ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πλήρη λειτουργία μπαίνει το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ»

0
  • Τα σχέδια του Σεβασμιωτάτου κ. Προδρόμου για πλήρη ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Δύο χρόνια μετά από τα εγκαίνια του, το Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» τίθεται σε διαδικασία πλήρους λειτουργίας. Οι καραντίντες και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν την προηγούμενη διετία να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του συγκεκριμένου πολυχώρου, ο οποίος διαθέτει πολλαπλές δυνατότητες φιλοξενίας δράσεων και εκδηλώσεων.

Ένα πλήρες συνεδριακό κέντρο, μικρότερες αίθουσες εκδηλώσεων, χώροι για εργαστήρια, βιβλιοθήκη, δωμάτια φιλοξενίας και επαγγελματική κουζίνα για τα συσσίτια, είναι μερικές από τις δυνατότητες που έχει αυτό το πολύκεντρο, το οποίο διαμορφώθηκε στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στα κτίρια που έχτισε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τίτος Συλλιγαρδάκης και ανακαίνισε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος Αντωνόπουλος, αξιοποιώντας τα κληροδοτήματα του αείμνηστου Γεώργιου Τσικόγια.

«Είναι αλήθεια, ότι το κέντρο «θεομήτωρ» με όλο τον εξοπλισμό του, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της τοπικής μας εκκλησίας και αυτό είναι για μας χαρά και ευλογία και τιμή» δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος αναφερόμενος στον σχεδιασμό του για την αξιοποίηση του, ξεκίνησε με τις ευχαριστίες του σε εκείνους που οφείλεται η δημιουργία του. Είπε χαρακτηριστικά:  «ευγνωμονούμε και μακαρίζουμε τον αείμνηστο μεγάλο δωρητή και ευεργέτη της μητροπόλεως μας μακαριστό Γεώργιο Τσικόγια, με του οποίου τα χρήματα και την κληρονομιά προς την τοπική εκκλησία έγινε όλο το έργο αυτό και βεβαίως μνημονεύουμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον άμεσο προκάτοχό μας, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο οποίος μερίμνησε ώστε το έργο αυτό να γίνει πράξη και να υλοποιηθεί και να μπορεί να το χαίρεται η εκκλησία εφεξής. Στις δικές μας ημέρες, έδωσε ο Θεός την ευθύνη και το χρέος, αυτό το πολύτιμο εργαλείο της τοπικής εκκλησίας, να ξεκινήσει τη λειτουργία και τη δράση του, καθώς η πανδημία του κορωνοϊου 2020 δεν επέτρεψε το κέντρο αυτό να αναπτύξει τις δραστηριότητες, που θα μπορούσε να αναπτύξει. Τώρα όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει και όπως έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες, το κέντρο αυτό δίνει την παρουσία του και τη μαρτυρία του στην τοπική μας εκκλησία φιλοξενώντας διάφορες δραστηριότητες οι οποίες χάριτι Θεού και με τη βοήθεια και τη φροντίδα των ανθρώπων του τόπου μας σιγά – σιγά, όσο περνά ο καιρός ελπίζω ότι θα επαυξάνονται ώστε να έρθει το κέντρο αυτό στην πλήρη λειτουργία του».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στις εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο κέντρο «Θεομήτωρ», εκτός από τον Σύλλογο Αγάπη, που συνεχίζει να φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του, ξεκίνησαν και λειτουργούν οι σχολές Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού, τις οποίες χορηγεί ο επιχειρηματίας Γεώργιος Σιγανός από το Φαράτσι Μυλοποτάμου, που δρατηριοποιείται στις Η.Π.Α. τον οποίο ο Μητροπολίτης ευχαριστεί με κάθε ευκαιρία που του δίδεται.

Ήδη, σύμφωνα με όσα μας είπε ο Σεβασμιώτατος, οι δύο σχολές έχουν περισσότερους από 100 μαθητές, γεγονός, που όπως τόνισε: «είναι ελπιδοφόρο και μας δίνει την καλή διάθεση και τον καλό λογισμό να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο να αυξήσουμε τις δραστηριότητές αυτές, στις οποίες οι άνθρωποι ανταποκρίνονται».

Παράλληλα, στο κτίριο αυτό λειτουργούν σχολές και δραστηριότητες παιδιών για το σκάκι αλλά και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, για την οποία ο Μητροπολίτης Πρόδρομος, σημείωσε, ότι «σκεφτόμαστε από την επόμενη χρονιά η σχολή αυτή να αυξηθεί και να ενδυναμωθεί ώστε να μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα και στον τόπο μας και στην τοπική μας εκκλησία».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Μάλιστα στο πλαίσιο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, δημιουργήθηκε στο Πέραμα Μυλοποτάμου παράρτημα, που θα λειτουργεί ως σχολή πρακτικής ψαλτικής. Για το τμήμα αυτό ο Σεβασμιώτατος εξήγησε, ότι  «Πολλές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται στο να μάθουν βυζαντινή μουσική με νότες ή να σπουδάσουν με όλη τη μελέτη που χρειάζεται και απαιτείται για τη βυζαντινή μουσική και έτσι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των ψαλτηρίων των ενοριών της μητροπόλεως μας στα χωριά μας και κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου αλλά και σε όλη τη Μητρόπολη μας, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε ένα τέτοιο παράρτημα, το οποίο και πιο παλιά υπήρχε και πάλι στο Πέραμα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μάθουν πρακτικά να ψάλλουν και με τον τρόπο αυτό να διακονούν στις ενορίες μας, κυρίως στα χωριά όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Η λειτουργία του παραρτήματος ανατέθηκε στον π. Κωνσταντίνο Μανουσέλη.

Επίσης, στο Πέραμα ξεκίνησε την λειτουργία του ο Αγιογραφικός Κύκλος Πνευματικής Μελέτης της Αγίας Γραφής με περισσότερους από 60 ανθρώπους να παρακολουθούν τις σχετικές διαλέξεις, τις οποίες θα κάνει ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βωσάκου, π. Τιμόθεος Παναγιωτάκης με τον εφημέριο της Ενορίας Περάματος π. Ιωάννη Αλεξανδράκη.

«Οι κληρικοί αυτοί έχουν όλη την καλή διάθεση ώστε να προσφέρουν με τις δυνάμεις και τα χαρίσματά τους και για την παραγωγή αυτού του έργου που το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό και ελπίζουμε, ότι θα δώσει πολλούς και καλούς καρπούς στην πνευματική προκοπή των ανθρώπων, με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, εναντίον της σε κάθε παραβατικής συμπεριφορά που προσβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.  

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» έχουν ήδη φιλοξενηθεί σημαντικές εκδηλώσεις και συνέδρια ενώ προγραμματίζονται και άλλα καθώς υπάρχει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο αλλά και ένα μικρότερο, που αξιοποιούνται για αυτό τον σκοπό.

«Στόχος μας είναι να μην περιοριστούμε μόνο στην τέλεση θρησκευτικών εκδηλώσεων ή εκδηλώσεων θρησκευτικού μόνο ενδιαφέροντος» είπε ο Μητροπολίτης Πρόδρομος αναφερόμενος σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν γίνει και που ανάλογες μπορούν να φιλοξενηθούν.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε συναντήσεις εκπαιδευτικών αλλά και στην Γενική Συνέλευση των νησιωτικών επιμελητηρίων, τονίζοντας, ότι «θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα προς όλη την τοπική μας κοινωνία. Για μας είναι πάντοτε χαρά και τιμή και έπαινος, να μπορεί το κέντρο μας εδώ να φιλοξενεί τέτοιες δράσεις, τέτοιες όμορφες και ποιοτικές εκδηλώσεις, που συμβάλλουν στο να ανεβαίνει ο τόπος αυτός ακόμα λίγο πιο ψηλά και να πιστοποιεί διαρκώς την ταυτότητά του την παράδοσή του, τη μαρτυρία και την παρακαταθήκη, που έχει από τους προγενέστερους».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ιδιαίτερη συνεργασία για την αξιοποίηση του κέντρου «Θεομήτωρ» αναπτύσσεται με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Για την συνέργεια αυτή, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, τόνισε, ότι «Εμείς ως τοπική εκκλησία, θέλουμε να συνδράμουμε στην λειτουργία του νοσοκομείου μας. Υπήρχε και στο παρελθόν συνεργασία και προ καιρού συμφωνήσαμε με τον εκλεκτό διοικητή, και υπογράψαμε συμφωνητικό, το οποίο θα διασφαλίζει την καλή συνεργασία με το νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό, η Μητρόπολη μας φιλοξενεί συγγενείς ανθρώπων, που έρχονται εδώ στο νοσοκομείο από μακριά, είτε αυτά είναι χωριά της μητροπόλεως μας, είτε είναι άλλα σημεία της Κρήτης. Ακόμα και εκτός Κρήτης, όπως για παράδειγμα είχαμε εδώ ανθρώπους από τα Κύθηρα που ήρθαν για λόγους υγείας».

Η φιλοξενία παρέχεται δωρεάν και παράλληλα παρέχονται δύο δωμάτια για τις ανάγκες των γιατρών που κάνουν τις καθημερινές εφημερίες στο νοσοκομείο. «Είναι χαρά και τιμή και για μας αυτή η συνεργασία με το νοσοκομείο μας, το οποίο νομίζω όλοι μας συμφωνούμε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε» είπε ο Σεβασμιώτατος.

ΔΟΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Μια νέα δομή, η οποία προγραμματίζεται να φιλοξενηθεί στο «Θεομήτωρ» έχει να κάνει με την ψυχική υποστήριξη των ανθρώπων. Μιλώντας για τον σχεδιασμό του αυτό, ο Μητροπολίτης Πρόδρομος, τόνισε, ότι «θα είναι μία νέα δομή που γίνεται εδώ με βάση το κέντρο μας και θα αφορά την ψυχική στήριξη νέων ανθρώπων και οικογενειών. Όπως είναι γνωστό, με όλα τα προβλήματα που ο τόπος μας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι ψυχικές ανάγκες και τα ψυχικά αδιέξοδα των ανθρώπων, δυστυχώς. Εμείς θέλουμε ως τοπική εκκλησία, με τρόπο υπεύθυνο και όχι πρόχειρο ή ανεύθυνο, να στηρίξουμε τις ανάγκες αυτές των ανθρώπων με μία ομάδα που θα συσταθεί από ειδικούς ανθρώπους και από επιστήμονες εδώ του τόπου μας. Όλη αυτή η ομάδα θα έχει την πνευματική επίβλεψη του πατρός Παρθενίου Καλυβιανάκη από τη Μονή του Μπαλί, ο οποίος ως γνωστόν εκτός από τις θεολογικές του σπουδές και γνώσεις είναι και απόφοιτος της σχολής ψυχολογίας του πανεπιστημίου μας. Και έτσι θα μπορέσει να συμβάλλει στην ομάδα αυτή, η οποία θα είναι εξαμελής και θα δέχεται με την ιδιωτικότητα που πρέπει και με το σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα ενός εκάστου ανθρώπου, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και θα θελήσουν να το πράξουν».

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Στο καταστατικό του κέντρου προβλέπεται η βραχυπρόθεσμη φιλοξενία φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην τρέχουσα περίοδο φιλοξενούνται τέσσερις φοιτητές, δύο εκ των οποίων προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και δύο από δω από την Κρήτη ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αξιοπρεπώς.

«Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα, και θα ήθελα να το πω αυτό, να έχουμε έναν ολόκληρο ξενώνα για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλες τις ανάγκες των φοιτητών που υπάρχουν» είπε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει, ότι, «Γνωρίζουμε καλά, ότι οι υπάρχουσες εστίες δεν εξυπηρετούν όλες τις υπάρχουσες ανάγκες και καταλαβαίνουμε, ότι στα χρόνια αυτά της οικονομικής δυσπραγίας και των κρίσεων, είναι πολύτιμο να έχει ένα παιδί μία στέγη και να μην εγκαταλείψει ένας φοιτητής και μία φοιτήτρια τις σπουδές του, επειδή θα δυσκολεύεται στο να έχει μία στέγη. Όμως, έχουμε τη δυνατότητα, δυστυχώς, μόνο για τέσσερα παιδιά. Το καταστατικό του κέντρου προβλέπει βραχεία φιλοξενία και για αυτό δεσμευόμαστε η φιλοξενία που παρέχεται κάθε φορά να είναι βραχεία και να μην ξεπερνά τα προβλεπόμενα από το ΦΕΚ της λειτουργίας του κέντρου ώστε να μην βρεθούμε αύριο σε δυσκολία στη φιλοξενία τυχόν άλλων δράσεων».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Οι χώροι του κέντρου «Θεομήτωρ» επελέγησαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να φιλοξενήσει ένα διεθνές συνέδριο βιοηθικής στις αρχές του 2024. Αναφερόμενος στο σημαντικό αυτό γεγονός, ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι «θα έχουμε τη χαρά, πρώτα ο Θεός, να φιλοξενήσουμε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο βιοηθικής, το οποίο διοργανώνει το οικουμενικό μας πατριαρχείο. Αυτό για μας είναι μεγάλη χαρά και ευλογία και τιμή το ότι ο Παναγιότατος με τις τόσες πολλές επιλογές του, σκέφτηκε τον τόπο μας το Ρέθυμνο και τη Μητρόπολη μας και τον ευχαριστούμε ευγνώμονος».

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Μητροπολίτης Πρόδρομος, στόχος είναι προσκληθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου αυτού και έτσι να ξεκινήσουν και οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου.

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το κέντρο «Θεομήτωρ» διαθέτει μια υπερσύγχρονη κουζίνα. Σκέψη είναι η συγχώνευση των ήδη λειτουργούντων συσσιτίων της Μητρόπολης ως προς την Παρασκευή του φαγητού που προσφέρεται. «Μία σκέψη μας είναι, αλλά είναι κάτι που θέλουμε να το δούμε και θα το μελετήσουμε περισσότερο, τα συσσίτια της πόλεως μας, τα οποία σήμερα διενεργούνται ως είναι γνωστό σε διάφορες ενορίες της μητροπόλεως μας, να συγκεντρωθούν όλα εδώ σε αυτό το χώρο που είναι επαγγελματικός και πληρεί απολύτως όλες τις προϋποθέσεις και έτσι από δω να ετοιμάζονται εδώ τα γεύματα για να διανέμονται μετά εκεί που και σήμερα διανέμονται» είπε ο Σεβασμιώτατος, για να συμπληρώσει, ότι «Νομίζω αυτό θα είναι καλό και για τη λειτουργία εδώ των εγκαταστάσεων αφού υπάρχουν και δεν θα μένουν σε αχρησία. Διότι αν παραμείνουν έτσι σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθόλου και αυτό δεν είναι σωστό. Έτσι και σε χρήση θα μπει ο τομέας αυτός του κέντρου και θα είναι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα τα γεύματα που θα παρασκευάζονται από ανθρώπους που θα εργάζονται εδώ, από ανθρώπους εθελοντές που θα προσφέρουν το έργο τους εδώ, άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι το έργο της εκκλησίας γενικώς και εδώ στο Ρέθυμνο τοπικός στηρίζεται πάρα πολύ στη βοήθεια των εθελοντών».

Με την ευκαιρία, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος υπεύθυνε ευχαριστίες στους εθελοντές του Ρεθύμνου που συμβάλουν στο έργο της τοπικής εκκλησίας.  «Χωρίς τη δική τους βοήθεια, δεν θα ήταν τα πράγματα το ίδιο εύκολα. Μάλιστα τις ημέρες αυτές διενεργείται ο «έρανος της αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που από φέτος επανήλθε για να βοηθήσει πραγματικά τις ανάγκες των ανθρώπων, την κάλυψη φαρμάκων, την κάλυψη μικρών ηλικιών, απόρων ανθρώπων της πόλεως και της μητροπόλεως μας, την κάλυψη με τη διανομή τροφίμων σε οικογένειες σε τακτά διαστήματα καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Όλο αυτό είναι έργο της αγάπης των ανθρώπων και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που και με το ελάχιστο χρηματικό ποσό -  και το ένα ευρώ που είναι σημαντικό-αλλά ακόμα και ένας άνθρωπος με άδεια τσέπη και με γεμάτη καρδιά μπορεί να ασκεί φιλανθρωπία. Θέλω να ευχαριστήσω και όλους αυτούς που δεν έχουν να δώσουν τίποτα υλικό αλλά έχουν να δώσουν ένα κομμάτι της καρδιάς τους, έχουν να πουν μία προσευχή ή έχουν το δικό τους τρόπο να συμβάλουν στο έργο της εκκλησίας, που και αυτό είναι εξίσου σημαντικό και δεν το υποτιμώ καθόλου. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του τόπου μας ο καθένας με αυτό που έχει με αυτό που μπορεί να βάζει ένα λιθαράκι για να πάμε όλοι μαζί λίγο παραπέρα».

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σιγά – σιγά προετοιμάζεται και η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης της Μητρόπολης που θα φιλοξενείται στο συγκεκριμένο κτίριο. Αυτή την εποχή ετοιμάζονται οι κατάλογοι από εθελοντές φοιτητές.

«Χαίρομαι γιατί το κέντρο αυτό ανοίγει τα φτερά του σιγά-σιγά με αργά αλλά σταθερά βήματα» είπε ο Σεβασμιώτατος, για να καταλήξει, ότι «δοξάζω το Θεό, γιατί σιγά-σιγά μας δίνει τις δυνατότητες αυτές να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα όλοι μαζί. Αυτό δεν είναι δικό μου έργο και αυτό το λέω με απόλυτη επίγνωση. Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά και για αυτό εγώ θέλω να απευθύνω για μία ακόμα φορά ένα κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους του τόπου μας. Κανένας άνθρωπος δεν υπάρχει που να μην έχει χάρισμα. Εγώ λοιπόν σας παρακαλώ ο καθένας να βρει το χάρισμα του και να κάνουμε συνδυασμό των χαρισμάτων για να δώσει ένα όμορφο και ευλογημένο αποτέλεσμα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ