζητηθεί στο παρελθόν μία και δύο φορές, βεβαίως, και αντιτίθενται όλοι οι τοπικοί φορείς της Κρήτης. Διότι, το πρώτον, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στους στρατιώτες και στις οικογένειες των κρητικών, που θα αναγκαστούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να κάνουν τη στρατιωτική τους εκπαίδευση και τη θητεία τους σε ένα κέντρο νεοσυλλέκτων. Θεωρούμε, υποχρεωτική τη λειτουργία του κέντρου εδώ στο Ρέθυμνο. Δεν πιστεύουμε, ότι προκαλεί τεράστια οικονομική δυσχέρεια ή άλλου είδους προβλήματα στο ελληνικό κράτος. Το κέντρο υπάρχει, τα στελέχη υπάρχουν, λειτουργεί θαυμάσια με παιδιά - στρατιώτες που είναι από την Κρήτη, επομένως, για ποιο λόγο να δημιουργηθεί όλη αυτή η αναστάτωση, η οποία θα είναι οικονομική και όχι μόνο, για τις οικογένειες των παιδιών από την Κρήτη»;

Η ίδια, συνέχισε τονίζοντας, και ένα επιπλέον θέμα: «Δεν είναι μόνο το ζήτημα που προκύπτει για τις οικογένειες των κρητικών. Το σπουδαιότερο από όλα είναι, ότι δεν μπορεί η Κρήτη να αποδυναμώνεται, ειδικά αυτό τον καιρό το δύσκολο, που έχουμε μπει στο μάτι του κυκλώνα των Τούρκων. Είναι ένα κέντρο, το οποίο έχει τη δική του αξία. Για μας είναι πολύ σημαντικό να μένουν τα παιδιά της Κρήτης στην Κρήτη και μετά να πηγαίνουν στις μονάδες τους. Όμως, και σημειολογικά, αυτούς τους καιρούς, το κέντρο νεοσυλλέκτων πρέπει να είναι εδώ και να λειτουργεί κανονικά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, δήλωσε στο rethemnosnews.gr, ότι «Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Επίσης, δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Πρόκειται για μία διαρροή πληροφορίας, η οποία ελπίζω να μην είναι ακριβής, γιατί αλλιώς θα σκεφτώ, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστη φάρσα! Δεν κατανοώ, πώς μπορεί να γίνεται ένας σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο, ο οποίες δεν περιλαμβάνει τα παιδιά της Κρήτης. Από το νησί μας, έχουμε περίπου 1000 στρατεύσιμους κάθε χρόνο, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πηγαίνουν σε άλλα μέρη της χώρας για τη στρατιωτική τους εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει αποξένωση των παιδιών από τις οικογένειές τους. Δηλαδή, αυτή η επαφή που υπάρχει μεταξύ του στρατεύσιμου με την οικογένειά του θα καταργηθεί και μάλιστα σε μια φάση της ζωής του παιδιού, η οποία είναι διαφορετική από κάθε άλλη που έχει ζήσει έως την στιγμή της κατάταξης του στο στρατό και χρειάζεται τη στήριξη της οικογένειας του. Δεν είναι τυχαίο αυτό που γίνεται στις ορκωμοσίες, στις οποίες πηγαίνουν οι οικογένειες και στηρίζουν τα παιδιά, τα οποία ορκίζονται. Το έχουν ανάγκη και οι οικογένειες και οι στρατεύσιμοι. Υπάρχει η λαχτάρα και η ανάγκη και από τις δύο πλευρές. Οπότε, εγώ όλη αυτή την σκέψη περί κατάργησης του Κέντρου Νεοσυλλέκτων της Κρήτης, που λειτουργεί εδώ στο Ρέθυμνο, δεν την κατανοώ. Δεν γίνεται σε ολόκληρη την Κρήτη να μην υπάρχει ούτε ένα στρατόπεδο νεοσυλλέκτων! Και βεβαίως θα αντιδράσουμε , σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πληροφορία».

Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Και την προηγούμενη φορά απετράπη γιατί αντιδράσαμε όλες οι τοπικές αρχές καθώς και άλλοι παράγοντες. Και επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, καθοριστικής σημασίας ήταν η παρέμβαση του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Αυτός το απέτρεψε τότε. Είναι ξεκάθαρο. Όμως και τώρα, θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος αυτός ο σχεδιασμός. Δεν μπορεί η Κρήτη να μην έχει ένα στρατόπεδο - κέντρο νεοσυλλέκτων και θα πράξουμε ότι χρειαστεί για να παραμείνει αυτό στο Ρέθυμνο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ